Skocz do zawartości

Stary laptop a dysk ssd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Widzior napisał:

A na CPU bym nie pożałował, bo to przepaść wydajnościowa, a T7700 na Aliexpress całe 5$ z darmową przesyłką, i zobaczysz różnicę w zastosowaniach, do których go używasz.

Co racja to racja. Pomyślę nad tym i myślę, że w wypadku przypływu funduszy  :) postaram się tak zrobić 

Opublikowano
9 godzin temu, wiktorynek napisał:

Nie, nie - ten chipset max 800MHz. FSB 1066 to tylko PM45 i GM45 - z tymi chipsetami były parowane pamięci DDR2 i DDR3.

Tu były sprzeczne informacje:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jak widać, chipset też był w desktopach, ale bez literki M na początku.

Opublikowano
9 godzin temu, Widzior napisał:

Ja mojemu złomkowi od kopa zmieniłem na T7200

to tak jak ja w swoim A6RP robiłem upgrade chyba w 2013 i wsadziłem T7200 ,4 GB ram,dysk 250 WD i hula że ho ho do dziś :)

tak więc te 3 dyszki to nie wydatek 

Opublikowano

Więc ok. Jak tylko uzbieram kase, to kupię nowy procek ( Najprawdopodobniej T7800 ), dołoże te 2 GB ram,  dysk ssd i zobaczymy co z tego wyjdzie. Pytanie: Czy przed zmianą procesora uaktualnić bios do tej wersji najnowszej ( 216 ) ?

Pytanie 2 - Bardziej z ciekawości niż potrzeby: Zostać przy x86 czy spróbować x64 ( System ) ?

Opublikowano

Jeśli na kościach TLC, to wybierając pomiędzy Crucial MX500, a ADATA SU800 (są w tej samej cenie), polecam zdecydowanie Cruciala.

SU900 jest na kościach 3D MLC, na papierze wypas, ale wg mnie ADATA jest dość awaryjna, choć w sumie masz 5 lat gwarancji na SU900.

Opublikowano
30 minut temu, FxJerzy napisał:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - tego albo Samsunga 860 EVO.

Szkoda dopłacać za kości MLC jak w ciągu kilku miesięcy straci 50% wartości.

To może od razu niech kupi po taniości patriot burst albo goodram cl100 albo już całkiem adate su 650 :E

Opublikowano

Chciałbym aby dysk który chce kupić był dobrej klasy ponieważ - jak to już napisałem wcześniej - w razie czego będę mógł przełożyć go do innego lapka ( Brata ) lub używać jako szybki dysk zewnętrzny. O tych Adatach czytałem sporo dobrych recenzji i komentarzy, a i moi znajomi, którzy ich używają to sobie je chwalą.

Opublikowano
11 minut temu, Marcel1 napisał:

O tych Adatach czytałem sporo dobrych recenzji i komentarzy, a i moi znajomi, którzy ich używają to sobie je chwalą.

Jak adate z tlc to su800, jak mlc su900, su900 ma 5 lat gwarancji i spory zapis TBW

Marcel1 lubi to
Opublikowano
1 godzinę temu, M4T  napisał:

Jak adate z tlc to su800, jak mlc su900, su900 ma 5 lat gwarancji i spory zapis TBW

Ok. Czyli kupuję ten :

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tego dysku. Mianowicie czy warto wydać te 122 zł za tą dodatkową pełną gwarancję ?

Czy pozostać przy standardowej ?

Opublikowano
19 minut temu, Marcel1 napisał:

czy warto wydać te 122 zł za tą dodatkową pełną gwarancję ?

NIE. A swoją drogą, że im się nikt do d...y nie dobrał za celowe wprowadzanie klientów w błąd przez tyle lat, to jest dziwne. To się w ogóle nie powinno nazywać przedłużenie gwarancji, tylko dodatkowe ubezpieczenie firmy zewnętrznej, bo z gwarancją producenta nie ma nic wspólnego. Banda oszustów. A ludzie to biorą jak ciepłe bułeczki, +35% wartości sprzętu za jakąś fikcję.

Marcel1 lubi to
Opublikowano
Godzinę temu, Widzior napisał:

NIE. A swoją drogą, że im się nikt do d...y nie dobrał za celowe wprowadzanie klientów w błąd przez tyle lat, to jest dziwne. To się w ogóle nie powinno nazywać przedłużenie gwarancji, tylko dodatkowe ubezpieczenie firmy zewnętrznej, bo z gwarancją producenta nie ma nic wspólnego. Banda oszustów. A ludzie to biorą jak ciepłe bułeczki, +35% wartości sprzętu za jakąś fikcję.

Godzinę temu, renatan napisał:

dodatkowe ubezpieczenia,gwarancje to tylko naciąganie klienta na dodatkowe koszty/kasę 

internet pełen jest ,,opinii" i płaczu na ten temat 

Więc ok. Zostaję przy standardowej gwarancji.

Opublikowano
14 godzin temu, M4T  napisał:

To może od razu niech kupi po taniości patriot burst albo goodram cl100

Ogólnie to nie polecam ich na system kupować ale do tego laptopa to w sumie każdy byłby dobry.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - ostatnio był tanio dostępny.

Opublikowano
27 minut temu, FxJerzy napisał:

Ogólnie to nie polecam ich na system kupować ale do tego laptopa to w sumie każdy byłby dobry.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - ostatnio był tanio dostępny.

Nie musisz mi dawać porównań bo z ssd średnio półkowymi jak i tymi z niskiej półki jestem na bieżąco 

2 godziny temu, Marcel1 napisał:

Ok. Czyli kupuję ten :

Daj znać jak kupisz bo też przymierzam się do zakupu su900

Opublikowano
34 minuty temu, FxJerzy napisał:

Nie zapomnij, że w razie czego ten dysk ma śmigać w innym lapku lub spełniać swoje zadanie jako dysk USB

8 minut temu, M4T  napisał:

Daj znać jak kupisz bo też przymierzam się do zakupu su900

Ok, dam znać co i jak

Opublikowano

Tyle że nie każdy czytający forum ogarnia temat dysków SSD jak my.

Cytat

przymierzam się do zakupu su900

Ja bym darował sobie za bardzo awaryjne i mają problemy z transferami.

Takie były ostatnio w morele za ok 60zł jeśli nie masz obsługi dysków NVMe na płycie.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - 455zł w proline

Opublikowano
5 minut temu, FxJerzy napisał:

Ja bym darował sobie za bardzo awaryjne i mają problemy z transferami

Czy piszesz tak opierając się na własnych doświadczeniach z tym modelem, czy też tylko opierając się na komentarzach dostępnych w sieci ?

Opublikowano

Z dyskami jest jedna zasada - chybił trafił. Jak trafisz dobry model, to nawet jak seria jest wadliwa, to nie ma problemu, i na odwrót. Dlatego przy zakupie dysku ważnym parametrem jest długość gwarancji.

Opublikowano
Teraz, Widzior napisał:

Z dyskami jest jedna zasada - chybił trafił. Jak trafisz dobry model, to nawet jak seria jest wadliwa, to nie ma problemu, i na odwrót.

Dokładnie, poza tym ma jeszcze gwarancje więc nie ma co się obawiać jeśli nie trzyma sie tam wrażliwych danych :)

Opublikowano
7 minut temu, M4T  napisał:

Dokładnie, poza tym ma jeszcze gwarancje więc nie ma co się obawiać jeśli nie trzyma sie tam wrażliwych danych :)

Wrażliwe dane będą ale od czego jest backup ?

Wymyśl mojej zasady - Strzeżonego to i Pan Bóg strzeże - wszystko co jest dla mnie cenne backupuje dwa razy na osobnych nośnikach.

Opublikowano
4 godziny temu, Marcel1 napisał:

Mianowicie czy warto wydać te 122 zł za tą dodatkową pełną gwarancję ?

Absolutnie nie warto.

P.S. Zwracam uwagę na niedoceniany dysk z niskiej półki, a mianowicie Silicon Power A55 - TLC 3D NAND. Dobra relacja możliwości do ceny oraz dobre wsparcie na stronie firmowej - aktualizacja firmware oraz toolbox do obsługi dysku. Większość producentów nie daje kompletnie niczego.

Opublikowano
4 godziny temu, wiktorynek napisał:

P.S. Zwracam uwagę na niedoceniany dysk z niskiej półki, a mianowicie Silicon Power A55 - TLC 3D NAND. Dobra relacja możliwości do ceny oraz dobre wsparcie na stronie firmowej - aktualizacja firmware oraz toolbox do obsługi dysku. Większość producentów nie daje kompletnie niczego.

No to dałeś mi kolejny dysk do brania pod uwagę.

Moi kandydaci do zakupu:

adata su900

goodram cx400

silicon power a55

i w ostateczności patriot burst

Teraz tylko śledzić ceny i czyhać na okazję