OperGamer89 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Witam Chciałbym się zapytać czy gdybym podłączył działający kabel sata do płyty SATAIII to czy dysk by działał z prędkością SATA III na tym kablu?, czy jednak jest inaczej? Pozdrawiam. PS. Stary Kabel Sata ale nie wiem jaki interfejs lecz się tylko pytam o kabel pozdro. Dysk jest SATA III jak płyta główna Pozdro Cytuj
renatan Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2020 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
BartAcid Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Będzie działał tak jak najwolniejsze z urządzeń. Kabel nie ma znaczenia w zasadzie. Jak dysk masz SATA3 i na płycie też to będzie stata3 renatan lubi to Cytuj
Widzior Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Wszystkie dyski SATA3 mam na starych kablach zapewne SATA2 i działają z max prędkością, ale to nie jest pewnik, trzeba po prostu sprawdzić praktycznie. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Nie ma kabli SATA I, II, III - wszystkie są równe - ta sama ilość przewodów. Hannibal i renatan lubią to Cytuj
Widzior Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2020 No tak, tu chodzi raczej o opis kabla, bo na starych mam np. opis "SATA2 compatible", bo wtedy jeszcze SATA3 nie istniało Cytuj
szymibtw Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Dokładnie. Kabel nie ma żadnego znaczenia, nawet dysk HDD sata 3 wpięty pod sata 2 będzie miał maksymalne prędkości, inaczej w przypadku dysku SSD musi to być na płycie wejście sata 3 żeby taki dysk mógł się rozpędzić na maksa. Cytuj
Hannibal Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2020 2 godziny temu, szymibtw napisał: Dokładnie. Kabel nie ma żadnego znaczenia, nawet dysk HDD sata 3 wpięty pod sata 2 będzie miał maksymalne prędkości, inaczej w przypadku dysku SSD musi to być na płycie wejście sata 3 żeby taki dysk mógł się rozpędzić na maksa. Prosiłbym o rozwinięcie tez z powyższej wypowiedzi. - Pogubiłem się bowiem z lektury wyszło mi, że dla HDD S-ATA3 za jedno będzie czy został wpięty pod kontrolerem tej samej czy poprzedniej generacji. Czyli, że Kontrolery S-ATA3 dla HDD to tylko bezczelny... chwyt marketingowy? Cytuj
BartAcid Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Jak robili standard SATA3 patrzyli w przyszłość. To że dopiero dyski SSD zdołały w pełni wykorzystać pełnię możliwości to inna sprawa. Zakładali, że dyski HDD przyspieszą. Jak się przekonali, że jednak nie da rady to już SATA4 nie zrobili. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2020 10 minut temu, Hannibal napisał: Kontrolery S-ATA3 dla HDD to tylko bezczelny... chwyt marketingowy? Heheheh... Nie do końca, ale TAK. Żeby nie mieszać - kabel SATA jest jeden i obsługuje wszystkie standardy I, II, III Kontrolery są 3: SATA I - 150MB/s SATA II - 300MB/s SATA III - 600MB/s Prędkości są oczywiście teoretyczne, bo realne to ok. 275MB/s dla SATA II i 550MB/s dla SATA III Teraz przechodzimy do dysków. Najszybsze dyski HDD 3,5" SATA III wykorzystują z ledwością standard SATA II - w odczycie osiągają max 250MB/s Najszybsze dyski HDD 2,5" SATA III osiągają max 150MB/s Wraz z rozwojem dysków HDD kolejne generacje SATA I, II, III osiągały coraz lepsze transfery jednak nigdy nie doścignęły w swoich czasach danego standardu. Odpowiedź na pytanie czy to chwyt marketingowy brzmi jednak i niestety TAK. Życie. Franc lubi to Cytuj
szymibtw Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Pisałem na szybko. Ale koledzy wytłumaczyli elegancko Cytuj
Hannibal Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2020 9 godzin temu, wiktorynek napisał: kabel SATA jest jeden i obsługuje wszystkie standardy I, II, III To było poza moim "zainteresowaniem" (z oczywistych względów). Co do reszty zaś - dziękuję za "wykład"* (ale mimo wszystko pozostanę z odrobiną wątpliwości , co zapewne znaczy tylko tyle żem uparty jako ta krzyżówka kunia z osiołem). * No offence. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2020 2 godziny temu, Hannibal napisał: pozostanę z odrobiną wątpliwości Rozumiem, że wątpliwości pojawiają się w tym miejscu: 14 godzin temu, szymibtw napisał: HDD sata 3 wpięty pod sata 2 będzie miał maksymalne prędkości, Generalnie tak. Różnica będzie minimalna w przypadku wpięcia do portu SATA III. Po prostu najszybszy HDD nie wykorzystuje w pełni standardu SATA II, a co dopiero SATA III. Minimalna różnica rzędu kilku MB/s może być widoczna z tytułu braku ograniczeń w górnym pułapie oraz drobnych udoskonaleń standardu. Natomiast dysk SATA II wpięty do portu SATA III może również uzyskać dodatkowe 1-3MB/s. Analogiczna sytuacja występuje w przypadku wpięcia pendrive USB 2.0 do portu USB 3.0 - uzyska dodatkowy 1MB/s względem wpięcia w port USB 2.0 Powód ten sam jak wyżej. Nieco większa różnica wydajności jest w przypadku porównania dysków i kontrolerów SATA I a SATA II z powodu funkcji NCQ (do 20% wzrostu wydajności), która zintegrowana jest w kontrolerze SATA II i SATA III. Dodatkowo od SATA II mamy do dyspozycji funkcję Hot Plugging. Uzupełniając temat dla tych co dopiero zapoznają się z tajnikami SATA, kontrolerów i dysków, dodam, że szybkość dysków HDD uzależniona jest od wielu innych czynników. Oprócz kontrolera PATA (IDE), SATA w 3 standardach i SAS różnice mamy w: - prędkościach obrotowych talerzy: 4200rpm, 5400rpm, 5900rpm, 7200rpm, 10000rpm, 15000rpm - im większa prędkość obrotowa talerzy tym szybszy dysk - ilości pamięci podręcznej cache: 8MB, 16MB, 32MB, 64MB, 128MB - im więcej tym szybszy dysk - gęstości upakowania danych na talerzu - im gęściej tym szybszy dysk Uwaga: Dożyliśmy czasów, gdzie wraz z rozwojem techniki, zamiast oczekiwać dalszego przyspieszania dysków twardych, najnowsze konstrukcje oferują totalne spowolnienie. Wszystko przez technologię SMR: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Producenci zrobią wszystko, aby obniżyć koszty. W ten sposób cofnęliśmy się w przypadku HDD z wydajności standardu SATA II do PATA (IDE) lub nawet mniej. Spektakularne przypadki w testach wskazywały na spadek zapisu do dramatycznej prędkości 25MB/s!!! A jeszcze niedawno dobijaliśmy do wartości 10x lepszych. BartAcid i Bananoffy1337 lubią to Cytuj
Hannibal Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, wiktorynek napisał: Rozumiem, że wątpliwości pojawiają się w tym miejscu: 16 godzin temu, szymibtw napisał: HDD sata 3 wpięty pod sata 2 będzie miał maksymalne prędkości, No pewnie, że tak (i nie ). Wszak w rozwinięciu postu powyżej, pozwoliłem już sobie pominąć jego treść, sam Pan przyznaje, że jednak jakiś - tu: pozytywny - wpływ kontrolera na "wydajność z hektara" istnieje. Czyli, o ile dobrze rozumiem, nawet jeśli to "marketing", to jednak poparty jakimś mierzalnym, choć być może w pewnych warunkach nieodczuwalnym, dowodem. To zaś oznacza, że jednak z tym całym brakiem efektu przy podłączaniu to tak 14 godzin temu, wiktorynek napisał: Nie do końca,... nawet jeżeli 14 godzin temu, wiktorynek napisał: ...ale TAK. jest. BartAcid lubi to Cytuj
bison616 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2020 W dniu 17.08.2020 o 20:08, wiktorynek napisał: Nie ma kabli SATA I, II, III - wszystkie są równe - ta sama ilość przewodów. A nie prawda. Kiedyś sądziłem tak samo, aż nie podpiąłem nowego SSD pod pierwszy kabel SATA pod ręką. Transfery poleciał do około 150. Wymieniłem na kabel dodany do mobo i juz było tak jak byc powinno czyli około 500 Cytuj
Nieobecny Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Trafiłeś wadliwy kabel. piosylant lubi to Cytuj
VACek Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2020 5 godzin temu, bison616 napisał: A nie prawda. Kiedyś sądziłem tak samo, aż nie podpiąłem nowego SSD pod pierwszy kabel SATA pod ręką. Transfery poleciał do około 150. Wymieniłem na kabel dodany do mobo i juz było tak jak byc powinno czyli około 500 Dziwne, testowałem kable sata od tych starych do nowych i różnicy nie widziałem piosylant lubi to Cytuj
Nieobecny Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Proponuję niedowiarkom uciąć kabel i porównać. Cytuj
Hannibal Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2020 5 godzin temu, wiktorynek napisał: Proponuję niedowiarkom uciąć kabel i porównać. Dobrze, że tylko porównać, a nie "... i się na nim obwiesić". Nieobecny lubi to Cytuj
bison616 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2020 14 godzin temu, wiktorynek napisał: Proponuję niedowiarkom uciąć kabel i porównać. Zawsze można otworzyć oczy, spojrzeć na liczby z testów, a nie pisać farmazony że różnicy nie ma żadnej. Najtańsze kable sata1/sata2 działają badziewnie i uwalają transfery z dyskami sata 3. Ale i są takie na której faktycznie nie widać żadnej różnicy. Proszę jednak nie wmawia, że KAŻDY kabel sata1/sata2 będzie działać identycznie jak sata3 Cytuj
MARCIN_ZIOMEK Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2020 18 minut temu, bison616 napisał: Zawsze można otworzyć oczy, spojrzeć na liczby z testów, a nie pisać farmazony że różnicy nie ma żadnej. Najtańsze kable sata1/sata2 działają badziewnie i uwalają transfery z dyskami sata 3. Ale i są takie na której faktycznie nie widać żadnej różnicy. Proszę jednak nie wmawia, że KAŻDY kabel sata1/sata2 będzie działać identycznie jak sata3 No wiadomo ze jak kupi kabel za 2-3 złote to nie ma co oczekiwać niewiadomo czego Cytuj
Gość Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2020 I co z tej całej dyskusji wynika ? Że i tak nie wiadomo co się kupuje? Że trzeba samemu sprawdzić co się kupiło? Więc po co ta cała dyskusja? Dalej będzie - a ja kupiłem za 2zł i mi działa - a ja kupiłem za 10 zł i mi nie działa? Ceny podane tylko dla przykładu. Ta dyskusja tak samo głupia jak temat o płytach głównych na tym forum. Zwłaszcza że ceny - w miarę dobrych kabli są z kosmosu ? - - też zdarzają się przegiecia - jak we wszystkim ale ogólnie to grosze A przy zakupie płyty na ogół są w komplecie i nie trzeba ich wymieniać co roku. Więc jeszcze raz - po co ta dyskusja - żeby pokazać jaki to ja jestem fachowcem? Wykażcie się w bardziej fachowych tematach - nie o kablach sata. W tym temacie próbujecie zabłysnąć? A jak ktoś chce być cool - może nawet kupić świecące - też są takie. Cytuj
MadDragory Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Godzinę temu, bison616 napisał: Zawsze można otworzyć oczy, spojrzeć na liczby z testów, a nie pisać farmazony że różnicy nie ma żadnej. Najtańsze kable sata1/sata2 działają badziewnie i uwalają transfery z dyskami sata 3. Ale i są takie na której faktycznie nie widać żadnej różnicy. Proszę jednak nie wmawia, że KAŻDY kabel sata1/sata2 będzie działać identycznie jak sata3 A może inny film, trochę nowszy ? Cytuj
Gość Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2020 I co z niego wynika? - Że rodzaj kabla praktycznie nie ma znaczenia? Przecież to wie każdy kto nie jest jakimś dewiantem. Chyba że ma się super pecha i trafi się jakiś felerny. Ale zdradzę wam pewną tajemnicę - wystarczy za parę groszy kupić inny Cytuj
zdzisiek24 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2020 No i należy się koledze piwo ps. ale i tak będą tacy co rozpowiadają, że ziemniaki im gniją w piwnicy przez te cholerne 5G Cytuj
Nieobecny Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2020 7 godzin temu, bison616 napisał: Najtańsze kable sata1/sata2 działają badziewnie i uwalają transfery z dyskami sata 3. Ale i są takie na której faktycznie nie widać żadnej różnicy. Proszę jednak nie wmawia, że KAŻDY kabel sata1/sata2 będzie działać identycznie jak sata3 To nie jest wina standardu kabla, bo ten jest jeden, tylko jakości wykonania. Ja jeszcze nie spotkałem kabelka SATA, USB, HDMI, który by spowalniał transfer, ale teoretycznie taka opcja istnieje. Używam kabelków z czasów SATA I, a zdecydowana większość pochodzi z czasów SATA II - wszystkie idealnie działają na SATA III i z dyskami SSD. Są podobne testy kabli HDMI - porównywano taki za 15 pln i taki za 150 pln - różnicy nie stwierdzono. Reasumując z całą odpowiedzialnością potwierdzam, że kabel SATA jest jeden dla wszystkich standardów (warunkiem prawidłowe wykonanie przez producenta). Żeby nie było niedomówień: - kabelki USB 2.0 i 3.0 są inne - kabelki PATA (IDE) są 2 rodzaje: 40 żył i 80 żył (w tym 40 ekranów) Te różnice mają fizyczny wpływ na wydajność. Kabelki typu: - "skrętka" - "koncentryk" - USB typ C tu mimo, że określony jest standard, to jakość wykonania ma istotny wpływ na działanie (może nie akurat na prędkość w 2 pierwszych przykładach). Możemy sobie dalej dyskutować na wpływ jakości na kabelki typu: optical, coaxial, thunderbolt, hdmi, display port (akurat te 3 ostatnie mają różne standardy, więc porównywać można w ramach tego samego standardu). Generalnie im wyższe prędkości przesyłu, tym większy wpływ ma jakość (rezystancja żył - przekrój i jakość miedzi, jakość wykonania styków we wtyczkach, ekranowanie itp.) 5 godzin temu, MadDragory napisał: A może inny film, trochę nowszy ? Wszystko w temacie. Jak ktoś ma pecha to mu w drewnianym kościele cegła na łeb spadnie, czyli weźmie do ręki wadliwy kabelek. brygada69 lubi to Cytuj
bison616 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2020 PS. Właśnie go sprawdziłem. Były dwa dodane do mobo gigabyte na 939. Wadliwe od stworzenia Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi