Skocz do zawartości

światłowód inea - dziwny problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Testuje światłowód z inei 1 gb/s. W jeden dzień było 30 mb/s. Zrobiłem zgloszenie. Technik obciązyl za nieuzasadniony przyajzd, bo problem był spowodowany kilkogodzinnym wyłączeniem routera i modemu z prądu. Dziś jest ok. Oni klamią czy jak? Po raz pierwszy takie coś widze

Opublikowano

:22 ty jesteś człowieku chyba serio chory, i widzę technik też cię wyczuł i bardzo dobrze, że obciążył kosztami przyjazdu, bo na takich kosmitów nic innego nie działa. Ty w tym roku zmieniałeś dostawcę internetu częściej, niż ja gacie, i za każdym razem ci coś nie pasuje :L Zresztą ze sprzętem jest u ciebie tak samo, wieczne niekończące się irracjonalne problemy.

Opublikowano

NIE  też tak robię  i to nić nie ma wspólnego z prędkością jazdy.  

MiłoszPL   podaj  coś więcej ze specyfikacji jak masz to podłączone ,czy  operator przypisał IP do routera , czy komputera ?.

Zawsze włączaj  modem  - router  a  za chwilę resztę  - laptop , TV  , SAT co tam masz podłączone.

Musi być dobrze a jak nie to ich wina  - rób pomiar i dokumentuj zdjęciami i logami  - to jest ich wina.

Opublikowano
2 minuty temu, MiłoszPL napisał:

To powiedzieli tak ,żeby się mnie pozbyć?

Nie, technik ma swój sprzęt do pomiarów, i mało co go obchodzi zasyfiony, zawirusowany sprzęt klienta, a z tym wyłączeniem modemu i routera to zapewne chodziło o to, że on ma od nich net dopiero co założony, i on się musi przez kilka dni "ułożyć", a oszczędny Miłoszek wszystko wyłączył.

Opublikowano
31 minut temu, MiłoszPL napisał:

Jak robilem speedtest to rotuer był włączony. czy jak wyłaczam rotuer na noc i modem z gniazdka elektrycznego to czy moze to obniżyć prędkośc?

Tak. U mnie w UPC po wyłączeniu z prądu i włączeniu nigdy nie ma od razu ustabilizowanego internetu.

Opublikowano
34 minuty temu, MiłoszPL napisał:

czy jak wyłaczam rotuer na noc i modem z gniazdka elektrycznego to czy moze to obniżyć prędkośc?

W normalnej sytuacji nie. Jeśli taka sytuacja występuje, to źle świadczy o dostawcy. A swoją drogą - po co wyłączasz ruter i modem na noc?

19 minut temu, MiłoszPL napisał:

Powiedzieli ,że jak u technika jest prędkośc 700 mb/s to sprawa zamknięta i tyle. To powiedzieli tak ,żeby się mnie pozbyć?

Mając umowę skonstruowaną tak, że istnieje jedynie zapis do 1Gb/s, to oczywiście ich zdaniem jest wszystko w porządku. Życie!

Opublikowano

A skąd wiesz, czy to serwery speed-testu nie były przeciążone, a net miałeś ok? Robisz wiecznie te speed-testy jak nawiedzony i tylko się bez sensu stresujesz. Miałeś problem z przeglądaniem internetu, odebraniem maili, graniem w sieci? Nie? To olać temat. A nawet jak problem był po stronie dostawcy, a ty nie masz na to dowodów, i w dniu przyjazdu technika już wszystko działało OK, to możesz się bujać.

Opublikowano
15 minut temu, MiłoszPL napisał:

Boje się, że te spadki do 30 mb/s będa sie powtarzać.

To akurat nie jest normalne.

Co do speedtestów, to wykonuj tylko te 2 i żadnych innych najlepiej wybierając serwery Orange, INEA, T-Mobile:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Uwaga: speedtest wykonuj tylko po kablu LAN, a wszystkie inne komputery, telefony, TV w sieci (LAN, WLAN, BT), muszą być na ten czas wyłączone! Tylko w ten sposób uzyskasz miarodajny wynik domowym sposobem!

P.S. Czy sieć wifi masz dobrze zabezpieczoną przed podkradaniem przez sąsiadów?

Opublikowano

Widzior starszy jesteś stażem na forum ale głupoty piszesz co ci się ma ułożyć?Jak ma na umowie 1gps to tyle ma mieć i nie ma tutaj żaden router nic do rzeczy a jedynie karta sieciowa i jej przepustowość.:trollface:

700mb/s to i tak mało bo brakuje prawie 300mb/s jakby było w granicach 900mb/s to już prędzej

Opublikowano
50 minut temu, MiłoszPL napisał:

Tak, ale problem trwał kilkanaście godzin

U mnie po tym jak odłączyłem na dłuższy czas modem / router od prądu i podłączyłem ponownie musiałem czekać do następnego dnia na ustabilizowanie się prędkości i stabilności internetu. Czyli liczmy 15h do 24h.

Opublikowano
17 minut temu, TECHNO napisał:

Widzior starszy jesteś stażem na forum ale głupoty piszesz co ci się ma ułożyć?Jak ma na umowie 1gps to tyle ma mieć

Widzę nie masz pojęcia o temacie. Popytaj monterów internetu, dlaczego po zainstalowaniu u klienta nowej sieci zalecają nie wyłączać jej z prądu przynajmniej przez kilka dni, szczególnie w kablówkach. Zresztą Remix już napisał, co się dzieje po dłuższym odłączeniu. Ja też mam UPC.

Opublikowano
9 minut temu, MiłoszPL napisał:

Złożyłem odstapienie od umowy, tylko ,ze date zawarcia wpisali nie dzien montazu tylko dzień zamówienia usługi. A to było 10 września. Cwanacy.

to głupota wyłączać takie urządzenie jak to bierze mało prądu a potem masz takie problemy z netem. Ja mam 1Gb/s i mam 960Mb/s około  ciągle.

Opublikowano
24 minuty temu, RemixPL1994 napisał:

U mnie po tym jak odłączyłem na dłuższy czas modem / router od prądu i podłączyłem ponownie musiałem czekać do następnego dnia na ustabilizowanie się prędkości i stabilności internetu.

Również źle świadczy o dostawcy lub sprzęcie. Od razu po ponownym włączeniu powinno/może być nawet lepiej niż zwykle.

Opublikowano
50 minut temu, wiktorynek napisał:

To akurat nie jest normalne.

Co do speedtestów, to wykonuj tylko te 2 i żadnych innych najlepiej wybierając serwery Orange, INEA, T-Mobile:

Uwaga: speedtest wykonuj tylko po kablu LAN, a wszystkie inne komputery, telefony, TV w sieci (LAN, WLAN, BT), muszą być na ten czas wyłączone! Tylko w ten sposób uzyskasz miarodajny wynik domowym sposobem!

P.S. Czy sieć wifi masz dobrze zabezpieczoną przed podkradaniem przez sąsiadów?

Ja dodam, że warto też przez strony ftp sprawdzić bezpośrednio ile wynosi prędkość pobierania plików bo to daje nam dodatkowe potwierdzenie jak działa internet w danej chwili ;)