Skocz do zawartości

3 najważniejsze warunki uzyskania maksymalnej sprawności i wydajności dysku SSD i nie tylko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dokładnie, ograniczać ssd to jak mieć ferrari ale tylko trzymać w garażu.

Od jakiegoś już czasu plik wymiany, hibernacja, tempy, itp wszystko na ssd a lapek chodzi wyśmienicie :)

Opublikowano

Przesunięcie początku partycji przy dysku HDD nie jest ważne. Miejsce na te małe partycje systemowe nie wpływa na przesunięcie. Zaraz po nich nadal powinno być 1024. Natomiast w HDD(również SSD) na systemie plików NTFS ważny jest rozmiar klastra 4096 bajtów(4kb) - to wpływa pozytywnie na szybkość odczytu i zapisu, jednak zabiera miejsce przy wykorzystaniu małych plików - plik mniejszy od 4kb zajmuje cały klaster 4kb, reszta miejsca pozostaje pusta. Ponoć takie rozwiązanie jest najlepsze.

Opublikowano

Zrób kopię danych przed jakimikolwiek operacjami!!!

Krok1:

Najlepiej sprawdzić każdą partycję za pomocą programu ASS SSD:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

W danych dysku, druga opcja od dołu ma być na zielono i OK

as-ssd-bench.png

Krok 2:

Można spokojnie przesunąć dane nie systemowe za pomocą :

opcja Align Partition.

UWAGA:

W zależności od ilości danych to może długo trwać!

Na partycji systemowej nie próbowałem, może jakiś chętny (ktoś bliski formatu? ) ?

Opublikowano

Zrobiłem według 1 linka i tak mi to wyszło .W takiej sytuacji należy wykonać ponowne wyrównanie partycji np. z pomocą pakietu Parted Magic i programu GParted. Przed wykonaniem poniższej operacji należy zaopatrzyć się w [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. W programie GParted wybieramy partycję do wyrównania,  klikamy prawym klawiszem myszki i z menu wybieramy pozycję: „Resize/Move” i ustawiamy: „Free space preceding(MiB)”: 2MB oraz „Align to”: MiB.Zatwierdzamy zmiany i klikamy „Apply”. Operacja potrwa w zależności od wielkości dysku od kilku do kilkunastu minut. Następnie znów zmieniamy rozmiar partycji tym razem nadając jej zmiany: „Free space preceding(MiB)”: 1MB oraz „Align to”: MiB. Zatwierdzamy zmiany i klikamy „Apply” ponownie. W ten sposób nasz dysk będzie wyrównany do dokładnie 2048 bajta na początku partycji. Powyższa operacja wymaga dwukrotnego przeniesienia całej zawartości partycji, ale jest związana z błędem w programie GParted, który się pojawia przy próbie przesunięcia o dokładnie 1MB. Po tej operacji należy uruchomić komputer z płyty Windows i wybrać z menu „Napraw Komputer”, aby przywrócić prawidłowe ustawienia rozruchu Windows.      i zrobiło mi małą partycje poprawnie a c dalej lipa jest jakiś prostszy sposób żeby to przesunąć .image.jpg

Opublikowano

AOMEI Partition Assistant Home Edition to bezpłatny i zaawansowany program służący do zarządzania partycjami dysku twardego.

Opublikowano

Zrób kopię danych przed jakimikolwiek operqacjami!!!

Krok1:

Najlepiej sprawdzić każdą partycję za pomocą programu ASS SSD:

W danych dysku, druga opcja od dołu ma być na zielono i OK

as-ssd-bench.png

Krok 2:

Można spokojnie przesunąć dane nie systemowe za pomocą :

opcja Align Partition.

UWAGA:

W zależności od ilości danych to może długo trwać!

Na partycji systemowej nie próbowałem, może jakiś chętny (ktoś bliski formatu? ) ?

kurna ja mam az tak duzo  513024 K - ok 

gdzie ty masz tam 2014 K -ok 

nie za duzo mam wiki?

Opublikowano

kurna ja mam az tak duzo  513024 K - ok 
gdzie ty masz tam 2014 K -ok 

nie za duzo mam wiki?

A wiesz czemu tak jest bo masz na ssd dwie partycje tak zwaną "SYSTEM" około 500mb i partycje z "Windowsem" czyli jest wszystko okey :)

Opublikowano

Nieważne ile jest wielkością, ważne jest żeby było 'wyrównane' - bo jak masz 3 partycje to ważne aby każda była 'wyrównana', przecież każda nie może zaczynać się 1024K