Widzior Opublikowano 9 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2019 Ale przecież Samsung Evo 860 jest na TLC, PRO jest na MLC, czy się mylę? Myślałem, że mówisz o SU900 vs MX500. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 9 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2019 Samsung 860 EVO jest TLC. Cytuj
Marcel1 Opublikowano 9 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2019 22 minuty temu, Widzior napisał: Ale przecież Samsung Evo 860 jest na TLC, 21 minut temu, wiktorynek napisał: Samsung 860 EVO jest TLC Ta panowie macie obaj rację. Mój błąd zamiast tego : Samsung 860 Pro Dałem ten Samsung 860 EVO Nie sprawdziłem tego co wstawiłem ale jestem po 24 godzinnej służbie i trochę mnie muli. P.S. Rzeczywiście różnica ceny między nimi to 170 zł ale myślę, że i tak to się opłaca. Najwyżej procesor wymienię kiedy indziej. Cytuj
Widzior Opublikowano 9 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2019 Mój wybór SSD 500GB: MLC - SU900 (mimo wad...cena), TLC - MX500. Samsungi za drogie. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 9 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2019 GoodRam IRDM Pro wśród MLC. Oczywiście znakomity Samsung 860 Pro MLC jest bardzo drogi. Cytuj
LAGUNA Opublikowano 9 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2019 Tutaj masz różnice cenowe między nimi. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Marcel1 Opublikowano 9 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2019 25 minut temu, Widzior napisał: Mój wybór SSD 500GB: MLC - SU900 (mimo wad...cena), TLC - MX500. Samsungi za drogie. Miałem odłożone 600 zł na modernizację tego laptopa ( Dysk i Procesor ), teraz myślę jednak, że wymienię w nim tylko dysk. Laptop sam w sobie jest już naprawdę stary, niema co w niego za dużo inwestować tym bardziej iż mam nowego Della. Tak jak pisałem na dysk - W razie potrzeby - znajdę inne zastosowanie a co z resztą ? Wydam kasę na modernizację a padnie co inne. Dlatego ostatecznie wymienię tylko dysk i myślę że ten Samsung 860 Pro 512GB będzie dobrym rozwiązaniem. 24 minuty temu, LAGUNA napisał: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Różnice nie są duże a Evo to 250 GB a Pro 512 P.S. Myślę, że podjąłem dobrą decyzję i w sprawie dysku i w sprawie procesora. A co Wy sądzicie ? Cytuj
Nieobecny Opublikowano 9 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2019 20 minut temu, Marcel1 napisał: teraz myślę jednak, że wymienię w nim tylko dysk. Laptop sam w sobie jest już naprawdę stary, niema co w niego za dużo inwestować Rozumiem, ale kupno T7700 za 28pln to przyznasz, że żart: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jakby jednak było za "drogo", to absolutne znieważenie - T7500 za 9,99pln: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Widzior Opublikowano 9 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2019 Samsung 860 Pro padnie po tygodniu na tym Celeronie, po prostu popełni harakiri z rozpaczy, na czym musi pracować. Nie wymienienie tego śmiecia na T7500 za grosze to kompletny bezsens. 28 minut temu, Marcel1 napisał: Wydam kasę na modernizację a padnie Żebyś się nie zdziwił, jak przeżyje tego nowego Della Cytuj
analyzer64 Opublikowano 9 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2019 W takim laptopie uważam, że lepiej dać możliwie najlepszy procesor i możliwie najwięcej ramu - choć przy SODIMM DDR2 zdobycie kości 4Gb to spore wyzwanie jak ma być tanio. Dyskiem nie zaprzątałbym sobie głowy, dlatego ja kupiłem taniego Goodrama IRDM Gen 2, bo to i tak na sata 2 by działało. Cytuj
Marcel1 Opublikowano 9 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2019 12 minut temu, wiktorynek napisał: Rozumiem, ale kupno T7700 za 28pln to przyznasz, że żart: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jakby jednak było za "drogo", to absolutne znieważenie - T7500 za 9,99pln: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 8 minut temu, Widzior napisał: Samsung 860 Pro padnie po tygodniu na tym Celeronie, po prostu popełni harakiri z rozpaczy, na czym musi pracować. Nie wymienienie tego śmiecia na T7500 za grosze to kompletny bezsens. Żebyś się nie zdziwił, jak przeżyje tego nowego Della Ok. Wysupłam jakoś te 30pln na ten proces. . Znowu macie rację, wybaczcie, że dziś piszę od rzeczy ale te 24 h naprawdę daje w kość a przede mną jeszcze "słodka" perspektywa 12 h dzisiejszej nocki Cytuj
LAGUNA Opublikowano 9 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2019 Ja bym na Twoim miejscu wybrał tego Crucial MX500 500GB CT500MX500SSD1.I tak przeżyje obecny sprzęt. Cytuj
Marcel1 Opublikowano 9 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2019 Podsumujmy więc teraz to wszystko i tak : Dysk SSD - Samsung 860 Pro 512GB za 600 - 640 zł Procesor - T770 - 30 - 50 zł Jak sie da znaleźć ram to około 150 zł Razem wychodzi mniej-więcej 800 zł. Myślę, że dałbym radę dołożyć te brakujące 2 stówki. W razie jakichkolwiek problemów dysk idzie do lapka brata lub do mojego Della w zamian za hdd. Myślę, że teraz będzie dobrze. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 9 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2019 8 minut temu, Marcel1 napisał: Dysk SSD - Samsung 860 Pro 512GB za 600 - 640 zł Tu poszedłeś ostro. To prawdopodobnie najlepszy dysk SSD SATA III MLC i być może lepszego już nie będzie w tej kategorii. Tu zdecydowanie taniej: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Poproś aby napisał z jakiego sklepu pochodzą paragony i jaka jest data sprzedaży. Cytuj
Marcel1 Opublikowano 11 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2019 Dysk zamówiony. Będzie za 2 - 5 dni, jak czas pozwoli to postaram się coś podziałać w urlopie a jak nie to będę musiał jakoś kombinować w czasie między służbami. Cytuj
Marcel1 Opublikowano 19 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2019 Witam. Zamówiony dysk ssd już mam ale całą rzecz muszę na trochę odłożyć. Mamy trochę nerwowy okres robocie ( Przetarg ) i muszę poczekać aż sprawa się wyjaśni. Mam pytania ale chodź tym razem dotyczy ono oprogramowania a nie sprzętu to postanowiłem zadać je tu gdyż chodzi tu o tego laptopa a nie chciałem zakładać nowego tematu. Mianowicie chciałem sprawdzić jak laptop z tymi parametrami, które ma obecnie zachowywałby się w sytuacji zainstalowania na nim wyższej wersji systemu Windows 7 niż tylko edycji sterter. Zainstalowałem na próbę Windows 7 Professional, wszystkie potrzebne mi oprogramowanie i szczerze powiedziawszy wszystko naprawdę dobrze się sprawuje. Ale wspomniałem o tym tak tylko na marginesie. Moje pytanie dotyczy sterowników, mam na płycie ze sterownikiami od Visty - które notabene wszystkie pasują - folder - I386 - z zawartością taką jak na załączonym zdjęciu, co to za folder i jeśli to jakiś sterownik to jak go zainstalować ?[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Widzior Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2019 To nie jest żaden sterownik, po prostu taka struktura tego nośnika ze sterami, i386 na ogół zawiera różne pliki uruchomieniowe aplikacji. A swoją drogą, po co używasz takich zabytkowych sterów? Chwila roboty i masz najnowsze. A jak masz problem z wyszukaniem, to są naprawdę dobre automatyczne upgrade'ry sterowników. Ja używam Driver Navigator i jeszcze mnie nie zawiódł. I nigdy nie odpalam żadnych .exe z takich płytek, tylko wszystko instaluję z poziomu menedżera urządzeń (no oprócz audio i grafiki). Cytuj
Marcel1 Opublikowano 19 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2019 45 minut temu, Widzior napisał: A swoją drogą, po co używasz takich zabytkowych sterów? Chwila roboty i masz najnowsze To są te same sterowniki co na stronie producenta sprzętu. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Szukałem innych ale bez rezultatu - albo strona już nie istnieje, albo wirus albo coś innego - co zaś do automatycznego pobierania i instalowania sterów to ta metoda ma tyluż zwolenników co i przeciwników ale z drugiej strony co mi szkodzi przetestować i to ? Spróbuję i zobaczymy co będzie. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2019 Bo do chipsetu SIS nie ma z tego co pamiętam sterowników nowszych niż do Visty. Do kart sieciowych znalazłyby się, tylko skoro działają te od Visty, to jaki sens? Jedynie grafika: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Marcel1 Opublikowano 19 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2019 7 minut temu, wiktorynek napisał: Bo do chipsetu SIS nie ma z tego co pamiętam sterowników nowszych niż do Visty. Do kart sieciowych znalazłyby się, tylko skoro działają te od Visty, to jaki sens? Jedynie grafika: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tak, to prawda. Co do grafiki to szkoda, że nie da się pobrać sterownika bezpośrednio tylko za pośrednictwem innego programu. Cytuj
Marcel1 Opublikowano 19 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2019 Na stronie : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Znalazłem taką oto informacje - cytuje " Sterowniki do chipsetu SIS są zawarte w sterownikach VGA " w wypowiedzi gościa o nicku - Think. Czy to prawda ? Bo wynikałoby z niej to, że gdybym zainstalował ten nowszy sterownik do karty graficznej ze strony podanej przez kolege wiktorynka to wtedy uaktualnilbym sobie sterownik chipsetu. Czy tak ? Cytuj
Nieobecny Opublikowano 20 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2019 Tak, to prawda, ale Ty masz grafikę dedykowaną AMD, a ten wpis dotyczy grafiki zintegrowanej w chipsecie. Wielokrotnie, to pisałem - chipsety SIS, VIA, nForce z tamtych czasów, to była zakała i zemsta Hitlera. Na szczęście poszły w niepamięć. Wygląda na to, że nie ma sterowników chipsetu dla SIS bez zintegrowanej grafiki. Wszystko co potrzebne zawarte jest w Windows 7. Dawno temu instalowałem Win 7 na takim laptopie, coś kojarzę, że nie było tych sterowników, bo też miał kartę AMD X2300. Cytuj
Marcel1 Opublikowano 20 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2019 2 godziny temu, wiktorynek napisał: Wygląda na to, że nie ma sterowników chipsetu dla SIS bez zintegrowanej grafiki. Wszystko co potrzebne zawarte jest w Windows 7. Tak coś podejrzewałem, że ich niema. Przeglądałem te sterowniki co mam na płycie oraz te ze strony producenta i nie zauważyłeme tam sterów do chipsetu. W Windows XP jest podobnie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi