Skocz do zawartości

Stary laptop a dysk ssd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, Widzior napisał:

Ale przecież Samsung Evo 860 jest na TLC,

21 minut temu, wiktorynek napisał:

Samsung 860 EVO jest TLC

Ta panowie macie obaj rację. Mój błąd zamiast tego :

Samsung 860 Pro 

Dałem ten

Samsung 860 EVO

Nie sprawdziłem tego co wstawiłem ale jestem po 24 godzinnej służbie i trochę mnie muli.

P.S. Rzeczywiście różnica ceny między nimi to 170 zł ale myślę, że i tak to się opłaca. Najwyżej procesor wymienię kiedy indziej.

Opublikowano

Tutaj masz różnice cenowe między nimi.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
25 minut temu, Widzior napisał:

Mój wybór SSD 500GB: MLC - SU900 (mimo wad...cena), TLC - MX500. Samsungi za drogie.

Miałem odłożone 600 zł na modernizację tego laptopa ( Dysk i Procesor ), teraz myślę jednak, że wymienię w nim tylko dysk. Laptop sam w sobie jest już naprawdę stary, niema co w niego za dużo inwestować tym bardziej iż mam nowego Della. Tak jak pisałem na dysk - W razie potrzeby - znajdę inne zastosowanie a co z resztą ? Wydam kasę na modernizację a padnie co inne. Dlatego ostatecznie wymienię tylko dysk i myślę że ten  Samsung 860 Pro 512GB będzie dobrym rozwiązaniem.

24 minuty temu, LAGUNA napisał:

Różnice nie są duże a Evo to 250 GB a Pro 512

P.S. Myślę, że podjąłem dobrą decyzję i w sprawie dysku i w sprawie procesora. A co Wy sądzicie ?

Opublikowano
20 minut temu, Marcel1 napisał:

teraz myślę jednak, że wymienię w nim tylko dysk. Laptop sam w sobie jest już naprawdę stary, niema co w niego za dużo inwestować

Rozumiem, ale kupno T7700 za 28pln to przyznasz, że żart: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jakby jednak było za "drogo", to absolutne znieważenie - T7500 za 9,99pln: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Samsung 860 Pro padnie po tygodniu na tym Celeronie, po prostu popełni harakiri z rozpaczy, na czym musi pracować. Nie wymienienie tego śmiecia na T7500 za grosze to kompletny bezsens.

28 minut temu, Marcel1 napisał:

Wydam kasę na modernizację a padnie

Żebyś się nie zdziwił, jak przeżyje tego nowego Della :E

Opublikowano

W takim laptopie uważam, że lepiej dać możliwie najlepszy procesor i możliwie najwięcej ramu - choć przy SODIMM DDR2 zdobycie kości 4Gb to spore wyzwanie jak ma być tanio. Dyskiem nie zaprzątałbym sobie głowy, dlatego ja kupiłem taniego Goodrama IRDM Gen 2, bo to i tak na sata 2 by działało.

Opublikowano
12 minut temu, wiktorynek napisał:

Rozumiem, ale kupno T7700 za 28pln to przyznasz, że żart: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jakby jednak było za "drogo", to absolutne znieważenie - T7500 za 9,99pln: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

8 minut temu, Widzior napisał:

Samsung 860 Pro padnie po tygodniu na tym Celeronie, po prostu popełni harakiri z rozpaczy, na czym musi pracować. Nie wymienienie tego śmiecia na T7500 za grosze to kompletny bezsens.

Żebyś się nie zdziwił, jak przeżyje tego nowego Della :E

Ok. Wysupłam jakoś te 30pln na ten proces. :) . Znowu macie rację, wybaczcie, że dziś piszę od rzeczy ale te 24 h naprawdę daje w kość a przede mną jeszcze "słodka" perspektywa 12 h dzisiejszej nocki

Opublikowano

Podsumujmy więc teraz to wszystko i tak : 
Dysk SSD - Samsung 860 Pro 512GB za 600 - 640 zł
Procesor - T770 - 30 - 50 zł
Jak sie da znaleźć ram to około 150 zł
Razem wychodzi mniej-więcej 800 zł. Myślę, że dałbym radę dołożyć te brakujące 2 stówki.
W razie jakichkolwiek problemów dysk idzie do lapka brata lub do mojego Della w zamian za hdd. Myślę, że teraz będzie dobrze.

Opublikowano
8 minut temu, Marcel1 napisał:

Dysk SSD - Samsung 860 Pro 512GB za 600 - 640 zł

Tu poszedłeś ostro. To prawdopodobnie najlepszy dysk SSD SATA III MLC i być może lepszego już nie będzie w tej kategorii.

Tu zdecydowanie taniej: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Poproś aby napisał z jakiego sklepu pochodzą paragony i jaka jest data sprzedaży.

Opublikowano

Witam. Zamówiony dysk ssd już mam ale całą rzecz muszę na trochę odłożyć. Mamy trochę nerwowy okres robocie ( Przetarg ) i muszę poczekać aż sprawa się wyjaśni. Mam pytania ale chodź tym razem dotyczy ono oprogramowania a nie sprzętu to postanowiłem zadać je tu gdyż chodzi tu o tego laptopa a nie chciałem zakładać nowego tematu. Mianowicie chciałem sprawdzić jak laptop z tymi parametrami, które ma obecnie zachowywałby się w sytuacji zainstalowania na nim wyższej wersji systemu Windows 7 niż tylko edycji sterter. Zainstalowałem na próbę Windows 7 Professional, wszystkie potrzebne mi oprogramowanie i szczerze powiedziawszy wszystko naprawdę dobrze się sprawuje.  Ale wspomniałem o tym tak tylko na marginesie. Moje pytanie dotyczy sterowników, mam na płycie ze sterownikiami od Visty - które notabene wszystkie pasują - folder - I386 - z zawartością taką jak na załączonym zdjęciu, co to za folder i jeśli to jakiś sterownik to jak go zainstalować ?[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

To nie jest żaden sterownik, po prostu taka struktura tego nośnika ze sterami, i386 na ogół zawiera różne pliki uruchomieniowe aplikacji. A swoją drogą, po co używasz takich zabytkowych sterów? Chwila roboty i masz najnowsze. A jak masz problem z wyszukaniem, to są naprawdę dobre automatyczne upgrade'ry sterowników. Ja używam Driver Navigator i jeszcze mnie nie zawiódł. I nigdy nie odpalam żadnych .exe z takich płytek, tylko wszystko instaluję z poziomu menedżera urządzeń (no oprócz audio i grafiki).

Opublikowano
45 minut temu, Widzior napisał:

A swoją drogą, po co używasz takich zabytkowych sterów? Chwila roboty i masz najnowsze

To są te same sterowniki co na stronie producenta sprzętu.

Szukałem innych ale bez rezultatu - albo strona już nie istnieje, albo wirus albo coś innego - co zaś do automatycznego pobierania i instalowania sterów to ta metoda ma tyluż zwolenników co i przeciwników ale z drugiej strony co mi szkodzi przetestować i to ?  Spróbuję i zobaczymy co będzie.

Opublikowano

Bo do chipsetu SIS nie ma z tego co pamiętam sterowników nowszych niż do Visty. Do kart sieciowych znalazłyby się, tylko skoro działają te od Visty, to jaki sens?

Jedynie grafika: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
7 minut temu, wiktorynek napisał:

Bo do chipsetu SIS nie ma z tego co pamiętam sterowników nowszych niż do Visty. Do kart sieciowych znalazłyby się, tylko skoro działają te od Visty, to jaki sens?

Jedynie grafika: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Tak, to prawda. Co do grafiki to szkoda, że nie da się pobrać sterownika bezpośrednio tylko za pośrednictwem  innego programu.

Opublikowano

Na stronie :

Znalazłem taką oto informacje - cytuje " Sterowniki do chipsetu SIS są zawarte w sterownikach VGA " w wypowiedzi gościa o nicku - Think. Czy to prawda ? Bo wynikałoby z niej to, że gdybym zainstalował ten nowszy sterownik do karty graficznej ze strony podanej przez kolege wiktorynka to wtedy uaktualnilbym sobie sterownik chipsetu. Czy tak ?

Opublikowano

Tak, to prawda, ale Ty masz grafikę dedykowaną AMD, a ten wpis dotyczy grafiki zintegrowanej w chipsecie. Wielokrotnie, to pisałem - chipsety SIS, VIA, nForce z tamtych czasów, to była zakała i zemsta Hitlera. Na szczęście poszły w niepamięć.

Wygląda na to, że nie ma sterowników chipsetu dla SIS bez zintegrowanej grafiki. Wszystko co potrzebne zawarte jest w Windows 7. Dawno temu instalowałem Win 7 na takim laptopie, coś kojarzę, że nie było tych sterowników, bo też miał kartę AMD X2300.

Opublikowano
2 godziny temu, wiktorynek napisał:

Wygląda na to, że nie ma sterowników chipsetu dla SIS bez zintegrowanej grafiki. Wszystko co potrzebne zawarte jest w Windows 7.

Tak coś podejrzewałem, że ich niema. Przeglądałem te sterowniki co mam na płycie oraz te ze strony producenta i nie zauważyłeme tam sterów do chipsetu. W Windows XP jest podobnie.