BartAcid Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2018 Ciekawi mnie sprawa z dzieleniem na partycje. Czy dysk i tak zużywa sobie komórki równomiernie na całym dysku czy jednak tylko w obrębie partycji? Czy zużycie komórek jest na poziomie sprzętu czy logicznego podziału. Jak to drugie to partycjonowanie jest niewskazane. Zresztą przy małych dyskach Tak mnie naszło bo w sumie nigdy nigdzie nie czytałem o takim zagadnieniu. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 2 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2018 Na 90% tylko w obrębie partycji, ale faktycznie brak publikacji. Zagwozdka dla dociekliwych. Cytuj
misiek444 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zainstalowałem win7 (modyfikacja z 27.12.2017 A-Team) na dysku SSD Kingstona 120GB, płyta GA-MA770-DS3, i w biosie nie przestawiłem z Native -IDE na SATA- AHCI ,teraz chciałem to zrobić metodą " msconfig + zaznaczenie minimalny rozruch, zmiana w biosie, ponowny rozruch , tryb awaryjny i odznaczenie minimalnego rozruchu" ale komputer nie startuje ponownie w trybie awaryjnym , tylko naprawy systemu a ta naprawa się mu nie udaje. W trybie IDE wygląda to tak: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
m4s Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2018 Bo źle to zrobiłeś, trzeba w rejestrze zmienić 3 usługi na wartośc 0 Pcide Msahci I tej trzeciej teraz nie pamiętam, musisz googlnac rozwiązanie, teraz piszę że smartfona trudniej mi znaleźć właściwego linka... Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka Cytuj
BartAcid Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2018 Ja przestawiałem samo msahci i wystarczyło. Potem bios na ahci i wszystko wstawało. Jak bedziesz na kompie rzucił byś linkiem o tych pozostałych jak to nie problem. Cytuj
m4s Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zrobię tak dla potomnych.... Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka Cytuj
misiek444 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2018 Co mogę zrobić jeszcze aby prędkości zapisu i odczytu były większe? Proszę o wyrozumiałość, to mój pierwszy wpis na forum. P.S Próbowałem wkleić bezpośrednio do wpisu obraz.jpg ale nie mogłem zatwierdzić wpisu. Cytuj
m4s Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2018 Wklej plik np na postimg lub inny hosting obrazków i wtedy wklejasz linka Płyta ma SATA 3 ? Dysk podpięty do właściwego portu? Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka Cytuj
BartAcid Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zmienić płyte lub dokupić kontroler sata3. Twoja płyta ma tylko sata2 więc dużo więcej nie wyciśniesz po prostu. Cytuj
misiek444 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zmienić płyte lub dokupić kontroler sata3. Twoja płyta ma tylko sata2 więc dużo więcej nie wyciśniesz po prostu. Płyty raczej teraz nie zmienię, komputer i tak mocno przyspieszył jak na takiego staruszka ( AMD X2 2800) uruchamia się w 30sek. Dziękuję za wyjaśnienia. Cytuj
m4s Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2018 Ja przestawiałem samo msahci i wystarczyło. Potem bios na ahci i wszystko wstawało. Jak bedziesz na kompie rzucił byś linkiem o tych pozostałych jak to nie problem. Zgodnie z obietnicą- zamieszczam dla potomnych: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Gość marooooo Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2018 Witam, będę wdzięczny za informacje czy wszystko jest ok, pozdrawiam [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
h4r Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2018 ja również chciałbym opinii ekspertów czy jest wszystko u mnie w porządku? czy tutaj aby nie ma być 1024 czy jest to błąd programu albo i nie? Cytuj
analyzer64 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2018 1024 pokaże Ci w AS SSD jak wszystko na jednej partycji będzie. Cytuj
renatan Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2018 a jaki to dokładnie dysk SSD ? Cytuj
m4s Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2018 a jaki to dokładnie dysk SSD ? z AS SSD i podpisu wynika : SSD: GOODRAM IRIDIUM PRO 240GB Użyj do tesów [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Wigor Opublikowano 18 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2018 Witam. Do laptopa lenovo g50-70 założyłem dysk godram iridium 240Gb. Zainstalowany win 8.1. Wszystko chodzi dużo szybciej niż na hdd ale w teście martwi mnie niska wydajność jednego z parametrów. W czym możne leżeć problem? uszkodzony dysk? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
m4s Opublikowano 18 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2018 Spróbuj inne sterowniki. Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Nieobecny Opublikowano 18 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2018 w teście martwi mnie niska wydajność jednego z parametrów GoodRam Iridium bez Pro nie powala wydajnością. Zainstaluj te sterowniki: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
mietek1234 Opublikowano 1 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2018 Te sterowniki - Intel Rapid Storage Technology należy instalować zawsze? czy tylko jeśli posiada się ssd od intela? Cytuj
Nieobecny Opublikowano 1 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2018 Tak, zawsze. Dysk nie ma żadnego znaczenia. Nauczcie się wreszcie, że to są sterowniki od kontrolera na płycie, a nie od dysku. mietek1234 lubi to Cytuj
Gość Opublikowano 24 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2018 Temat dość stary, ale warto dodać. Od systemu Windows 7 (choć podobno i w Vista) system sam ustawia prawidłowo przesunięcie a domyślny rozmiar klastra na NTFS to 4096 bajtów. Przesuwanie odnosi się głównie do XP, oraz może też być konieczne ręczne przesunięcie na pendrive czy dyskach usb jeśli przesunięcie podane w Informacje o systemie jest podzielne przez 4096 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] wszystko jest OK i nawet to o tym poinformuje. u mnie na HDD na tej małej partycji (128MB) pokazuje 17KB a na tych ręcznie utworzonych każda liczba pomnożona x1024 i podzielona przez 4096 dzieli sie i program też mówi że jest OK na SSD system utworzył małe partycje i normalnie jest przesunięcie 1024. Da się nawet na GPT zrobić w dism partycje bez tych małych, ale instalator bez nich nie ruszy dalej Cytuj
Nieobecny Opublikowano 24 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2018 Tak, od Visty wzwyż system powinien ustawić prawidłowo przesunięcie, ale warto sprawdzić, bo nie zawsze tak się dzieje. Co do rozmiaru klastra w NTFS domyślnie jest 4kB, ale tu uwaga niektóre kontrolery dysku lub programy diagnostyczne pokazują 512B, choć w praktyce jest 4kB. Poniżej kilka przykładów: Cytuj
Hermogenes Opublikowano 24 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2018 Dla dysku GOOD RAM też pokazuje wielkość sektora 512 B.poz Hermogenes Cytuj
Gość Opublikowano 2 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2018 Takie pytanie mam czemu na zagranicznych boardach nikt nie nakazuje instalowania pakietow IRS a ci ktorzy z tego korzystaja nie maja zadnych zmian tylko dodatkowy proces w systemie. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 2 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2018 2 minuty temu, Enan250 napisał: Takie pytanie mam czemu na zagranicznych boardach nikt nie nakazuje instalowania pakietow IRS To zmień boardy: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 5 minut temu, Enan250 napisał: a ci ktorzy z tego korzystaja nie maja zadnych zmian tylko dodatkowy proces w systemie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nie znam nikogo kto by nie miał zmian na plus, więc... nie wiem skąd masz te info. Cytuj
Gość Opublikowano 2 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2018 1 minutę temu, wiktorynek napisał: To zmień boardy: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nie znam nikogo kto by nie miał zmian na plus, więc... nie wiem skąd masz te info. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ,, I would advice against it, brings nothing to gain from, microsofts default ahci is better from stability and compatibity viewpoint." [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jak wpiszemy fraze z problemami z IRS to wyskakuje cala masa. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 2 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2018 Ehhh... zainstalowałeś? - dokonałeś pomiarów przed i po? 3 post z Twojego linku: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] " ponieważ sterownik IRST ma nowszy / lepszy sterownik kontrolera" 6 post - mam nadzieję że nie muszę tłumaczyć: " Stock windows drivers performs like crap during HDD benchmark with peak R/W speeds of 60-70MB/s and 20MB/s. With Intel IRST, R/W speeds 100-120MB/s and 80MB/s." Grunt to czytać ze zrozumieniem, a nie wpisy cymbałów i lamerów. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi