Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 29.05.2022 o 04:40, mooner napisał:

@srom-otnik system super, ale nie wyswietlaja sie programy w wyszukiwarce, jak to naprawic? pozdrawiam

Za to odpowiada program StartIsBack. Jak chcesz mieć klasyczną wyszukiwarkę z Windowsa 10 to wystarczy go wyłączyć w ustawieniach. 

mooner lubi to
Opublikowano

Mam pytanie - muszę postawić system na 6 identycznych kompach. Jak robić gotowca żeby potem tylko wgrać na kolejny? Chodzi mi o bootowalny obraz systemu już ustawionego ze sterownikami. 

Zauważyłem też że przy wyłączeniu kontroli konta (przynajmniej na home) po czyszczeniu pokazuje się znak wodny tryb testu. Wyłączam to w wierszu poleceń ale może da się to usunąć bezpośrednio w obrazie 

Pozdrawiam i czekam na jakieś info odnośnie części 1 pytania

Opublikowano
9 godzin temu, scigacz1975 napisał:

Mam pytanie - muszę postawić system na 6 identycznych kompach. Jak robić gotowca żeby potem tylko wgrać na kolejny? Chodzi mi o bootowalny obraz systemu już ustawionego ze sterownikami. 

Zauważyłem też że przy wyłączeniu kontroli konta (przynajmniej na home) po czyszczeniu pokazuje się znak wodny tryb testu. Wyłączam to w wierszu poleceń ale może da się to usunąć bezpośrednio w obrazie 

Pozdrawiam i czekam na jakieś info odnośnie części 1 pytania

Do tego służą różne programy do klonowania dysków/systemów.

Na necie łatwo znajdziesz wraz z poradnikami jak to zrobić.

Opublikowano
W dniu 5.06.2022 o 14:34, zdzisiek24 napisał:

Acronis True Image ... dla mnie the best.

Nie tylko dla ciebie. :) To pewnie jedyny program który potrafi i czytać i zapisywać na różnych typach partycji, nie tylko windosowych.

Opublikowano

Zainstalowałem wczoraj system , lecz mam problem z mikrofonem. Podłączone mam słuchawki HyperX Cloud II na usb. Słuchawki nomalnie działają a mikrofon niby jest wykrywany ale nie działa. Czy może to być wina systemu? 

EDIT

Ogarnąłem, trzeba było wejść w ustawienia>prywatność >mikrofon i tam zaznaczyc pozwolenie do używania mikrofonu przez aplikacje.

Opublikowano
W dniu 4.05.2022 o 19:12, Dementor napisał:

Ten system da radę ma procku i3 380m , 4 GB RAM i 120 GB dysk ssd?

Zainstalowałem Home extreme czy potrzebuje jeszcze jakiś antywirus bo defender jest wyłączony. 

Dołożyłem 4 GB RAM , jednak system ma problem z bootowaniem , wyskakuje błąd 0x0000001, GDY wyciągnę jedna kość i łącznie mam 6 GB ram system startuje normlanie.

Kości 2x 4 GB testowane w drugim laptopie i działają normalnie, bez błędów. 

Jest jakaś blokada ilości ram w wersji  Home extreme?

Opublikowano
9 minut temu, Dementor napisał:

Dołożyłem 4 GB RAM , jednak system ma problem z bootowaniem , wyskakuje błąd 0x0000001, GDY wyciągnę jedna kość i łącznie mam 6 GB ram system startuje normlanie.

Kości 2x 4 GB testowane w drugim laptopie i działają normalnie, bez błędów. 

Jest jakaś blokada ilości ram w wersji  Home extreme?

Przetestuj banki/sloty na kości pamięci RAM na płycie głównej.

Opublikowano
1 godzinę temu, BodziuRat napisał:

Przetestuj banki/sloty na kości pamięci RAM na płycie głównej.

Gdy miałem 2x2 GB wszystko działało, gdy mam 4 GB I 2 GB wszystko działa, gdy wsadzam 2x4 GB system wywala blue screen z podanym wyżej kodem. Zamieniłam kości w slotach, używałem nawet innych kości i tylko w konfiguracji 2x4 GB ma problem, niestety nie mogę użyć opcji napraw komputer, bo jest kilka systemów do wyboru a nie jeden. Obecnie korzystam w 6 GB RAM, ale chciałbym mieć 8 wsadzonych. 

Opublikowano

Na przykład  NTLite   ale czy  " darmowy "   to zrobi ?  nie pamiętam ? albo  Toolkit  itd...   jest  tego ci kolego dostatek  do wyboru do koloru.

Opublikowano
20 godzin temu, Franz Maurer napisał:

Witam mam pytanko, czy podłączając adapter bluetooth oraz pada od xboxa system zainstaluje sterowniki sam z windows update czy będę musiał coś kombinować ? :)

Zawsze jest mieć lepiej sterowniki od producenta.

Opublikowano

Hej, od lat korzystam z modyfikacji Srom-otnika, jednak pierwszy raz pojawiły mi się problemy, być może były wcześniej poruszane, bądź ja coś sknociłem, także z góry przepraszam.

Problem 1:

Po 3 latach przyszedł czas na format, bo współlokator się dorwał do kompa, no cóż - stwierdziłem, że czas zainstalować jakąś nowszą wersję 10'tki - a więc pobrałem tą, zainstalowałem wersję Lite (bo w Extreme miałem problem z zainstalowaniem na nowo apki XBoxa tak, aby działała). Tak jak pierwsza instalacja Extreme przebiegła bez problemów, druga jak i kolejne instalacje wywołały problem z instalacją, wydupiając info o GPT - pogooglowałem i w efekcie musiałem całkowicie sformatować dysk aby coś ruszyło, bo samej partycji po usunięciu również nie mogłem utworzyć.

Dodam, że w lapku dysk ssd siedzi od 4 lat bez zmian.

- Czy przy każdym formacie muszę liczyć się z formatem całego dysku?
Problem 2: Tutaj już mniej istotny, zauważyłem, że nie raz potrzebuję kliknąć pierdyliard razy "zmień nazwę" aby móc zmienić nazwę pliku, niby drobnostka, a drażni - testowane na 4 myszkach i tp - także nie jest to wina parchatego szczura, bądź toucha.

Opublikowano
3 godziny temu, Wieniowaty napisał:

Nie, tylko wtedy jak zmieniasz tablicę partycji. Pewnie zabootowałeś się z UEFI a ten wymaga GPT.

No tak, ale nie chce mi puścić instalacji jak nie zmienię tabeli partycji :/ 

zabootowałem z UEFI? Ja Laik jestem, czy dobrze rozumiem, że spieprzyłem boota?

Tylko, czemu przy pierwszej instalacji poszło wszystko zgrabnie, a przy drugiej zaczęły występować problemy?

Opublikowano

Nie wykrywa mi pada od xboxa poprzez Bluetooth. Jest na to jakaś rada ? Szukałem sterowników od Xbox pad Bluetooth ale nie ma nic do ściągnięcia.

@srom-otnikmoże Ty będziesz wiedział jak naprawić ten błąd?. Pozdrawiam :)

Edit: Wystarczyło w optymalizatorze usług ustawić domyślne ustawienia i wszystko zainstalowało się samo. Wróciłem na pierwszą stronę i przeczytałem jeszcze raz opis i znalazłem ten wpis "Do instalacji nowo podpiętego sprzętu, aktualizacji z Windows Update, pakietu MS Office, bezpiecznie jest włączyć w Optymalizatorze Usług na czas instalacji - konfigurację domyślną usług, a po udanej instalacji należy ustawić usługi wg własnych minimalnych potrzeb." Zrobiłem tak i wszystko zaczęło hulać :D

srom-otnik lubi to
Opublikowano

@[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Na przyszłość sprawdź/ustaw usługi.

Menu Start- Narzędzia Administracyjne- Usługi- wyszukujesz usługę Bluetooth i ją uruchamiasz jeśli wyłączona, lub ustaw na automatyczny rozruch.