Nieobecny Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2019 12 godzin temu, M4T napisał: w ostateczności patriot burst Kilka słów poza głównym wątkiem tematu na temat producentów. Patriot czy Corsair pomimo, że są uznanymi markami na świecie, niczego nie produkują - to typowi hurtowi zamawiacze towaru z własnym logo. Nie znajdziecie u nich żadnego softu, żadnej aktualizacji firmware. Nie twierdzę, że akurat ci są źli czy tandetni, bo jednak pewien poziom trzymają - czytaj zamawiają towar lepszej jakości np Corsair w segmencie zasilaczy czy Patriot w segmencie pamięci RAM. Do tej grupy należą również wszystkie bezmarkowce, zamawiane po taniości w Chinach pod dowolnym logo. Druga grupa to częściowi producenci - posiadają własne montownie gdzie składają produkty z podzespołów zamawianych hurtowo. Ci już z reguły wprowadzają w przypadku dysków SSD własne firmware, udostępniają aktualizacje i udostępniają soft. Do tej grupy należą m.in. GoodRam, ADATA, Intel, Seagate. Trzecia grupa, to producenci generyczni, czyli produkujący we własnych fabrykach, na własnych podzespołach, choć nie zawsze w 100% - globalizm, kooperacja i rachunek ekonomiczny działa wszędzie. Do tej grupy należą m.in. Samsung, Micron(marka detaliczna Crucial, dla OEM robią pod marką Micron, główny dostawca dla Intela i ADATY), Hynix, WD(po przejęciu SanDisk), Toshiba, Kingston. Warto kupować produkty tych producentów gdyż mamy duże prawdopodobieństwo graniczące z pewnością, że są wytworzone z najlepszych komponentów. W przypadku kilku producentów trudno ich jednoznacznie zakwalifikować do danej grupy, gdyż brak jest jednoznacznych i pewnych danych, a w dzisiejszym świecie przejęcia właścicielskie następują szybko i bez przerwy. Mam tu na myśli np. Silicon Power, Lite-On(właściciel marki Plextor), Transcend, PNY - prawdopodobnie należą do drugiej grupy, być może po części do trzeciej lub pierwszej. Przez to wszystko można spotkać klony dysków SSD pod różnymi markami o tych samych parametrach i na tych samych podzespołach. P.S. @M4T - 256GB za 137pln: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Przypomnę jeszcze wszystkim nieobeznanym w temacie, że w przypadku wszystkich bez wyjątku dysków TLC nie ma co sugerować się szybkościami deklarowanymi przez producenta czy uzyskanymi w testach syntetycznych. To są wartości bufora!!! Po wyczerpaniu miejsca w buforze w przypadku kopiowania dużych plików szybkość w każdym bez wyjątku dysku TLC spada do 200-250MB/s. Również tak kochany przez niektórych Samsung EVO ma tą samą wadę. Niektóre dyski MLC zwłaszcza do pojemności 240-256GB też miały bufory i ich testy też były nic nie warte np Crucial MX200 czy niektóre SanDiski. Tutaj też panują 2 główne zasady: 1. Im bardziej markowy i lepszej jakości dysk z buforem, tym większy rozmiar tego bufora. 2. Im większy rozmiar dysku, tym większy rozmiar bufora lub w ogóle go nie ma gdyż jest już niepotrzebny. Żywotność kości zapewniona i transfery rzeczywiste. Dlatego kupując dysk TLC najlepiej wybierać duże pojemności 960-1024GB lub większe. Taki rozmiar zapewnia ogromną żywotność, większą realną szybkość i często brak wad w postaci bufora. Tu sobie poczytajcie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Mogę potwierdzić, bo mój brat ma ADATA SU800 512GB - żenująca wydajność, tragiczna po prostu, jedynie start systemu lepszy od HDD. Nie dajcie się nabrać na teoretyczną specyfikację ADATA SU800. W ogóle ze swoje strony nie polecam żadnego dysku ADATA, nawet teoretycznie dobrych MLC SU900 lub starszych SP920/DP910. Niby dobre, ale ADATA zastosowała tricki na poziomie hardware obniżające cenę produktu, ale też obniżające wydajność i niezawodność. Produkty ADATA są dosyć awaryjne. Cytuj
VACek Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2019 13 minut temu, wiktorynek napisał: P.S. @M4T - 256GB za 137pln: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Strzelam w coś 960gb-1tb bo już moje 240gb to zdecydowanie za mało. Zrezygnowałem z używania hdd. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2019 Z TLC 1TB w cenie nieco powyżej 500pln: - Crucial MX500 - SanDisk Ultra II - Silicon Power A55 Wybieraj bo ci zostaną tylko QLC. P.S. Marketing Samsunga godny jest marketingowi Microsoftu i Intela. Bezczelność nie zna granic. Ja bym na miejscu Samsunga poszedł krok dalej - 4 bitowej technologii SLC. 1 bit to SLC 2 bity to MLC 3 bity to TLC 4 bity to QLC Tak można uzyskać nowy dysk QLC reklamowany jako 4 bitowy SLC. Co powstrzymało firmę Samsung, że ograniczyli się do reklamy MLC? Cytuj
Marcel1 Opublikowano 3 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2019 Godzinę temu, wiktorynek napisał: Tu sobie poczytajcie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Mogę potwierdzić, bo mój brat ma ADATA SU800 512GB - żenująca wydajność, tragiczna po prostu, jedynie start systemu lepszy od HDD. Nie dajcie się nabrać na teoretyczną specyfikację ADATA SU800. W ogóle ze swoje strony nie polecam żadnego dysku ADATA, nawet teoretycznie dobrych MLC SU900 lub starszych SP920/DP910. Niby dobre, ale ADATA zastosowała tricki na poziomie hardware obniżające cenę produktu, ale też obniżające wydajność i niezawodność. Produkty ADATA są dosyć awaryjne. Czyli reasumując z twojej wypowiedzi wynika, że błędem jest zakup tego dysku : Adata Ultimate SU900 512GB ? Cytuj
Nieobecny Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2019 Może nie błędem i jest to teoretycznie dobry dysk MLC, ale jak jest jakaś inna opcja, to lepiej ją wybrać. ADATA SU900 512GB kosztuje najmniej 350pln. Co można mieć w tej cenie na MLC? Okazuje się, że używane topowe MLC są droższe od nowego ADATA SU900. Jedyna opcja to: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jest to bliźniak GoodRam IRDM Pro. Przy czym ma 480GB, a nie 512GB jak ADATA. Cytuj
Marcel1 Opublikowano 3 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2019 Kolega Widzior napisał 20 godzin temu, Widzior napisał: Z dyskami jest jedna zasada - chybił trafił. Jak trafisz dobry model, to nawet jak seria jest wadliwa, to nie ma problemu, i na odwrót. Dlatego przy zakupie dysku ważnym parametrem jest długość gwarancji. Zgadzam się z jego wypowiedzią. Zamówiłem już tego Adata zobaczymy jak się będzie sprawował. Ma 5- letnią gwarancję a jak rzeczywiście będzie coś nie halo, to oddam go jako towar niezgodny z umową. Cytuj
Widzior Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2019 No pięknie to @wiktorynekpodsumował, i widzę też ma takie samo zdanie o SSD ADATA co ja, odnośnie osiągów i awaryjności. Nawiasem mówiąc, mam pendrive ADATA UV150 64GB i jest mega szyki, brat kupił taki sam chwilę później i go oddał, taka lipa. Loteria. A co do SSD TLC, to cała magia w buforze, ludzie o tym na ogół nie wiedzą i potem płacz i lament, co się stało z ich super szybkim dyskiem, że plik 5GB kopiuje 25sekund, a powinien 10sek. Oby ci ten SU900 pięknie chodził P.S. Po tej debacie dochodzę do wniosku, że mój Crucial MX100 256GB realnie nie jest taki wolny, jak myślałem (zapis ~330MB/s), i chyba przy nim zostanę. Większego SSD nie potrzebuję. Marcel1 lubi to Cytuj
Nieobecny Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2019 11 minut temu, Widzior napisał: Crucial MX100 To dobry dysk. Przy pojemności 512GB zapis osiąga już 500MB/s. Wynika to z budowy dysku. W MX200 zastosowano bufor dzięki czemu transfery tych mniejszych pojemności wzrosły - oczywiście do bufora. Cytuj
VACek Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2019 1 minutę temu, wiktorynek napisał: To dobry dysk. Przy pojemności 512GB zapis osiąga już 500MB/s. Wynika to z budowy dysku. W MX200 zastosowano bufor dzięki czemu transfery tych mniejszych pojemności wzrosły - oczywiście do bufora. Silicon A55, Patriot Burst są w podobnym przedziale cenowym, a może jednak goodram cx400 lub micron 1100 (dyski 960gb-1tb) Cytuj
Marcel1 Opublikowano 3 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2019 Jak mówi stare Chińskie przysłowie " Pożyjemy Zobaczymy". Dzięki kolego Widzior za dobre słowo - Mam nadzieję, że się spełni. M4T w świetle tego co tu napisano nadal chcesz wiedzieć jak sprawa z Adatą będzie się dalej rozwijać ? Cytuj
BartAcid Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2019 @Wiktorynek, wszystko przez g***oburzę MLC TLC. Jak gawędź zobaczy w ulotce MLC to kupi. SLC nic im nie mówi. Cytuj
VACek Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2019 W dniu 3.02.2019 o 23:35, Marcel1 napisał: M4T w świetle tego co tu napisano nadal chcesz wiedzieć jak sprawa z Adatą będzie się dalej rozwijać ? Jak najbardziej. 21 minut temu, BartAcid napisał: SLC nic im nie mówi. Na solidny dysk SLC nie stać szarego Kowalskiego Cytuj
FxJerzy Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2019 Dyski SLC ktoś je widział w sprzedaży ostatnio ? Cytuj
Nieobecny Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2019 Prawdziwy wysyp SLC: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] P.S. Ale 2 są. Trafiają się też czasem Microny P300 lub P320h. Cytuj
VACek Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2019 14 minut temu, wiktorynek napisał: Prawdziwy wysyp SLC: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] P.S. Ale 2 są. Trafiają się też czasem Microny P300 lub P320h. Reklama dźwignią handlu Cytuj
Marcel1 Opublikowano 6 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2019 18 godzin temu, M4T napisał: Jak najbardziej. Cały czas czekam na przesyłkę, jak tylko dostanę dysk to biorę się za robotę. lnstaluje na świeżo system i aplikacje. Zobaczymy co będzie. Procek wymienię najprawdopodobniej w przyszłym miesiącu. Mam bardzo dobrego znajomego, który prowadzi serwis komputerowy i obiecał poszukać coś odpowiedniego. Cytuj
FxJerzy Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2019 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] za 259zł na promocji (tylko 200 sztuk). Cytuj
RemixPL1994 Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2019 2 godziny temu, wiktorynek napisał: Już nie ma. Ostatnio z X-Komu tez kupiłem na promocji bodajże Cruciala i też tak szybko znikły Cytuj
Marcel1 Opublikowano 7 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2019 M4T wygląda na to, że na informacje jak sprawuje się dysk będziemy musieli jeszcze poczekać bo: Cytuję "ZMIANA TERMINU REALIZACJI REZERWACJI Szanowny Kliencie, Do chwili obecnej dostawca nie potwierdził nam dostępności i terminu dostawy Zarezerwowanego produktu DYSK ADATA SSD SU900 512G ASU900SS512GMC.. Dokładamy wszelkich starań, aby Produkt dotarł do Ciebie jak najszybciej, jednak może okazać się, że realizac nie jest możliwa." Wygląda więc na to, że nie mam jeszcze dysku a już mam z nim problem. Cytuj
Marcel1 Opublikowano 8 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2019 Wygląda na to, że muszę poszukać innego dysku. Dostałem dzisiaj wiadomości iż moje zamówienie zostało anulowane z powodu braku produktu. Cytuj
Marcel1 Opublikowano 9 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2019 Przemyślałem sprawę raz jeszcze i doszedłem do wniosku, że może to i lepiej iż z tym dyskiem Adata tak wyszło. Rzeczywiście zbiera on raczej niezbyt dobre opinie. Obecnie zastanawiam się nad tymi dwoma: Crucial MX500 500GB CT500MX500SSD1 Samsung 860 Evo 500GB MZ-76E500B/EU Który z nich waszym zdaniem będzie lepszy ? Cytuj
FxJerzy Opublikowano 9 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2019 Samsung oczywiście ale też droższy (nieproporcjonalnie). Cytuj
Widzior Opublikowano 9 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2019 I dobrze, że z tego SU900 nici. Widziałem gdzieś ostatnio wykres jego transferu przy dużym pliku, chyba wiktorynek dawał, i po zapełnieniu połowy dysku i bufora jest tragedia, wolniej niż TLC, kpina !! MX500 będzie lepszy, i tańszy. Samsung jest zbyt drogi, nieopłacalny. EDIT: znalazłem ten wykres - Cytuj
Nieobecny Opublikowano 9 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2019 Tak, ten wykres pokazuje co się dzieje z transferem dysku ADATA SU900 podczas kopiowania bardzo dużego pliku, po wypełnieniu bufora i zapełnieniu połowy pojemności dysku. Nie krytykowano tam mocno dysku ADATA ponieważ taka sytuacja w zastosowaniach domowych jest wyjątkowo rzadka. Ma miejsce i tak dopiero po zapełnieniu połowy pojemności. W TLC następuje praktycznie od razu po zapełnieniu bufora. ADATA SU900 szybciej przenosi pliki z bufora do komórek - ma mniej restrykcyjne zarządzanie, bo to w końcu dysk MLC. Swoją drogą po co bufor w dysku MLC na dodatek 3D NAND, który charakteryzuje się większą wytrzymałością i na dodatek ma dużą ilość pamięci podręcznej? Jedyne wytłumaczenie, to przyspieszenie transferu, co by sugerowało, że ratowano w ten sposób kiepską budowę dysku i kiepski kontroler. Cytuj
Marcel1 Opublikowano 9 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2019 Właśnie sprawdziłem różnice między tymi dwoma dyskami w sklepach stacjonarnych w moim mieście i wynosi ona 70 - 100 zł więc może lepiej dołożyć te 70 zł i mieć spokój ? Cytuj
Widzior Opublikowano 9 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2019 Może i 70zł bym dołożył, zawsze to żywotniejsze MLC, ale przy tych cenach +100zł to procentowo za dużo jak dla mnie. Z drugiej strony rozwój SSD idzie tak szybko, że nie wiem, czy się opłaca kupować drogie modele. Sam mam MX100 256GB (MLC) i na bank prędzej padnie kontroler/elektronika, niż zajadę komórki na śmierć. Cytuj
Marcel1 Opublikowano 9 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2019 4 minuty temu, Widzior napisał: Może i 70zł bym dołożył, zawsze to żywotniejsze MLC No właśnie, to samo miałem na myśli 5 minut temu, Widzior napisał: Z drugiej strony rozwój SSD idzie tak szybko, że nie wiem, czy się opłaca kupować drogie modele. Niby tak ale raczej do tego laptopa raczej już żadnego dysku SSD nie dokupie a rozwój tej branży będzie trwał tak samo szybko dziś jak i jutro. To co dziś jest hitem jutro może być już przestarzałe Cytuj
Widzior Opublikowano 9 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2019 Ja kupiłem MLC właśnie z tego powodu, żeby spać spokojnie, bo mam życiowe schizy na oszczędność wszystkiego, więc świadomość TLC by mnie bolała. Jak masz podobnie, to kup MLC Cytuj
Marcel1 Opublikowano 9 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2019 6 minut temu, Widzior napisał: Ja kupiłem MLC właśnie z tego powodu, żeby spać spokojnie, bo mam życiowe schizy na oszczędność wszystkiego, więc świadomość TLC by mnie bolała. Jak masz podobnie, to kup MLC Szczerze mówiąc to również wolę spać spokojnie i raczej wybiorę te Samsunga. A co kolega wiktorynek sądzi o tym wyborze ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi