RemixPL1994 Opublikowano 29 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2021 1 minutę temu, wiktorynek napisał: Również źle świadczy o dostawcy lub sprzęcie. Od razu po ponownym włączeniu powinno/może być nawet lepiej niż zwykle. Kiedyś tak było, teraz UPC schodzi coraz bardziej na psy. Gdy zaczynali to był naprawdę porządny internet. Teraz oceniam go na średniaka mimo, że mają to 1 Gb/s w ofercie. vegeta80 lubi to Cytuj
Nieobecny Opublikowano 29 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2021 Z tego co słyszłem, to zostało kupione przez Play. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
MiłoszPL Opublikowano 29 Września 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Września 2021 Dobrze, ale światłowód po kablu może być faktycznie przeciązony? To jest nowa sieć. Konkurencja tez jest. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 29 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2021 9 minut temu, MiłoszPL napisał: światłowód po kablu może być faktycznie przeciązony? To jest nowa sieć. Przecież nie Twój kabel, tylko ogólnie sieć w danym momencie (infrastruktura). Cytuj
TECHNO Opublikowano 29 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2021 Godzinę temu, Widzior napisał: Widzę nie masz pojęcia o temacie. Popytaj monterów internetu, dlaczego po zainstalowaniu u klienta nowej sieci zalecają nie wyłączać jej z prądu przynajmniej przez kilka dni, szczególnie w kablówkach. Zresztą Remix już napisał, co się dzieje po dłuższym odłączeniu. Ja też mam UPC. Pierwsze słyszę,i nie chce mi się w to wierzyć. Kłócić się nie zamierzam ale jest to dość dziwno bo niby co się może stać prędkość tracić na światłowodzie ? Widzisz człowiek się całe życie czegoś uczy i czyta... Godzinę temu, vegeta80 napisał: to głupota wyłączać takie urządzenie jak to bierze mało prądu a potem masz takie problemy z netem. Ja mam 1Gb/s i mam 960Mb/s około ciągle. Pod czasz burzy też nie wyłączasz a jeszcze antene za okno wystawiasz pomyśl co czasami piszesz ja tez zawsze wszystko z gniazdka wypinam jak gdzieś wychodzę a po cholerę mam pakiety wysyłać? Cytuj
vegeta80 Opublikowano 29 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2021 5 minut temu, TECHNO napisał: Pod czasz burzy też nie wyłączasz Ja nie pisałem że w czasie burzy nie wyłączać bo to wiadomo. Ale żeby zaoszczędzić parę groszy to głupota. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 29 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2021 Wyłączanie rutera jest totalnie bez sensu, ale jak ktoś lubi... Cytuj
RemixPL1994 Opublikowano 29 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2021 53 minuty temu, wiktorynek napisał: Z tego co słyszłem, to zostało kupione przez Play. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zgadza się. Słyszałem o tym przejęciu już wcześniej ale zanim potwierdziło się i faktycznie zostało przejęto minął rok. Jakoś mam przeczucie, że minie rok / dwa i UPC przejęte przez Play jeszcze bardziej się zepsuje. Cytuj
TECHNO Opublikowano 29 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2021 8 minut temu, wiktorynek napisał: Wyłączanie rutera jest totalnie bez sensu, ale jak ktoś lubi... Jak masz zmienne ip to całkiem z sensem dobra mniejsza z tym moim zdaniem na miejscu kolegi rozejrzał bym się za jakimś normalnym dostawca internetu zamiast się męczyć. Cytuj
Hermogenes Opublikowano 29 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2021 Jeszcze może ktoś wytłumaczy jaka jest różnica czy sprzęt jest włączony lub nie; w czasie burzy. Pozdrawiam Hermogenes Cytuj
Nieobecny Opublikowano 29 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2021 14 minut temu, TECHNO napisał: Jak masz zmienne ip to całkiem z sensem To inna sytuacja, ale rzadko się zdarza w przypadku stałego łącza. Oczywiście w wyłączeniu chodzi wtedy o zmianę IP. 13 minut temu, Hermogenes napisał: Jeszcze może ktoś wytłumaczy jaka jest różnica czy sprzęt jest włączony lub nie; w czasie burzy. Co tu tłumaczyć. Jak ktoś jest przezorny, to wyłączy w czasie burzy wszystkie urządzenia z gniazdek. W przypadku bezpośredniego trafienia pioruna w budynek, wszystko co podłączone spali się i nie pomoże piorunochron. Jednak takie sytuacje zdarzają się bardzo rzadko. R95K lubi to Cytuj
Widzior Opublikowano 29 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2021 27 minut temu, Hermogenes napisał: Jeszcze może ktoś wytłumaczy jaka jest różnica czy sprzęt jest włączony lub nie; w czasie burzy Nie ma praktycznie żadnej różnicy, ale ludziom się spokojniej śpi, jak myślą, że są bezpieczni po wyłączeniu pstyczka na listwie Hermogenes lubi to Cytuj
Gość Opublikowano 29 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2021 Godzinę temu, MiłoszPL napisał: Dobrze, ale światłowód po kablu może być faktycznie przeciązony? To jest nowa sieć. Konkurencja tez jest. Może jak kiepskie urządzenia zamontowali to może się nie wyrabiać. wykonaj w CMD ( z prawami admina ) ping 192.168.1.1 -t (adres bramy internetowej czyli naszego routera - może być inny w twoim routerze) ping 8.8.8.8 -t (adres serwera DNS); ping wp.pl -t (adres jakiejkolwiek znanej działającej domeny). Otwieramy trzy osobne okna konsoli i obserwujemy działanie zapytań. Możemy normalnie korzystać z internetu aż do czasu kiedy problemy znowu się pojawią. Sprawdzamy wtedy który z serwerów przestał odpowiadać. Niestabilny ping 8.8.8.8 i ping wp.pl - w większości przypadków przyczyna leży po stronie dostawcy internetu, jeżeli korzystamy z routera test należy przeprowadzić bezpośrednio na łączu dostawcy, bez użycia routera - (zakładamy że ping do bramy działa poprawnie) Co będziesz widział : 0 - komputer który bierze udział w teście. 1- router który realizuje podłączenie do internetu 2,3,4,5 - kolejne routery mojego dostawcy internetu 6 - router brzegowy właściciela hostingu 7 - domena wp.pl Są inne bardziej zaawansowane metody testu ale czy Ty sobie poradzisz ? i to korzystając z narzędzi Linuksa a te testy to sobie w buty można wpuścić żeby stać wyżej . Cytuj
R95K Opublikowano 29 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2021 Generalnie mówiąc jak miałbym takiego klienta jak Ty to chyba piłbym melisę przed podjęciem pracy. Skoro po wyłączeniu routera z prądu masz potem niestabilny net to może nie wyłączaj go. Nie ma lata, burzy nie będzie, mało prawdopodobne żeby wyłączyli Ci prąd. Jak się ustabilizuje to w porządku. Po drugie czy masz zabezpieczone połączenie przed sąsiadami? Tak jak było pisane, rób speed test na pewnych stronach, zamknij wszystkie zbędne okna w przeglądarce, wyłącz WIFI na telefonie itd. Wtedy jest to najbardziej wiarygodne jak nic nie obciąża sieci. Po za tym jak masz na umowie DO 1Gb/s, a nie 1Gb/s to jest różnica. U siebie też mam momentami spadki prędkości, ale po krótkim czasie wszystko wraca do normy. Czasami zamiast dzwonić po technika lepiej na początku sprawdzić swój sprzęt czy wszystko jest w porządku i jak masz pewność, że wina leży po stronie dostawcy, a nie Twojej. Cytuj
Widzior Opublikowano 29 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2021 11 minut temu, Radzior2010 napisał: jak miałbym takiego klienta jak Ty to chyba piłbym melisę przed podjęciem pracy. Zapomnij, sporo za słabe na Miłosza. Tu trzeba zastosować minimum Relanium albo Xanax vegeta80 i R95K lubią to Cytuj
MiłoszPL Opublikowano 29 Września 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Września 2021 44 minuty temu, woj_ani217 napisał: Może jak kiepskie urządzenia zamontowali to może się nie wyrabiać. wykonaj w CMD ( z prawami admina ) ping 192.168.1.1 -t (adres bramy internetowej czyli naszego routera - może być inny w twoim routerze) ping 8.8.8.8 -t (adres serwera DNS); ping wp.pl -t (adres jakiejkolwiek znanej działającej domeny). Otwieramy trzy osobne okna konsoli i obserwujemy działanie zapytań. Możemy normalnie korzystać z internetu aż do czasu kiedy problemy znowu się pojawią. Sprawdzamy wtedy który z serwerów przestał odpowiadać. Niestabilny ping 8.8.8.8 i ping wp.pl - w większości przypadków przyczyna leży po stronie dostawcy internetu, jeżeli korzystamy z routera test należy przeprowadzić bezpośrednio na łączu dostawcy, bez użycia routera - (zakładamy że ping do bramy działa poprawnie) Co będziesz widział : 0 - komputer który bierze udział w teście. 1- router który realizuje podłączenie do internetu 2,3,4,5 - kolejne routery mojego dostawcy internetu 6 - router brzegowy właściciela hostingu 7 - domena wp.pl Są inne bardziej zaawansowane metody testu ale czy Ty sobie poradzisz ? i to korzystając z narzędzi Linuksa a te testy to sobie w buty można wpuścić żeby stać wyżej . co mam ci wkleić? Cytuj
Hermogenes Opublikowano 30 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2021 9 godzin temu, Widzior napisał: Nie ma praktycznie żadnej różnicy, ale ludziom się spokojniej śpi, jak myślą, że są bezpieczni po wyłączeniu pstyczka na listwie Zmywarkę, kuchenkę, pompę od hydroforu; koniecznie żarówki do pudełka i na dno szafy. Zapomniałem świeczkę i święty obrazek na parapet. Pozdrawiam Hermogenes [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
ampa Opublikowano 30 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2021 Ta...jak ostatnio byłem u naprawiacza bo chciałem żeby mi 3 spuchnięte kondensatorki wymienił na płytce to mi powiedział że co najmniej za tydzień żebym pytał bo nie wie gdzie ręce ma wsadzić tyle roboty ma po ostatniej burzy. Ale co tam.... Cytuj
Gość Opublikowano 30 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2021 11 godzin temu, MiłoszPL napisał: co mam ci wkleić? mi nic nie musisz wklejać to dla operatora jak rzeczywiście problem jest po ich stronie ? - niech Ci założą monitoring i pokarzą wówczas będzie wiadomo po czyjej stronie jest wina. " Otwieramy trzy osobne okna konsoli i obserwujemy działanie zapytań. Możemy normalnie korzystać z internetu aż do czasu kiedy problemy znowu się pojawią. Sprawdzamy wtedy który z serwerów przestał odpowiadać. 0 - komputer który bierze udział w teście. 1- router który realizuje podłączenie do internetu 2,3,4,5 - kolejne routery mojego dostawcy internetu 6 - router brzegowy właściciela hostingu 7 - domena wp.pl " Zmuszasz mnie żebym z rana setę walnął ale przecież " dżentelmeni do południa nie piją ". Cytuj
MiłoszPL Opublikowano 30 Września 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Września 2021 Wiesz operator to ma takie coś w nosie. Moge to im pokazać, a oni zrobią jeden speedtest i do widzena. Cytuj
R95K Opublikowano 30 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2021 Skoro u nich jest wszystko okej, a u Ciebie nie to chyba trochę daje to do myślenia, że może wypadałoby pewne rzeczy sobie sprawdzić. Cytuj
robert190880 Opublikowano 30 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2021 Mam internet z Inei już ponad 4 lata i tylko raz miałem problem z prędkością, co nawet tu można znaleść ten temat, a problemem okazały się sterowniki, które aktualizowałem do najnowszych i to one stwarzały problem. Cytuj
FILAGOL Opublikowano 1 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2021 Dzień Dobry czytam co piszecie i widzę ze problemy są rózne posiadam internet z TelPol-a gdy wykupili mojego wcześniejszego dostawcę i przyjechał monter okazało się iz nic praktycznie nie miał po za plecakiem i kosmicznej nadwagi nie potrafił mi skonfigurować modemu (cisco czy inny badziew) sam sprzed wyglądał jakby go wyciągneli od kogoś kto remontuje mieszkanie i wyrównuje gładz technik kazał mi dzwonić BOK okazało się iz modem nie radzi sobie przegrzewa sie sam się restartuje zawiesza itd pojawiali się u mnie rozni technnicy z firmy nawet główny ich szef i nic nie potrafili stwierdzic wymienali modem za modemem poznej dostalem Arris TG2482 po miesiącu zaczeły się problemy (pakiet miałem mieć 300 Mb/s) a osiagałem mac 95Mb/s zakupiłem kartę sieciową Intel Gigabit CT Desktop Adapter (polecana przez technika srednio co miesiac dwa pojawiały się problemy predkość stabilność itd wszyscy technicy twierdzili ze to moja wina i mnie obciązali kosztami w koncu pojawił się technik Pan ok 50-tki i dokładnie sprawdzil cała instalacje w domu sprawdził zwrotnice (mam internet i kabłówkę) wymienił wtyczki zwrotnice przewody od zwrotnicy do TV i do w/w modemu zajrzał do rynienki w której był główny przewód do skrzynki i zaskoczenie okazało się ze pierwszy technik dosztukował kabel do mnie do domu i nie uzył tzw beczułki tylko zwykłą taśmę izolacyjną (podobno firma ze wszystkiego ich rozlicza stwierdzenie pierwszego montera po wizycie ostatniego technika okazało się ze z 300 Mb/s mam 730 Mb/s (zwiększenie prędkości w czasie trwania umowy mam bogatą liste wizyt techników wymian sprzetów i zawsze twierdzili ze to moja wina a jednak tak nie było moja sytuacja niech bedzie przestrogą Pozdrawiam :-) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi