Win77cr Opublikowano 9 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2021 7 godzin temu, Portalnet napisał: Tak patrzę ze BitLocker działa tak samo jak pod 10 czyli standardowo szyfruje tylko zapisywane dane a nie cały dysk systemowy, łącznie z wolna przestrzenią - Conversion Status: Used Space Only Encrypted A propos tego BitLockera. Temat rzeczywiście znany z 10-tki. Po instalacji niby sam szyfruje co można sprawdzić komendą manage-bde -status i otrzymujemy właśnie status USOE, lecz tak naprawdę nic nie jest zaszyfrowane bo jak się np. dysk wymontuje i podłączy do innego komputera przez adapter USB to normalnie widać pliki i można je odczytać. Nie wiem w jakim celu Microsoft to zrobił. A włączenie szyfrowania sprzętowego to już w ogóle graniczy z cudem. Cytuj
Gość Opublikowano 10 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2021 8 gen intela ma tpm - wystarczy włączyć w biosie. Nie trzeba mieć modułu na płycie. Cytuj
wowo213 Opublikowano 10 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2021 Da się w tym systemie włączyć takie menu start. Czy już całkowicie to wywalili i nie ma takiej opcji ? ( z tego co czytałem wcześniej wpis w rejestrze robił robote) ostatnio ktoś mu tu podawał program, ale nie robił on takiego menu start jak na zdjęciu powyżej, a zależy mi na takim . Cytuj
tokacz Opublikowano 10 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2021 26 minut temu, wowo213 napisał: Da się w tym systemie włączyć takie menu start. Czy już całkowicie to wywalili i nie ma takiej opcji ? ( z tego co czytałem wcześniej wpis w rejestrze robił robote) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ostatnio ktoś mu tu podawał program, ale nie robił on takiego menu start jak na zdjęciu powyżej, a zależy mi na takim . Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced] "Start_ShowClassicMode"=dword:00000001 JanKo6 lubi to Cytuj
Portalnet Opublikowano 10 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2021 13 godzin temu, Win77cr napisał: A propos tego BitLockera. Temat rzeczywiście znany z 10-tki. Po instalacji niby sam szyfruje co można sprawdzić komendą manage-bde -status i otrzymujemy właśnie status USOE, lecz tak naprawdę nic nie jest zaszyfrowane bo jak się np. dysk wymontuje i podłączy do innego komputera przez adapter USB to normalnie widać pliki i można je odczytać. Nie wiem w jakim celu Microsoft to zrobił. A włączenie szyfrowania sprzętowego to już w ogóle graniczy z cudem. Jak bootuje z pendrive laptop (system live) to dysk widoczny jest jako zaszyfrowany (tzn. partycje) i nie wejdzie się na te partycje. Co do szyfrowania sprzętowego to zostało to wyłączone w którejś wersji 10 z uwagi ze cześć dysków miała problem z tym, dlatego domyślnie jest programowo. Zastanawia mnie tylko dlaczego dla dysków systemowych (tj wewnętrznych) szyfrowane jest tylko zajęte miejsce a nie cale partycje, jak w przypadku pendrive, dysków zewnętrznych, gdzie podczas szyfrowania pyta czy chcesz zaszyfrować tylko zajęte miejsce czy jednak cały dysk. Dla dysków systemowych (wewnętrznych) tez tak powinno być (tj, wybór sposobu szyfrowania) a niestety nie jest. Cytuj
Win77cr Opublikowano 10 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2021 A u mnie właśnie jak odpalę system live z pendrive to normalnie mogę się dostać z tego systemu na dysk. Czyli szyfrowania nie ma. Co do szyfrowania całego dysku to ja robię tak że zdejmuję szyfrowanie komendą manage-bde -off c: i wtedy ponownie zakładam szyfrowanie zaznaczając żeby szyfrował cały dysk. Niestety szyfrowanie programowe ma tę wadę może działać nieco wolniej od szyfrowania sprzętowego. Jakiś czas temu spędziłem kilka dni na próbach włączenia szyfrowania sprzętowego, np. komendą manage-bde -on c: -fet hardware. Niestety nie udało się go włączyć. Próbowałem też włączyć sprzętowe szyfrowanie na dysku samoszyfrującym (SED) SAMSUNG. Niby się włączyło (Encrypted Drive Enabled) ale pliki na dysku nadal są widoczne poza systemem. Przekopałem wiele stron w poszukiwaniu rozwiązania ale nie znalazłem. Cytuj
naitsabes Opublikowano 10 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2021 Hej, mam pytanko odnośnie nowego wydania windows 11, Ostantio testowałem jedne z pierwszych wersji z przecieku, dlatego mam nandzieje, że coś się zmieniło, a konkretnie czy jeśli chce przełąćzyć inny monitor to w windows 10 wystarczy nacisnąć Windows + P i na ślepo mogłem strzałkami w dol lub do góry właczyć peirwszy lub drugi monitor lub rozszerz itd, a w widnows 11 w pierwszych wydaniach pamiętam, ze okno było zmienione i już strzałkami się nie dało wybrać, ktoś kojarzy jak jest teraz? Cytuj
Nieobecny Opublikowano 10 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2021 dobreprogramy: "Przy okazji dodam, że przy systemie Windows 11 nie ma się co upierać, przynajmniej na razie. Wersja finalna jest gorsza niż przedostatnia dla testerów. System uparcie otwiera pliki .jpg w Zdjęciach zamiast w Irfan View, który ustawiłem jako domyślny. W trayu nie da się ukryć ikon sieci i głośności, a do tego ikona sieci otwiera okno… regulacji głośności. System nie zapamiętuje ustawień gry (Diablo) i wiele innych mankamentów – tragedia i katastrofa po prostu. Edit. Nic dziwnego, że są problemy z domyślnym programem do plików z rozszerzeniem .jpg, jeśli Windows 11 w ogóle takich plików (w zestawie przypisywanych) nie przewiduje. Jak widać na obrazku, rozszerzenie .jpg nie występuje, nie jest znajdowane." Cytuj
Gruchi Opublikowano 10 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2021 Ja mam z kolei problem z widżetami, po aktualizacji na win 10 nie działały, czysta instalacja to samo, włączanie i ich wyłączanie , logowanie się hasłem do konta Microsoft i inne kombinacje nie przynoszą efekty :/ Edit: Widżety naprawiły się same Cytuj
jaros18067 Opublikowano 11 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2021 Zauważyłem na Windows 11 Pro 22000.194 po update z Windows 10, że źle pokazuje prędkość sieci w menedżerze zadań. Wcześniej na Windows 10 było normalne +310Mb/s, na Windows 11 już tylko wartości do ~135Mb/s [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
egoiszt Opublikowano 11 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2021 Jutro aktualizacja ... ciekawe czy OMIJACZE jutro ją zobaczą Cytuj
Dziadek13 Opublikowano 11 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2021 U mnie takie wartości. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Nieobecny Opublikowano 11 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2021 Problemy mnożą się: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Teraz 6 miesięcy łatania usterek, a potem tradycyjnie co aktualizacja nowy błąd, czyli nic w stosunku do Win 10 nie zmieniło się. Cytuj
BooyaK Opublikowano 11 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2021 Ja tam nie wiem. Włączam TPM i Secure Boot i nagle mój bios nie widzi dysku xd zna ktoś na to radę? Cytuj
kp1971 Opublikowano 11 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2021 34 minuty temu, BooyaK napisał: Ja tam nie wiem. Włączam TPM i Secure Boot i nagle mój bios nie widzi dysku xd zna ktoś na to radę? Pewnie masz dysk systemowy na MBR. Wyłącz Secure Boot, uruchom kompa i przekonwertuj dysk na GPT. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Gruchi Opublikowano 12 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2021 16 godzin temu, egoiszt napisał: Jutro aktualizacja ... ciekawe czy OMIJACZE jutro ją zobaczą Zobaczą, te zapowiedzi o tym że będą blokować aktualizację dla komputerów nie spełniających wymagań to wg. mnie czysty marketing, dzięki temu zrobiło się głośno o nowym systemie. Za jakiś czas pewnie obniżą wymagania sprzętowe inaczej byłby to strzał w kolano egoiszt lubi to Cytuj
ampa Opublikowano 12 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2021 Żaden strzał w kolano, po prostu korporacyjna zagrywka aby się producenci wszelkiej maści sprzętu wzbogacili. Tu nie chodzi o użytkownika, bezpieczeństwo czy chiterów w grach. Chodzi o pieniądz ze sprzedaży. Cytuj
zdzisiek24 Opublikowano 12 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2021 Zgodnie ze sloganem Microsoftu “To empower every person and every organization on the planet to achieve more.” ... z naciskiem na organization, person dla przyzwoitości Cytuj
egoiszt Opublikowano 12 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2021 No i gdzie ta pierwsza aktualka dla W11 wydziału śledczego tak krzyczałyście tak straszyłyście foxhound88 lubi to Cytuj
marcin16121993 Opublikowano 12 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2021 miała być dzisiaj aktualizacja i co cisza Cytuj
egoiszt Opublikowano 12 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2021 Miała wg fantazji jakiegoś fanatyka Cytuj
TediPower Opublikowano 12 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2021 33 minuty temu, marcin16121993 napisał: miała być dzisiaj aktualizacja i co cisza Cytuj
Dziadek13 Opublikowano 12 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2021 Jaka cisza. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Portalnet Opublikowano 12 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2021 ile ta zbiorcza aktualizacja dla 11 waży ?:) Cytuj
Adiwin&& Opublikowano 12 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2021 Plik z całą aktualizacją na stronie ms waży 175mb Portalnet i Ingnito lubią to Cytuj
razor1995 Opublikowano 12 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2021 22000.258: KB5006674 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] JanKo6 lubi to Cytuj
ampa Opublikowano 12 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2021 To teraz czekamy ile potrwa wywalanie info że komputer nie spełnia wymogów win 11 po tej aktualizacji. Ale póki co nic nie wybuchło i ten zabawny komunikat aby przy aktualizacji upewnić się że komputer jest włączony...oczywiście przecież robię aktualizację jak ma być nie włączony...brakło im weny przy tych komunikatach Cytat CzekaMY na info od LEWYCH aktualek tzw. OMIJAKÓW - bo takowi się nie odzywają Ja taki jestem Cytuj
egoiszt Opublikowano 12 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2021 CzekaMY na info od LEWYCH aktualek tzw. OMIJAKÓW - bo takowi się nie odzywają Cytuj
marcin16121993 Opublikowano 12 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2021 jest aktualizacja czyli co niezgodność procesora niby a normalnie system hula kozak xd Ingnito lubi to Cytuj
Ingnito Opublikowano 12 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2021 wiadomo ze hula ja mam fx8300 i dalej zaktualizowany z dzis windows 11 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez JakubDriver,
Przydatna informacja :)
Rekomendacja dodana przez VACek
0 reakcji
Pokaż odpowiedź