Skocz do zawartości

Windows 11 - ogólna dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
30 minut temu, razor1995 napisał:

@woj_ani217masz może aktywny Secure Boot lub TMPa?

Mam podejrzenia, że nie sprawdzają CPU a obecność jednego z powyższych (u mnie wyłączony i brak TPM na razie - idzie z AliExpress :E ).

Ano i ja aktualizowałem ze "stabilnej" 22000 do Insidera.

Jak robi się aktualizację z Windows 10 do Windows 11 to w przypadku procesorów 3 gen i starszych Intela, domyślnie instalator nie pozwoli wcale zainstalować Windows 11 ale wystarczy podmienić plik appraiserres.dll, i już można zrobić aktualizację, chyba od 4 gen pozwala ale informuje o braku wsparcia, na poprzednim kompie Secure Boot wchodził mi co chwilę w drogę, a nowym z i3 10th, mi nie przeszkadza, dziwne, jeśli przyjdzie Ci ten TPM z AllExpress to daj znać czy działa prawidłowo. Już nie mam tego kompa z i5-3570 to nie mam jak sprawdzić czy coś się tam z czasem pojawi, mogę sprawdzić na lapku A8-4500M.

Opublikowano
5 godzin temu, zdzisiek24 napisał:

MS potrafi zaskakiwać  ... "a miało być tak pięknie, wywiady, autografy"     :tooth:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Microsoft wpada na debilne pomysły, bo i tak wie że użytkownicy przejdą na nowy system, Samsung robi podobnie kiedyś robił fajne smartfony a teraz do 1000zł kupi o wiele lepszy np Xiaomi, GALAXY S5, po 3 latach od premiery na najnowszym oryginalnym sofcie, chodził słabo, jak wgrało się tam LineageOS to chodził z powrotem naprawdę fajnie. 

3 minuty temu, VACek napisał:

Ludzie czemu wy na stare złomy stawiacie ten system??

A później płacz że to nie działa że tamto muli :D 

Ne każdy czuje potrzeby wymiany na nowszy, jak obecny działa dobrze, np i7-2600K to wciąż dość dobry procesor, chodż obecnie i3-10100F jest od niego wydajniejszy.

7 minut temu, VACek napisał:

Ludzie czemu wy na stare złomy stawiacie ten system??

A później płacz że to nie działa że tamto muli :D 

Może z ciekawości,kiedyś instalowałem Windows 10 x32, Na pentiumie 2140, 2GB RAM i HDD 80GB (IDDE) , żeby sprawdzić jak będzię to działać, instalował się z 45 min ale zamin sie odpalił żeby coś można było robić, zajmowało mu jakieś 6 minut:cwl: .

Opublikowano
5 minut temu, hip3r napisał:

Ne każdy czuje potrzeby wymiany na nowszy, jak obecny działa dobrze, np i7-2600K to wciąż dość dobry procesor, chodż obecnie i3-10100F jest od niego wydajniejszy.

Ale ja nic nie wspomniałem o wymianie sprzętu tylko usilnym instalowaniu tego systemu na każdym złomie :) 

Sam mam lapka z i5 3gen i Win 11 to tragedia w użytkowaniu, za to na Ryzenie Win11 śmiga wyśmienicie :)

Opublikowano
1 minutę temu, VACek napisał:

Ale ja nic nie wspomniałem o wymianie sprzętu tylko usilnym instalowaniu tego systemu na każdym złomie :) 

Sam mam lapka z i5 3gen i Win 11 to tragedia w użytkowaniu, za to na Ryzenie Win11 śmiga wyśmienicie :)

Masz w tym lapku HDD, SSHD czy SSD?

Opublikowano
Teraz, VACek napisał:

Mamy 2022rok tylko masochiści używają hdd. SSDki pcham wszędzie gdzie się da od dobrych 6 lat :) 

HDD na gry, filmy itd wciąż używa wiele osób w tym ja ale jak zajmuje się kogoś lapkiem/kompem i ma tam HDD jako dysk systemowy to coś mnie trafia. 

Opublikowano
3 minuty temu, hip3r napisał:

HDD na gry, filmy itd wciąż używa wiele osób w tym ja ale jak zajmuje się kogoś lapkiem/kompem i ma tam HDD jako dysk systemowy to coś mnie trafia. 

Ja nawet ssd na pliki i gry mam, hdd to tylko pod usb :D Co do lapka mam i5 3210 16gb ddr3 1600mhz i 2x goodram iridium pro 240gb od 2014roku przewertowałem na tym lapku dziesiątki systemów i do Win 8.1 żaden nie ma podjazdu. Win 11 muli niemiłosiernie w porównaniu do 8.1 (przerabiałem wiele wersji 11) 

Opublikowano
1 minutę temu, VACek napisał:

Ja nawet ssd na pliki i gry mam, hdd to tylko pod usb :D Co do lapka mam i5 3210 16gb ddr3 1600mhz i 2x goodram iridium pro 240gb od 2014roku przewertowałem na tym lapku dziesiątki systemów i do Win 8.1 żaden nie ma podjazdu. Win 11 muli niemiłosiernie w porównaniu do 8.1 (przerabiałem wiele wersji 11) 

Też mam na lapku Windows 8.1, Windows 10 chodzi na nim fatalnie, Windows 11 nawet nie próbowałem instalować:D. (Laptop był fabrycznie z Windows 7 Starter) 

Opublikowano
9 minut temu, BooyaK napisał:

Taki otóż problem mam że mam zablokowany guzik Sprawdź aktualizację, spotkał się już ktoś z tym? :) Ewentualnie wie ktoś jak to naprawić? 

Usunąłem zdjęcie gdyż był na nim twój mail oraz imię i nazwisko :) 

BooyaK lubi to
Opublikowano
24 minuty temu, makjorg napisał:

Jest na to jakiś sposób aby przywrócić szybki dostęp.

W oknie „Opcje folderów” kliknij menu „Otwórz Eksplorator plików na" i wybierz „Szybki dostęp" zamiast "Ten komputer” 

Opublikowano
39 minut temu, stens napisał:

W oknie „Opcje folderów” kliknij menu „Otwórz Eksplorator plików na" i wybierz „Szybki dostęp" zamiast "Ten komputer” 

chodzi o wysuwaną tackę po prawej stronie (wifi, dzwięk, zasilanie)

Opublikowano
Godzinę temu, stens napisał:

Skorzystaj z "przywracania systemu" Może masz jakiś punkt z działająca opcją.

Nic nie daje rady. Nawet przywracanie systemu.

Straciło się po jakiejś aktualizacji.

Opublikowano

Nie radzę tego G....a  instalować po za cyferkami do 556 nic konkretnego nie wnosi a  instaluje Defendera , Edge i rejestrator chyba tylko po to żeby lepiej szpiegować  plus 7 pozycji telemetrii .

Opublikowano
Godzinę temu, woj_ani217 napisał:

Nie radzę tego G....a  instalować po za cyferkami do 556 nic konkretnego nie wnosi a  instaluje Defendera , Edge i rejestrator chyba tylko po to żeby lepiej szpiegować  plus 7 pozycji telemetrii .

Zainstalowałem, nie czytając tego i na razie żadnych problemów.

44 minuty temu, MarcinGX napisał:

Manualny download: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Miał ktoś poza MarcinGX, jakiś problem z aktualizowaniem Windows 11?. Z mojego doświadczenia wynika że w stosunku do Windows 10 jest wyraźna poprawa.

Opublikowano
15 godzin temu, hip3r napisał:

Zainstalowałem, nie czytając tego i na razie żadnych problemów.

To nie chodzi o problemy  tylko o to że instaluje z powrotem  śmieci  jakich nie używam  czyli  Defender ,Edge , telemetrię  ja tego jak i większość  co im robiłem moda  tego nie używa.

Jak używasz  sklep , Defendera Edge itd..  to nie ma sprawy ( nie pokarzę  Ci co i jak bo zaraz to G......o  wywaliłem  a co jeszcze pozostało ?  muszę sprawdzić )  piszą że poprawili bezpieczeństwo  :22  i obsługę

sklepu ?  czy oby na pewno ?  okaże  się w " praniu " ? a jak komuś " wisi "  to może to instalować zasada jest  taka " RÓBTA  CO CHCETA "  :tooth:.

Widzisz sam jak kolega stens  podał wyżej  że ten cudowny system zawiera jeszcze śmieci z  Windows 9 :doh:  

Opublikowano

Hej Forumowicze mam pytanie

czy ą inne strony podobne do UUP dump z których można pobierać aktualne wydania Systemów Windows ?

pytam dlatego, ze gdy wybieram na UUP dump zakładkę Windows 11 21H2 następnie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]następnie język Polski edycje Home/ Pro lub obie razem pobieram paczkę i zaczyna mi pobierać obraz to po zainstalowaniu tego systemu w zakładce informacje  zamiast mieć podaną  aktualną kompilację wyświetla mi info z napisem "DEV"  i tyle co się dzieje ?

żeby było ciekawiej pobrałem Windows 10 w najnowszej kompilacji na dzień dzisiejszy i nie było takiego kłopotu

czy to może wina serwera ze pobiera nie tę wersję czy jest coś nie tak (od dawna korzystam z tej strony i po dziś dzień nie miałem żadnych problemów z pobraniem aktualnych wersji systemów M$)

Proszę o pomoc

Opublikowano
3 godziny temu, woj_ani217 napisał:

To nie chodzi o problemy  tylko o to że instaluje z powrotem  śmieci  jakich nie używam  czyli  Defender ,Edge , telemetrię  ja tego jak i większość  co im robiłem moda  tego nie używa.

Jak używasz  sklep , Defendera Edge itd..  to nie ma sprawy ( nie pokarzę  Ci co i jak bo zaraz to G......o  wywaliłem  a co jeszcze pozostało ?  muszę sprawdzić )  piszą że poprawili bezpieczeństwo  :22  i obsługę

sklepu ?  czy oby na pewno ?  okaże  się w " praniu " ? a jak komuś " wisi "  to może to instalować zasada jest  taka " RÓBTA  CO CHCETA "  :tooth:.

Widzisz sam jak kolega stens  podał wyżej  że ten cudowny system zawiera jeszcze śmieci z  Windows 9 :doh:  

Ja korzystam z własnej modyfikacji Windowsa 11, po instalacji wywalam większość aplikacji UWP, bo jedynie przeszkają w systemie, wg mnie z tych apek, może zostać sam sklep, jak ktoś będzię dział to sobie z niego zainstaluje.

Opublikowano

Pobrałem dzisiaj z UUP dump najnowszą wersję Win 11 tak jak pisałem powyzej po zainstalowaniu na wirtualnej maszynie

otrzymałem informację o  zainstalowanej kompilacji:

proszę o pomoc co się dzieje ?