Jump to content

Recommended Posts

Posted

Win JG11 23H2 Pro

Ten obraz ISO to zmodyfikowana, nieaktywowana wersja Windows 11, udostępniana wyłącznie w celach edukacyjnych, testowych i hobbystycznych.
Nie zawiera klucza ani aktywacji.
Użytkownik musi posiadać ważną licencję Microsoft do legalnego użycia systemu.
Komercyjne wykorzystanie bez licencji jest surowo zabronione.
Modyfikacje poprawiają wydajność i dostosowują system, nie służą do omijania aktywacji ani naruszania praw autorskich Microsoft.

I. Zintegrowano:

rozwiązania autorskie, których nie znajdziecie w żadnej innej krajowej lub zagranicznej modyfikacji:

- centrum zarządzania wydajnością systemu - panel Performance (potężne narzędzie głęboko ingerujące w system,
  pomimo swojej czystości => [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] może wywoływać fałszywe alarmy - dodaj go do wyjątków AV);

- funkcja głębokiego oczyszczania systemu.
Ponadto bardzo przydatne aplikacje: Windows Update Manager, Dism++ oraz WinaeroTweaker, dodatkowo wsparcie dla obcych kompozycji graficznych, szklaną powłokę eksploratora - Aero Glass,
HashCheck, Notepad2, StartAllBack (trial 100 dni), uaktywniono DirectPlay. Wprowadziłem również dużo zabezpieczeń antytelemetrycznych.

II. Usunięte główne komponenty:

Wersja Lite
- WinRe;
- "łatwy transfer";

- przeglądarka PDF;

- część telemetrii;

- Edge;

- Cortana;

- WinToDo.

Wersja Extreme

- wszystko jak wyżej w Lite;

- Windows Media Player;

- Defender, SmartScreen;

- języki, większość układów klawiatur;

- pomoc;

- rejestr zdalny;

- tablet;

- centrum powitalne;

- dźwięki systemowe;

- Windows Mail;

- diagnostyka;

- kopia zapasowa i przywracanie systemu;

- wszystkie opcje ułatwień;

- Wordpad;

- pakiet czcionek azjatyckich;

- zdalne wsparcie;

- wyczyszczono folder WinSxS w stopniu uniemożliwiającym włączanie/wyłączanie funkcji przez panel sterowania.

III. Instalacja i użytkowanie:

- instalacja TYLKO w wersji "na czysto", czyli bez możliwości aktualizacji istniejącego i działającego systemu.

- do przygotowania bootowalnego pendriva użyć najlepiej aplikację RUFUS lub Ventoy. Przy formatowaniu pendriva w RUFUSie należy pozostawić ODZNACZONE jak na poniższym obrazku WSZYSTKIE pola.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 

Po pojawieniu się pulpitu NIC NIE KLIKAJ, tylko czekaj CIERPLIWIE na okno z pytaniem:

"Czy chcesz skompresować magazyn WinSxS?"

System następnie się zrestartuje i ukaże się okno najważniejszego narzędzia tuningowego w tym systemie - panelu Performance.

1. Wybierz Profil Lekki, następnie jeśli chcesz zaktualizować system - przejdź do Windows Update w Ustawieniach i pobierz aktualizacje i ewentualnie sterowniki
(panel Performance umożliwia włączenie lub wyłączenie pobierania sterowników).
Chcąc mieć większą kontrolę nad procesem aktualizacji, przede wszystkim wybór tego, co ma się zainstalować - przejdź do starego Panelu Sterowania i uruchom aplikację Windows Update Manager.

2. Gdy wstępna konfiguracja zostanie ukończona, uruchom ponownie panel Performance i wybierz Profil Extremalny. Następnie w panelu ustaw wydajność systemu wg własnych potrzeb.

3. W dalszej kolejności uruchom ponownie Czyszczenie aby dokładnie usunąć zbędne pliki i dane tymczasowe, co bardzo znacząco zmniejsza zajętość miejsca na dysku.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nie używaj żadnych programów narzędziowych, antyszpiegowskich ani ingerujących w usługi lub rejestr. System posiada już wszystkie niezbędne narzędzia zapewniające stabilne i długotrwałe działanie.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Przeczytaj uważnie plik „INSTRUKCJA” znajdujący się na pulpicie i zastosuj się do zawartych tam zaleceń przed rozpoczęciem pracy z systemem.

Po przeprowadzeniu pełnej optymalizacji na moim stacjonarnym PC - czyli wykorzystaniu tego co oferuje panel Performance, użyciu skryptu Czyszczenie,

usunięciu Defendera oraz skasowaniu wszystkich zbędnych wpisów rozruchowych w Menedżerze zadań i Autoruns:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Rozmiar ISO:  3,23  GB

SHA-1: ba0842a3e801d258d206cd1af98641fa5049d538

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]    [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]    [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]    [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]    [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Dziękuję @podlos za reup na wygodne hostingi [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Przeniosłem temat do nowego wątku, stary trafił do ARCHIWUM.

System uważam za skończony i nie mam zamiaru już do niego wracać.

Mój pomysł na tego moda od początku był prosty – miał być lekki i szybki. Myślę, że to zdecydowanie się udało i różnicę naprawdę czuć. 💪

Z tego też powodu nie aktywowałem starego .NET Framework 2.0–3.5, ponieważ jego pominięcie daje zauważalny zysk pod względem objętości systemu.

INFO dla tych z Was, którym z jakiegoś powodu jest on niezbędny – nie da się go włączyć z poziomu „Włącz lub wyłącz funkcje systemu Windows”

Posted
19 minut temu, pawelek1980 napisał(a):

nie da się go włączyć z poziomu „Włącz lub wyłącz funkcje systemu Windows

To jak włączyć w tym systemie te framework?

Szukać aplikacji, które go nie wymagają - po prostu nowszych.

Niestety nie będę robił kolejnego moda, który będzie miał mulastego starego Frameworka. Tak zaprojektowałem moda, aby był chudziutki i żwawy.

Posted

Witam nie wiem czy temat byl poruszany :) ale mam problem z prędkością kopiowania plików z partycji na partycje , mam 2 dyski w raid0 i średnia prędkość kopiowania plików na np Windowsie od Kocurka czy tam org. wynosi 3gb a na Twoim modzie spada mi do 100mb nie wiesz moze co jest nie tak system po za tym jednym małym mankamentem sliga aż miło pozdrawiam 

Posted

Prędkość kopiowania plików zależy głównie od obciążenia dysku docelowego. Kopiowanie na dysk systemowy (C) będzie wolniejsze, ponieważ jest on stale wykorzystywany przez system operacyjny. Najszybsze będzie zazwyczaj kopiowanie z dysku systemowego na inny dysk (D), który jest mniej obciążony, ponieważ operacja zapisu na nim może przebiegać bez zakłóceń.

Zakąłdajac identyczne dyski i zapełnienie itp, bo przy rożnych szybkościach transferu dysków ogranicza Cię wolniejszy ( a na to ma wpływ m.in. ilość zajętego miejsca)

może spróbuj go sobie przeskanować jakimś malwareb.

U mnie osobiście nic nie zwalnia  KC3000 

Posted

Witam

Super System! Dziala bardzo szybko lecz...   Nie mam dźwieku... Zainstalowane sterowniki Intela (Mam Asusa TUF 15 ) ani w winampie ani na Youtube nic kompletnie

Rowniez zainstalowalem program do update sterownikow wszystko jest ok

Jaka moze byc przyczyna?

Posted

czy przypadkiem nie to będzie powodem.

W modelach ASUS TUF A15 za dźwięk odpowiadają sterowniki Realtek/AMD, a nie Intel.

Posted
4 hours ago, LAGUNA said:

czy przypadkiem nie to będzie powodem.

W modelach ASUS TUF A15 za dźwięk odpowiadają sterowniki Realtek/AMD, a nie Intel.

Zawsze jak mialem normalnego Windowsa typu bez odchudzenia to zawsze Intel Realtek pokazywalo jestem pewien, zawsze z intel pobieralo 

Wczoraj mialem JG 10 i wszystko bylo ok tylko na 11 cos nie dziala, bluetooth normalnie sluchawki itp tylko tu cos nie tak