Skocz do zawartości

światłowód inea - dziwny problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, wiktorynek napisał:

Również źle świadczy o dostawcy lub sprzęcie. Od razu po ponownym włączeniu powinno/może być nawet lepiej niż zwykle.

Kiedyś tak było, teraz UPC schodzi coraz bardziej na psy. Gdy zaczynali to był naprawdę porządny internet. Teraz oceniam go na średniaka mimo, że mają to 1 Gb/s w ofercie.

vegeta80 lubi to
Opublikowano
Godzinę temu, Widzior napisał:

Widzę nie masz pojęcia o temacie. Popytaj monterów internetu, dlaczego po zainstalowaniu u klienta nowej sieci zalecają nie wyłączać jej z prądu przynajmniej przez kilka dni, szczególnie w kablówkach. Zresztą Remix już napisał, co się dzieje po dłuższym odłączeniu. Ja też mam UPC.

Pierwsze słyszę,i nie chce mi się w to wierzyć.

Kłócić się nie zamierzam ale jest to dość dziwno bo niby co się może stać prędkość tracić na światłowodzie ?:E

Widzisz człowiek się całe życie czegoś uczy i czyta...

Godzinę temu, vegeta80 napisał:

to głupota wyłączać takie urządzenie jak to bierze mało prądu a potem masz takie problemy z netem. Ja mam 1Gb/s i mam 960Mb/s około  ciągle.

Pod czasz burzy też nie wyłączasz a jeszcze antene za okno wystawiasz pomyśl co czasami piszesz ja tez zawsze wszystko z gniazdka wypinam jak gdzieś wychodzę a po cholerę mam pakiety wysyłać?

Opublikowano
53 minuty temu, wiktorynek napisał:

Z tego co słyszłem, to zostało kupione przez Play.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Zgadza się. Słyszałem o tym przejęciu już wcześniej ale zanim potwierdziło się i faktycznie zostało przejęto minął rok. Jakoś mam przeczucie, że minie rok / dwa i UPC przejęte przez Play jeszcze bardziej się zepsuje.

Opublikowano
8 minut temu, wiktorynek napisał:

Wyłączanie rutera jest totalnie bez sensu, ale jak ktoś lubi...

Jak masz zmienne ip to całkiem z sensem dobra mniejsza z tym moim zdaniem na miejscu kolegi  rozejrzał bym się za jakimś normalnym dostawca internetu zamiast się męczyć.

Opublikowano
14 minut temu, TECHNO napisał:

Jak masz zmienne ip to całkiem z sensem

To inna sytuacja, ale rzadko się zdarza w przypadku stałego łącza. Oczywiście w wyłączeniu chodzi wtedy o zmianę IP.

13 minut temu, Hermogenes napisał:

Jeszcze może ktoś wytłumaczy jaka jest różnica czy sprzęt jest włączony lub nie; w czasie burzy.

Co tu tłumaczyć. Jak ktoś jest przezorny, to wyłączy w czasie burzy wszystkie urządzenia z gniazdek. W przypadku bezpośredniego trafienia pioruna w budynek, wszystko co podłączone spali się i nie pomoże piorunochron. Jednak takie sytuacje zdarzają się bardzo rzadko.

R95K lubi to
Opublikowano
27 minut temu, Hermogenes napisał:

Jeszcze może ktoś wytłumaczy jaka jest różnica czy sprzęt jest włączony lub nie; w czasie burzy

Nie ma praktycznie żadnej różnicy, ale ludziom się spokojniej śpi, jak myślą, że są bezpieczni po wyłączeniu pstyczka na listwie :E

Hermogenes lubi to
Opublikowano
Godzinę temu, MiłoszPL napisał:

Dobrze, ale światłowód po kablu może być faktycznie przeciązony? To jest nowa sieć. Konkurencja tez jest.

Może  jak kiepskie urządzenia zamontowali to może się nie wyrabiać.

wykonaj  w CMD  ( z prawami admina )

ping 192.168.1.1 -t (adres bramy internetowej czyli naszego routera - może być inny w twoim routerze)
ping 8.8.8.8 -t (adres serwera DNS);
ping wp.pl -t (adres jakiejkolwiek znanej działającej domeny).

Otwieramy trzy osobne okna konsoli i obserwujemy działanie zapytań. Możemy normalnie korzystać z internetu aż do czasu kiedy problemy znowu się pojawią. Sprawdzamy wtedy który z serwerów przestał odpowiadać.

Niestabilny ping 8.8.8.8 i ping wp.pl - w większości przypadków przyczyna leży po stronie dostawcy internetu, jeżeli korzystamy z routera test należy przeprowadzić bezpośrednio na łączu dostawcy, bez użycia routera - (zakładamy że ping do bramy działa poprawnie)

Co będziesz widział :

0 - komputer który bierze udział w teście.
1- router który realizuje podłączenie do internetu
2,3,4,5 - kolejne routery mojego dostawcy internetu
6 - router brzegowy właściciela hostingu
7 - domena wp.pl

Są inne  bardziej zaawansowane  metody  testu  ale czy Ty sobie poradzisz ?   i to korzystając z narzędzi Linuksa  a te testy to sobie w buty można wpuścić  żeby stać wyżej .

Opublikowano

Generalnie mówiąc jak miałbym takiego klienta jak Ty to chyba piłbym melisę przed podjęciem pracy. 

Skoro po wyłączeniu routera z prądu masz potem niestabilny net to  może nie wyłączaj go. Nie ma lata, burzy nie będzie, mało prawdopodobne żeby wyłączyli Ci prąd. 

Jak się ustabilizuje to w porządku. 

Po drugie czy masz zabezpieczone połączenie przed sąsiadami? 

Tak jak było pisane, rób speed test na pewnych stronach, zamknij wszystkie zbędne okna w przeglądarce, wyłącz WIFI na telefonie itd. 

Wtedy jest to najbardziej wiarygodne jak nic nie obciąża sieci. 

Po za tym jak masz na umowie DO 1Gb/s, a nie 1Gb/s to jest różnica. 

U siebie też mam momentami spadki prędkości, ale po krótkim czasie wszystko wraca do normy. 

Czasami zamiast dzwonić po technika lepiej na początku sprawdzić swój sprzęt czy wszystko jest w porządku i jak masz pewność, że wina leży po stronie dostawcy, a nie Twojej. 

Opublikowano
44 minuty temu, woj_ani217 napisał:

Może  jak kiepskie urządzenia zamontowali to może się nie wyrabiać.

wykonaj  w CMD  ( z prawami admina )

ping 192.168.1.1 -t (adres bramy internetowej czyli naszego routera - może być inny w twoim routerze)
ping 8.8.8.8 -t (adres serwera DNS);
ping wp.pl -t (adres jakiejkolwiek znanej działającej domeny).

Otwieramy trzy osobne okna konsoli i obserwujemy działanie zapytań. Możemy normalnie korzystać z internetu aż do czasu kiedy problemy znowu się pojawią. Sprawdzamy wtedy który z serwerów przestał odpowiadać.

Niestabilny ping 8.8.8.8 i ping wp.pl - w większości przypadków przyczyna leży po stronie dostawcy internetu, jeżeli korzystamy z routera test należy przeprowadzić bezpośrednio na łączu dostawcy, bez użycia routera - (zakładamy że ping do bramy działa poprawnie)

Co będziesz widział :

7 - domena wp.pl

Są inne  bardziej zaawansowane  metody  testu  ale czy Ty sobie poradzisz ?   i to korzystając z narzędzi Linuksa  a te testy to sobie w buty można wpuścić  żeby stać wyżej .

co mam ci wkleić?

Opublikowano
9 godzin temu, Widzior napisał:

Nie ma praktycznie żadnej różnicy, ale ludziom się spokojniej śpi, jak myślą, że są bezpieczni po wyłączeniu pstyczka na listwie :E

Zmywarkę, kuchenkę, pompę od hydroforu;  koniecznie żarówki do pudełka i na dno szafy. Zapomniałem świeczkę i święty obrazek na parapet. Pozdrawiam Hermogenes

Opublikowano

Ta...jak ostatnio byłem u naprawiacza bo chciałem żeby mi 3 spuchnięte kondensatorki wymienił na płytce to mi powiedział że co najmniej za tydzień żebym pytał bo nie wie gdzie ręce ma wsadzić tyle roboty ma po ostatniej burzy. Ale co tam....:)

Opublikowano
11 godzin temu, MiłoszPL napisał:

co mam ci wkleić?

:OI  mi  nic nie musisz wklejać  to dla operatora jak rzeczywiście  problem jest po ich stronie ? - niech Ci założą monitoring  i pokarzą wówczas będzie wiadomo po czyjej stronie jest wina.

" Otwieramy trzy osobne okna konsoli i obserwujemy działanie zapytań. Możemy normalnie korzystać z internetu aż do czasu kiedy problemy znowu się pojawią. Sprawdzamy wtedy który z serwerów przestał odpowiadać.

7 - domena wp.pl

"

Zmuszasz mnie  żebym z rana  setę walnął  ale przecież " dżentelmeni  do południa nie piją ".

Opublikowano

Dzień Dobry

czytam co piszecie i widzę ze problemy są rózne

posiadam internet z TelPol-a gdy wykupili mojego wcześniejszego dostawcę i przyjechał monter okazało się iz nic praktycznie nie miał po za plecakiem i kosmicznej nadwagi

nie potrafił mi skonfigurować modemu (cisco czy inny badziew) sam sprzed wyglądał jakby go wyciągneli od kogoś kto remontuje mieszkanie i wyrównuje gładz

technik kazał mi dzwonić BOK okazało się iz modem nie radzi sobie przegrzewa sie sam się restartuje zawiesza itd

pojawiali się u mnie rozni technnicy z firmy nawet główny ich szef i nic nie potrafili stwierdzic wymienali modem za modemem poznej dostalem Arris TG2482 po miesiącu zaczeły się problemy (pakiet miałem mieć 300 Mb/s) a osiagałem mac 95Mb/s zakupiłem kartę sieciową Intel Gigabit CT Desktop Adapter (polecana przez technika

srednio co miesiac dwa pojawiały się problemy predkość stabilność itd wszyscy technicy twierdzili ze to moja wina i mnie obciązali kosztami

w koncu pojawił się technik Pan ok 50-tki i dokładnie sprawdzil cała instalacje w domu sprawdził zwrotnice (mam internet i kabłówkę) wymienił wtyczki zwrotnice przewody od zwrotnicy do TV i do w/w modemu zajrzał do rynienki w której był główny przewód do skrzynki i zaskoczenie

okazało się ze pierwszy technik dosztukował kabel do mnie do domu i nie uzył tzw beczułki tylko zwykłą taśmę izolacyjną (podobno firma ze wszystkiego ich rozlicza stwierdzenie pierwszego montera

po wizycie ostatniego technika okazało się ze z 300 Mb/s mam 730 Mb/s (zwiększenie prędkości w czasie trwania umowy

mam bogatą liste wizyt techników wymian sprzetów  i zawsze twierdzili ze to moja wina a jednak tak nie było

moja sytuacja niech bedzie przestrogą

Pozdrawiam :-)