Wraith Opublikowano 19 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2025 @Kosiara@wujentaDzięki, Panowie. Spróbuję najpierw z jakimiś starszymi sterownikami w takim razie. Może się uda. Cytuj
morfeusz Opublikowano 20 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2025 Za parę dni będę miał Beelink'a Ser8 8745hs, którego przywiezie w walizce kolega z UK, gdzie był tam kupiony na amazonie i chciałbym wcześniej przygotować się na jego instalacje, bo w razie problemów pojedzie z nim z powrotem. Mam na to kilka dni. Jadę jeszcze na muzealnym Asusie z Windowsem 7 od Sromotika oczywiście, używam tależowego hd i będzie to moja pierwsza instalacja na SSD i pierwszy W11. Czy możecie powiedzieć na co powinienem zwrócić uwagę w czasie instalacji na SSD abym nie wpakował się w jakieś bagno? Dysk na starcie będzie miał 1TB, później w przyszłości drugi 2 TB na którego zainstaluje Linux'a. Mam kilka pytań. 1. Formatowanie dysku w MBR czy GPT? 2. Jeżeli nie systemowy Defender, to jaką zamienną zaporę za free polcecacie aby była prosta w obsłudze i nie zawalała komunikatami ? 3. Defender zamula tylko przy skanowaniu, czy także podczas zwykłego używania? Zawsze instalowałem W7 od Sromotnika bez Defender'a, więc nie wiem, w zamian za Defendera ostatnio był u mnie chiński antywirus Huorong + inne dodatki, który jest bardzo lekki dla cpu, ale w nowym sprzęcie nie chcą go już instalować. Z tego co wiem od W8.1 Defender jest niby przyzwoity. 4. Rozumiem, że jeżeli chcę tylko usunąć Defender'a a inne dodatki antywirusowe zostawić, to w tuning wybieram opcję - A - "Defender Remover only", a po całym zabiegu uruchomić skrypt nr 2 "czyszczenie resztek"? 5. Czy dodatki do Defendera to także śmieci w porównaniu do innych programów, czy są ok i mogę zostawić? 6. Mam bootowlnego pendrive za pomocą WinSetupFromUSB. i nigdy mnie nie zawodził za starym sprzęcie. Mogę go nadal używać, czy jednak teraz Rufus? Podziękowania Sromotnikówi za te cuda, po pauzie myślałem że to już koniec pewnej epoki, ale na szczęscie karnawał dalej trwa srom-otnik i swiniarobert69 lubią to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 20 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2025 Jak tam masz w okolicy 24 GB Ram to ja bym go zostawił ewentualnie wyłączył, nie usuwał ,no ale każdy woli inne śniadanie. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] swiniarobert69, plusik i morfeusz lubią to Cytuj
morfeusz Opublikowano 20 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2025 9 godzin temu, LAGUNA napisał(a): Jak tam masz w okolicy 24 GB Ram to ja bym go zostawił ewentualnie wyłączył, nie usuwał ,no ale każdy woli inne śniadanie. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dzieki, trochę ten artykuł pachnie reklamą. Nie widziałem porównania na ile Defender jest gorszy od innych zapór. Będzie 32 GB RAM. - Formatowanie dysku w MBR czy GPT? - Defender zamula tylko przy skanowaniu, czy także podczas zwykłego używania? - Czy dodatki do Defendera to także śmieci w porównaniu do innych programów, czy są ok i mogę zostawić? - Mam bootowlnego pendrive za pomocą WinSetupFromUSB. i nigdy mnie nie zawodził za starym sprzęcie. Mogę go nadal używać, czy jednak teraz Rufus? - Może znacie jakąś prostą i prktyczną nakładke do obsługi Defendera? Cytuj
LAGUNA Opublikowano 21 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2025 23 godziny temu, morfeusz napisał(a): Mam bootowlnego pendrive za pomocą WinSetupFromUSB. i nigdy mnie nie zawodził za starym sprzęcie. Możesz nim jak nie zawodzi ,tylko tutaj chyba będziesz miał nowszą wersję. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 23 godziny temu, morfeusz napisał(a): Czy dodatki do Defendera to także śmieci w porównaniu do innych programów, czy są ok i mogę zostawić? Jak będziesz usuwał Defendera to tam masz podane usuń resztki ,wtedy ma to sens. a to czy sponsorowane czy nie ,ma mniejsze znaczenie bo nawet najlepszy antywirus nie pomoże, jeżeli popełnisz błąd, dasz się podejść cyberprzestępcom i np. klikniesz w zawierający szkodnika załącznik w e-mailu . magg, Robert M i plusik lubią to Cytuj
Killer85 Opublikowano 24 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2025 Od lat używam systemów z tej strony i nigdy nie miałem takiego komunikatu Tak ma być? Rufus najnowszy ze strony @srom-otnik Cytuj
Kosiara Opublikowano 24 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2025 Godzinę temu, Killer85 napisał(a): Od lat używam systemów z tej strony i nigdy nie miałem takiego komunikatu Tak ma być? Rufus najnowszy ze strony @srom-otnik [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Użyj rufusa w wersji 4.5. Ta najnowsza sprawdza bootloader pod kątem najnowszych podpisów i będzie taki błąd. LAGUNA lubi to Cytuj
plusik Opublikowano 25 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2025 zmień ustawienie FAT 32 na NTFS i powinno Ruszyć Cytuj
Killer85 Opublikowano 25 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2025 9 godzin temu, Kosiara napisał(a): Użyj rufusa w wersji 4.5. Ta najnowsza sprawdza bootloader pod kątem najnowszych podpisów i będzie taki błąd. Zadziałało Dzięki swiniarobert69 lubi to Cytuj
profilm34 Opublikowano 26 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2025 W dniu 27.01.2025 o 18:54, TheStraight napisał(a): Bez jądra i najlepiej bez obsługi VIDEO bo po co to komu skoro można klepać w CLI HAHAHHAHA [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 11 23 H2 wersja lite PRO....100 tys. plików i 28 tys folderów...... ufff tragedia. Mam z lipca Twoją 23 H2 EXTEREME NANO co ma 73 tys pliów i 5100 folderów i waży 5.83 GB a ta krowa waży goła na start 13.5 GB. Windows 10 JG ma tak z ciekawości zależy od pżyłożenia się .... 27 tys. plików i 3500 folderów. Więc to 3 razy bardziej spuchnięte mostrum. Ja dziękuję..... szukam lekkości a nie BAŁWANA NA GLINIANYCH NOGACH. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] swiniarobert69 lubi to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 27 Lutego 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2025 6 godzin temu, profilm34 napisał(a): 11 23 H2 wersja lite PRO....100 tys. plików i 28 tys folderów...... ufff tragedia. Mam z lipca Twoją 23 H2 EXTEREME NANO co ma 73 tys pliów i 5100 folderów i waży 5.83 GB a ta krowa waży goła na start 13.5 GB. Windows 10 JG ma tak z ciekawości zależy od pżyłożenia się .... 27 tys. plików i 3500 folderów. Więc to 3 razy bardziej spuchnięte mostrum. Ja dziękuję..... szukam lekkości a nie BAŁWANA NA GLINIANYCH NOGACH. Mnie ten rozrost masy/objętości też przeraża... Cytuj
stratus84 Opublikowano 27 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2025 (edytowane) Mam do was pytanie, próbując włączyć dziecku grę "Psi Patrol" (od czasu do czasu grała jeszcze na Win JG10 21H1) wyskakuje informacja "nie mnożna otworzyć linku "steam". Na wspomnianym Win JG10 21H1 z tego co pamiętam działało wszystko poprawnie. Co mam doinstalować ewentualnie zrobić żeby zaczęło to działać? Chciałem jeszcze zapytać jak zainstalować sklep z folderu tuning, owszem jest instrukcja ale jak wejść w "tryb serwisowy" w optymalizatorze usług? Chodzi o ten skrypt z prawo kliku myszy w zakładce narzędzia? AKTUALIZACJA ZAPYTANIA: problem się rozwiązał, doinstalowałem dodatkowe pliki i gra działa Pytanie odnośnie sklepu aktualne [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Edytowane 27 Lutego 2025 przez stratus84 Rozwiązałem część problemu Cytuj
LAGUNA Opublikowano 27 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2025 Co prawda deczko inaczej : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] plusik lubi to Cytuj
Kosiara Opublikowano 27 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2025 4 godziny temu, stratus84 napisał(a): Mam do was pytanie, próbując włączyć dziecku grę "Psi Patrol" (od czasu do czasu grała jeszcze na Win JG10 21H1) wyskakuje informacja "nie mnożna otworzyć linku "steam". Na wspomnianym Win JG10 21H1 z tego co pamiętam działało wszystko poprawnie. Co mam doinstalować ewentualnie zrobić żeby zaczęło to działać? Chciałem jeszcze zapytać jak zainstalować sklep z folderu tuning, owszem jest instrukcja ale jak wejść w "tryb serwisowy" w optymalizatorze usług? Chodzi o ten skrypt z prawo kliku myszy w zakładce narzędzia? AKTUALIZACJA ZAPYTANIA: problem się rozwiązał, doinstalowałem dodatkowe pliki i gra działa Pytanie odnośnie sklepu aktualne [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Na pulpicie klikasz prawym przyciskiem myszy, następnie narzędzia, potem optymalizator usług. Odpowiadasz na pytanie, czy chcesz wprowadzić domyślne usługi tak. Po resecie kompa wchodzisz do folderu tuning na pulpicie potem instalki>SKLEP>instalator sklepu. Czekasz z minutę i sklep powinien się zainstalować. Cytuj
Kosiara Opublikowano 27 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2025 W dniu 5.02.2025 o 21:23, -RKI- napisał(a): Jakiś czas temu zrobiłem prywatnego fixa do tego sam dla siebie który wyłącza ten komunikat jak i komunikat "ms-contact-support" który wyskakuje w trybie awaryjnym. Pobierz pliczek .reg z mojego załącznika, kliknij dwa razy, wyraź zgodę na dodanie wpisów do rejestru, zrestartuj system i po problemie. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Edit: Jednak nie! Mój fix odnosi się do innego komunikatu. Mianowicie do komunikatu dotyczącego game bara który wyskakuje zawsze po podłączeniu pada. Zaś komunikat który wyskakuje u Ciebie można w prosty sposób wyłączyć z poziomu edytora zasad grupy. Włączasz edytor zasad grupy: Start -> Uruchom -> Wpisujesz gpedit.msc Szablony administracyjne -> Składniki systemu Windows -> Nagrywanie i transmitowanie gier w systemie Windows Ustawiasz regułę która znajduje się w powyższej ścieżce na "Wyłączone" Restart systemu dla pewności i tyle. Dzięki wielkie kolego, W końcu raz na zawsze przestały się wyświetlać te durne komunikaty podczas włączania kontrolera i jak czasem zaglądałem do trybu awaryjnego też. -RKI- lubi to Cytuj
morfeusz Opublikowano 3 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2025 Niestety na W7 Rufusem nie udało się zrobić bootowalnego pendrive. Po problemach zawsze wracam do WinSetupFromUSB i ten nigdy nie zawodzi. W11 udało mi zainstalowac bez problemów na UEFI. Mod działa jak na razie bez problemów, Wcześniej widziałem zainstalowany oryginalny W11 i funkcionalność w porównaniu do moda Srom-tnika to przepaść. Z oryginalnego W11 nie da się normalnie korzystać, tym bardziej wielki szacunek i podziękowania dla twórcy tego fajnego systemu. srom-otnik lubi to Cytuj
krzycho59 Opublikowano 3 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2025 Witam, mam zainstalowany system Win JG_23H2_Pro i mam prośbę czy może mi ktoś podpowiedzieć jak usunąć to wpisywanie hasła przy logowaniu? Na drugim laptopie mam 7-kę i nie mam z tym problemu, przyznam szczerze dawno nie "bawiłem" się systemami i po zapominało się........ , a mam tylko konto lokalne. Przepraszam, może nie w tym temacie , ale pomyślałem jak mam ten system.. Proszę o pomocną dłoń Co do systemu - bardzo dobry, "zasuwa" aż huczy! Dziękuję P. SROM-otnik srom-otnik lubi to Cytuj
stens Opublikowano 3 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2025 1 godzinę temu, krzycho59 napisał(a): jak usunąć to wpisywanie hasła przy logowaniu? Najpierw otwórz notatnik i wklej: Cytat Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\PasswordLess\Device] "DevicePasswordLessBuildVersion"=dword:00000000 zapisz jako "wszystkie pliki" logowanie.reg, następnie scal . Teraz klik na Klawisz Win+R i uruchom "netplwiz" Masz teraz jak na talerzu. Cytuj
krzycho59 Opublikowano 3 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2025 Dziękuję kolego za odpowiedź. Zrobiłem tak jak napisałeś, niestety dalej nie ma opcji usunięcia hasła do logowania. Tylko zmień hasło...., , może coś nie tak robię? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
stens Opublikowano 4 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2025 4 godziny temu, krzycho59 napisał(a): może coś nie tak robię? Zrób ręcznie: Należy zmodyfikować ustawienie DevicePasswordLessBuildVersion dostępne po przejściu do gałęzi HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\PasswordLess\Device. Przestawienie z domyślnej wartości 2na 0 pozwoli uaktywnić autologowanie. win+r i uruchom netplwiz odhacz logowanie hasłem, będzie się otwierał bez logowania. No i restart systemu. Cytuj
hawrisor Opublikowano 4 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2025 Siemanko Sromo! Jak zawsze bylem mega zadowolony tak teraz na tym OS na pro niestety nie dziala epicgames Wywala komunikat epicgameslauncher exception processing message Net framework nie chce sie zainstalowac 2 usługi od EPICA nie daja sie uruchomic. Co chwile automatyczne zatrzymanie i nic sie nie da zrobic Domyslne ustawienia uslug zrobione i to samo Zalezy mi na rozwiazaniu sprawy. pozdrawiam Cytuj
Killer85 Opublikowano 7 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2025 Używam od 27.02.2025. Problemów jak dotąd brak poza objętością samego systemu Dzięki @srom-otnik Cytuj
srom-otnik Opublikowano 7 Marca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2025 6 godzin temu, Killer85 napisał(a): Używam od 27.02.2025. Problemów jak dotąd brak poza objętością samego systemu Dzięki @srom-otnik A czyściłeś go wg instrukcji? Ja po aktualizacji miałem jakieś 30 gb => goły system + sterowniki. Wyczyściłem, wyłączyłem hibernację i plik wymiany (przy 64gb ramu trochę zajmują te pliki...) i uzyskalem koło 10g bez kompresji. To i tak potwornie dużo! Co za krowa.... Jak to się ma w zestawieniu do w7 lub w8.1? kwasior500 lubi to Cytuj
Killer85 Opublikowano 7 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2025 @srom-otnik Kilka razy czyściłem Obecnie zajmuje 30gb Akttualizacje+stery+programy użytkowane na codzień( Cytuj
srom-otnik Opublikowano 7 Marca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2025 4 minuty temu, Killer85 napisał(a): @srom-otnik Kilka razy czyściłem Obecnie zajmuje 38gb Akttualizacje+stery+progrmay użytkowane na codzień Z programami to już co innego, sam office i przeglądarka internetowa robi konkretny balast. Cóż, trzeba zaakceptować, takie kobylaste są obecne windy i będą tylko cięższe Cytuj
Killer85 Opublikowano 7 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2025 4 minuty temu, srom-otnik napisał(a): Z programami to już co innego, sam office i przeglądarka internetowa robi konkretny balast. Cóż, trzeba zaakceptować, takie kobylaste są obecne windy i będą tylko cięższe Dokładnie Nie robi to na mnie wrażenia przy aktualnych cenach dysków SSD Cytuj
LAGUNA Opublikowano 8 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2025 Właśnie zależy jakie te programy. U mnie po zainstalowaniu plus programiki typu office ,przeglądara ,aktualizacje vlc player zrobiło się w granicach 40GB. Po oczyszczeniu i wyłączeniu ochrony zleciałem do 19GB tam z małym plusem, Także wyłączajcie sobie ochronę żeby się to nie rozrastało. plusik lubi to Cytuj
Kosiara Opublikowano 19 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2025 Ostatnio zainstalowałem poprawki marcowe. Niby się zainstalowały poprawnie, jednak brak jakiegokolwiek wpisu o powodzeniu instalacji na ten temat w historii aktualizacji. Ostatnia informacja dotyczy lutowych poprawek. Ktoś też tak ma? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Kocurek Opublikowano 19 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2025 Panie Sromotniku. Proszę wybaczyć mi śmiałość, ale analizując Pana obraz `Boot.wim` zauważyłem, że będzie Pan w stanie urwać kilka MB zysku przepakowując obraz programem 78Repack metodą Ultra. Jednak zastrzegam, że wciąż się uczę, ostateczna decyzja należy do Pana co zrobi z tą informacją Pana obraz jest ciekawy. Gdybym miał konkurować z Panem na rozmiar, obawiam się, że zostałbym zgruzowany. Mały i zgrabny. Cytuj
srom-otnik Opublikowano 20 Marca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2025 9 godzin temu, Kocurek napisał(a): Panie Sromotniku. Proszę wybaczyć mi śmiałość, ale analizując Pana obraz `Boot.wim` zauważyłem, że będzie Pan w stanie urwać kilka MB zysku przepakowując obraz programem 78Repack metodą Ultra. Jednak zastrzegam, że wciąż się uczę, ostateczna decyzja należy do Pana co zrobi z tą informacją Pana obraz jest ciekawy. Gdybym miał konkurować z Panem na rozmiar, obawiam się, że zostałbym zgruzowany. Mały i zgrabny. Dzięki za sugestię! Sprawdzę przy kolejnych wydaniach. Ale czy warto się spinać, żeby akurat w boot.wim walczyć o jakieś megabajty? - mi bardziej zależy na megabajtach w install.wimie - tu jest się nad czym pochylać. Czy boot.wim ma 1GB, czy 100MB, to nie przekłada się w żaden sposób na funkcjonowanie i rozmiar instalowanego systemu. Waga boot.wiim to tylko kosmetyka. Pozdrawiam i życzę powodzenia i postepów we wlasnych projektach Groszek1962, Kocurek, boniek i 1 inny lubią to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi