Skocz do zawartości

WĄTEK ARCHIWALNY

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, srom-otnik napisał(a):

U mnie nigdy nie było na VBox ani na PCecie, żadnych BSODów, co nie jest wcale pocieszeniem, bo o tyle trudniej znaleźć mi powód BSów 

🫤

Proszę o test na lapkach, na których wywalało BSy 

Wrzuciłeś nową wersję ?

Opublikowano

Zaraz po instalacji dałem optimized i było ok, restarty ok.

Dałem w optymalizatorze Defaultowe ustawienia z ściąganiem sterów i po restarcie BS.

(Testowane na VMWARE)

Edited

Robię małe rozpoznanie. Na razie mam to:

FAULTING_THREAD:  ffffbe8284d51080
PROCESS_NAME:  LsaIso.exe
CRITICAL_PROCESS:  LsaIso.exe
ERROR_CODE: (NTSTATUS) 0x84d51080 - <Unable to get error code text>

Cytat

Poprzednie wersje systemu Windows przechowywały sekrety w pamięci procesów, w procesie lokalnego urzędu zabezpieczeń (LSA) lsass.exe. Po włączeniu funkcji Credential Guard proces LSA w systemie operacyjnym komunikuje się z komponentem zwanym izolowanym procesem LSA, który przechowuje i chroni te sekrety , LSAIso.exe.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

---------------------------------------------------------------------

Edited2:

Dobra, mam to. 🙂

W pliku def.cmd usuń te linijkę:

bcdedit /set hypervisorlaunchtype on

Wyłączenia Hyper-V w boot loaderze i tym samym zabezpieczeń  opartych na virtualizacji powoduje ten BlueScreen .

Miłego dnia. 🙂

Opublikowano
1 godzinę temu, Achon napisał(a):

Zaraz po instalacji dałem optimized i było ok, restarty ok.

Dałem w optymalizatorze Defaultowe ustawienia z ściąganiem sterów i po restarcie BS.

(Testowane na VMWARE)

Edited

Robię małe rozpoznanie. Na razie mam to:

FAULTING_THREAD:  ffffbe8284d51080
PROCESS_NAME:  LsaIso.exe
CRITICAL_PROCESS:  LsaIso.exe
ERROR_CODE: (NTSTATUS) 0x84d51080 - <Unable to get error code text>

---------------------------------------------------------------------

Edited2:

Dobra, mam to. 🙂

Wyłączenia Hyper-V w boot loaderze i tym samym zabezpieczeń  opartych na virtualizacji powoduje ten BlueScreen .

Miłego dnia. 🙂

No mój Drogi, uratowałeś chyba moje wydanie! Oby się to okazało strzałem w dziesiątkę!
Podanie tylko CRITICAL_PROCESS_DIED bardzo mało mówi - heh, nie znalazłbym tego bez Twoich poszukiwań.
WIELKIE DZIĘKI!!!!

ALE!

- w def.cmd jest włączenie, a nie wyłącznie => set hypervisorlaunchtype on, więc jest jak powinno być, a system się wysypuje. Tak, czy siak spróbuję to skasować i nie będę blokował LsaIso.exe
zobaczymy co się stanie. 
Zaraz składam nowy obraz.

Opublikowano
2 minuty temu, srom-otnik napisał(a):

Sprawdziłeś najnowsze iso?

Tak jest Mistrzu. Postawiony na 'żywym' sprzęcie, tym samym na którym jeszcze wczoraj poprzednie iso wywalało BS (choć potem, jak pokombinowałem to przestało), a dziś bez kombinowania, po domyślnych ustawieniach jest OK. Właśnie ściąga się spolszczenie i aktualki systemu. Kompresja off.

A jeszcze jedna uwaga. Przez to, że jest angielski, to i strefa czasowa domyślnie przestawiona jest na US. Po podłączeniu do sieci, wgraniu PL, przestawieniu strefy czasowej - któraś z tych czynności sprawia, że startallback 'głupieje' i wywala info o wygaśnięciu okresu próbnego. Ja sobie z tym radzę przez usunięcie klucza w rejestrze i okres testowy resetuje się z powrotem do 100dni, więc mi to nie przeszkadza, ale nie każdemu może się to spodobać.

Opublikowano
14 minut temu, boniek napisał(a):

Tak jest Mistrzu. Postawiony na 'żywym' sprzęcie, tym samym na którym jeszcze wczoraj poprzednie iso wywalało BS (choć potem, jak pokombinowałem to przestało), a dziś bez kombinowania, po domyślnych ustawieniach jest OK. Właśnie ściąga się spolszczenie i aktualki systemu. Kompresja off.

A jeszcze jedna uwaga. Przez to, że jest angielski, to i strefa czasowa domyślnie przestawiona jest na US. Po podłączeniu do sieci, wgraniu PL, przestawieniu strefy czasowej - któraś z tych czynności sprawia, że startallback 'głupieje' i wywala info o wygaśnięciu okresu próbnego. Ja sobie z tym radzę przez usunięcie klucza w rejestrze i okres testowy resetuje się z powrotem do 100dni, więc mi to nie przeszkadza, ale nie każdemu może się to spodobać.

Ja czekam na PL poprawione :D bo ze spolszczaniem zawsze jakieś jaja są :P

Opublikowano
11 minut temu, boniek napisał(a):

Dziala bez BS? Wow, ale poczekajmy jeszcze na testy kolejnych Userów

@Achon jestem Ci bardzo wdzięczny 🙏 Cieszę się, że to wypatrzyłeś i jednocześnie- powtórzę się pewnie pięćsetny raz - nie miałem żadnej możliwości zbadać u siebie tego wrednego cholerstwa, bo nigdy nie wystąpiło. 

Testujcie dalej...

1 minutę temu, szymibtw napisał(a):

Ja czekam na PL poprawione :D bo ze spolszczaniem zawsze jakieś jaja są :P

Będzie, oczywiście że będzie, musi być! 

Opublikowano

zainstalowałem - chodzi bardzo dobrze  - niebieskiego nie wywala - bluetooth łączy /dla mnie to ważne/

mam tylko jeden problem - nie mogę pobrać polskiego, zaczyna pobierać i po chwili wyrzuca błąd - może ktoś podpowie co zrobić bo mój ang bardzo kiepski

Opublikowano
43 minuty temu, ewabem5 napisał(a):

zainstalowałem - chodzi bardzo dobrze  - niebieskiego nie wywala - bluetooth łączy /dla mnie to ważne/

mam tylko jeden problem - nie mogę pobrać polskiego, zaczyna pobierać i po chwili wyrzuca błąd - może ktoś podpowie co zrobić bo mój ang bardzo kiepski

Pobierasz system który jest robiony w wersji angielskiej i narzekasz że masz słaby angielski.....
Serio czasem nie mam słów żeby komentować :D 

Opublikowano
10 godzin temu, srom-otnik napisał(a):

Angielski jest dla angoli, my mamy polską wersję i tej niebawem się doczekacie

przepraszam - myślałem, że da się spolszczyć

czekam na polską wersję bo system jest naprawdę bardzo dobry

pozdrowienia

srom-otnik lubi to
Opublikowano
1 godzinę temu, ewabem5 napisał(a):

przepraszam - myślałem, że da się spolszczyć

czekam na polską wersję bo system jest naprawdę bardzo dobry

pozdrowienia

Da się spolszczyć, co prawda nie od razu wszystko idealnie się ładuje po polsku, ale błędów przy ściąganiu nie było. Może robiłeś to na wł. optymalizatorze? Choć już teraz pewnie bez znaczenia, bo czekamy cierpliwie na 'fajnalwerszjon' 

srom-otnik lubi to
Opublikowano

Taki 'krzaki' pojawiły mi się po wejściu w WU, mimo domyślnych ustawień optymalizatora. Jak jest u Was?

A po optymalizacji wszędzie wrócił englisz, mimo ustawionego PL

Z powrotem wracam do domyślnych, aktualizacje wróciły, ale z językiem całkiem się porypało, bo nie można wybrać polskiego xD 
Jest zainstalowany a nie można go wybrać w ustawieniach. Może w panelu sterowania da się.

Opublikowano
40 minut temu, boniek napisał(a):

Taki 'krzaki' pojawiły mi się po wejściu w WU, mimo domyślnych ustawień optymalizatora. Jak jest u Was?

A po optymalizacji wszędzie wrócił englisz, mimo ustawionego PL

Z powrotem wracam do domyślnych, aktualizacje wróciły, ale z językiem całkiem się porypało, bo nie można wybrać polskiego xD 
Jest zainstalowany a nie można go wybrać w ustawieniach. Może w panelu sterowania da się.

U mnie wszystko w porządku .