Jump to content

Win JG7 POSReady x64

srom-otnik

Recommended Posts

Win JG7 POSReady x64

22.02.2020

I. Dodano:
IE11, NetFramework 4.8, wszystkie poprawki do 20.02.2020r, Notepad2, HashChek, Dism++, 2 kompozycje graficzne, tryb pracy na dyskach SSD oraz dla gier, Optymalizator Usług i funkcję Czyszczenie.

II. Usunięto

Wersja pełna:

- telemetria.

Lite:

- telemetria;

- Windows Update;
- tablet z całą jego funkcjonalnością (w tym także klawiatura ekranowa);

- centrum powitalne i centrum akcji;

- przeglądarka XPS;

- diagnostyka;

- obsługa podczerwieni;

- "łatwy transfer";

- sterowniki tunerów TV;

- indeks wydajności;
- język naturalny, języki, układy klawiatur;

- Wordpad;

- pomoc;

- kopia zapasowa i przywracanie systemu;
- przykładowa muzyka, wideo i obrazy, wygaszacze ekranu, dźwięki systemowe;

- gadżety pulpitu;

- karty inteligentne;
- gry;
- IIS;

- podsystem UNIX;
- zdalne wsparcie, rejestr zdalny;
- ponadto extremalnie zredukowany został rozmiar magazynu winsxs.

III. Instalacja:

Nagraj obraz na DVD z minimalną prędkością lub na pendriva. UWAGA! - brak możliwości instalacji z poziomu działającego systemu oraz brak możliwości aktualizacji istniejącego.

Pendriv - USB 2.0

UWAGA!!! NALEŻY ODPIĄĆ WSZYSTKIE TWARDE DYSKI OPRÓCZ TEGO, NA KTÓRYM BĘDZIE INSTALOWANY SYSTEM

Instalator mając do dyspozycji dwa dyski fizyczne (lub więcej) wrzuca pliki rozruchowe na jeden z nich, a na drugi cały system. To jeszcze nie taki problem, ale dysk z plikami rozruchowymi po zainstalowaniu systemu staje się niewidoczny z poziomu eksploratora plików i go po prostu nie widać. Odpinając dyski unika się tego bałaganu. Po zainstalowaniu systemu należy podpiąć wszystkie potrzebne dyski i każdy zostanie prawidłowo wykryty i dodany oraz widoczny w eksploratorze.

Gdy ukaże się PULPIT należy krótką chwilkę poczekać i nic nie klikać aż pojawi się okno instalatora z pytaniem:
"Czy system został zainstalowany na dysku SSD?"
- przy poprawnej odpowiedzi zostanie wprowadzony cały pakiet stosownych ustawień.

Po instalacji zastosuj bardzo ważne wskazówki do końcowych ustawień systemu -> wszystko w INSTRUKCJI na pulpicie.

IV. Użytkowanie (jeśli jakaś funkcja w Lite nie działa - należy wybrać wersję Full, w której działa WSZYSTKO!):

1. Jeśli instalacja programu lub sprzętu sprawia problem, wtedy włączcie w Optymalizatorze Usług na czas instalacji - konfigurację domyślną usług, a po udanej instalacji należy ustawić usługi wg własnych minimalnych potrzeb.

2. Polecam używać funkcji "Czyszczenie" z menu prawokliku, zawsze po instalacji nowych łatek Windows Update, sterowników, programów i wtyczek do przeglądarek - wygasza on dodatkowe obciążające wpisy rozruchowe oraz głęboko oczyszcza system ze śmieci, redukując rozmiar zajmowanego miejsca na dysku.

3. Nie używać ŻADNYCH dodatkowych optymalizatorów - programów/kombajnów ingerujących w usługi i rejestr, bo później będzie sporo Waszych pytań, ale bez żadnej mojej odpowiedzi. Wszystko co potrzebne do długotrwałego korzystania z systemu jest już w niego wbudowane. Jedyny możliwy do zaakceptowania soft dodatkowo czyszczący to CCleaner ustawiony domyślnie. Nie polecam również żadnych skryptów antyszpiegowskich, gdyż podobnie jak wspomniane programy - zmieniają dostarczone przeze mnie ustawienia.

Rozmiar ISO: 2,90 GB
MD5: 73d1df20e37b5f20461818287e8c6453

MEGA: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

jespe, crypt, romostr and 13 others like this

4 godziny temu, alexisonfire napisał:

Właściwie to czym ten windows różni się od wersji JG7 Embedded Standard? Opis to kopiuj/wklej, chodzi o aktualizację poprawek?

Najistotniejsze różnice dla przeciętnego usera to, że system nie wymaga klucza aktywacyjnego(!) i ma dłuższy okres wsparcia

Witam mam pytanie jestem świeży w te klocki więc wolę się dopytać co i jak . Więc zastanawiam się nad zainstalowaniem tego systemu na laptopie ale obok systemu ubuntu , wiecie mieć dwa systemy na laptopie a na początku jest wzmianka o dyskach i zastanawiam się czy będzie to miało wpływ na partycje i ty moje pytanko, będzie się to jakoś gryzło czy nie .

W dniu 28.02.2020 o 22:37, mooner napisał:

Wszystkie poprawki do 20 lutego, mimo, że ostatnia wg tego wydana 11 lutego

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Wiec jakie to poprawki po 11 lutym? Czy cos zle mysle?

Ale co za problem, przecież mieści się w tym czasie. To tak jakbym powiedział szefowi że zrobię tę robotę do 20 lutego, a zrobił tak naprawdę wcześniej. Zmieściłem się w danym czasie po prostu :P

20 godzin temu, tediuss napisał:

Czy można prosić na inny serwer?

Po co inny server, każdy chciałby na ten który lubi. Server Mega jest bardzo dobry jeżeli ściąga się pliki do 5Gb (limit dobowy), należy zainstalować program MEGAsync i plik można ściągać parę dni.

4 godziny temu, jorgusek napisał:

Po co inny server, każdy chciałby na ten który lubi. Server Mega jest bardzo dobry jeżeli ściąga się pliki do 5Gb (limit dobowy), należy zainstalować program MEGAsync i plik można ściągać parę dni.

Tak tak wiem ale.......nawet nie zacząłem ściągać i od razu blokuje......hmmmm chyba mam dzieline ip 

Wszystko fajnie śmgiało dopóki nie zachciało mi sie zmienić ikon z folderu tuning, po ponownym uruchomieniu tak to wyglada jak na załączonym zdjeciu. Ctrl alt del nie dziala. Da sie to jakoś odwrócić?

Jest dość poważny błąd, na ekranie logowania gdzie się wpisuje hasło nie można wpisać "ś", co mi strasznie przeszkadza, bo chcialem hasło z tą literą, ktore ustawilem a teraz nawet w trybie awaryjnym ani żadnym nie moge się zalogować.

Nie mozna bo alt + s wywoluje podmenu guzika zamknij z angielskiego na "s" i pewnie dlatego.

1 minutę temu, d-ver napisał:

Jak mogę usunąć lub permanentnie wyłączyć defendera? System bedzie służył tylko do kabelka OBD II czyli bez internetu i bez antywirusa. 

Godzinę temu, C9S napisał:

Chodziło mi dokladnie w tej modyfikacji Windowsa, dlatego pytam w tym temacie zeby czegos nie rozwalić (bo były uwagi na początku o tym), ale oczywiście Januszowa odpowiedz musi być, dziękuję za taką pomoc :)

25 minut temu, srom-otnik napisał:

A ma ktoś dostęp do iso w wersji RETAIL i czy jest w ogóle taka wersja, czy tylko ewaluacyjna?

29 minut temu, G77 napisał:

hmm , a tu nie chodzi czasem o w7 ?

zgodnie z tematem win jg 7 posready

Nie, chodzi o 8.1

Link prowadzi do wersji EWALUACYJNEJ nie RETAIL

Cytat spod tego linku, który wklejacie:

Wytyczne dotyczące aktywacji i używania

• Utwórz kopię zapasową plików i ustawień przed zainstalowaniem tej wersji ewaluacyjnej, a następnie po upływie 180-dniowego okresu.
  • Dla tego oprogramowania jest wymagany klucz produktu. Po instalacji system Windows wyświetli monit o przeprowadzenie aktywacji.
  • Po aktywacji można używać oprogramowania przez 180 dni. Pozostały czas można śledzić na podstawie „limitu” wyświetlanego w prawym dolnym rogu pulpitu systemu Windows Embedded 8.1 Industry.
  • Jeśli aktywacja nie zostanie przeprowadzona w ciągu 10 dni po instalacji lub upłynie okres ewaluacji, na pulpicie będzie wyświetlane trwałe powiadomienie informujące o tym, że system nie jest oryginalny, a komputer będzie wyłączany co 20–30 minut bez możliwości zapisania pracy.

Po okresie ewaluacji będzie konieczne zastąpienie systemu operacyjnego na komputerze testowym oraz ponowne zainstalowanie wszystkich programów i danych. Wersji ewaluacyjnej nie można uaktualnić do licencjonowanej, działającej wersji systemu Windows. Konieczna jest czysta instalacja z zastosowaniem klucza w pełni licencjonowanego produktu.

Znalazłem linki do wersji:

Cytat
File: en_windows_embedded_8_1_industry_enterprise_x64_dvd_2710518.iso
Family: Operating Systems
Version: Windows Embedded 8.1 Industry
Language: English - (EN)
MD5: 41e8f7b03fb2b2a0cbde6b9dbfa3185d
SHA-1: e404fc0b499e6538de9bc2bd09a494d90f782de4
SHA-256: 375f058317fc4932e574216999fc62ee33a49f26475b4b3d9f2d59b3c07f5236
SHA-512: e3a3206f078403cfe01fd096794f6e5e02bf585fd9ceb697c4087731cdf50b80aa755ab6a46b14f519f3e8e9f57bc44b94a87208f288929b5feb085b575c12de
Size:

3.435 GB (3688546304 bytes)

Jednak nie ma informacji o wersji, czy to  EWALUACYJNA czy RETAIL. No i jest to wersja ENG. Sumy obrazu pobranego się zgadzają, natomiast kaspersky na czerwono krzyczy.

ze strony:

info o sumie kontrolnej z tej strony:

JanKo6 likes this