lukcio31 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Posiadam taki komputer: procesor: Ryzen 7 3700X płyta główna: Asus TUF Gaming B450-PLUS II karta graficzna: Palit GTX1060 SuperJet Stream 6GB dysk twardy: SSD 512GB ADATA zasilacz: Chieftec ECO 500W Nie podałem pamięci ram. Do tej pory miałem pamięć ram 16GB(2x8GB) ddr4 3200MHz HyperX Predator.Niestety pojawił się problem z pamięcią ram:restarty komputera,blue screeny i czasem pikanie przy uruchamianiu komputera świadczące o problemach z pamięcią ram.Z pomocą botowalnego pendrive wykonałem test pamięci w Memtest i pokazało na czerwono błędy pamięci ram,chyba error było 12. Włożyłem do komputera starą pamięć ram ddr4 8GB 2666MHz i komputer działa,a w Memtest z pendrive pamięć przechodzi cały test bez żadnego błędu. Zastanawiam się czy nie kupić pamięci ram ddr4 3200MHz o pojemności 16GB tylko i wyłącznie w jednej kości(nie chcę już dwóch kości 2x8GB) Jakiej firmy pamięć ram ddr4 16GB tylko i wyłącznie w jednej kości kupić by działała z posiadaną płytą główną,a może zostawić pamięć 8GB 2666MHz,ale nie wiem czy takie taktowanie to nie za mało do pogrania w Forza Horizon 5 lub inne nowe gry razem z posiadanym procesorem? Cytuj
stanq Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2022 jesli ciagle masz te " 16GB(2x8GB) ddr4 3200MHz HyperX Predator" , to wsadz je ustaw profil w biosie ale zmienjsz na sztywno taktowanie na powiedzmy 3000 i sprawdz czy lata Cytuj
BartAcid Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Te pamięci zapewne kupowałeś jako zestaw. Przetestuj je pojedynczo i ustal która powoduje błędy. Rzadko się zdarza, że przyjmują na gwarancję jeden moduł z zestawu. Jak planujesz dokupienie w niedługim czasie drugiej 16GB to jak najbardzioej chwilowo będzie to dobra opcja. Jesli nie to kup 2x 8GB ale nie jako zestaw tylko jako dwie osobne sztuki. Wtedy ewentualna gwarancja jest związana z pojedynczym modułem. Kupując jedną 16GB stracisz nieco wydajności z powodu utraty DUAL CHANEL. Cytuj
Widzior Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2022 38 minut temu, lukcio31 napisał: 16GB tylko i wyłącznie w jednej kości(nie chcę już dwóch kości 2x8GB) Totalny bezsens! Utrata Dual Channel to duży spadek wydajności, w niektórych grach mogą być kolosalne spadki FPS. Nikt normalny nie kupuje celowo pamięci, żeby pracowała w Single Channel. VACek i starcraft2fan lubią to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Maksymalna ilość pamięci128 GB [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] jarexpol lubi to Cytuj
renatan Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2022 2 godziny temu, lukcio31 napisał: Do tej pory miałem pamięć ram 16GB(2x8GB) ddr4 3200MHz HyperX Predator. o matko mam te same kiedy i gdzie je kupowałeś ? jarexpol lubi to Cytuj
lukcio31 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Pamięci ram testowałem każdą osobno w Memtest i obie pamięci są wadliwe,pokazują się błędy przy każdej z kości pamięci,test zatrzymuje się przy 50% i dalej już nie idzie-error dla każdej kości Memtest pokazuje 12. Pamięci dostałem w prezencie,więc nie wiem kiedy i gdzie były kupowane. Mam obecnie w komputerze pamięć ram ddr4 8GB 2666MHz jedna kość HyperX Fury Black i nie mam problemu z działaniem komputera i nawet z graniem w gry np: Forza Horizon 5,ta pamięć działa bez problemu(test tej pamieci w Mem test nie pokazuje błędów-pamięc przechodzi cały test) i nie wiem czy to nie za mało do pogrania w nowe gry-chodzi o taktowanie pamięci 2666MHz. Teraz szukam i zastanawiam się nad pamięcią ram ddr4 16GB 3200MHz w jednej kości jeśli możliwe i by była zgodna z płytą główną Asus TUF Gaming B450-PLUS II i procesorem Ryzen 7 3700X(procesor 3 generacji) ? Liczę na pomoc użytkowników forum Cytuj
LAGUNA Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2022 23 minuty temu, lukcio31 napisał: Mam obecnie w komputerze pamięć ram ddr4 8GB 2666MHz jedna kość HyperX Fury Black Dokup taką samą, 16 GB całkowicie wystarcza do gier i zakup konfiguracji 2x 8 GB starczy. (pewnie że w dualu lepiej) Typ obsługiwanej pamięci DDR4-2666 MHz DDR4-2400 MHz DDR4-2133 MHz Typ obsługiwanej pamięci OC DDR4-4400 MHz DDR4-3533 MHz DDR4-3466 MHz DDR4-3200 MHz DDR4-3000 MHz DDR4-2800 MHz Tryb Dual Channel potrafi dać kopa w grach. Jest sporo tytułów, w których różnica w stosunku do Single Channel przekracza 20% – jest to już wartość przekonująca do dopłacenia pieniędzy. Są też jednak gry, gdzie zmiana nie robi praktycznie różnicy. W większości gier jest jednak widoczny wzrost fps w stosunku do trybu Single Channel. Średnio wynosi on 11,1%, co jest wartością wartą uwagi. Generalnie tryb Dual Channel zawsze będzie wydajniejszy od Single Channel jarexpol lubi to Cytuj
lukcio31 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Niestety pamięć jaką posiadam jest nieodstępna. Teraz nie wiem jaką pamięć ram ddr4 16GB 3200MHz w jednej kości jeśli to możliwe ewentualnie kupić tak by pamięć była zgodna z posiadaną płytą główną i procesorem? Cytuj
Widzior Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2022 3 minuty temu, lukcio31 napisał: jaką pamięć ram ddr4 16GB 3200MHz w jednej kości jeśli to możliwe ewentualnie kupić tak by pamięć była zgodna z posiadaną płytą główną i procesorem? JAKĄKOLWIEK !!! Ile jeszcze będziesz męczył bułę? Nie słuchasz dobrych rad, i dalej ciągniesz swoją chorą wizję pojedynczego modułu, więc baw się sam. Cytuj
lukcio31 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Na razie chyba zostawię tę pamięć którą mam: 8GB ddr4 2666MHz,komputer z tą pamięcią działa,pamięć przechodzi w Memtest cały test bez problemu,nawet mogę z tą pamięcią w komputerze grać w nowe gry bez problemu np: Forza Horizon 5 Kiedyś pomyślę by kupić pamięć ddr4 16GB może 2x8GB 3200MHz,a teraz zostawię tak jak jest. Cytuj
ampa Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Ręce opadają..ja ze swojego doświadczenia mogę tylko dorzucić że doradzanie komuś kto najpierw truje tyłek a później ma to w głębokim poważaniu mija się z celem...taki ktoś pójdzie później do sklepu i mu wtrynią barachło jak kumplowi. Powiedziałem aby sobie dokupił 2 x 8 GB takie same kości to mu wtrynili jedną 8GB bo w triple mu będzie działać...resztę sami sobie dopowiedzcie foxhound88 lubi to Cytuj
lukcio31 Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Czytam co inni piszą.Czasem warto zapytać jak się czegoś nie wie. Na koniec zapytam: Czy pamięć ram ddr4 G.Skill Ripjaws V Black 16GB(2x8GB) 3200MHz to dobry wybór odnośnie ewentualnego zakupu pamięci ram(pamięć zgodna z posiadaną płyta główną)? Cytuj
LAGUNA Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2022 48 minut temu, lukcio31 napisał: Czy pamięć ram ddr4 G.Skill Ripjaws V Black 16GB(2x8GB) 3200MHz to dobry wybór tak,kup sobie tutaj masz ewentualną możliwość zwrotu bez podawania przyczyny.(jak by coś nie działało) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] lub [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
BartAcid Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Ja tylko doradzę by poszukać dokładnie tych samych pamięci do kupienia osobno. Nie w zestawie. Gdy się któraś wysypie musisz odesłać cały zestaw na gwarancję. Więc kilka złotych więcej daje ci możliwość dalszego korzystania z kompa. Nawet jest świeży temat na forum z takim właśnie kłopotem. A dobra, teraz widzę że to ten sam właśnie temat jest męczony dalej i zaczyna się groch o ścianę. LAGUNA lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2022 albo dokup do tych co masz jedna taką. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] jeśli oczywiście chcesz tak zrobić.Decyzja należy do Ciebie. Cytuj
TediPower Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Podepnę się pod temat: Kupiłem jakiś czas temu: płyta główna [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i mam do niej pamięć DDR4 Crucial 2666 2400 4GB BLS4G4S26BFSD.8FBR2 Potrzebuję dokupić używaną kolejną 4GB ale tych co producent poleca albo nie ma albo ceny wyższe niż zapłaciłem za ten zestaw. Supports DDR4 2133/2400 SO-DIMM Może ktoś podrzucić linki z www.ebay.de co kupić im taniej tym lepiej Cytuj
lukcio31 Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2022 To tak już na koniec Do posiadanej kości ddr4 8GB 2666MHz HyperX Fury Black postanowiłem dokupić kość ddr4 8GB 2666MHz i wybrałem polecaną tutaj przez @LAGUNA pamięć:GoodRam IRDM X IR-X2666D464L16S/8G (DDR4 DIMM; 1 x 8 GB; 2666 MHz; CL16),bo wydaje się jedna z lepszych 8GB DDR4 2666MHz i w razie jakby kiedyś padła ta pamięć to łatwiej będzie na gwarancję wysłać jedną kość. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi