Jump to content

Jak oczyścić system, żeby był tak jak po formacie?

merol93

Recommended Posts

W pierwszej kolejności oczyszczasz system ze zbędnych śmieci , są opisane podstawowe czynności gdzie i w jakich folderach można znaleźć i usunąć pliki , np. tymczasowe %temp% czy chociażby w folderze prefetch (C:\Windows\Prefetch)- o ile dobrze pamiętam.Również jest dostępne narzędzie oczyszczanie dysku z poziomu Start Menu > (Wpisujesz) Oczyszczanie Dysku.Kolejny etap to narzędzia typu: "Kerish Doctor" z możliwością monitorowania i oczyszczanie w czasie rzeczywistym w tle z wieloma innymi funkcjami , CCleaner , Glary utillities, jeżeli chcesz zagłębić się dalej to są programy , które zrobią większość za Ciebie czyszcząc dodatkowo foldery o których nie miałeś pojęcia np. "PrivaZer" albo "R-Wipe & Clean" - minusem jest to , że to płatne rozwiązanie również są darmowe narzędzia np. "BleachBit".Następną rzeczą jest wyłączanie programów podczas autostartu , odinstalowanie zbędnych programów , aplikacji , oczyszczanie pulpitu lub usuwanie i sortowanie ikon , skanowanie antywirusowe w poszukiwaniu wirusów , robaków itp. "eset online" , "adwcleaner" , "Loaris Trojan Remover" , "HitmanPro".Inne opcje to redukcja procesów w tle poprzez edycję jednej rzeczy w rejestrze >Komputer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control >SvcHostSplitThresholdInKB < ustawiasz ile masz pamięci ram [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] wtedy to droga do optymalizacji tak samo jak ustawienia planu zasilania na "Wysoka Wydajność" , wyłączanie indeksowania plików dla dysków , wyłączanie telemetrii , usług np. tym [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] , [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] < z tymi programami trzeba robić z głową inaczej może coś nie działać.Wyłączenie hibernacji [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] :),  jak w ustawieniach systemu można również dużo wyłączyć samemu (Jest wiele poradników zagranicznych przykładowo: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] )  , możesz wyłączyć przełączanie klawiatury chociażby , klawisze trwałe jak ktoś nie korzysta , kontakty , kalendarz , sterowanie radiem , historia działań i wiele innych opcji z których nie korzystasz lub nie są Ci np. potrzebne.Tylko wszystko trzeba robić z głową jeżeli nie wiesz co dana opcja wyłącza warto wpisać w google nazwę usługi/ustawień.

Inna opcja to FORMAT , albo POPROSIĆ ZNAJOMEGO O OGARNIĘCIE (Który naprawdę ogarnia) <-- Dla leniwych.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Oczyszczanie i konserwacja :

Nie używaj CCleanera. Tego typu wynalazki stosowało się do czasów Windowsa 7.

FILAGOL likes this

W dniu 25.05.2023 o 00:01, merol93 napisał(a):

Cześć,

Zastanawiam się jakie zabiegi stosować na systemie, żeby jego wydajność po kilku miesiącach dalej była taka sama jak ta po formacie. Co warto robić cyklicznie? Działam na ghost spectre.

Pozdrawiam,

Marcin

Po formacie jest tak jak pisze @dzikiws ale domyślam się że chodzi Ci o to żeby było tak jak po instalacji czystego systemu, otóż rozczaruję Cię nie ma takiej możliwości, zawsze pozostanie mnóstwo wpisów w rejestrze itd. możesz zastosować np. WPD i jakieś z lepszych skryptów co trochę pomoże ale i tak cudów nie zrobią, zawsze jest coś za coś, masz to nie masz tamtego, tak to działa,  przekonasz się sam lub sam-a ;).

P.S.  @Napromieniowany instalując i robiąc takie piruety to już lepiej zainstalować nowy system i to co potrzeba, szybciej i lepiej a raczej pewniej  i czyściej i wydajniej 😀.

@bladadoopa Rozumiem , tylko już nie jednej osobie pomogłem z oczyszczaniem systemu zdalnie i byli zadowoleni (choć to mało istotna kwestia teraz) , że tak szybko potrafi system funkcjonować ;) no ale każdy ma swoje sposoby , sztuczki najlepiej samemu tego po prostu doświadczyć/nauczyć się - nie jest trudne , napisałem tylko swoje sugestie co można zrobić a ktoś może sobie wybrać jeden z sugestii nie trzeba wszystko na raz robić (choć sam korzystam z wymienionych sposobów tylko nie ze wszystkich rzecz jasna (telemetria już mi nie przeszkadza ale nie korzystam np. z Windows Defender, EDGE czy też Windows Update bo sam aktualizuję system ponieważ korzystam z MODA a na czystym sobie optymalizuję itd. itd.)), no ale mam PC gdzie zbytnio nie robi różnicy czy system będzie czysty/brudny zmodyfikowany czy też bez moda , po prostu lubię się pobawić w systemie opcjami/potestować itd. (dzięki temu uczę się i wiem co powodują) a czasami sobie w tle zapodam program , który sobie to robi za mnie - czyści oczywiście to miałem na myśli.Robiąc z głową system będzie zawsze szybki i działał bez problemu dopóki nie przekombinuje się co mi kilka razy się zdarzyło (z ciekawości testowałem programy).

P.S
Reputacja jest mi zbędne liczą się umiejętności a nie popularność ;)  - Miłego Dnia (Pozdrawiam)

Podeśle zrzut dla wiarygodności :D - Wyłączone to co mi nie potrzebne i z czego nie korzystam itd. aby nie rozpisywać się.

@zdzisiek24
Wczoraj właśnie też robiłem sobie kopie zapasową :) 

LAGUNA and FILAGOL like this

No to zdradzę Wam swój sekret na czysty system ... po prostu wieczna dziewica.

Instaluję system, stery, potrzebne programy, optymalizuję a na koniec kopia Acronisem.

Normalnie używam, aktualizuję, bawię się. W razie konieczności lub raz na 3-4 miesiące odświeżam z kopii, aktualizuje, tworzę nową kopie i tak w koło.

Operacja trwa 15 minut - pacjent nowy i jak rzepa zdrowy.   :laie_67:

Dajcie lepszy patent a swój wyrzucę na śmietnik.

zen888, FILAGOL, LAGUNA and 3 others like this

Siema @bladadoopa

widzę iż Jesteś nerwowy nie zbyt to miłe iż Uznajesz nas za idiotów nie nie sądzę aby chodziło komukolwiek o nabijanie punktów reputacji lecz oto  ze dzielimy się wzajemnie wiedzą i doświadczeniem więc proszę nie Obrażaj nikogo gdyż nie oto chodzi proszę Cię o odrobinę empatii to jeszcze nikomu nie zaszkodziło a wręcz pomogło :)

ciesze się iż Robisz systemy i "Wiesz co i jak" co nie zmienia faktu iż nie należy się Wywyższać 🙂

16 godzin temu, bladadoopa napisał(a):

Nikomu się nie będę się tłumaczył ani wdawał w dyskusje co do kwestii robienia przeze mnie systemów !!!

Prawdziwy specjalista/expert zawitał na forum  który nie raczy się podzielić swą tajemną wiedzą to zabawne 🙂 zaznaczając to z wykrzyknikami 🙂 troszkę pokory nikt nie jest wszechwiedzący 🙂

co do tematu teoretycznie M$ przewidział w WinGrozie opcję: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

tu opis: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Popieram kolegów: @LAGUNA, @Napromieniowany@zdzisiek24 gdyż mają rację i zgadzam się z nimi

Pozdrawiam 🙂

@LAGUNA ma rację szanujmy się wzajemnie nawet jeżeli a właściwie to zwłaszcza gdy mamy odmienne zdania i opinie w jakiejś sprawie

co do tematu to polecam także: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

jeżeli nie chce się zbytnio człowiek wysilać

ja tak robię a mianowicie sposób @zdzisiek24 aby mieć zewnętrzną (aktualizowana co kilka miesięcy)

a w samym "dopieszczonym systemie tworzę punkt przywracania systemu aby mieć dostęp do czystej wersji w razie problemów

chyba ze system "klęknie" i nie mogę skorzystać z przywracania systemu to wtedy korzystam z utworzonego recovery i to się sprawdza :-)

Pozdrawiam

7 godzin temu, zdzisiek24 napisał(a):

Instaluję system, stery, potrzebne programy, optymalizuję a na koniec kopia Acronisem.

Normalnie używam, aktualizuję, bawię się. W razie konieczności lub raz na 3-4 miesiące odświeżam z kopii, aktualizuje, tworzę nową kopie i tak w koło.

Operacja trwa 15 minut - pacjent nowy i jak rzepa zdrowy.   :laie_67:

Dajcie lepszy patent a swój wyrzucę na śmietnik.

Nie ma lepszego sposobu, choć ja robię to Kopią zapasową obrazu Windows7 w systemie. 

zen888 and LAGUNA like this

11 godzin temu, sabrex11 napisał(a):

To bardzo dobry sposób ale można jeszcze troszkę inaczej. Instaluję system normalnie na dysku i to jest "wzorzec 0". Służy wyłącznie do comiesięcznej aktualizacji i na nim jest instalowane wyłącznie sprawdzone oprogramowanie. Z "wzorca 0" zrobiona jest kopia jako dysk VHDX i to ona służy do codziennej pracy, grania i testowania "niebezpiecznych programów". Obecnie ceny dysków M2/SSD są tak niskie, że nie jest problemem mieć ich kilka w kompie. Gry mam zainstalowane na osobnym dysku G: a nie w C:\Program Files\. Dodatkowo "wzorzec 0" ma robioną kopię Paragonem.  2 razy już mi się zdarzyło, że musiałem cofnąć system o 2 - 3 miesiące. Jadę tak już jakieś 3 lata i jak dotąd się sprawdza.

zdzisiek24, FILAGOL and LAGUNA like this

Podobnie jak Zdzisław tylko u mnie działa QILING Disk Master

Jeśli autor tematu jest jeszcze zainteresowany, a ma dłuższy czas system wgrany to mozesz sobie  użyć 

Wise Disk Cleaner to bezpłatne oprogramowanie do oczyszczania systemu operacyjnego z niepotrzebnych plików i śladów aktywności użytkownika.

zen888 and zdzisiek24 like this

Wiecie co ja robię by oczyścic system?

Nie brudzę go, nie używając go. Mam taki jeden czyściutki. A ten drugi mnie wali. Czasami coś starego usunę, oczyszczanie dysku jak mnie po piwie najdzie i na resztę mam wywalone. A wszystko śmiga jak złoto.

A kopia i przywracanie to już chyba lepsze jest wrzucanie systemu w RAM, po każdym restarcie jest czyściutki jak w obrazie z którego się ładuje.

12 godzin temu, Hells Angels napisał(a):

postanowiłem oczyścić swój system. Zacząłem od systemowego programu "oczyszczanie dysku" i co? -  wywaliło Zaporę Windows trzeba było cofnąć system. 

I to się też zgadza ,za dużo  czyscików może  spowodować kłopoty.

13 godzin temu, bladadoopa napisał(a):

Żaden program ani nawet tuzin programów nie doprowadzi w stu procentach do poziomu z przed zaśmiecania.

Pewnie że nie, zaraz całe zaśmiecenie i tak wróci.

Oczyszczanie dysku nadal pozostaje narzędziem bezpiecznym, choć teraz użytkownik powinien zachować szczególną uwagę, gdyż przez zwykłe niedopatrzenie może trwale usunąć ważne pliki.

Hells Angels likes this

Strzała.

Domyślamy się, że system jest na dysku SSD?! Skoro tak, to spróbuj użyć narzędzi zaimplementowanych w windę:

• "Oczyszczanie dysku" (cleanmgr). Po kliknięciu na "Oczyść pliki systemowe", znajdziesz tam również w zakładce "Więcej opcji" usuwanie punktów przywracania jeśli masz jakieś ustawione, (+ kilka GB wolnej przestrzeni). Również z tej zakładki dostaniesz się do miejsca, które pozwala na usunięcie zbędnych, często nieużywanych programów czy niepotrzebnych funkcji Windows.
  • Defragmentacja i optymalizacja dysku,
  • Konserwacja systemu.

Wszystkie powyższe znajdziesz w głównym menu Windows, wpisując ich nazwy.

System dodatkowo możesz wyczyścić z pozostałości programem BleachBit (darmowy, opensource odpowiednik CCleaner [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] który można używać również w wersji portable czyli bez konieczności instalacji.

Pozdro.

JanKo66 likes this

W dniu 27.05.2023 o 21:19, Hells Angels napisał(a):

Czytałem temat i postanowiłem oczyścić swój system. Zacząłem od systemowego programu "oczyszczanie dysku" i co? -  wywaliło Zaporę Windows trzeba było cofnąć system. 

Dziwny przypadek , który pierwszy raz widzę po mojej myśli to w systemie było powiązane z zaporą albo sam system jest skopany przeważnie jak coś działa to czasami tego lepiej nie ruszać.W szczególności kiedy od kilku lat nie był powiedzmy czyszczony ze śmieci (przykładowo). - czasami programy , pozostałości , pliki są powiązane i tak to się potem dzieje. - Moje przemyślenie po prostu.

12 godzin temu, fat64 napisał(a):

Również z tej zakładki dostaniesz się do miejsca, które pozwala na usunięcie zbędnych, często nieużywanych programów czy niepotrzebnych funkcji Windows.

Po części tak , ale bezpieczniejsze lecz pozostawia sporo pozostałości po programach (foldery ,wpisy , prefetch bywa też tak , że odinstalowanie jest niepełne - chyba nigdy prawie z tej opcji nie korzystałem no ale odinstalowanie programem również może zaszkodzić lub zrobić jak te systemowe) ,  nawet pobrane pliki a nawet uruchomiony program pozostawia w rejestrze ślady.Ostatnio bawiłem się trochę tym to wiem samo pobranie pliku na dysk już wprowadzę dane do rejestru o jego położeniu w kilku ścieżka czasami w wielu - tak ogólnie wspominając zawartość rejestru :) . 

Owszem nie trzeba czyścić ale i można dbać każdy używa na swój sposób systemu jedni mają wszystko pod ręką drudzy katalogują aby mieć porządek a inni mają wszystko w jednym miejscu - bo po prostu tak :) myślę , że mówiąc "pomoc" to dzielenie się doświadczeniami lub sugestionowanie co może zrobić , lecz jednemu może pomóc drugiemu zaszkodzić - nie ma złotego środka po prostu.

LAGUNA and Hells Angels like this

Panowie,

Zdecydowanie najlepszym i najwygodniejszym sposobem jest zrobienie backupu na dysk zew. zaraz po formacie, instalacji sterowników i programów. Cała operacja zajmuje kilka minut.  W takim wypadku bez sensu zajmować się czyszczeniem. 

Mam kilka laptopów i próbowalem zrobić klona z jednego na drugi. Najpierw na przenośny dysk, potem z przenośnego na drugi komputer. Udało się dopiero na trialu programem MACRIUM REFLECT. Bardzo polecam. Spędziłem nad tym pół dnia :D.

LAGUNA likes this

Każdy sposób na czysty system oparty na kopii jest lepszy od wiary w cudowne programy. Czyścisz jednym a drugi znajduje jeszcze więcej śmieci i błędów. A na koniec zonk i system nie wstaje lub coraz częściej zaczyna warczeć, że coś mu nie pasuje lub krzyczy "odwal się".   :E

Autor wyraźnie określił cel a żadne czyszczenie tego warunku nie spełni a co najwyżej da taką ułudę lub bardziej salonowo ... mirage. :laie_67:

LAGUNA likes this

4 godziny temu, zdzisiek24 napisał(a):

▲     Masz racje. Jest jeszcze opcja tak zwanego freezowania systemu. Po każdym restarcie czysty jak zakonnica.   :22

Ps   ale to już sprawa raczej dla psychiatry lub farmaceuty.

z tą zakonnicą to żeś przegiął