piosylant Opublikowano 14 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2020 2 godziny temu, WinXFan napisał: Pamiętaj o Platform Update, bo dodawał DX11 do Visty. Chyba DX10. Cytuj
razor1995 Opublikowano 14 Lutego 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2020 49 minut temu, P1O napisał: Chyba DX10. 11: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - poprawka [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dziesiątka była "fabrycznie" w Viście. Cytuj
piosylant Opublikowano 15 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2020 O, faktycznie... Końcówka 2009 - mogłem już wtedy nie mieć Visty. @WinXFan zwracam honor. Cytuj
xkx Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2020 VISTA z SP2 to była już 7 w 90%. Problem z Win VISA był tak iż w dniu swej premiery miał dość duże wymagania co do minimalnej sensownej konfiguracji na której chciał pracować w miarę stabilnie i jak to zwykle bywa z produktami wiadomej firmy był nie do końca dopracowany. Błędy wyeliminowały Service Packi a jak zmieniono Vistę w Win 7 to i w zasadzie większość sprzętów zaczęła spełniać wymagania systemu. Innymi słowy opakowano VISTĘ w nowe opakowanie dodano SP3 i nazwano to Wn 7. Chwyt marketingowy udał się rewelacyjnie. Cytuj
sahipp Opublikowano 29 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2020 W dniu 14.02.2020 o 21:19, Mr.Straight napisał: Wiele na ten temat nie mogę napisać ale pamiętam jak instalowałem viste na celeronie 2Ghz (1 Core) z 1.5 GB Ram DDR1 i MX 440. Co dziwne stery z XP pasowały i dały się zainstalować po trybie zgodności i wykrywało system jako Windows Longhorn. Do tej pory nie pamiętam czy dało się odpalać gierki ale raczej w to wątpie. Vista była dosyć bardzo kompatybilna z win xp. Pamiętam jak mojej siostrze instalowałem ( ona zawsze kupowała jakieś tanie graty rodem z biedry) vistę i problem stanowiła karta graficzna. Zainstalowałem stery od wina XP i wszystko wykryte, wszystko śmigało... Pomijając sam sprzęt który był no wyjątkowo za słaby na vistę wszystkie jego komponenty wykryte i zainstalowane i działało to prawidłowo, więc gdy również.... Cytuj
WinXFan Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2020 Udało mi się odpalić Aero w VBoxie. Cytuj
razor1995 Opublikowano 4 Marca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2020 2 minuty temu, WinXFan napisał: Udało mi się odpalić Aero w VBoxie. Brawo Zwłaszcza, że wystarczy zainstalować Guest Additions i włączyć akcelerację 3D by je odpalić. Wielki wyczyn, nie ma co Cytuj
WinXFan Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2020 Spróbuje zrobić jakiegoś skrinszota Najprostszy sposób na jego włączenie: 1. Uruchom CMD.exe, przejdź do folderu z instalką Guest Additions 2.Wpisz VBoxGuestsAdditions-x86.exe /extract 3.Otwórz menedżer urządzeń 4.Wybierz urządzenie od grafiki 5.Zaaktulizuj sprzęt, wybierając "C:\Program Files/Oracle/VirtualBox Guest Additions/VboxWddm" 6.Uruchom ponownie i włącz Aero. Cytuj
WinXFan Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2020 13 minut temu, WinXFan napisał: folderu z instalką Guest Additions Jak chcesz, może być D:\. Cytuj
razor1995 Opublikowano 4 Marca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2020 @WinXFan, serio, każdy nawet średnio rozgarnięty użytkownik na tym forum potrafi włączyć Aero na Viście.Sterowniki też potrafi zainstalować.Poza tym mamy 2020 rok, nie 2007 - Vista to już tylko ciekawostka historyczna.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
WinXFan Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2020 Ale i tak większość jej nie włączy w VBoxie. Cytuj
WinXFan Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2020 A co z użytkownikami - noobami? No właśnie... Cytuj
jou300 Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2020 Vista od początku do końca był nie udany. Największą porażką było to , ze nawet na mocnym sprzęcie jak na owe czasy był jak muł. Wolny, wolny i jeszcze raz wolny. Miałem go z ciekawości. w 2008r.Pomyślałem, że pobawię się nim z 2tyg. Po 4 dniach wywaliłem dziada. Powolny. Na tym samym sprzęcie zainstalowałem w 2010r win7. Też dla zabawy na 2 tyg. Był około miesiąca. A potem na Linuxa. Cytuj
WinXFan Opublikowano 6 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2020 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Kermit101 Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2020 Według mnie, Vista to dobry system operacyjny, jednak został wydany w czasach, gdy komputery jakie się spotykało w gospodarkach domowych, miały Celerony czy P4, zazwyczaj 512 MB RAM, w porywach do 1GB, i oczywiście XP, bo jak wydano SP2 to stał się tzw. jedynym słusznym systemem. XP działał? Działał. To się zostawało. Niektórzy szli na całość i instalowali na swoich sprzętach Vistę która się po prostu dusiła, bo nie obsługiwała tych bajerów, np. Aero. W dodatku UAC nie było funkcją, która użytkownikom by się podobała. W 2009-2010 ludzie docenili nowoczesne komputery i zaczęli instalować, ale Siódemkę. Cytuj
kitaro Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2020 Godzinę temu, Kermit101 napisał: Niektórzy szli na całość i instalowali na swoich sprzętach Vistę która się po prostu dusiła, bo nie obsługiwała tych bajerów, np. Aero. Tu żeś dowalił. Windows Aero – graficzny interfejs użytkownika i standardowa kompozycja pulpitu systemów operacyjnych Windows Vista, 7, 8 i 10, wydanego przez firmę Microsoft w styczniu 2007 roku. Cytuj
Kermit101 Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2020 Chodziło mi bardziej o to że typowe specyfikacje sprzętowe w 2007 nie pozwalały na poprawną obsługę Aero. Cytuj
kitaro Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2020 Typowe powiadasz? W 2007 roku kupiłem pc z XP a dual core. Do dzisiaj śmiga i często siadam przy nim. Obsługiwałby nawet system x64. Ale jest mu lekko, korzystam z modów na githubie, czyli przeglądarka mypal na najnowszym palemoonie, mpc-hc 17, LAV Filters 0.74.1 - obsłużyłby vistę, windows 7. To był komputer dla dwojga rencistów na raty, więc nie był wypasiony z systemem XP i z office dla studentów, za 270 zł na trzy stanowiska. Wcześniej, to były jednordzeniowce nawet dość silne. Cytuj
bison616 Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2020 2 godziny temu, Kermit101 napisał: Chodziło mi bardziej o to że typowe specyfikacje sprzętowe w 2007 nie pozwalały na poprawną obsługę Aero. Zgadzam się w 100%. Instalowali systemy na gf3/4 czy ati 9200 z 512 czy 1gb ramu i później płacz... o panie ale ta vista to g***o bo sie tnie. I mieli racje bo to nie był system na takie złomy. Na nowych pc z tamtych czasów działa jak należy Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi