Gość Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 Chyba lepiej ram. Płyty tak nie drożeją. I działają - ram - na różnych platformach - na przyszłość. Cytuj
Widzior Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 Silicon lottery (loteria krzemowa), tak jest ze wszystkim co jest robione z krzemu, z prockami też, każda jedna sztuka jest inna, i inaczej się kręci, nawet te z jednego wafla krzemowego. Mój Ryzen 1500x też słabo trafiłem - słabo się kręci, wymaga wysokiego napięcia, a kontroler pamięci działa stabilnie max na 3066MHz, a pamięci kupiłem 3200. W CPU są strasznie duże rozbieżności. 17 minut temu, -RKI- napisał: Oho... To żeś mnie pocieszył Jak kupisz te Ballistix 3000 czy 3200, to nie masz się co martwić, 3466 na bank wyciągniesz nawet na najgorszej sztuce, a pewnie pozostaniesz na 3200 z niskim CL. Martwić się można dopiero przy ich hardcorowym wyciskaniu w granicach 3600-3733 z niskimi timingami. Tu już liczy się szczęście na krzemowej loterii. Cytuj
-RKI- Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 20 minut temu, Widzior napisał: Jak kupisz te Ballistix 3000 czy 3200, to nie masz się co martwić, 3466 na bank wyciągniesz nawet na najgorszej sztuce. Martwić się można przy hardcorowym ich wyciskaniu w granicach 3600-3733. Powiem Ci że do 2600x maksymalnie celuję w 3200 w miarę możliwości z jak najniższymi CL - Jak wykręcę na nich 3200 CL14 lub 15 to będę zadowolony, więcej do szczęścia mi potrzebne nie będzie. Rendering, gry, filmy, przeglądanie internetu - Do takich rzeczy powinno być to wystarczające. Więc jak polecasz panie Widzior, w lutym brać lepiej ram czy mobo? Cytuj
Widzior Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 5 minut temu, -RKI- napisał: Więc jak polecasz panie Widzior, w lutym barć lepiej ram czy mobo? Pojęcia nie mam, bo rynek to toto lotek Ale chyba mobo już podrożeć nie mogą, więc brałbym chyba ramy. Zobaczymy za kilka dni. Cytuj
-RKI- Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 51 minut temu, Widzior napisał: Zobaczymy za kilka dni. Byle do wypłaty, już nie długo. Jak to się tak chwieję teraz to nie będę z tym zwlekać, oj nie tym razem. Byle by cena w miarę ogarnięta była - Choć osobiście boję się o to i to nawet bardzo. Info z ostatniej chwili - cena szarego zestawu znów wzrosła! Aktualna cena: 489,09 zł Od wczoraj owy zestaw podrożał dokładnie o 35,89 zł - SZALEŃSTWO! Innego słowa na to nie mam. Cytuj
Widzior Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 2 godziny temu, -RKI- napisał: Aktualna cena: 489,09 zł Trochę cię pocieszę, zobacz na jakie ja czasy trafiłem jak kupowałem Ryzena. Pomijam już fakt, że te Corsairy są na mega lipnych Hynix'ach Cytuj
Nieobecny Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 2 godziny temu, -RKI- napisał: Od wczoraj owy zestaw podrożał dokładnie o 35,89 zł - SZALEŃSTWO! Innego słowa na to nie mam. Za tydzień będzie +10%, za dwa tygodnie +20%, za trzy tygodnie +30% itd - efekt koronawirusa i braku importu z Chin. Cytuj
-RKI- Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 31 minut temu, Widzior napisał: Trochę cię pocieszę, zobacz na jakie ja czasy trafiłem jak kupowałem Ryzena. Pomijam już fakt, że te Corsairy są na mega lipnych Hynix'ach [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] O ja pierdo**! Masakra i to dosłownie. Pod Bogiem, jak by mi przyszło teraz taki pieniądz wydać na RAMy to kwestie upgradu pewnie znów bym odłożył na czas nieokreślony. Cholernie i szczerzę współczuję, mam nadzieję że nie spotka mnie podobny los. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Za miesiąc zapłacisz 1000 pln za te RAM-y. Cytuj
-RKI- Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 14 minut temu, wiktorynek napisał: Za miesiąc zapłacisz 1000 pln za te RAM-y. Miesiąca to ja nie będę czekał. 5 dni, do przyszłego poniedziałku to max. Wziąłbym te RAMy już teraz ale pieniędzy na nie, nie wyczaruję. Tak czy inaczej tysiąca na pewno bym nie dał - Ba, powyżej 400zł też bym już nie dał. Rozumiem sytuację rynkową aczkolwiek w moim rozumowaniu pieniądz należy szanować, a nie szastać nim bo akurat jakiś wirus panuje i podwyżki są. Upgrade odkładałem rok, gdyby w ostateczności przyszło mi czekać kolejny rok na ustabilizowanie cen, proszę bardzo, jestem cierpliwym człowiekiem. Cytuj
Widzior Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 Ja bym ci serio radził nawet pożyczyć te 400zł od kogoś i kupować RAMy jak najszybciej. Cytuj
-RKI- Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 4 minuty temu, Widzior napisał: Ja bym ci serio radził nawet pożyczyć te 400zł od kogoś i kupować RAMy jak najszybciej. To była pierwsza opcja którą chciałem ogarnąć jak zobaczyłem co się dzieje z tymi cenami, niestety efekt jest mizerny. Większość znajomych podobnie jak ja, do wypłaty czeka a co niektórzy nawet jak mają to mówią że nie mają. No i co ja mam począć? Eh, sytuacja patowa. Cytuj
Widzior Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 Mi w głowie siedzą jeszcze te - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cena jest szokująco niska, ale GoodRAM jakoś mi nigdy nie leżał. Z tymi pamięciami też dziwny manewr zrobili, nie wiadomo jakie chipy tu zastosowali, Thaiphoon Burner wywala brak danych, podobno to Hynix CJR, czyli najlepsze z Hynixów, ale to teoria. Znaleźli się kozacy, co żeby to sprawdzić, zerwali nawet radiator, ale GoodRAM sfrezował napisy na chipach, zresztą mi tak samo zrobili z kartą MicroSD, a karta na bank była TOSHIBA, więc nie wiem czego się wstydzili, widać taka ich chora polityka. Teraz masz całkiem zagwostkę EDIT: JA PRDLE, dosłownie jak pisałem posta, były po 299zł, odświeżyłem stronę Media Expert po napisaniu posta, i już widzę "Produkt chwilowo niedostępny w sklepie internetowym" hahahah Albo tak ludzie skupują RAMy, albo sklep wyczuł $$ i zaraz będą w wyższej cenie. Cytuj
-RKI- Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 A tak się składa że u siebie mam właśnie GoodRamy co prawda jest to jeszcze DDR3 ale od lat śmigają bezawaryjnie. 2133 cl10, 2x4 GB, lata temu dobierałem je specjalnie pod zintegrowaną grafikę w APU której używałem i na tamte czasy śmigało to całkiem przyjemnie. Z resztą odkąd używam normalnej karty graficznej, też najgorzej nie jest, spisują się całkiem w porządku. 29 minut temu, Widzior napisał: Teraz masz całkiem zagwostkę Co do zagwozdki, to co ja tu lepszego mogę wymyślić niż zaczekać do poniedziałku i przy okazji modlić się żeby udało mi się załapać na jakieś ostatnie sztuki w tej w miarę normalnej cenie? Jak się uda to za**biście a jak nie to albo będę szukał alternatywy albo w ostateczności... Czekał... Znów... Cytuj
-RKI- Opublikowano 10 Lutego 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2020 No i powiem wam że czasami szczęście do człowieka się uśmiechnie. Mianowicie... Zakupiłem dziś białe moduły Ballistix Sport LT (Zestaw 2x8GB) 3200MHz CL16 za kwotę 338,78 zł i jestem w pełni zadowolony z tego zakupu bo szczerze myślałem już że nie zdążę załapać się na moment "normalnych cen" bo aktualnie norma za taki zestaw to ponad 400zł (Momentami zbliżający się do granicy 500zł!) i ceny niestety z dnia na dzień są coraz większe. Także piszę to w ramach przestrogi że jeżeli ktoś ma zamiar kupować w najbliższym czasie pamięć RAM, niech się lepiej pospieszy bo cenowo w późniejszym czasie, może być tragedia. Rzut ekranu z morele, taki zestawik udało mi się właśnie kupić. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi