Marcel1 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2019 2 minuty temu, Widzior napisał: A na CPU bym nie pożałował, bo to przepaść wydajnościowa, a T7700 na Aliexpress całe 5$ z darmową przesyłką, i zobaczysz różnicę w zastosowaniach, do których go używasz. Co racja to racja. Pomyślę nad tym i myślę, że w wypadku przypływu funduszy postaram się tak zrobić Cytuj
analyzer64 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2019 9 godzin temu, wiktorynek napisał: Nie, nie - ten chipset max 800MHz. FSB 1066 to tylko PM45 i GM45 - z tymi chipsetami były parowane pamięci DDR2 i DDR3. Tu były sprzeczne informacje: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jak widać, chipset też był w desktopach, ale bez literki M na początku. Cytuj
renatan Opublikowano 29 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2019 9 godzin temu, Widzior napisał: Ja mojemu złomkowi od kopa zmieniłem na T7200 to tak jak ja w swoim A6RP robiłem upgrade chyba w 2013 i wsadziłem T7200 ,4 GB ram,dysk 250 WD i hula że ho ho do dziś tak więc te 3 dyszki to nie wydatek [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Marcel1 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2019 Więc ok. Jak tylko uzbieram kase, to kupię nowy procek ( Najprawdopodobniej T7800 ), dołoże te 2 GB ram, dysk ssd i zobaczymy co z tego wyjdzie. Pytanie: Czy przed zmianą procesora uaktualnić bios do tej wersji najnowszej ( 216 ) ? Pytanie 2 - Bardziej z ciekawości niż potrzeby: Zostać przy x86 czy spróbować x64 ( System ) ? Cytuj
renatan Opublikowano 30 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2019 10 minut temu, Marcel1 napisał: Czy przed zmianą procesora uaktualnić bios do tej wersji najnowszej ( 216 ) ? oczywiście że tak bo wersja biosu 216 Add 3G memory suport /dodaje obsługę 3 GB pamięci Cytuj
analyzer64 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2019 23 minuty temu, Marcel1 napisał: Pytanie 2 - Bardziej z ciekawości niż potrzeby: Zostać przy x86 czy spróbować x64 ( System ) ? Ja na T8300 i 2x2Gb ramu mam Windows 10 x64. Cytuj
Marcel1 Opublikowano 1 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 Który z tych dwóch dysków SSD wybrać ? Ten [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Czy ten [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Franc Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 Jak masz kasę to bierz SU900 - kości MLC (większa żywotność dysku), poza tym osiągi wydajnościowe obu dysków będą podobne Cytuj
FxJerzy Opublikowano 2 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2019 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - tego albo Samsunga 860 EVO. Szkoda dopłacać za kości MLC jak w ciągu kilku miesięcy straci 50% wartości. Cytuj
Widzior Opublikowano 2 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2019 Jeśli na kościach TLC, to wybierając pomiędzy Crucial MX500, a ADATA SU800 (są w tej samej cenie), polecam zdecydowanie Cruciala. SU900 jest na kościach 3D MLC, na papierze wypas, ale wg mnie ADATA jest dość awaryjna, choć w sumie masz 5 lat gwarancji na SU900. Cytuj
VACek Opublikowano 2 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2019 30 minut temu, FxJerzy napisał: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - tego albo Samsunga 860 EVO. Szkoda dopłacać za kości MLC jak w ciągu kilku miesięcy straci 50% wartości. To może od razu niech kupi po taniości patriot burst albo goodram cl100 albo już całkiem adate su 650 Cytuj
Marcel1 Opublikowano 2 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2019 Chciałbym aby dysk który chce kupić był dobrej klasy ponieważ - jak to już napisałem wcześniej - w razie czego będę mógł przełożyć go do innego lapka ( Brata ) lub używać jako szybki dysk zewnętrzny. O tych Adatach czytałem sporo dobrych recenzji i komentarzy, a i moi znajomi, którzy ich używają to sobie je chwalą. Cytuj
VACek Opublikowano 2 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2019 11 minut temu, Marcel1 napisał: O tych Adatach czytałem sporo dobrych recenzji i komentarzy, a i moi znajomi, którzy ich używają to sobie je chwalą. Jak adate z tlc to su800, jak mlc su900, su900 ma 5 lat gwarancji i spory zapis TBW Marcel1 lubi to Cytuj
Nieobecny Opublikowano 2 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2019 11 godzin temu, FxJerzy napisał: Szkoda dopłacać za kości MLC jak w ciągu kilku miesięcy straci 50% wartości. Stare dobre dyski MLC trzymają cenę. Cytuj
Marcel1 Opublikowano 2 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2019 1 godzinę temu, M4T napisał: Jak adate z tlc to su800, jak mlc su900, su900 ma 5 lat gwarancji i spory zapis TBW Ok. Czyli kupuję ten : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tego dysku. Mianowicie czy warto wydać te 122 zł za tą dodatkową pełną gwarancję ? Czy pozostać przy standardowej ? Cytuj
renatan Opublikowano 2 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2019 dodatkowe ubezpieczenia,gwarancje to tylko naciąganie klienta na dodatkowe koszty/kasę internet pełen jest ,,opinii" i płaczu na ten temat Marcel1 lubi to Cytuj
Widzior Opublikowano 2 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2019 19 minut temu, Marcel1 napisał: czy warto wydać te 122 zł za tą dodatkową pełną gwarancję ? NIE. A swoją drogą, że im się nikt do d...y nie dobrał za celowe wprowadzanie klientów w błąd przez tyle lat, to jest dziwne. To się w ogóle nie powinno nazywać przedłużenie gwarancji, tylko dodatkowe ubezpieczenie firmy zewnętrznej, bo z gwarancją producenta nie ma nic wspólnego. Banda oszustów. A ludzie to biorą jak ciepłe bułeczki, +35% wartości sprzętu za jakąś fikcję. Marcel1 lubi to Cytuj
Marcel1 Opublikowano 2 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2019 Godzinę temu, Widzior napisał: NIE. A swoją drogą, że im się nikt do d...y nie dobrał za celowe wprowadzanie klientów w błąd przez tyle lat, to jest dziwne. To się w ogóle nie powinno nazywać przedłużenie gwarancji, tylko dodatkowe ubezpieczenie firmy zewnętrznej, bo z gwarancją producenta nie ma nic wspólnego. Banda oszustów. A ludzie to biorą jak ciepłe bułeczki, +35% wartości sprzętu za jakąś fikcję. Godzinę temu, renatan napisał: dodatkowe ubezpieczenia,gwarancje to tylko naciąganie klienta na dodatkowe koszty/kasę internet pełen jest ,,opinii" i płaczu na ten temat Więc ok. Zostaję przy standardowej gwarancji. Cytuj
FxJerzy Opublikowano 2 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2019 14 godzin temu, M4T napisał: To może od razu niech kupi po taniości patriot burst albo goodram cl100 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ogólnie to nie polecam ich na system kupować ale do tego laptopa to w sumie każdy byłby dobry. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - ostatnio był tanio dostępny. Cytuj
VACek Opublikowano 2 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2019 27 minut temu, FxJerzy napisał: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ogólnie to nie polecam ich na system kupować ale do tego laptopa to w sumie każdy byłby dobry. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - ostatnio był tanio dostępny. Nie musisz mi dawać porównań bo z ssd średnio półkowymi jak i tymi z niskiej półki jestem na bieżąco 2 godziny temu, Marcel1 napisał: Ok. Czyli kupuję ten : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Daj znać jak kupisz bo też przymierzam się do zakupu su900 Cytuj
Marcel1 Opublikowano 2 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2019 34 minuty temu, FxJerzy napisał: Ogólnie to nie polecam ich na system kupować ale do tego laptopa to w sumie każdy byłby dobry. Nie zapomnij, że w razie czego ten dysk ma śmigać w innym lapku lub spełniać swoje zadanie jako dysk USB 8 minut temu, M4T napisał: Daj znać jak kupisz bo też przymierzam się do zakupu su900 Ok, dam znać co i jak Cytuj
FxJerzy Opublikowano 2 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2019 Tyle że nie każdy czytający forum ogarnia temat dysków SSD jak my. Cytat przymierzam się do zakupu su900 Ja bym darował sobie za bardzo awaryjne i mają problemy z transferami. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Takie były ostatnio w morele za ok 60zł jeśli nie masz obsługi dysków NVMe na płycie. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - 455zł w proline Cytuj
Marcel1 Opublikowano 2 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2019 5 minut temu, FxJerzy napisał: Ja bym darował sobie za bardzo awaryjne i mają problemy z transferami Czy piszesz tak opierając się na własnych doświadczeniach z tym modelem, czy też tylko opierając się na komentarzach dostępnych w sieci ? Cytuj
FxJerzy Opublikowano 2 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2019 Np. na morele poczytaj te z jedną gwiazdką, w ostatnim czasie sporo ich było. Cytuj
VACek Opublikowano 2 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2019 Ja kiedyś jak kupowałem prawie 3 lata temu goodrama iridium pro spotkałem się z wieloma negatywnymi opiniami, a póki co dysk śmiga aż miło. Cytuj
Widzior Opublikowano 2 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2019 Z dyskami jest jedna zasada - chybił trafił. Jak trafisz dobry model, to nawet jak seria jest wadliwa, to nie ma problemu, i na odwrót. Dlatego przy zakupie dysku ważnym parametrem jest długość gwarancji. Cytuj
VACek Opublikowano 2 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2019 Teraz, Widzior napisał: Z dyskami jest jedna zasada - chybił trafił. Jak trafisz dobry model, to nawet jak seria jest wadliwa, to nie ma problemu, i na odwrót. Dokładnie, poza tym ma jeszcze gwarancje więc nie ma co się obawiać jeśli nie trzyma sie tam wrażliwych danych Cytuj
Marcel1 Opublikowano 2 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2019 7 minut temu, M4T napisał: Dokładnie, poza tym ma jeszcze gwarancje więc nie ma co się obawiać jeśli nie trzyma sie tam wrażliwych danych Wrażliwe dane będą ale od czego jest backup ? Wymyśl mojej zasady - Strzeżonego to i Pan Bóg strzeże - wszystko co jest dla mnie cenne backupuje dwa razy na osobnych nośnikach. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 2 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2019 4 godziny temu, Marcel1 napisał: Mianowicie czy warto wydać te 122 zł za tą dodatkową pełną gwarancję ? Absolutnie nie warto. P.S. Zwracam uwagę na niedoceniany dysk z niskiej półki, a mianowicie Silicon Power A55 - TLC 3D NAND. Dobra relacja możliwości do ceny oraz dobre wsparcie na stronie firmowej - aktualizacja firmware oraz toolbox do obsługi dysku. Większość producentów nie daje kompletnie niczego. Cytuj
VACek Opublikowano 2 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2019 4 godziny temu, wiktorynek napisał: P.S. Zwracam uwagę na niedoceniany dysk z niskiej półki, a mianowicie Silicon Power A55 - TLC 3D NAND. Dobra relacja możliwości do ceny oraz dobre wsparcie na stronie firmowej - aktualizacja firmware oraz toolbox do obsługi dysku. Większość producentów nie daje kompletnie niczego. No to dałeś mi kolejny dysk do brania pod uwagę. Moi kandydaci do zakupu: adata su900 goodram cx400 silicon power a55 i w ostateczności patriot burst Teraz tylko śledzić ceny i czyhać na okazję Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi