WiesioKa Opublikowano 25 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2025 15 minut temu, srom-otnik napisał(a): U mnie nigdy nie było na VBox ani na PCecie, żadnych BSODów, co nie jest wcale pocieszeniem, bo o tyle trudniej znaleźć mi powód BSów Proszę o test na lapkach, na których wywalało BSy Wrzuciłeś nową wersję ? swiniarobert69 lubi to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 25 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Września 2025 2 minuty temu, WiesioKa napisał(a): Wrzuciłeś nową wersję ? Dziś po północy starcraft2fan lubi to Cytuj
WiesioKa Opublikowano 25 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2025 A , już ją instalowałem . swiniarobert69 lubi to Cytuj
Achon Opublikowano 25 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2025 Zaraz po instalacji dałem optimized i było ok, restarty ok. Dałem w optymalizatorze Defaultowe ustawienia z ściąganiem sterów i po restarcie BS. (Testowane na VMWARE) Edited Robię małe rozpoznanie. Na razie mam to: FAULTING_THREAD: ffffbe8284d51080 PROCESS_NAME: LsaIso.exe CRITICAL_PROCESS: LsaIso.exe ERROR_CODE: (NTSTATUS) 0x84d51080 - <Unable to get error code text> Cytat Poprzednie wersje systemu Windows przechowywały sekrety w pamięci procesów, w procesie lokalnego urzędu zabezpieczeń (LSA) lsass.exe. Po włączeniu funkcji Credential Guard proces LSA w systemie operacyjnym komunikuje się z komponentem zwanym izolowanym procesem LSA, który przechowuje i chroni te sekrety , LSAIso.exe. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] --------------------------------------------------------------------- Edited2: Dobra, mam to. W pliku def.cmd usuń te linijkę: bcdedit /set hypervisorlaunchtype on Wyłączenia Hyper-V w boot loaderze i tym samym zabezpieczeń opartych na virtualizacji powoduje ten BlueScreen . Miłego dnia. kwasior500, srom-otnik, Eleks i 4 innych lubią to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 25 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Września 2025 1 godzinę temu, Achon napisał(a): Zaraz po instalacji dałem optimized i było ok, restarty ok. Dałem w optymalizatorze Defaultowe ustawienia z ściąganiem sterów i po restarcie BS. (Testowane na VMWARE) Edited Robię małe rozpoznanie. Na razie mam to: FAULTING_THREAD: ffffbe8284d51080 PROCESS_NAME: LsaIso.exe CRITICAL_PROCESS: LsaIso.exe ERROR_CODE: (NTSTATUS) 0x84d51080 - <Unable to get error code text> [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] --------------------------------------------------------------------- Edited2: Dobra, mam to. W pliku def.cmd usuń te linijkę: bcdedit /set hypervisorlaunchtype on Wyłączenia Hyper-V w boot loaderze i tym samym zabezpieczeń opartych na virtualizacji powoduje ten BlueScreen . Miłego dnia. No mój Drogi, uratowałeś chyba moje wydanie! Oby się to okazało strzałem w dziesiątkę! Podanie tylko CRITICAL_PROCESS_DIED bardzo mało mówi - heh, nie znalazłbym tego bez Twoich poszukiwań. WIELKIE DZIĘKI!!!! ALE! W pliku def.cmd usuń te linijkę: bcdedit /set hypervisorlaunchtype on Wyłączenia Hyper-V w boot loaderze i tym samym zabezpieczeń opartych na virtualizacji powoduje ten BlueScreen . - w def.cmd jest włączenie, a nie wyłącznie => set hypervisorlaunchtype on, więc jest jak powinno być, a system się wysypuje. Tak, czy siak spróbuję to skasować i nie będę blokował LsaIso.exe zobaczymy co się stanie. Zaraz składam nowy obraz. Achon, wislak00, mateuszk_2006 i 1 inny lubią to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 25 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Września 2025 Spróbujmy więc z obecnym iso, czy sugestie @Achon okazały się skuteczne starcraft2fan lubi to Cytuj
boniek Opublikowano 25 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2025 Wygląda na to, że koledze @Achon należy się porządna flaszka! starcraft2fan, Achon i swiniarobert69 lubią to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 25 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Września 2025 9 minut temu, boniek napisał(a): Wygląda na to, że koledze @Achon należy się porządna flaszka! Sprawdziłeś najnowsze iso? Cytuj
boniek Opublikowano 25 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2025 2 minuty temu, srom-otnik napisał(a): Sprawdziłeś najnowsze iso? Tak jest Mistrzu. Postawiony na 'żywym' sprzęcie, tym samym na którym jeszcze wczoraj poprzednie iso wywalało BS (choć potem, jak pokombinowałem to przestało), a dziś bez kombinowania, po domyślnych ustawieniach jest OK. Właśnie ściąga się spolszczenie i aktualki systemu. Kompresja off. A jeszcze jedna uwaga. Przez to, że jest angielski, to i strefa czasowa domyślnie przestawiona jest na US. Po podłączeniu do sieci, wgraniu PL, przestawieniu strefy czasowej - któraś z tych czynności sprawia, że startallback 'głupieje' i wywala info o wygaśnięciu okresu próbnego. Ja sobie z tym radzę przez usunięcie klucza w rejestrze i okres testowy resetuje się z powrotem do 100dni, więc mi to nie przeszkadza, ale nie każdemu może się to spodobać. swiniarobert69 lubi to Cytuj
szymibtw Opublikowano 25 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2025 14 minut temu, boniek napisał(a): Tak jest Mistrzu. Postawiony na 'żywym' sprzęcie, tym samym na którym jeszcze wczoraj poprzednie iso wywalało BS (choć potem, jak pokombinowałem to przestało), a dziś bez kombinowania, po domyślnych ustawieniach jest OK. Właśnie ściąga się spolszczenie i aktualki systemu. Kompresja off. A jeszcze jedna uwaga. Przez to, że jest angielski, to i strefa czasowa domyślnie przestawiona jest na US. Po podłączeniu do sieci, wgraniu PL, przestawieniu strefy czasowej - któraś z tych czynności sprawia, że startallback 'głupieje' i wywala info o wygaśnięciu okresu próbnego. Ja sobie z tym radzę przez usunięcie klucza w rejestrze i okres testowy resetuje się z powrotem do 100dni, więc mi to nie przeszkadza, ale nie każdemu może się to spodobać. Ja czekam na PL poprawione bo ze spolszczaniem zawsze jakieś jaja są swiniarobert69 lubi to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 25 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Września 2025 11 minut temu, boniek napisał(a): Tak jest Mistrzu. Postawiony na 'żywym' sprzęcie, tym samym na którym jeszcze wczoraj poprzednie iso wywalało BS (choć potem, jak pokombinowałem to przestało), a dziś bez kombinowania, po domyślnych ustawieniach jest OK. Właśnie ściąga się spolszczenie i aktualki systemu. Kompresja off. A jeszcze jedna uwaga. Przez to, że jest angielski, to i strefa czasowa domyślnie przestawiona jest na US. Po podłączeniu do sieci, wgraniu PL, przestawieniu strefy czasowej - któraś z tych czynności sprawia, że startallback 'głupieje' i wywala info o wygaśnięciu okresu próbnego. Ja sobie z tym radzę przez usunięcie klucza w rejestrze i okres testowy resetuje się z powrotem do 100dni, więc mi to nie przeszkadza, ale nie każdemu może się to spodobać. Dziala bez BS? Wow, ale poczekajmy jeszcze na testy kolejnych Userów @Achon jestem Ci bardzo wdzięczny Cieszę się, że to wypatrzyłeś i jednocześnie- powtórzę się pewnie pięćsetny raz - nie miałem żadnej możliwości zbadać u siebie tego wrednego cholerstwa, bo nigdy nie wystąpiło. Testujcie dalej... 1 minutę temu, szymibtw napisał(a): Ja czekam na PL poprawione bo ze spolszczaniem zawsze jakieś jaja są Będzie, oczywiście że będzie, musi być! Achon, boniek i swiniarobert69 lubią to Cytuj
boniek Opublikowano 25 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2025 1 minutę temu, szymibtw napisał(a): Ja czekam na PL poprawione bo ze spolszczaniem zawsze jakieś jaja są No i z opcją wywalenia defendera Bo teraz i na wcześniejszych wersjach nie zauważyłem takowej. srom-otnik i swiniarobert69 lubią to Cytuj
WiesioKa Opublikowano 25 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2025 Jak na razie wszystko śmiga . swiniarobert69 lubi to Cytuj
ewabem5 Opublikowano 25 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2025 zainstalowałem - chodzi bardzo dobrze - niebieskiego nie wywala - bluetooth łączy /dla mnie to ważne/ mam tylko jeden problem - nie mogę pobrać polskiego, zaczyna pobierać i po chwili wyrzuca błąd - może ktoś podpowie co zrobić bo mój ang bardzo kiepski swiniarobert69 lubi to Cytuj
TheStraight Opublikowano 25 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2025 43 minuty temu, ewabem5 napisał(a): zainstalowałem - chodzi bardzo dobrze - niebieskiego nie wywala - bluetooth łączy /dla mnie to ważne/ mam tylko jeden problem - nie mogę pobrać polskiego, zaczyna pobierać i po chwili wyrzuca błąd - może ktoś podpowie co zrobić bo mój ang bardzo kiepski Pobierasz system który jest robiony w wersji angielskiej i narzekasz że masz słaby angielski..... Serio czasem nie mam słów żeby komentować srom-otnik, swiniarobert69, wislak00 i 1 inny lubią to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 25 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Września 2025 Ależ ulga.... Angielski jest dla angoli, my mamy polską wersję i tej niebawem się doczekacie. Będę je szlifował równolegle. PZDR! wislak00, ewabem5, jespe i 5 innych lubią to Cytuj
daytek 2 Opublikowano 26 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2025 Potwierdzam !!! Działa teraz bez błędów . srom-otnik lubi to Cytuj
ewabem5 Opublikowano 26 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2025 10 godzin temu, srom-otnik napisał(a): Angielski jest dla angoli, my mamy polską wersję i tej niebawem się doczekacie przepraszam - myślałem, że da się spolszczyć czekam na polską wersję bo system jest naprawdę bardzo dobry pozdrowienia srom-otnik lubi to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 26 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2025 43 minuty temu, daytek 2 napisał(a): Potwierdzam !!! Działa teraz bez błędów . Genialnie, wobec tego wróci możliwość usuwania Defendera skryptem we wstępnej konfiguracji po pojawieniu się pulpitu. boniek i swiniarobert69 lubią to Cytuj
boniek Opublikowano 26 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2025 1 godzinę temu, ewabem5 napisał(a): przepraszam - myślałem, że da się spolszczyć czekam na polską wersję bo system jest naprawdę bardzo dobry pozdrowienia Da się spolszczyć, co prawda nie od razu wszystko idealnie się ładuje po polsku, ale błędów przy ściąganiu nie było. Może robiłeś to na wł. optymalizatorze? Choć już teraz pewnie bez znaczenia, bo czekamy cierpliwie na 'fajnalwerszjon' srom-otnik lubi to Cytuj
wislak00 Opublikowano 26 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2025 Przecież jest PL to czemu ludziska spolszczają angielską XD srom-otnik lubi to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 26 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2025 Hejka, podsyłam Wam do testów iso z przywróconą możliwością kasacji Defendera na starcie i z udoskonalonym skryptem Czyszczenie z menu podręcznego. Mam nadzieję, że ta rozwojowa wersja jest wolna od BSów swiniarobert69, marcinwally i boniek lubią to Cytuj
WiesioKa Opublikowano 27 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2025 Wszystko działa defender usunięty , spolszczony . boniek i srom-otnik lubią to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 27 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Września 2025 6 minut temu, WiesioKa napisał(a): Wszystko działa defender usunięty , spolszczony . Super, zatem wracamy do poprawiania PL swiniarobert69 i boniek lubią to Cytuj
boniek Opublikowano 27 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2025 Dopiero co zainstalowałem, ale BS brak, PL się ściąga, ikonki, kursory się ładują (reszta wodotrysków nie wiem), więc już QRDE MUSI działać Cytuj
WiesioKa Opublikowano 27 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2025 Mistrzu , kiedy można się spodziewać wersji PL ? Cytuj
srom-otnik Opublikowano 27 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Września 2025 Na dniach, może jeszcze w weekend - ale mam sporo pracy domowej, więc nie obiecuję swiniarobert69 lubi to Cytuj
boniek Opublikowano 27 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2025 Taki 'krzaki' pojawiły mi się po wejściu w WU, mimo domyślnych ustawień optymalizatora. Jak jest u Was? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] A po optymalizacji wszędzie wrócił englisz, mimo ustawionego PL Z powrotem wracam do domyślnych, aktualizacje wróciły, ale z językiem całkiem się porypało, bo nie można wybrać polskiego xD Jest zainstalowany a nie można go wybrać w ustawieniach. Może w panelu sterowania da się. Cytuj
WiesioKa Opublikowano 27 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2025 40 minut temu, boniek napisał(a): Taki 'krzaki' pojawiły mi się po wejściu w WU, mimo domyślnych ustawień optymalizatora. Jak jest u Was? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] A po optymalizacji wszędzie wrócił englisz, mimo ustawionego PL Z powrotem wracam do domyślnych, aktualizacje wróciły, ale z językiem całkiem się porypało, bo nie można wybrać polskiego xD Jest zainstalowany a nie można go wybrać w ustawieniach. Może w panelu sterowania da się. U mnie wszystko w porządku . swiniarobert69 lubi to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi