Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wintobootic działa najlepiej w tym z Win 8.1 PS bez problemu.

przy tym programie wywala mi błąd. z komunikatu jasno wynika iż nie może w ogóle tego zrobić więc mogę co najwyżej pomarzyć o tym, że zrobię instalkę na penie z tego programu. próbowałem wiele razy przez ten program. spróbuje jak na razie przez ten program jak wyżej wymieniłem. a jak nie wyjdzie jak myślę to spróbuje jak wyżej kolega doradził ;)

Opublikowano

Niemożliwe, ja dwa dni temu tym programem wlasnie tą wersje bez problemu na pendrive-a zrobilem.

Sprawdziles sume po pobraniu iso?(moze nie do konca sciagnales)

Opublikowano

U mnie wszystko ok na HP stream 14,instalowałem z pendriva po zmianie ustawień w biosie.

Musiałem włączyć tryb legacy i wyłączyć secure boot.

Potem tylko usunąć wszystkie partycje żeby usunąć gpt i zainstalować system.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

No właśnie, dlaczego nie da się zainstalować na partycji GPT?. Stanąłem w tym punkcie na Lenovo Ideapad 110-15ISK z preinstalowanym windows 10. Za pomocą PartitonGuru, chciałem dokonac konwersji GPT do MBR, ale otrzymuje komunikat, że są wiecej prtycji niz 4 partycje, to rozumiem, bo faktycznie jest ich 7. Nie chcę usuwać tych partycji szczególnie recovery, nigdy nic nie wiadomo.

Przecież win 8.1 można instalować na GPT, w czym leży problem, w tej kompilacji, czy programie do tworzenia bootowalnego USB, bo robiłem WinToBootic i podczas instalacji wyskoczył własnie błąd, że nie może zainstalować, bo tablica partycji jest GPT.

Opublikowano

No właśnie, dlaczego nie da się zainstalować na partycji GPT?. Stanąłem w tym punkcie na Lenovo Ideapad 110-15ISK z preinstalowanym windows 10. Za pomocą PartitonGuru, chciałem dokonac konwersji GPT do MBR, ale otrzymuje komunikat, że są wiecej prtycji niz 4 partycje, to rozumiem, bo faktycznie jest ich 7. Nie chcę usuwać tych partycji szczególnie recovery, nigdy nic nie wiadomo.

Przecież win 8.1 można instalować na GPT, w czym leży problem, w tej kompilacji, czy programie do tworzenia bootowalnego USB, bo robiłem WinToBootic i podczas instalacji wyskoczył własnie błąd, że nie może zainstalować, bo tablica partycji jest GPT.

Ja mam ten system zainstalowany na GPT za pomoca rufusa :)

Opublikowano

Wypaliłem na płycie i jest to samo. teraz tak, oczywiście zrobiłem tak jak NightRiderss87, czyli włączyłem tryb legacy i wyłączyłem secure boot. Dlatego też wyłączenie UEFI uniemożliwia zainstalowanie systemu na GPT.

" Jeśli zatem wyskakuje nam komunikat w instalatorze Windows z informacją, że system nie może być zainstalowany, gdyż wskazana partycja ma styl GPT, to znaczy to tyle, że nie mamy UEFI lub jest ono wyłączone w ustawieniach komputera. Rozwiązania są zatem dwa - włączyć UEFI (jeśli komputer ma taką obsługę) lub przekonwertować cały dysk z GPT na MBR, by zainstalować na nim system w oparciu o BIOS."

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Teraz tak, włączając spowrotem UEFI, nie mam mozliwości wyboru botowania z USB ani DVD a jedynie coś takiego:

EFI

Windows Boot Manager (tu nazwa dysku)

EFI PXE Network

Jak zatem wymusić z pod UEFI botowanie z DVD?

dodam, że wywołanie bootmenu, jak to w Lenovo, nie przez F2, czy F1, czy F coś tam, tylko jest za pomocą spinacza z lewej strony obok USB, ale to tak na marginesie, mało istotny szczegół.

OK, problem rozwiązany, zrobiłem, jak M4T, rufusem, ale nie tak odrazu, bo najpierw miałem w oknie wyboru: schemat partycjonowania i typ systemu docelowego, ustawione na: schemat partycjonowania MBR dla BIOS lub UEFI i dalej nie dało się zainstalować, dopiero zmiana opcji na: schemat partycjonowania GPT dla UEFI dała pożądany skutek.

Tak, że mam ustawione w Biosie UEFI i pendrive zrobiony pod GPT UEFI i teraz nie było problemu z instalacją na GPT. Właśnie system się instaluje, uffffffffffffffff.

Jako ciekawostka, zamiast bawić sie ze spinaczem w uruchomienie boot menu, czy wejście do Bios, można to zrobić w ten sposób, że włączamy power, przytrzymujemy klawisz funkcyjny FN i "klikamy" F2, wtedy wchodzi do BIOS-u, a FN+F12 do Boot Menu

Opublikowano

swietny system, uznanie dla autora.

mialem tylko problem z drajverami do czipsetu z prockiem i5 7 generacji ale sie udalo.

takie szybkie pytanie :)

jak mozna sie pozbyc zaznaczonego paska na dole okna ?

okno_zpsib9ayotq.jpg

Opublikowano

jak mozna sie pozbyc zaznaczonego paska na dole okna ?

Trzymaj

Opublikowano

Dlaczego wycięty jest "TRYB AWARYJNY"?

Właśnie, da się tą opcję uaktywnić?

Tryb awaryjny nie jest wycięty, można go uruchomić w następujący sposób

W menu start, w polu wyszukiwania wpisujemy  msconfig  i uruchamiamy go. Przechodzimy do zakładki Rozruch i w pozycji Opcje rozruchu, zaznaczamy Bezpieczny rozruch, zastosuj, OK i uruchamiamy ponownie.

System uruchomi się w trybie awaryjnym, robimy co trzeba.

Teraz tak, w ten sposób system będzie się uruchamiał w trybie awaryjnym do czasu aż odznaczymy zaznaczony wcześniej Bezpieczny rozruch w opcjach rozruchu, dlatego też czynność należy powtórzyć i odznaczyć Bezpieczny rozruch.

Opublikowano

W menu start, w polu wyszukiwania wpisujemy msconfig i uruchamiamy go. Przechodzimy do zakładki Rozruch i w pozycji Opcje rozruchu, zaznaczamy Bezpieczny rozruch, zastosuj, OK i uruchamiamy ponownie.

To nie jest rozwiązanie problemu, bo jak chcę wejść w Tryb awaryjny to na pewno nie dojdę do tych ustawień, bo system nie wstaje.

Opublikowano

W menu start, w polu wyszukiwania wpisujemy msconfig i uruchamiamy go. Przechodzimy do zakładki Rozruch i w pozycji Opcje rozruchu, zaznaczamy Bezpieczny rozruch, zastosuj, OK i uruchamiamy ponownie.

A jak tryb awaryjny z jakiegoś powodu się nie uruchomi, to jak później zmienić ustawienia by wrócić do normalnego?

Opublikowano

A jak tryb awaryjny z jakiegoś powodu się nie uruchomi, to jak później zmienić ustawienia by wrócić do normalnego?

A dlaczego miał by się nie uruchomić tryb awaryjny. Czy to pod awaryjnym, czy normalnie msconfig jest zawsze dostępny, wiec bez obaw ;)

Opublikowano

Na tym systemie?, bo ja tak wchodziłem na tym i system normalnie uruchomił się w trybie awaryjnym. Musiałem się dostać do awaryjnego, by użyć EPA, poszło gładko.

Zresztą tu też jest to ładnie opisane, żeby nie było, że sobie wyssałem z palca

Opublikowano

Fakt, wszystko jest możliwe, pytanie dotyczyło tego systemu, sprawdziłem i działa bez problemu, inaczej bym nie pisał. Ja miałem kiedyś taki przypadek na windows 7, że już przy rozruchu (przez F8, czy F5, chyba to się wchodziło) system uruchamiał sie w trybie awaryjnym, ale nic nie szło zrobić, bo explorer samoczynnie się restartował, co się załadowały wszystkie ikony, to restart, działał jak zapętlony, szału można było dostać

Opublikowano

jest sposób aby zmienić wygląd na expolera na winde 8

Sprawdź to:

a jeżeli nie chce niczego z czymkolwiek integrować?(szukałem internet ale niewiele powiedział albo nie umiem znaleźć)

żeby całkowicie wywalić StartIsBack to przez dodaj-usuń? (i gdzie jeszcze czyścić?)-wolę ClassicShell'a

Opublikowano

a jeżeli nie chce niczego z czymkolwiek integrować?
tym było dodane wiec logiczne ze tym usuniesz

a wogole to [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

po coś to napisałem nie pasuje mi wygląd, wprowadzane zmiany nie pobieram

Opublikowano

StartIsBack już jest zintegrowany z instalką moda - możesz odinstalować i na jego miejsce wgrać ClassicShella - kilka minut roboty.  Użyj Revo to jeszcze rejestr przeskanuje w poszukiwaniu wpisów usuniętego programu - jak tak się boisz pozostałości po StartIsBack. 

Opublikowano

tym było dodane wiec logiczne ze tym usuniesz

a wogole to [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

po coś to napisałem nie pasuje mi wygląd, wprowadzane zmiany nie pobieram

StartIsBack już jest zintegrowany z instalką moda - możesz odinstalować i na jego miejsce wgrać ClassicShella - kilka minut roboty.  Użyj Revo to jeszcze rejestr przeskanuje w poszukiwaniu wpisów usuniętego programu - jak tak się boisz pozostałości po StartIsBack.

Stwierdziłem: zapytam, to tylko 2 szczegóły (głównie przycisk "w górę" obok ścieżki katalogu); więc możliwe, że uzyskam odpowiedź albo akceptuję jak jest. Zupełnie się z Tobą zgadzam: nie pasuje mi=nie biorę.

Dziękuję Panowie.