Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Czy jest tutaj ktoś, kto potrafi przygotować obraz Windows.7.SP1.IE11.PL.x64.2016.08-NiKKA_UEFI.iso, ( [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ), ale na instalatorze z Windows 10? Potrzebuje tego bo na moim dysku SSD eMMC 32GB, gdy dam mu na zwykłym instalatorze od Windows 7 to nie widzi dysku, a jak instalator będzie od Windows 10 to wtedy widzi dysk. Ogólnie walczę już długo z tym i z tego co się dowiedziałem obraz Win 7 x64, ale specjalny z plikami dla UEFI powinien się zainstalować poprawnie. 

Z góry dzięki za jakąkolwiek, bezinteresowną pomoc! Pozdrawiam ;)

Posted
W dniu 13.11.2017 o 19:56, M4T napisał:

Odpal w ultraISO iso w10 wywal install.esd i wrzuć install.wim od w7 i zapisz obraz :)

Witam. Zrobiłem jak doradziłeś ale przy instalacji wyskoczył mi komunikat: "System Windows nie może odnaleźć postanowień licencyjnych dotyczących oprogramowania firmy Microsoft. Upewnij się, że źródła instalacji są poprawne i uruchom instalację ponownie." Może jakaś podpowiedź. Pozdrawiam

MarcinGX likes this
Posted

1. Plik install.esd od Nikka przekonwertowuj do install.wim
2. Wypal pendrive z oficjalnym Windows 10 i podmień install.wim
3. Otwórz wiersz polecenia (cmd) z prawami admina i wpisz:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

(Gdzie X to litera pendrive gdzie jest instalator)

I odczytaj Index (edycje systemu) z podobnego wyniku:

4. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] tak do 4 min i 15sek robisz co gościu na filmiku. (Przy /apply-image należy podać numer indeksu).

Posted
21 minut temu, jkaw napisał:

Witam. Zrobiłem jak doradziłeś ale przy instalacji wyskoczył mi komunikat: "System Windows nie może odnaleźć postanowień licencyjnych dotyczących oprogramowania firmy Microsoft. Upewnij się, że źródła instalacji są poprawne i uruchom instalację ponownie." Może jakaś podpowiedź. Pozdrawiam

Czyli źle zrobiłeś.

Posted
W dniu 14.01.2021 o 18:11, brygada69 napisał:

Najprostszy działający sposób

Wypal Rufusem pendriva z Win10 następnie podmień plik na pendrivie  inslall.esd na install.esd lub install.wim z Windowsa 7 i gotowe

Witam. Zadziałało, do momentu pierwszego uruchomienia, bo wywaliło bluescreen'a. . Mam Acer'a F5-573G z dyskiem Patriot P300 na M.2 (NVMe). Zrobiłem tak jak kolega napisał, ale zamiast UEFI zaznaczyłem w Rufusie MBR. Zauważyłem, że po skopiowaniu plików Windows 7 na dysk, instalator pokazuje przez moment, że instaluje uaktualnienia, a zaraz później odlicza przed pierwszym restartem. Może to coś jak instalacja poprawek do Office, które wrzuca się hotfix'y w folder Update podczas instalacji?

I tak sobie pomyślałem, że gdybym dodał poprawki Windows6.1-KB2990941-v3-x64 oraz Windows6.1-KB3087873-v2-x64 i po instalacji Windows 7 dopiero by się doinstalowały (nie da się chyba zintegrować tych poprawek z obrazem .iso Windows 10 20H2), to po restarcie może by to zaskoczyło. Tylko gdzie te poprawki skopiować na bootowalny pendrive'a? Do którego folderu?

Nie jestem zbyt zaawansowanym "mechanikiem", ale komputery ogarniam sam, dzięki temu serwisowi między innymi, za co jestem niezmiernie wdzięczny.

Chcę wrócić do Windows 7 z 10ki, bo mnie niesamowicie wkurzają pewne rzeczy. Wcześniej śmigałem na 7-ce ale pod SATA  No ale skoro mam już to NVMe, to może by coś się udało.

Pozdrawiam.

S.

P.S. A może trzeba te hotfix'y zintegrować z instalką Windows 7 jeszcze, przed zrobieniem dvd czy pendrive'a i podmienieniem  pliku install.wim na pendrive? Coś spróbuję jutro zadziałać i dam znać. 

Posted (edited)

A poza tym chyba większość NVMe nie bootuje bez UEFI

Edit: Mój bład pomyliłem z natywnym bootowaniem NVMe na starych płytach.

Edited by Rudio
błąd
Posted
5 godzin temu, Rudio napisał:

chyba większość NVMe nie bootuje bez UEFI

To jest akurat mit, który nie wiem skąd bierze się, choć czasem może tak być i nie wykluczam w specyficznych sytuacjach. Nie jest, to wielkim problemem, ponieważ Win 7 x64 działa pod UEFI.

Posted

Może to tylko na starych płytach/chipsetach, bez obsługi w BIOSie bootowania z NVMe. Opieram się na tym wątku/podobnych z win-raid: i na swoich testach na chipsecie X58

A koledze @Smuga50 w ogóle wykrywa ten nowy dysk w systemie na SATA? Jak nie to dyskusja jest bezcelowa.

Posted

Znam ten temat i oni się mylą i to poważnie, choć może bardziej chodzi o bootowanie na starszych sprzętach.

Na pewno od 6 gen Intela i 1 gen Ryzen wzwyż , na płytach głównych gdzie jest w biosie opcja Legacy, można instalować dowolny system na dysku NVMe w trybie Legacy + MBR. Czy zawsze, wszędzie i na każdym dysku, tego nie sprawdzę do końca życia. :D

Z resztą nieco niżej w tym temacie poprawił się: "According to my knowledge only the Samsung 950 Pro (and maybe 970 Pro) SSDs contain an NVMe Option ROM, which allows to boot off the SSD in LEGACY mode (using the MBR partition scheme)."

Na pewno wszystkie Samsungi NVMe (nie wiem jak najnowszy 980 Pro).

bios-970-legacy.jpg

Posted

No i właśnie tego się obawiam, że bez sterowników do dysku Patriot, same hotfix'y nic nie dadzą, a mój cały misterny plan wtedy runie.

Czyli że czeka mnie zainwestowanie w nowy dysk ssd od Samsunga, np EVO 970. Trochę przycebuliłem na tego Patriota P300 256GB, bo W10 i tak śmiga, ale normalnie krew mnie zalewa gdy odkrywam jego błędy czy różnice na korzyść W7. Znajomemu ostatnio starego laptopa zrobiłem z 7-ką i stwierdzam, że też wracam do starego systemu. Póki będą robić przeglądarki pod W7, póty system nie umrze, a aktualizacje i tak mam wyłączone po instalacji.

Pytanie, czy jeśli ustawię w BIOSie Legacy zamiast UEFI i wyłączę secure boot to wystarczy? Więcej możliwości w moim Acer'ku nie mam, w ogóle BIOS jest dość skromny. Gniazdo M.2 obsługuje NVMe, ale różnica jest wyraźna w szybkości w porównaniu z SATA.. No i praca na 2 dyskach ssd NVMe + HDD SATAIII to wygoda.

I jeszcze jedno, czy jest gdzieś "czysta" instalka W7 professional x64 z SP1?,  Ze zintegrowanymi tymi dwoma poprawkami i dodanymi sterownikami USB3.0 i NVMe tylko? Taki "czyścioch" bez innych wodotrysków i ulepszeń, jak np. IE11, który i tak jest już martwy? Byłbym niezmiernie wdzięczny za link.

Pozdrawiam.

S.

Posted
6 minut temu, Smuga50 napisał:

same hotfix'y nic nie dadzą

na 100% nic nie dadzą

7 minut temu, Smuga50 napisał:

czy jeśli ustawię w BIOSie Legacy zamiast UEFI i wyłączę secure boot to wystarczy?

To nie ma żadnego znaczenia w kwestii braku sterowników NVMe.

System mojego autorstwa jest ostatnią szansą na zainstalowanie Win 7 na tym dysku:

Posiada zintegrowane sterowniki uniwersalne NVMe. Nie ma pewności, że zadziałają z Twoim dyskiem, ale nie zaszkodzi spróbować. W biosie ustaw tak jak napisałeś: Legacy i wyłącz Secure Boot. Pendrive wykonany wg schematu NTFS + MBR + Bios.

razor1995 likes this
Posted
W dniu 25.08.2021 o 20:39, Widzior napisał:

Bzdury.

Żadne bzdury - sprawdzone dokładnie co i jak. To działa tylko do momentu pierwszego restartu w czasie instalacji. Po restarcie bios AMI działający w trybie UEFI (pełnym) przełączy w tryb CSM co oznajmi stosownym komunikatem:

1571293833.or.95142.JPG

Inne biosy mogą robić to automatycznie bez wyświetlania komunikatu albo będzie po prostu czarny ekran, albo zatrzyma się na ekranie Starting Windows

Posted
W dniu 30.05.2021 o 00:50, wiktorynek napisał(a):

Ten dysk nie ma sterowników NVMe pod Win 7.

Sorry za odkop :)

Ma stery pod Win7 - v1.5.0.0: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Są jakieś nowsze?

Instalowałem go właśnie.

Bez sterów Phisona nie widzi go AIDA czy Crystaldiskinfo, a to oznacza, ze mogą nie działać jego rózne funkcje.

To bardzo budzetowy/tani dysk tylko na SYSTEM bez wymagań i wyzwań (brak cache), są wersje 128GB nawet.

Trzeba tylko pamiętać, zeby wyłączyć harmonogram defragmentacji pod Win7, bo system go widzi jako HDD i go szybko zdegraduje robiąc defragi.

Posted
13 godzin temu, NiKKA.Labs napisał(a):

Są jakieś nowsze?

Nie ma. Mi na nim działa Kioxia Exceria G2 (Phison E12C). Inny sterownik, który obsługuje te dyski, to OFA NVMe driver v1.5.0.0 WHQL. Oba łapią sprzęt z ID - PCI\CC_010802. Wszystko to jest oczywiście w paczce mistrza @wiktorynek :E

P.S. Kioxia działa mi nawet na modowanym sterowniku Samsunga v3.3.0.2003, a także na tym uniwersalnym od M$ z łatki KB2990941-v3-x64, więc ja nie wiem skąd ci ludzie mają problemy z NVMe na win7 :22

NiKKA.Labs likes this
Posted
4 godziny temu, Widzior napisał(a):

ja nie wiem skąd ci ludzie mają problemy z NVMe na win7

Nieumiejętność i mieszanie z ustawieniami i sterownikami bez diagnozy problemu.

Największym problemem są biosy płyt głównych i laptopów, firmware dysków oraz po cichu zmieniana przez producentów konfiguracja sprzętowa dysków (kontroler).

NiKKA.Labs likes this
Posted

Specjalnie teraz kupiłem P300 256GB NVME jako najtańszy budżetowy  do testów i daje radę na Win7, działa przynajmniej 2-3 razy szybciej niz SSD (na oko), po prostu nie widać różnicy przy nawet Samsungu 970 EVO, 980, czy 980 PRO.

Do komputera normalnego, biurowego nic więcej nie potrzeba, jak ktoś liczy każdą złotówkę.

Posted
W dniu 26.01.2024 o 03:55, NiKKA.Labs napisał(a):

nie widać różnicy przy nawet Samsungu 970 EVO, 980, czy 980 PRO

Dopóki nie przekroczysz bufora pSLC, dopóty na oko na pewno nie zobaczysz różnicy :E W twoim siedzi Phison E13T dram-less, więc musi działać na tym sterowniku.

Posted
6 godzin temu, Widzior napisał(a):

Dopóki nie przekroczysz bufora sSLC

Zapis P300 poza buforem spada do 430MB/s czyli gorzej niż dobry SSD SATA. Istnieją gorsze NVMe.

6 godzin temu, Widzior napisał(a):

W twoim siedzi Phison E13T

Miał szczęście, bo występują również na SM2263XT (co nie musi wykluczać udanej instalacji Win 7, bo one też korzystają z lekko zmodyfikowanych sterowników OFA). Nie jestem pewien czy nowe Phisony działają na sterowniku OFA.

Popularny Lexar NM710 ma kontroler MaxioTech, a w innych popularnych są m.in. Marvell, Realtek, InnoGrit, WD i pewnie wiele innych wymysłów.

Jak bardzo można się naciąć, uzmysławia przykład Samsunga PM9B1 na kontrolerze Marvell.