Skocz do zawartości

[ASUS R515ma (X553MA) Jaki lekki I szybki system na laptopa pod codzienne użytkowanie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podzespoły:

Płyta Główna: ASUS X553MA

Procesor: Intel Celeron CPU N2840 @ 2x2.16 GHz

RAM: 4 Gb DDR3 1333 MHz

Grafika: Zintegrowana

Dysk: SSD Patriot Burst 240 Gb

Aktualny system operacyjny: Linux Mint 20 Cinnamon

Laptop ma kilka lat i był z niższej półki co widać po podzespołach.

Szukam jakiegoś lekkiego i szybkiego systemu.

Głównie to do przeglądania internetu, oglądania filmów, słuchania muzyki, pobierania plików.

Najlepiej jakby miał ciemne motywy (jak w Win 10 czy w Linuxach ale nie jest to wymagane).

Może być Linux, może być też jakaś modyfikacja Windowsa albo oryginał (który bardziej się sprawdzi).

Głównie to używałem takich systemów na tym sprzęcie:

* Windows 10 - oryginalnie zainstalowany na kupionym laptopie - po tych "pomocnych" aktualizacjach czasami BSOD, mulił strasznie, nawet Explorer się długo uruchamiał.

* Windows 8.1 -

* Kubuntu - ładny interfejs ale potrzebował za dużo zasobów i przy dłuższym użytkowaniu mulił, zbyt dużo wodotrysków, bateria leciała na łeb na szyję,

* Debian - czysta dystrybucja jest szybka ale z moją raczej mierną znajomością terminala (często wspomagałem się wujkiem Google) nie byłem w stanie go dobrze ogarnąć,

* Ubuntu - podobnie jak z Kubuntu (patrz wyżej), bateria uciekała 2 razy szybciej niż na Windowsie,

* Mint 20 Cinnamon - obecnie używam - ładny wygląd, nie potrzebował dużo zasobów ale czasami komp mi się wiesza przy próbie połączenia z nową siecią WiFi, czasami po wybudzeniu z uśpienia lub hibernacji.

Jakby ktoś miał jakieś pomysły to dawać ;)

Wysłane z mojego M2003J15SC przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
polecam mint xfce ,linux lite , sparky linux :linuxlover:
Ogólnie jakoś lubię linuxy. Najlepsze jest łatwe instalowanie oprogramowania bo wszystko czego mi trzeba jest pod ręką w repozytoriach.
Na pewno obczaje sobie wszystkie, dzięki ;)

Wysłane z mojego Xiaomi Redmi Note 9 przy użyciu Tapatalka

Chcesz aby zapitalał jak rakieta to MX linux lub antix , zasobów praktycznie nie potrzebują .
A możesz mi powiedzieć na jakiej podstawce są robione? Znaczy się dystrybucja bazowa?
Chyba że to są samodzielne dystrybucje.
Wypróbuje :)

Wysłane z mojego Xiaomi Redmi Note 9 przy użyciu Tapatalka

VACek i G77 lubią to
Opublikowano

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

tu masz wiekszosci distro jakie sa , a jak sa zbudowane to wszystko jest napisane w google i na YT masz filmiki   , polecam naszeg ziomala on testuje wiele wersji linux xD

Mercu lubi to
Opublikowano

Mam bardzo podobny laptop. Instalowałem dużo różnych Systemów, obecnie mam zainstalowany

System pracuje idealnie, bardzo dobrze pracuje też czysty Windows 7 z aktualizacją, ale aktualizacja trwa około 50 minut.

Mercu i jarexpol lubią to
Opublikowano

Witam wszystkich na forum.

Lekko odkopię bo myślę że nie ma sensu zakładać drugiego tematu skoro mam pytanie z bliźniaczą jednostką...
Chodzi o laptopa Lenovo z 4GB ram, Celeronem N2840 i za chwilę dyskiem Cruciala MX500 240GB.

Ma tam być Windows 10 do przeglądarki, MS Office, Zooma, Teamsów itp. Prawdopodobnie zainstaluję po prostu obraz od MS + wyłączę prawie wszystko w wydajności, przegrzebie ustawienia systemowe, prywatności itp i wyłączę indeksowanie na całym dysku nie wspominając o odinstalowaniu apek-śmieci ale czy coś jeszcze warto wyłączyć aby zminimalizować wykorzystanie CPU przez system?

Pozdrawiam