0bcy Posted May 19, 2022 Report Posted May 19, 2022 Witam! Mam problem odnośnie telefonów dziwnych dzwoniących do mnie dziennie kilka razy i to często podobnych do siebie ( np. 699 coś tam coś tam ). Jest to już dla mnie męczące gdyż ledwo kupiłem nowy starter Orange ,aktywowałem go w salonie Orange na dowód , po tygodniu przeniosłem numer do Playa i wszystko się nasiliło. Uje normalnie muszą handlować danymi ludzi bo ja nie widzę innej możliwości pomimo tego ,że tam pani w Playu po blokowała wszystko co się da przy przenoszeniu numeru. Tłumaczą się zwykle te różne firmy ,wynalazki że numer został wylosowany przez maszynę ale ja nawet nie odbieram od nich telefonów tylko dodaje do blokowanych w telefonie. To po kiego wała dzwonią do mnie jacyś natrętni ludzie czy tam call boty jak ja nic od nich nie chce i nie wyrażałem nikomu pozwolenia na to by mnie tak nękano. Posiadam telefon Samsung Galaxy S4 z androidem 5.0.1 (wiem już leciwa grzechotka) ale nadal działa tylko ,że taki telefon ma funkcje jedynie do zablokowania jedynie do 100 numerów. I co dalej robić panie... wyczyściłem listę zostawiając jedynie najświeższe numery ale to jest bez sensu. Bo po co mam ten telefon by mnie jakieś barany męczyły nie wiedzieć po co i czemu? Poprzedni numer też zmieniałem sieć z Orange na Play ( na kartę... bez abonamentów i umów bo ja taki telefonista nie jestem wielki by mieć nie wiadomo co tam z minut darmowych czy tych gigabajtów internetu ). Czy wy ludzie też tak macie u siebie problemy jeśli chodzi o dzwonienie natarczywe jakichś pseudo call centerów ,firemek ?? Wiem ,że są jakieś różne programy do telefonu np. TrueCaller. Tylko dlaczego te programy wymagają od nas przy instalacji ,że chcą mieć dostęp do tylu rzeczy. Trochę poczytałem o tego typu programach na tym Google Play i opinie ludzi o nich. Jak nie nawalone reklam to raczej nie są zadowalające dla użytkujących w pełni bo coś nie działa do końca tak jak powinno. Czy znajdzie się tu ktoś kto posiada lub posiadał styczność z tego typu programami, użytkował/uje w swoim telefonie i mógłby coś polecić. Może nawet mniej znanego, co nie zawali mnie reklamami po oczach na każdym kroku i nie zinwigiluje zaraz całej zawartości mojego telefonu czy aktywności mojej na nim? Bo jestem już głupi i ręce mi opadają co ja robię takiego źle , chyba kupić pozostanie starter z danej konkretnej sieci zarejestrować go w tej sieci i nie przenosić numeru bo zaraz znów zaczną ci wydzwaniać jacyś obłąkani ludzie. No paranoja jakaś. Bo rozumiem jakbym rozdawał numer na lewo i prawo, rejestrował niewiadomo co na ten dany numer w internecie, facebooki,instagramy,konta google. Ale nawet tego mojego nowego numeru nie ma mój bank bo jeszcze im go nie podałem. 4 numery telefonów dodałem do blokowanych w ciągu jednego dnia... paranoja jakaś. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Rudio Posted May 20, 2022 Report Posted May 20, 2022 Ja używam "odebrać telefon" tylko na niektórych wyższych wersjach androida trzeba ustawić jako apkę do połączeń żeby blokowało. LAGUNA likes this Quote
LAGUNA Posted May 20, 2022 Report Posted May 20, 2022 @Obcy Jak kolega "odebrać telefon" .Już z 50 numerów niechcianych mam zablokowane. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dobry jest też ten [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
LAGUNA Posted May 20, 2022 Report Posted May 20, 2022 7 godzin temu, 0bcy napisał: problem odnośnie telefonów dziwnych dzwoniących do mnie dziennie kilka razy i to często podobnych do siebie ( np. 699 coś tam coś tam ). telemarketer [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
rrroberto Posted May 20, 2022 Report Posted May 20, 2022 Też miałem mnóstwo połączeń od "fotowoltaiki" i garnków Filipiaka. W salonie Plusa zasugerowali mi apkę konkurencji [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Rozwiązanie bliźniacze z Odebrać telefon. Używam ok. 2-3 miesięcy. Jak na razie całkiem fajnie działa. Połączenia dalej są, ale przynajmniej wiem czy dobierać czy też nie. LAGUNA and G77 like this Quote
0bcy Posted May 20, 2022 Author Report Posted May 20, 2022 Dzięki za podpowiedź panowie... ja z kolei dzisiaj zaszalałem i wgrałem na tego starego chrupka ( Galaxy S4 z Android 5.0.1 ) coś takiego Lineage OS 18.1 + ten Google sklep żeby już był. I o dziwo śmiga telefon dobrze. Po co to zrobiłem? A bo większość programów ma swoje wymogi jeśli chodzi o wersje tego androida zaczynające się gdzieś od minimum 6.0 - 6.0.3 w górę. Więc teraz latać i szukać co będzie działało a co nie też jest trochę frustrujące z perspektywy czasu. Pomyślę o wymianie telefonu w tym roku jeszcze na coś nowszego. A co do programu to zainstalowałem tą ośmiorniczkę - Odebrać Telefon. Poustawiałem tam co trzeba, działa w tle , zobaczymy co i jak jutro. Bo dzisiaj już odebrałem przy 5 numerze dzwoniącym z nerwów i pytam po jaką cholerę do mnie dzwoni i nachodzi mnie z różnych numerów jak nie wyrażałem na to nigdzie swojej zgody. To pani zaczęła się wycofywać rakiem ,że oni nic z tych rzeczy nic nie chcą wciskać tylko szukają pana o imieniu XYZ XYZ. To dzwoni po ludziach i pyta o jakiegoś obcego chłopa czy tu taki pan... a wiem ,że to tylko taka ściema bo mogłem posłuchać najpierw co ma do powiedzenia ,a ja się wepchnąłem od razu i zacząłem ich tam okładać słownie. xD Quote
G77 Posted May 20, 2022 Report Posted May 20, 2022 mam dziennie czasem po 5 takich telefonow fotowoltaika itd , z kad oni biora nasze numery tel jprdloe szlak mnie trafia z tym od dawna , potestuje te apk orange LAGUNA likes this Quote
LAGUNA Posted May 23, 2022 Report Posted May 23, 2022 Do mnie jak się jakieś garnki dodzwonią to mówię,że jestem na audiencji u Papieża. Skąd biorą numery telefonu. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tutaj więcej opisane [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] G77 and jarexpol like this Quote
G77 Posted May 24, 2022 Report Posted May 24, 2022 ostattecznie siedze na apk osmiornica , orange nie pokazywalo u mnie nie odebranych polaczen , nie wiem dlaczego LAGUNA likes this Quote
LAGUNA Posted May 25, 2022 Report Posted May 25, 2022 13 godzin temu, G77 napisał: orange nie pokazywalo u mnie nie odebranych polaczen , nie wiem dlaczego Może się przyda ( jak dzwoni jakiś telefon nieznany dodaj go do zablokowanych)już więcej nie zadzwoni bo aplikacja go niepuści. Oni jeszcze są tak cwani że jak nie odbierasz tel.np z numeru(przykładowo podam 600-601-602)to dzwonią ci sami ze zmienioną końcówką numeru np.600-601-640 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
LAGUNA Posted May 25, 2022 Report Posted May 25, 2022 a tutaj jak by ktoś chciał się pozbyć kulturalnie a tutaj już z przytupem jarexpol likes this Quote
LAGUNA Posted May 26, 2022 Report Posted May 26, 2022 Tutaj jeszcze może nie o samym blokowaniu rozmów telefonicznych ale o Ochronie danych osobowych w sieci. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Bi123 Posted May 27, 2022 Report Posted May 27, 2022 Zainstalowałem na swoim telefonie apkę Orange telefon z Google Play i jestem pod wrażeniem. Konfigurowalna w ustawieniach. Nawet jest blokada numerów w pewnym zakresie (od-do) co pozwala wyeliminować stosowane sztuczki z kolejnymi próbami połączeń za zmieniająca się końcówką numeru. Quote
G77 Posted June 4, 2022 Report Posted June 4, 2022 W dniu 27.05.2022 o 11:34, Bi123 napisał: Zainstalowałem na swoim telefonie apkę Orange telefon z Google Play i jestem pod wrażeniem. Konfigurowalna w ustawieniach. Nawet jest blokada numerów w pewnym zakresie (od-do) co pozwala wyeliminować stosowane sztuczki z kolejnymi próbami połączeń za zmieniająca się końcówką numeru. pokazuje ci nie odebrane polaczenia ? mi na huawei mate 10 pro cos nie pokazywalo jak zaisntalowalem ja pare tygodni temu ps. dzis zdejem jeszcze i zaisntalowalem od nowa i dziala juz ok , wic nie wiem co jej odyepalo ostatnio ze mi nie dzialalo " nie odebrane" pokazywanie i sygnalizowanie dioda xD Quote
LAGUNA Posted June 4, 2022 Report Posted June 4, 2022 Jak można zablokować wszystkie połączenia przychodzące pochodzące z telemarketingu? Przejdź do menu aplikacji (3 pionowe kropki w prawym górnym rogu aplikacji) następnie wybierz Ustawienia blokowania, są tam dostępne opcje blokowania: automatycznie blokuje oznaczone przez Ciebie połączenia złośliwe i/lub telemarkingowe lub wszystkie połączenia oznaczone przez bazę użytkowników/społeczność blokowanie zakresu numerów: dla połączeń przychodzących z ostatnim 4 cyfrowym zakresem, który się zmienia blokuj ukryte numery opcja zablokowania kraju lub obszar / możliwość zablokowania wszystkich krajów oprócz swojego jarexpol likes this Quote
wiher123 Posted June 4, 2022 Report Posted June 4, 2022 Ja używam po prostu apki Telefon od Google, gdy ustawi się by blokował spam to robi to skutecznie - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ustawić w ustawieniach i w telefonie by to była domyślna apka od filtowania połączeń i będzie dobrze LAGUNA likes this Quote
G77 Posted June 4, 2022 Report Posted June 4, 2022 57 minut temu, wiher123 napisał: Ja używam po prostu apki Telefon od Google, gdy ustawi się by blokował spam to robi to skutecznie - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ustawić w ustawieniach i w telefonie by to była domyślna apka od filtowania połączeń i będzie dobrze mam te apk od lat na roznych telefonach , w tej chwili na mate 10 pro i mam zaznzczone spam ID filtrowanie i niestety ale nic mi nie pokazuje , tz nr tylko i tyle z a na tym orange apk pokazuje ze spam ,telemarketer czy zlosliwy 2 godziny temu, LAGUNA napisał: Jak można zablokować wszystkie połączenia przychodzące pochodzące z telemarketingu? Przejdź do menu aplikacji (3 pionowe kropki w prawym górnym rogu aplikacji) następnie wybierz Ustawienia blokowania, są tam dostępne opcje blokowania: automatycznie blokuje oznaczone przez Ciebie połączenia złośliwe i/lub telemarkingowe lub wszystkie połączenia oznaczone przez bazę użytkowników/społeczność blokowanie zakresu numerów: dla połączeń przychodzących z ostatnim 4 cyfrowym zakresem, który się zmienia blokuj ukryte numery opcja zablokowania kraju lub obszar / możliwość zablokowania wszystkich krajów oprócz swojego mam troche inaczej jak piszesz , ale mam zaznaczone to xD Quote
anonymous78 Posted June 20, 2022 Report Posted June 20, 2022 Witam. czy macie aplikacje orange telefon, chciałbym zainstalować na telefonie, szukam ja w sklepie play i jej nie ma dla mnie. czy ktoś mogłby udostepnić ? telefon samsung s10 plus Quote
0bcy Posted June 20, 2022 Author Report Posted June 20, 2022 7 minut temu, anonymous78 napisał: Witam. czy macie aplikacje orange telefon, chciałbym zainstalować na telefonie, szukam ja w sklepie play i jej nie ma dla mnie. czy ktoś mogłby udostepnić ? telefon samsung s10 plus Nawet przez przeglądarkę www w telefonie wpisać można "Orange Telefon Google Play" i powinno przenieść automatycznie znaczy po kliknięciu w link do instalacji tam w tym Google Play. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ja nadal siedzę na tej ośmiorniczce - Odebrać telefon i jestem zadowolony, natrętów których miałem po blokować,po blokowałem ,zgłosiłem numery by ostrzec innych i jest spokój ( i dopomóż bóg by tak pozostało ). Inaczej z natrętnymi się nie da niestety w dzisiejszych czasach. No chyba ,że ktoś ma stalowe nerwy i chęci by sobie jaja robić z tych ludzi albo coś w ten deseń. Mi szkoda na to czasu i nerwów niestety.. Quote
anonymous78 Posted June 20, 2022 Report Posted June 20, 2022 21 minut temu, 0bcy napisał: Nawet przez przeglądarkę www w telefonie wpisać można "Orange Telefon Google Play" i powinno przenieść automatycznie znaczy po kliknięciu w link do instalacji tam w tym Google Play. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ja nadal siedzę na tej ośmiorniczce - Odebrać telefon i jestem zadowolony, natrętów których miałem po blokować,po blokowałem ,zgłosiłem numery by ostrzec innych i jest spokój ( i dopomóż bóg by tak pozostało ). Inaczej z natrętnymi się nie da niestety w dzisiejszych czasach. No chyba ,że ktoś ma stalowe nerwy i chęci by sobie jaja robić z tych ludzi albo coś w ten deseń. Mi szkoda na to czasu i nerwów niestety.. jest napisane w google play ,,produkt jest niedostepny w Twoim kraju" Quote
0bcy Posted June 20, 2022 Author Report Posted June 20, 2022 25 minut temu, anonymous78 napisał: jest napisane w google play ,,produkt jest niedostepny w Twoim kraju" Poczytaj sobie te linki najpierw zanim coś będziesz grzebał i zmieniał: Sklep Google Play umożliwia zmianę kraju w aplikacji tylko raz w roku. Innymi słowy, jeśli zmienisz teraz swój kraj, będziesz musiał poczekać 365 dni, aby zmienić go ponownie. Gdy zmienisz kraj w aplikacji, nie będziesz mógł korzystać z salda Google Play, które posiadałeś w poprzednim kraju. Jak zmienić kraj w Google Play [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jak naprawić „Ten produkt nie jest dostępny w Twoim kraju” w Google Play [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Napraw błąd „Niedostępne w Twoim kraju” w Google Play [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jak zmienić kraj w sklepie Google Play [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] A jak nie chce ci się bawić i czytać tam to może ten program jest dostępny prędzej? Bo najszybciej to by chyba rozwiązał problem mając VPN na telefonie. Odebrać telefon 2019 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Po Polsku jest, nie ma reklam, może wizualnie nie powala ale robi robotę, aktualizuje się program o bazę tych numerów jak internet włączony, ustawienia są proste i nie jest tam nic skomplikowanego. Ja to rozkminiłem samemu metodą zabawy. Tak jak ktoś pisał wyżej trzeba jedynie program ustawić jako standardowa aplikacja do dzwonienia i odbierania telefonów co by to trybiło. Mimo wszystko można dzwonić też ze standardowej słuchawki w systemie. Quote
anonymous78 Posted June 20, 2022 Report Posted June 20, 2022 1 godzinę temu, 0bcy napisał: Poczytaj sobie te linki najpierw zanim coś będziesz grzebał i zmieniał: Sklep Google Play umożliwia zmianę kraju w aplikacji tylko raz w roku. Innymi słowy, jeśli zmienisz teraz swój kraj, będziesz musiał poczekać 365 dni, aby zmienić go ponownie. Gdy zmienisz kraj w aplikacji, nie będziesz mógł korzystać z salda Google Play, które posiadałeś w poprzednim kraju. Jak zmienić kraj w Google Play [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jak naprawić „Ten produkt nie jest dostępny w Twoim kraju” w Google Play [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Napraw błąd „Niedostępne w Twoim kraju” w Google Play [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jak zmienić kraj w sklepie Google Play [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] A jak nie chce ci się bawić i czytać tam to może ten program jest dostępny prędzej? Bo najszybciej to by chyba rozwiązał problem mając VPN na telefonie. Odebrać telefon 2019 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Po Polsku jest, nie ma reklam, może wizualnie nie powala ale robi robotę, aktualizuje się program o bazę tych numerów jak internet włączony, ustawienia są proste i nie jest tam nic skomplikowanego. Ja to rozkminiłem samemu metodą zabawy. Tak jak ktoś pisał wyżej trzeba jedynie program ustawić jako standardowa aplikacja do dzwonienia i odbierania telefonów co by to trybiło. Mimo wszystko można dzwonić też ze standardowej słuchawki w systemie. za pomocą tej strony [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] pobrałem Orange telefon Quote
covo Posted Friday at 03:19 PM Report Posted Friday at 03:19 PM działa idealnie, przetestowane: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
stens Posted Friday at 04:10 PM Report Posted Friday at 04:10 PM W dniu 20.05.2022 o 22:46, G77 napisał(a): z kad oni biora nasze numery tel Mają w swoim "magazynie" bo nikt Tobie nie zapewni, że ten numer nie był już w użyciu Quote
TheStraight Posted Friday at 07:13 PM Report Posted Friday at 07:13 PM Po co wam jakieś dziwne aplikacje skoro Google Dialer a nawet inni producenci jak Samsung mają to wbudowane dokładnie już od długiego czasu? Quote
covo Posted Friday at 09:58 PM Report Posted Friday at 09:58 PM 2 godziny temu, TheStraight napisał(a): Google Dialer a nawet inni producenci jak Samsung mają to wbudowane blokowanie dzwoniących ku nam np. telemarketerów (to tylko przykład), czyli blokowanie po nr tel., których powinno być w bazie co najmniej ok 17 mln i to parę razy dziennie aktualizowanych? Quote
TheStraight Posted Friday at 10:57 PM Report Posted Friday at 10:57 PM 56 minut temu, covo napisał(a): blokowanie dzwoniących ku nam np. telemarketerów (to tylko przykład), czyli blokowanie po nr tel., których powinno być w bazie co najmniej ok 17 mln i to parę razy dziennie aktualizowanych? Trzeba było nie wyrażać zgody na oddanie swojego numeru do bazy danych bo pomijając marne przypadki numeru który już kiedyś był aktywny większość tych telemarketerów ma twój numer z uwagi na to iż wyraziłeś zgodę na przekazanie tego numeru akceptując jakieś dziwne zasady czy to za promocje czy inne gnioty. Zresztą nie wiem ile ty tych zgód wyraziłeś że musisz mieć 17mln numerów w bazie żeby ci to blokowało bo rozumiem że czasem potrafią dzwonić z 2-3 numerów ale nie z milionów Quote
covo Posted Friday at 11:09 PM Report Posted Friday at 11:09 PM 12 minut temu, TheStraight napisał(a): Trzeba było nie wyrażać zgody na oddanie swojego numeru do bazy danych to prawda; ale przecież tylko o takich roztropnych w tym ekskluzywnym gronie piszemy, prawda? 12 minut temu, TheStraight napisał(a): Zresztą nie wiem ile ty tych zgód wyraziłeś że musisz mieć 17mln numerów w bazie żeby ci to blokowało bo rozumiem że czasem potrafią dzwonić z 2-3 numerów ale nie z milionów jeszcze raz przemyśl problem takiej bazy, jak jest konstruowana. w kazdym razie: google dialer blokuje np telemarketing tak, jak np callFilter wyzej wspomniany? Quote
TheStraight Posted Sunday at 11:18 AM Report Posted Sunday at 11:18 AM W dniu 22.03.2025 o 00:09, covo napisał(a): to prawda; ale przecież tylko o takich roztropnych w tym ekskluzywnym gronie piszemy, prawda? jeszcze raz przemyśl problem takiej bazy, jak jest konstruowana. w kazdym razie: google dialer blokuje np telemarketing tak, jak np callFilter wyzej wspomniany? Jeśli w ich bazie znajduje się numer który jest uznany jako SPAM to go blokuje i można to włączyć w ustawieniach. Wklejam u dołu jak to wygląda w Google Dialer (Pixel ROM) i jak na Stockowym Samsungu (S25) EDIT : A tak pomyślałem że w sumie blokowanie to jedno a nie lepiej po prostu jak dzwonią zapytać skąd mają dane i poprosić o ich usunięcie? NIe dość że nie będą dzwonić to może nie będą przekazywać [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] BartAcid likes this Quote
BartAcid Posted Sunday at 05:47 PM Report Posted Sunday at 05:47 PM NIe wczytywałem się w temat, ale to co @TheStraight napisał jest jak najbardziej wystarczające. Odbierzesz kilka połączeń,m wysłuchasz co ktoś ma do powiedzenie i potem powołujesz się na RODO i żądasz wykasowania twoich danych. Mówisz, że rozmowa była nagrywana, a jak jeszcze zadzwonią prawnik się do nich odezwie. Plus w androidzie oznaczenie jako SPAM i po chwili nie ma problemu. Ja się tak uporałem, a nie raz mi się zdarzy gdzieś numer tel podać i nikt do mnie nie wydzwania. A nawet jak to powołuje się na RODO i żądam usunięcia moich danych. Po pijaku to i znajomym tak mówię. Ale na szczęście nie biorą tego do siebie. Na cholerę programy jak to ogarniesz sam i to co daje ci telefon. Dziwne wiadomości po wystawieniu czegoś na OLX też przestały przychodzić jak zablokowałem kilka razy delikwenta. Quote
Recommended Posts