Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Mam bardzo dziwne objawy po zainstalowaniu tego systemu.

Po pierwsze dość długo się uruchamia, po odpaleniu kompa,  system się "zawiesza" na czarnym ekranie i tak wisi dobrych kilkanaście sekund zanim się odpali windows ( dysk SSD) - kliknięte TAK przy pytaniu  o instalacje na SSD.

Druga sprawa to system się cały czas wiesz ( tak jakby klatkuje) i to praktycznie na normalnych czynnościach ( nawet na zwykłym poruszaniu się kursorem po ekranie)

Nie mam zbyt wielu programów zainstalowanych, kompa używam do lekkich czynności, nic spektakularnego ale objawy mnie nie pokojom tym bardzie, że wcześniej na innych kompilacjach od Sromotnika też to się zdarzało (mowa o modach 10tki)

System doczyszczony po instalacji, instalacja ma raptem 2 dni.

Nie robiłem jeszcze żadnych aktualizacji WU

Instalacja sterów tylko tych brakujących lub bardzo starych programem Boost driver

Stery do grafiki instalowane przy pomocy narzędzi od producenta grafiki.

Moje parametry:

Procesor    AMD A10-8750 Radeon R7, 12 Compute Cores 4C+8G, 3600 MHz, Rdzenie: 2, Procesory logiczne: 4

Zainstalowana pamięć fizyczna (RAM)    8,00 GB
Tryb systemu BIOS    UEFI
Opis karty    AMD Radeon(TM) R7 Graphics
Opis karty    AMD Radeon (TM) R5 M320
Producent systemu    HP
Model systemu    550-103na
EDIT:

Zauważyłem że problem z wieszaniem się systemu ( klatkowaniem) trwa zazwyczaj do kilku - kilkunastu minut po uruchomieniu, potem system jakby wraca do normy. W tym czasie zamulania dziś zauważyłem, że jeden z procesów używa w 100% procesor. Tak jak na załączonym zdjęciu.

8da2a5bfc763cde4med.png

Z góry dziękuję

Opublikowano

Jak dla mnie super :) Jedna rzecz mnie zastanawia, czy można w jakiś sposób przywrócić klawiaturę ekranową. Często używam ze względu na to, że komputer mam podłączony pod TV. Jakieś pomysły?

EDIT: Już znalazłem odpowiedź w tym temacie. Niestety nie jest to takie proste. Spróbuje z wersją pełną z wyłączonym Defenderem. 

Opublikowano
W dniu 31.03.2020 o 22:20, srom-otnik napisał:

Oddaje Wam do testów najnowsze iso testowe LTSC, usunąłem zgłaszane błędy. Teraz powinno być wszystko OK, chyba że jeszcze coś wyłowicie.

NIE PYTAĆ PROSZĘ na razie o LITE - sprawdzicie FULL'a, będzie do testów LITE.
Link na pierwszej stronie, na dole opisu iso

u mnie po formacie poprzedniej wersji winda śmiga jak rakieta system wymiata opcja full,dzieki za wkład pracy..

srom-otnik lubi to
Opublikowano
19 minut temu, -RKI- napisał:

Takie pytanko do autora. Planujesz może wydanie swojej wersji tego systemu na bazie "LTSC 2021" czyli no 21H2? Nie ukrywam, chętnie bym się takową zainteresował. :)

Na ten moment uszanuj to że nic nie wyda, bo urodziło mu się dziecko, więc ma inne priorytety niż klepanie modów Windowsowych - info wzięte z tego tematu 

Opublikowano
W dniu 1.02.2020 o 11:01, srom-otnik napisał:

jeśli nie działa jakaś funkcja w Lite/Extreme - należy wybrać wersję nieodchudzaną.

Spróbuj usługi dać na domyślne w Optymalizator Usług do czasu zainstalowania. ;)

Opublikowano
21 godzin temu, bojan3312 napisał:

Hej,

jedna z gier wymaga ode mnie zainstalowania najnowszej wersji "Security update" do win 10.

Czy jest jakiś sposób żeby wgrać tę aktualizację?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jeśli nie masz pełnej wersji systemu tylko Lite bądź Extreme to nic z tym nie zrobisz.

Opublikowano

Słuchajcie jeśli zaznaczyłem przy pierwszym uruchomieniu, że nie będę korzystał z bluetooth oraz wifi, a jednak potrzebuje połączyć słuchawki bluetooth to mogę to teraz zmienić ??? Dzisiaj miałem wideokonferencje i klapa, bo mic w kamerce padł i nie ma jak podłączyć słuchawki... Z góry dzięki za pomoc.

Jeszcze jedna opcja a mianowicie czy jest sposób na działający schowek ?

Opublikowano
2 godziny temu, wbak1102 napisał:

Twoje pytania świadczą jak byś od dzisiaj zaczynał przygodę z komputerem,myślę że słyszałeś o takiej funkcji jak "Usługi" najwyższa pora trochę się podszkolić.:lol:

No wiesz, jak wszędzie na świecie są gorsi i lepsi. Staram się jak mogę i póki co tylko z tym nie mogę sobie poradzić, więc będe wdzięczny za pomoc. B)

Opublikowano
6 godzin temu, jacobobbo napisał:

No wiesz, jak wszędzie na świecie są gorsi i lepsi. Staram się jak mogę i póki co tylko z tym nie mogę sobie poradzić, więc będe wdzięczny za pomoc. B)

Nie dziw się że koledzy w taki sposób komentują twoje występy. Wygląda jakby ten berbeć którego masz na głowie, zadawał pytania. Mógłbyś chociaż pobieżnie poczytać posty autora to byś się dowiedział, że pod PPM znajduje się menu Narzędzia, a w nich Optymalizator Usług, który pozwala na włączanie i wyłączanie poszczególnych funkcji. 

Opublikowano
W dniu 25.04.2022 o 18:20, jacobobbo napisał:

Słuchajcie jeśli zaznaczyłem przy pierwszym uruchomieniu, że nie będę korzystał z bluetooth oraz wifi, a jednak potrzebuje połączyć słuchawki bluetooth to mogę to teraz zmienić ??? Dzisiaj miałem wideokonferencje i klapa, bo mic w kamerce padł i nie ma jak podłączyć słuchawki... Z góry dzięki za pomoc.

Jeszcze jedna opcja a mianowicie czy jest sposób na działający schowek ?

Menu start-> Narzędzia Administracyjne-> Usługi

Szukasz -Usługa Obsługi Bluetooth klikasz na nią i ustawiasz na "automatyczny" i "uruchom"

Po restarcie kompa będzie działać cały czas.

Lub w tym systemie masz Optymalizator Usług w prawo kliku na pulpicie i tam ustawisz.

Ciężko wam ludziska pomóc komuś co nie bardzo zna się na systemach?

Zamiast kąśliwych uwag na które poświęciliście czas, to wystarczy napisać jak włączyć usługę.

Wieniowaty lubi to
Opublikowano

Jeszcze jedna prośba odnośnie laptopa lenovo. Mam 2 laptopy lenovo z czego jeden nowy i na jednym nie działa touchpad oraz podświetlenie i przyciemnienie ekranu, a na drugim samo podświetlenie i przyciemnianie ekranu. Sterowniki zainstalowane na innym systemie działa. Bios aktualny. Czy ktoś wie czy jakaś usługa za to odpowiada jeśli tak to jak mogę to naprawić ?