srom-otnik Posted January 16 Report Posted January 16 Win JG11 23H2 Lite Home & Pro I. Zintegrowano z systemem: Optymalizator Usług, funkcję Czyszczenie, Tryb dla gier oraz tryb pracy na dyskach SSD, Dism++, WinaeroTweaker, wsparcie dla obcych kompozycji graficznych, AeroGlass, ExplorerBlurMica, HashChek, klasyczny Kalkulator, Notatnik i Paint , zintegrowałem StartAllBack (trial - 100 dni), uaktywniono DirectPlay oraz stare FrameWorki . Wersja Home ma dodany GPEDIT.msc Wprowadziłem dużo zabezpieczeń antytelemetrycznych, więcej - można, ale ogranicza to podstawową funkcjonalność systemu. W folderze TUNING na pulpicie sporo nowości! II. Usunięto: - blokady instalacji na starszych, niewspieranych komputerach; - Sklep; - aplikacje UWP (pozostała apka do screenów pulpitu); - czytnik PDF; - tryb pokazowy; - "łatwy transfer"; - SmartScreen; - część telemetrii; - język naturalny, języki (pozostał en-US), większość układów klawiatur (pozostały do języka angielskiego, niemieckiego, francuskiego, włoskiego i hiszpańskiego). III. Instalacja: System nieaktywowany - należy podać swój klucz. Instalacja tylko w wersji "na czysto", czyli bez możliwości aktualizacji istniejącego i działającego systemu. Do przygotowania bootowalnego pendriva użyć najlepiej aplikację RUFUS. UWAGA! Przy formatowaniu pendriva PROSZĘ pozostawić ODZNACZONE jak na poniższym obrazku WSZYSTKIE pola. Po zbootowaniu nośnika, do wyboru jest: - Home Lite, - Pro Lite Gdy ukaże się PULPIT należy krótką chwilkę poczekać i nic nie klikać aż pojawi się okno instalatora z pytaniem: "Czy system został zainstalowany na dysku SSD?" - przy poprawnej odpowiedzi zostanie wprowadzony cały pakiet stosownych ustawień. Po instalacji zastosuj bardzo ważne wskazówki do końcowych ustawień systemu -> wszystko w INSTRUKCJI na pulpicie. IV. Użytkowanie: 1. !!! INSTRUKCJA na pulpicie - to pierwsze co macie przeczytać !!! Do instalacji nowo podpiętego sprzętu, aktualizacji z Windows Update, pakietu MS Office, bezpiecznie jest włączyć w Optymalizatorze Usług na czas instalacji - konfigurację domyślną usług, a po udanej instalacji należy ustawić usługi wg własnych minimalnych potrzeb. Po przeprowadzeniu pełnej optymalizacji, czyli wykorzystaniu tego co oferuje Optymalizator Usług, obie formy Czyszczenia, usunięte wszystkie dodatkowe wpisy rozruchowe w Menedżerze zadań i Autoruns - wersja ze skasowanym Defenderem, u mnie na kompie stacjonarnym : 2. System można i należy aktualizować oraz pobierać aplikacje ze Sklepu. Polecam używać funkcji "Czyszczenie" z menu prawokliku, zawsze po instalacji nowych sterowników, programów i wtyczek do przeglądarek - wygasza on dodatkowe obciążające wpisy rozruchowe oraz głęboko oczyszcza system ze śmieci, redukując rozmiar zajmowanego miejsca na dysku. System można dodatkowo skompresować i zyskać kilka GB miejsca na dysku - w folderze TUNING są odpowiednie skrypty. Pamiętajcie, że jest to kosztem spadku wydajności o 1-2%, zwłaszcza na dyskach talerzowych. Na SSD jest zdecydowanie lepiej. Kompresji nie stosuję domyślnie, ponieważ na starszych komputerach, zwłaszcza ze słabym procesorem, można odczuć spadki wydajności. 3. W każdej chwili można usunąć całkowicie z systemu Windows Defender zamieszczonym w TUNING narzędziem. Jego zaletą, jest to, że nie pozostawia po Defenderze żadnego śladu, jednocześnie nie uszkadza systemu i co najważniejsze - nadal można w pełni aktualizować system przez Windows Update! 4. Nie używać ŻADNYCH dodatkowych optymalizatorów - programów/kombajnów ingerujących w usługi i rejestr. Wszystko co potrzebne do długotrwałego korzystania z systemu jest już w niego wbudowane. Nie polecam również żadnych skryptów antyszpiegowskich, gdyż podobnie jak wspomniane programy - zmieniają dostarczone przeze mnie ustawienia. Do wyłączania telemetrii należy korzystać z umieszczonej w TUNING aplikacji O&O ShutUP Rozmiar ISO: 3,72GB SHA-1: b3d637f02281387f2a516b6ff628d9494301bc71 Data wydania: 06.01.2025 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jeśli chcesz docenić moją pracę, to możesz przekazać mi wsparcie. Bank Pekao PL: 20 1240 4979 1111 0011 2667 1752 tytuł: DAROWIZNA Z góry BARDZO Ci DZIĘKUJĘ! [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] moszter, Groszek1962, stens and 6 others like this Quote
Kosiara Posted January 16 Report Posted January 16 Siema, nie wiem w którym temacie mam napisać, ale wczoraj miałem dziwną sytuacje. Włączyłem menedżer zadań, później grę thief simulator 2 i nagle ze stałych 60fps zrobiło mi się może ledwo 30 fps. Za każdym razem takie połączenie dawało ten sam efekt. Nie wiem czy, to wina moda, czy może W11 coś odwala. Na LTSC 2021 stocku po przywróceniu backupa, wywołałem tą samą kombinacje, ale nie udało mi się powtórzyć tego błędu. Dziwna sprawa , niestety nie mam backupa czystego W11 żeby przywrócić i to również sprawdzić. Quote
Groszek1962 Posted January 16 Report Posted January 16 Witam Jeśli mogę coś od Siebie, tą wstawkę MODa z 6 01 jw. piałem już trochę coś wcześniej, a więc jeśli chodzi o moje spostrzeżenia i uwagi ? To jak do dziś NIE MAM UWAG system śmiga, jestem zadowolony wszystkie wykonane przez zemnie testy uważam za OK, szybkość wydajność zero bootów, błędów szybkie i sprawne instalki programów. System aktualizuje się tak jak tylko chcę, a powiem więcej postawiłem go na dwóch SSD w tym samym PC i jeden z nich właśnie wczoraj zaktualizował się do wer 24H2. Naprawdę bez ściemy od 6 bm. jest jak na razie spoko i OK. I jestem pewien że będzie dobrze . A i jeszcze dziś postawiłem to na Laptop TOSHIBA Satellite C855-12J i od rana do tej pory sprawuje się naprawdę nieźle, po prostu OK. Testowanie będzie trwało nadal i jestem pewien że jak dla mnie jest OK i tak już zostanie. Jeszcze raz WIELKIE PODZIĘKOWANIE ZA PRACĘ, CIERPLIWOŚĆ dla SROMOTNIKA jak ja to mówię NAZSEGO MUCHOMORKA. WIELKIE DZIĘKUJE, SZACUNEK DLA TWEJ OSOBY ZA TO CO ROBISZ i dzielisz się z Nami, czyli tymi którzy z TWYCH prac korzystają. D....Z...I....Ę...K....U....J...E.... POZDRAWIAM i Wszystkiego Dobrego, Pomyślnych Wiatrów w Żagle . PS A i ostatnia 10ka też śmiga, ku mej radości i mego Wnusia gramy i nieźle się bawimy Jeszcze raz Dziękuje i Pozdrawiam starcraft2fan, boniek, srom-otnik and 1 other like this Quote
srom-otnik Posted January 16 Author Report Posted January 16 31 minut temu, Groszek1962 napisał(a): Dziękuje i Pozdrawiam Cieszę się bardzo, że wszystko OK! Również pozdrowionka! Groszek1962 and starcraft2fan like this Quote
Wraith Posted January 17 Report Posted January 17 Chciałbym się zapytać czym ta wersja różni się od wersji z 4 stycznia? Rozmiar pliku większy o jakieś 200MB widzę. Aktualizacje doszły, czy jakieś inne usprawnienia? Quote
srom-otnik Posted January 17 Author Report Posted January 17 1 minutę temu, Wraith napisał(a): Chciałbym się zapytać czym ta wersja różni się od wersji z 4 stycznia? Rozmiar pliku większy o jakieś 200MB widzę. Aktualizacje doszły, czy jakieś inne usprawnienia? Wrócił Sklep i nic ponadto LAGUNA and stens like this Quote
Letho Posted January 17 Report Posted January 17 Sromotnik w formie, ja tam czekam na 24h2 Home stens likes this Quote
profilm34 Posted January 17 Report Posted January 17 99% instalek ma defendera , a ciężko go się pozbyć do końca. Wyłączenie zapory defender i wywalenie z korzeniami z system 32 pliku mpssvc programem Unlocker Portable działa, ale powraca jakimś códem do AUTORUNS a już W USŁUGACH Zapora Windows Denender graniczy i wymaga dużo czasu i nerwów by uzyskać wynik - wyłączona !!! Uważam że wersja EXTREME czy to 10 czy 11 powinna być bez tego śmiecia. Mam gniazdko i jak pousuwam te badziewia szpiegujące to cała stacja pobiera między 85 a 100 wat przy youtube i przeglądaniu netu, jak z tym syfem to od 95 do 115 wat. Mimo że mam i7 14700K i 4080 super to pięknie 38-40 procesy chodzą. Tutaj chodzi o pliki z reklamai i te ging, edge i defender - u mnie to WON na start. z system 32 won pliki : UPFC.exe, sysdm.cpl, BFE.dll, BFE.dll.mui i najważniejszy MPSSVC który jest defenderem ale jest on w kilkunastu plikach jak HYDRA ma kilka głów. Leci też plik WSCSVC a to dzięki UNLOCKER PORTABLE . Są systemy na angielskich stronach wolne od tego badziewia. U nas na Polskim podwórku to mamy winclub. Mamy też SROMOTNIKA ale większość ludzi chce grać , sklepy i dziadostwa przepakowane i upchane kolanem. Z wydania na wydanie windowsy rosną.... już jest 50 tys plików i 6 tys folderów. Pliki się dokłada w microsofcie i ciężko to się tnie bo wykrzacza się często . Mam tak że lubię docinać najlepiej plasyczny jest 10 LTSC z lipca 2021 oczywiście JG..... ale też jest ten zaje***y defender.Ten programik do usuwania to tylko poliże a srodku dalej jest i ma się dobrze.Takie zabawy z tym porąbanym chorym windowsem to wiele godzin zabawy, ustawień a i tak się pieprzy ..... ja wycinam aż szpiku kości do 32 procesów i 3 intela i 2 nvidia, 1 drukarka i 3 niezależne muszą być plus te 25-26 systemowe ..... Więcej osób lubi extreme, ale musi nie być taki aa nie lite nazywa się extreme wycięty. Od 2020 roku tylko 1 z forum winclub jest extreme 20/h2 extreme JG a i tak ma dużo do wywalenia. Jako fotograf brakuje mi takiej wiedzy jak nasz Mistrz...to zajmuje czasu ! ale tego naprawdę tutaj brakuje. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Groszek1962 and srom-otnik like this Quote
marioT Posted January 19 Report Posted January 19 Witam, Specjalne podziękowanie dla SROMOTNIKA za to co robi w sumie gratis i za cierpliwość do czytania takich postów jak kolegi. A w czym Ci ten Defender tak zawinił ? Skąd takie wnioski, że większość ludzi chce grać albo, że więcej osób chce wersję Extreme ? Powyżej w opisie tej wersji jest czarno na białym " W każdej chwili można usunąć całkowicie z systemu Windows Defender zamieszczonym w TUNING narzędziem" Na marginesie do "wielu godzin zabawy" zazwyczaj służą konsole do gier a dla systemowych malkontentów czeka tajemniczy i bezkresny Linux Powodzenia LAGUNA, Maciejwin and srom-otnik like this Quote
rybapmi Posted January 21 Report Posted January 21 W dniu 17.01.2025 o 17:10, srom-otnik napisał(a): Wrócił Sklep i nic ponadto czyli teraz jest sklep? bo w opisu nie zrobiłeś zmian srom-otnik likes this Quote
pawelek1980 Posted January 21 Report Posted January 21 szkoda że ten system nie posiada w kompozycjach takich samych dwóch motywów co w jg10 22h2 Quote
srom-otnik Posted January 21 Author Report Posted January 21 2 godziny temu, pawelek1980 napisał(a): szkoda że ten system nie posiada w kompozycjach takich samych dwóch motywów co w jg10 22h2 To znajdź takie same i daj znać Groszek1962 likes this Quote
Miodek Posted January 21 Report Posted January 21 Witaj Mistrzu ! zamontowałem JG11-23H2 Lite versja final i zawsze zmieniam ikony na czarne bo są za**biste i się uzależniłem potem stery i restart następnie WU i po restarcie UPs ! znikły Twoje ikonki a ponowna próba nic nie daje wyskakuje błąd systemu Te Żłoby niemyte z MS znowu coś przemycili pod stołem .Spróbuj u siebie może to wina mojego sprzętu ale wątpie bo na innych Twoich modach jest ok. z tym że nigdy nie robiłem WU dzisiaj dopiero pierwszy raz. bo niedawno sugerowałeś żeby na wersjach "Lite" robić WU. Pozdrawiam ale chyba masz zagwozdkę Quote
srom-otnik Posted January 21 Author Report Posted January 21 Jest w najnowszym lite info jak zmienić ikonki Groszek1962 likes this Quote
LAGUNA Posted January 21 Report Posted January 21 @Miodek a spróbuj je pozamieniać i na koniec zmień na czarne. Quote
Groszek1962 Posted January 21 Report Posted January 21 Witam Co do tych ikonek, jest to fantastycznie opisane tak jak podaje Sam Mistrz - Sromotnik ------Folder TUNING - WYGLĄD - IKONY - i tu jest wszystko dokładnie opisane i pokazane na FOTKACH Pozdrawiam i super zabawy Jeszcze raz Dzięki Dla Naszego SROMOTNIKA jak to ja mówię MUCHOMORKA - POZDRAWIAM i DZIĘKUJE LAGUNA, srom-otnik, starcraft2fan and 1 other like this Quote
TYTUS12 Posted January 22 Report Posted January 22 sromotnik takie coś mi wyszło po instalacji tego Windowsa . Tzn możne nie po samej instalacji a po Windows Update. Co mogę zrobić aby na nowo nie instalować windy. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
srom-otnik Posted January 22 Author Report Posted January 22 3 godziny temu, TYTUS12 napisał(a): sromotnik takie coś mi wyszło po instalacji tego Windowsa . Tzn możne nie po samej instalacji a po Windows Update. Co mogę zrobić aby na nowo nie instalować windy. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Coś namieszałeś sam przy zabawie z przezroczystością. Quote
TYTUS12 Posted January 23 Report Posted January 23 15 godzin temu, srom-otnik napisał(a): Coś namieszałeś sam przy zabawie z przezroczystością. oki wiec nie pozostaje jak na nowo zainstalować może faktycznie co pokombinowałem zainstaluje i dam znać. Quote
LAGUNA Posted January 23 Report Posted January 23 18 godzin temu, TYTUS12 napisał(a): takie coś mi wyszło po instalacji tego Windowsa . Tzn możne nie po samej instalacji a po Windows Update. a może wystarczy te aktualizację usunąć skoro wina po pobraniu z WU. Quote
matiuy Posted January 23 Report Posted January 23 Mam lekkie pytanie, podczas odblokowania ekranu kilka razy przechodzi do czarnego ekranu zanim się pojawi ekran z możliwością odblokowania ( napis odblokuj). Ci można z tym zrobić nie mieszałem za dużo po instalacji zaktualizowałem przez wu sterowniki przez SDI a potem procedura , optymalizacja usług, czyszczenie i dalej w kolejności. Quote
as1as Posted January 23 Report Posted January 23 Ale sterowniki przez WU? Nie lepiej ze strony produktu. Quote
matiuy Posted January 24 Report Posted January 24 Sterowniki przez SDI (snappy driver installer). Quote
Kosiara Posted January 24 Report Posted January 24 3 godziny temu, matiuy napisał(a): Sterowniki przez SDI (snappy driver installer). Znam ten program jest ok, ale czasem potrafi wgrać nie do końca odpowiednie sterowniki. Weź walnij formata od nowa i wrzuć sam swoje sterowniki które znajdziesz na stronach producentów sprzętu, lub jeżeli to laptop na stronie producenta laptopa. I wtedy zobacz. Quote
wislak00 Posted January 24 Report Posted January 24 Nie łapię tej mody na oddawanie w łapy programów trzecich decyzyjności o wyborze sterowników. Po to wybieram modowany system, by mieć jak największą kontrolę nad tym co się w nim dzieje i mieć jak najmniej zainstalowanych zbędnych programów a takie lubią dołożyć ci kolejną włączoną usługę, czy następne zbędne wpisy autostarcie. Tym bardziej, że to jest śmiesznie prosta sprawa - pobrać ze strony producenta i zainstalować. keri38, ganobi, sudione and 1 other like this Quote
Szymszel Posted January 25 Report Posted January 25 21 godzin temu, wislak00 napisał(a): Nie łapię tej mody na oddawanie w łapy programów trzecich decyzyjności o wyborze sterowników. Po to wybieram modowany system, by mieć jak największą kontrolę nad tym co się w nim dzieje i mieć jak najmniej zainstalowanych zbędnych programów a takie lubią dołożyć ci kolejną włączoną usługę, czy następne zbędne wpisy autostarcie. Tym bardziej, że to jest śmiesznie prosta sprawa - pobrać ze strony producenta i zainstalować. Niby ma Kolega rację ale na stronach ze sterami do konkretnych MOBO sterowniki są często nieaktualne. Sam się dziwiłem, że po instalacji wszystkiego dostępnego na stronie Asrocka, jakiś tam DriverBooster czy inny funkcjonalnie podobny soft, oferował aktualizację sterów (zawsze niezmiennie do grafiki i dźwięku). Tylko czy takie aktualizacje naprawdę są konieczne? Pozdrawiam. Quote
zen888 Posted January 25 Report Posted January 25 9 minut temu, Szymszel napisał(a): Niby ma Kolega rację ale na stronach ze sterami do konkretnych MOBO sterowniki są często nieaktualne. Wszystkie sterowniki do swoich MOBO producent bierze od producenta danego układu/urządzenia - chipset i grafika INTEGRA od Intela bądź AMD, sieć i dźwięk od Realteka itp. itd. - tam należy pobierać najnowsze sterowniki. Quote
wujenta Posted January 25 Report Posted January 25 Czy ktoś z Was ma może problem z opcją dostępu do urządzeń przenośnych w tej wersji moda ? (Ustawienia -> Bluetooth i urządzenia -> Urządzenia przenośne. U mnie nie ma możliwości przesunięcia suwaka w pozycji "Zezwalaj temu komputerowi na dostęp do urządzeń przenośnych". Na wstępie okna jest zastrzeżenie, że "Niektórymi z tych ustawień zarządza Twoja organizacja". W wersji poprzedniej (v3), również miałem ten problem. I pytanie do Sromotnika: Czy może ta opcja jest przez Ciebie wycięta? Jeżeli tak to nie będę się dalej nad nią męczył. Nie jest dla mnie niezbędna. Raczej jako ciekawostka. Poza tym system jest "przygotowany pode mnie". Nie lubiłem nigdy domyślnych ustawień. Twoje wstępne ustawienia systemu są wygodne i pamiętające czasy dawnych systemów MS, oczywiście poza Windows 3.1, na którym zaczynałem przygodę i notebooku z procesorem 386SX, 4 MB Ramu i 40 MB HDD. To była dopiero prędkość . Rozpakowanie pliku arj z dyskietki 1.44MB trwało ponad 40 minut. Wszystkie programy dla mnie niezbędne pracują prawidłowo (np. INSERT, Płatnik, programy do podpisu elektronicznego CERTUM, VMware, Office, SQL Server 2019, Photoshop). Nie zauważyłem również żadnych problemów z pomniejszymi programami. Mając powyższe na uwadze oraz moje doświadczenia z Twoimi modami od wielu lat niniejszym przyznaję Tobie Złoty Medal "Zasłużony MODWIN". Miłego, całkowicie zasłużonego wypoczynku. I miejmy nadzieję, do "modo-zobaczenia." srom-otnik likes this Quote
Kosiara Posted January 25 Report Posted January 25 3 godziny temu, wujenta napisał(a): Czy ktoś z Was ma może problem z opcją dostępu do urządzeń przenośnych w tej wersji moda ? (Ustawienia -> Bluetooth i urządzenia -> Urządzenia przenośne. U mnie nie ma możliwości przesunięcia suwaka w pozycji "Zezwalaj temu komputerowi na dostęp do urządzeń przenośnych". Na wstępie okna jest zastrzeżenie, że "Niektórymi z tych ustawień zarządza Twoja organizacja". W wersji poprzedniej (v3), również miałem ten problem. I pytanie do Sromotnika: Czy może ta opcja jest przez Ciebie wycięta? Jeżeli tak to nie będę się dalej nad nią męczył. Nie jest dla mnie niezbędna. Raczej jako ciekawostka. Poza tym system jest "przygotowany pode mnie". Nie lubiłem nigdy domyślnych ustawień. Twoje wstępne ustawienia systemu są wygodne i pamiętające czasy dawnych systemów MS, oczywiście poza Windows 3.1, na którym zaczynałem przygodę i notebooku z procesorem 386SX, 4 MB Ramu i 40 MB HDD. To była dopiero prędkość . Rozpakowanie pliku arj z dyskietki 1.44MB trwało ponad 40 minut. Wszystkie programy dla mnie niezbędne pracują prawidłowo (np. INSERT, Płatnik, programy do podpisu elektronicznego CERTUM, VMware, Office, SQL Server 2019, Photoshop). Nie zauważyłem również żadnych problemów z pomniejszymi programami. Mając powyższe na uwadze oraz moje doświadczenia z Twoimi modami od wielu lat niniejszym przyznaję Tobie Złoty Medal "Zasłużony MODWIN". Miłego, całkowicie zasłużonego wypoczynku. I miejmy nadzieję, do "modo-zobaczenia." Sprawdziłem tą funkcję o której piszesz i też nie mogę jej zmienić, bo mam komunkat: "Niektórymi z tych ustawień zarządza Twoja organizacja" Mi to nie przeszkadza, bo nie potrzebuję. Może spróbuj zobaczyć do folderu TUNING/Telemetria i tam się znajduję jeden program, może tam się da coś przywrócić? Quote
Recommended Posts