-RKI- Opublikowano 4 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2020 Nazwa tematu może nie wiele mówić więc opiszę pokrótce o co chodzi. Złożyłem sobie koszyk na morele z pewnymi częściami na poczet upgradu komputera który mam w trakcie. Progresywnie co miesiąc po wypłacie kupuję jedną lub dwie części do chwili aż nie kupię wszystkich, co jakiś czas sprawdzam ceny tych części "czy coś nie podrożało, czy coś nie staniało" tak by przy zakupie nie naciąć się za bardzo na jakiś nagły wzrost cenowy i tu pojawia się całe sedno tematu. Jedną z części która zagości w moim komputerze są pamięci ram Cruciala dokładniej model "Ballistix Sport LT" o taktowaniu 3200 mhz CL16 i sprawa wygląda tak... Zestaw 2x 8GB -> [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cena: 453,20 zł VS 1x 8GB -> [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cena: 169,99 zł Nie wiem czy widzicie teraz o co mi chodzi ale kupując "zestaw" byłbym w plecy dokładnie o 113,22 zł ani jeżeli kupując zwyczajnie oddzielnie dwie kości po 8GB i tu wchodzi pytanie tematu - O co tutaj chodzi? Czy czasem ideą zestawu nie jest to by kupić go taniej? Tymczasem widzę że jest odwrotnie a przecież są to dokładnie te same kości, jedyna różnica jest taka że "zestaw" jest droższy. Sam nie wiem co o tym myśleć ale być może ktoś z was wie czy to jest "normalna" praktyka tego konkretnego sklepu, czy może sprawa wygląda tak samo w przypadku innych? Droga do komentarzy wolna, podyskutujmy. Cytuj
jou300 Opublikowano 4 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2020 Niestety ale to są praktyki marketingowe. Nie koniecznie uczciwe dla klienta. Często sklepy robią tak z promocjami. Kiedyś to była sztuczka z np cena 10,99zł. Zamiast 11zł to klient myśli, że jednak to 10zł a nie 11zł. No ale to stare, więc wymyślają nowe sposoby aby klient poczuł, że kupuje taniej. Cytuj
Widzior Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 Co? Przecież ten komplet Ballistix Sport LT 2x8GB niedawno jeszcze kosztował w granicach 330zł. Ramy idą w górę czy ja o czymś nie wiem? A jeśli tak, to masz pecha, że ich na początku składania nie kupiłeś I masz drugiego pecha, jak już kupiłeś Ryzena 2600, bo teraz rządzi nowa wersja 1600 w rewizji AF za 400zł, która jest najzwyczajniej Ryzenem 2600 z napisem 1600. Cytuj
bunio1 Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 Niestety od jakiegoś czasu widać tendencję wzrostową cen różnych komponentów a związane jest to z zamieszaniem w kraju środka w którym mamy największą ich produkcję i to nie koniec na razie pozostanie tendencja wzrostowa. Cytuj
-RKI- Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 6 godzin temu, Widzior napisał: Co? Przecież ten komplet Ballistix Sport LT 2x8GB niedawno jeszcze kosztował w granicach 330zł. Ramy idą w górę czy ja o czymś nie wiem? A jeśli tak, to masz pecha, że ich na początku składania nie kupiłeś I masz drugiego pecha, jak już kupiłeś Ryzena 2600, bo teraz rządzi nowa wersja 1600 w rewizji AF za 400zł, która jest najzwyczajniej Ryzenem 2600 z napisem 1600. No z procesorem to już nic nie zrobię bo w zeszłym miesiącu go wziąłem. Nikt w tym czasie nie wiedział że AMD po cichu zacznie produkować 1600 na architekturze 2600 gdzie różnica między tymi procesorami aktualnie to nazwa jedynie. Co do ramu to on właśnie tyle kosztuje mniej więcej co piszesz ale przy opcji gdy kupuje się oddzielnie jedną kość 8gb i potem drugą oddzielnie 8gb. Cena "zestawu" (Dwóch w jednym pudełeczku) jest jedynie tak podbita. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 10 godzin temu, -RKI- napisał: O co tutaj chodzi? Czy czasem ideą zestawu nie jest to by kupić go taniej? Polityka marketingowa - nie jest to odosobniony przypadek. Cytuj
BartAcid Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 Możliwe że zestawy są już z nowych droższych dostaw, a single ze starych tańszych. Zresztą branie zestawu bo jest 10zł tańszy to porażka. Jak ci padnie ram to musisz wysłać komplet więc jesteś bez kompa przez ten czas albo ogarniasz zastępstwo. Przy pojedynczych modułach tego problemu nie ma. Cytuj
-RKI- Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 24 minuty temu, BartAcid napisał: Możliwe że zestawy są już z nowych droższych dostaw, a single ze starych tańszych. Zresztą branie zestawu bo jest 10zł tańszy to porażka. Jak ci padnie ram to musisz wysłać komplet więc jesteś bez kompa przez ten czas albo ogarniasz zastępstwo. Przy pojedynczych modułach tego problemu nie ma. Hm, no brzmi to logicznie. Co prawda nie spodziewałem się aż tak dużej różnicy (Ponad 110zł to jednak sporo) ale o fakcie gwarancyjnym zestawu nie pomyślałem i ciężko się z tym nie zgodzić. Chyba faktycznie oleję temat tego zestawu i wezmę pojedyncze moduły. Edit: Miałem ogólnie RAM kupić w marcu, ale jak widzę co się aktualnie zaczyna dziać z jego cenami to chyba przełożę owy zakup na ten miesiąc. Sporo ostatnio czytałem że przez obecną sytuację w Chinach z Koronawirusem właśnie tak się dzieje z cenami. 2dwam lubi to Cytuj
Hermogenes Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 Zawsze produkty parowane były droższe od solowych, lampy złotej serii potrafiły kosztować 4 krotnie drożej niż zwykłe. Pozdrawiam Hermogenes . Cytuj
jou300 Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 1 godzinę temu, -RKI- napisał: Hm, no brzmi to logicznie. Co prawda nie spodziewałem się aż tak dużej różnicy (Ponad 110zł to jednak sporo) ale o fakcie gwarancyjnym zestawu nie pomyślałem i ciężko się z tym nie zgodzić. Chyba faktycznie oleję temat tego zestawu i wezmę pojedyncze moduły. Edit: Miałem ogólnie RAM kupić w marcu, ale jak widzę co się aktualnie zaczyna dziać z jego cenami to chyba przełożę owy zakup na ten miesiąc. Sporo ostatnio czytałem że przez obecną sytuację w Chinach z Koronawirusem właśnie tak się dzieje z cenami. Jeśli możesz czekać to pewnie, możliwe, że za pół roku będzie taniej. Cytuj
-RKI- Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 28 minut temu, jou300 napisał: Jeśli możesz czekać to pewnie, możliwe, że za pół roku będzie taniej. Plan na zakup części jaki założyłem obejmował okres około 3 lub 4 miesięcy, licząc od stycznia obecnego roku. Aktualnie nie chciałbym z tym zwlekać bo ten upgrade to i tak kwestia którą odkładałem dobry rok. Z RAMem zaczekać mogę do przyszłego miesiąca bo jak wcześniej pisałem założenie było takie bym kupił go w marcu ale w związku z obecną sytuacją cenową, która zaczyna straszliwie się zmieniać zastanawiam się czy ten miesiąc zrobi jakąś różnicę? Edit: Ceny się zmieniają straszliwie. Od wczoraj, pojedyncza kość już jest ponad 10zł droższa. Cytuj
BartAcid Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 Nieco drożejąca pamięć i szał z wirusem i spowodowane tym kłopoty z dostawami windują cenę. Może wróci wszystko do normy za jakieś pół roku. Cytuj
-RKI- Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 8 minut temu, BartAcid napisał: Może wróci wszystko do normy za jakieś pół roku. Załamuje mnie to i to dosłownie. Cytuj
BartAcid Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 Brać nie czekać. Taniej i tak już raczej nie będzie. SSD podrożały o jakieś 30% od nowego roku. Cytuj
Gość Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 Tylko w polsce czy na swiecie? Skąd masz takie dane? Cytuj
BartAcid Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 W Polsce u znanych dystrybutorów hurtowych. Nie mówię, że wszystkie modele równo. Ale widać nieco ogólnego wzrostu od początku roku. Cytuj
Widzior Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 Crucial Ballistix Sport LT możesz wziąć 3000 CL15, bo to jest to samo co 3200 CL16, i one są jeszcze w miarę tanie. Wersja 3000 od 3200 różni się tylko gotowym trybem XMP, opcja dla lamerów, jeden klik i ustawione. Ja i tak zawsze ustawiam ręcznie, więc mi to lotto, brałbym 3000 CL15. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
-RKI- Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 Godzinę temu, Widzior napisał: Crucial Ballistix Sport LT możesz wziąć 3000 CL15, bo to jest to samo co 3200 CL16, i one są jeszcze w miarę tanie. Wersja 3000 od 3200 różni się tylko gotowym trybem XMP, opcja dla lamerów, jeden klik i ustawione. Ja i tak zawsze ustawiam ręcznie, więc mi to lotto, brałbym 3000 CL15. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jeszcze 5 dni do wypłaty... Oby się ostał któryś z tych zestawów do tego czasu. A co do XMP, to ja to zawsze wolałem właśnie gotowy profil - Im mniej grzebania w biosie tym lepiej, taką politykę wyznaję. Cytuj
Gość Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 A co lepsze - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] czy - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
-RKI- Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 3 minuty temu, zbigniew59 napisał: A co lepsze - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] czy -[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Przecież to jedno i to samo. Cytuj
Gość Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 Edytowałem - lepsze 3000 cl 15 - czy 3200 cl 16 ? Cytuj
-RKI- Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 1 minutę temu, zbigniew59 napisał: Edytowałem - lepsze 3000 cl 15 - czy 3200 cl 16 ? No i dalej Ci odpowiadam że to jedno i to samo. A bardziej precyzyjnie obydwa te moduły różni jedynie fabryczne taktowanie i opóźnienia CL. Zaś w praktyce są to dokładnie takie same kości które można ustawić dzięki XMP lub manualnie w identyczny sposób. Ballistix LT z kodem producenta AES działają na tych samych kościach Microna E-Die, obecnie chyba jedne z najlepszych RAMów na rynku. Cytuj
Widzior Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 12 minut temu, zbigniew59 napisał: lepsze 3000 cl 15 - czy 3200 cl 16 ? A co ja napisałem wyżej? One i tak będą pracować na 3466-3600 bez problemu na niskim CL. Tylko nie brać starej wersji BES, musi być AES !!! Cytuj
-RKI- Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 1 minutę temu, Widzior napisał: A co ja napisałem wyżej? XD W sumie chyba to samo, ja tam tylko odpowiedziałem na podstawie tego co czytałem właśnie wcześniej. Mi tam nie robi różnicy czy to będzie 3200 czy 3000, czy CL15 czy 16. Wiem czym są owe pamięci - W ramach wyjaśnienia, powiem tyle że w pierwszym poście dałem linka do 3200 CL16, z tego względu że na czas pisania tematu były one tańsze i wedle mojego myślenia wolałem 3200 z gotowym XMP bez grzebania w biosie. Aktualnie jednak, to wezmę po prostu te które będą tańsze, ale to też dopiero po wypłacie. Cytuj
Gość Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 Jednak czymś się różnią - może mozliwością OC ? A cena prawie taka sama - więc które lepsze - trochę dokładniej - i dlaczego ? Cytuj
Widzior Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 15 minut temu, zbigniew59 napisał: Jednak czymś się różnią - może mozliwością OC ? A cena prawie taka sama - więc które lepsze - trochę dokładniej i dlaczego ? Napiszę ci to jeszcze raz - to są dokładnie te same chipy z fabryki. I one trafiają do różnych modułów, może nawet do kości z zakresy 2666-3600. Po prostu producent kości pamięci musi mieć szerokie portfolio, i celowo ogranicza w ustawieniach fabrycznych możliwości chipów. Proste jak byk. Aczkolwiek 100% pewności nigdy nie ma, że każda sztuka zrobi takie samo OC. Niektóre firmy poświęcają czas na przeselekcjonowanie chipów, i te co gorzej wypadną dają do tańszych kości z niższą częstotliwością. Robi tak np. Corsair, ADATA, GoodRAM. W Crucialu tego nie spotkałem. Wiadomo, że w tej samej cenie lepiej wziąć 3200. Stare Ballistix BES miały modele 3000 CL16 i 3200 CL16, więc prawdopodobnie te 3000 były na gorszych chipach. A skoro nowe są 3000 CL15 i 3200 CL16, to jest to to samo. Zresztą wystarczy poczytać komentarze tych, co kupili. Koniec kropka. -RKI- lubi to Cytuj
Gość Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 W sumie ta cała dyskusja chyba nie ma sensu - to są DDR4 topowe - i tylko trzeba ich szukać w jak najniższej cenie. Cytuj
Widzior Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 1 minutę temu, zbigniew59 napisał: tylko trzeba ich szukać w jak najniższej cenie To raz. A dwa - trzeba je przez 14dni porządnie w domu przetestować, i jak się nam trafiły lipne moduły, to je odesłać. Life is brutal, płacę i nie mam litości, będę wymieniał do bólu. Cytuj
Gość Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 A skąd mam wiedzieć że mam lipne moduły? Przepraszm, ale nie znam się na tym dobrze. Cytuj
-RKI- Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 1 minutę temu, zbigniew59 napisał: W sumie ta cała dyskusja chyba nie ma sensu A ja myślę że jednak sensu to jest nieco w tym wszystkim bo pierwotnie nie rozwodziłem się nad tym czym są owe RAMy a faktem że ich cena w ostatnich dniach winduje w górę jak szalona. Temat to idealna przestroga dla tych którzy w najbliższym czasie mają zamiar kupować pamięci (Tak jak ja) bo za parę dni może się okazać że cena zestawu 16gb (2x8) z 330zł skoczy do 500zł! Co z resztą już się dzieje, wystarczy zerknąć na mój pierwszy post. 1 minutę temu, Widzior napisał: To raz. A dwa - trzeba je przez 14dni porządnie w domu przetestować, i jak się nam trafiły lipne moduły, to je odesłać. Life is brutal, płacę i nie mam litości, będę wymieniał do bólu. Oho... To żeś mnie pocieszył. I teraz to zgłupiałem. Logiczne jest to co piszesz ale mam pewien problem. Składam kompa "na raty" to już pisałem - Mam procesor, w tym miesiącu miałem wziąć płytę a w przyszłym RAM i jak to teraz ze sobą pogodzić? RAMu nie przetestuję bo nie będę miał na czym, a jak wezmę płytę to nie będę miał RAMu i bum błędne koło uważam za rozkręcone. Nie mam środków by wszystko na raz kupić więc co wziąć lepiej pierwsze? RAM czy płytę? Bo mimo wszystko jak patrzę na ceny RAMów i to jak się zmieniają, to raczej w stronę właśnie RAMu bym poszedł w tym miesiącu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi