Skocz do zawartości

Windows 11 - ogólna dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, wiktorynek napisał:

Poproszę testy porównawcze Win 10 vs Win 11 z wydajności procesora, pamięci, dysku (dowolnie wybierz po 3 benchmarki z każdej kategorii lub testy rzeczywiste). :)

Do tego na tym samym sprzęcie.

wiher123 lubi to
  • Odpowiedzi 4,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

No i cwaniaka z testami nie ma. Jak zwykle.

Każdy nowy system wzbudza te same emocje. Efekt wow! placebo i efekt świeżego, czystego systemu. Od 20 lat czytam to samo, a tak naprawdę nic nie przyspieszyło, ani o trochę. Użytkownicy zapaskudzili sobie stary system i ten im spowolnił, na tle nowego. Za jakiś czas zapaskudzą sobie ten Win 11 i opatrzy im się. :D

egoiszt lubi to
Opublikowano
16 minut temu, wiktorynek napisał:

No i cwaniaka z testami nie ma.

Cwaniaka sobie wypraszam ;), a test mam jeden (Dane z Glary - taki jestem... Szalony :biggrin3:) - czas uruchamiania Defendera z kilku sekund (Windows 10) wzrósł do sekund kilkunastu (Windows 11). Żeby nie było - to iż system, od "guzika" do pulpitu ładuje się dłużej widać i gołym okiem. 

Mam jeszcze jeden test - Pinball, ten z Windows NT4, działa tak samo szybko(?) teraz, jak działał kiedyś (przez wszystkie Windowsy "od wtedy do dziś"), a sprzęt coraz mocniejszy.

Opublikowano
W dniu 26.09.2021 o 11:10, LuxEN napisał:

Wie ktoś jak dodać nowy pasek narzędzi w windows11 ?

w11 nie osługuje - mozna zainstalowc staerisback tbp i wtedy sa tyle ze strtisback narazie expiret 11/2011

W dniu 26.09.2021 o 08:13, krzychuxp napisał:

wifget systemowy pod 11 na pasku 

o to lotto

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

4 minuty temu, krzychuxp napisał:

w11 nie osługuje - mozna zainstalowc staerisback tbp i wtedy sa tyle ze strtisback narazie expiret 11/2011

o to lotto 4.15pm zamiast 16,15

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
2 godziny temu, Hannibal napisał:

Cwaniaka sobie wypraszam

Hehehe... dobrze, że masz poczucie humoru.

Dlatego zawsze czekam na te dowody szybkości jednego systemu nad drugim: XP vs 2000, Vista vs XP, 7 vs Vista, 8 vs 7, 8.1 vs 8, 10 vs 8.1, 11 vs 10

Jedyne co zmieniło się na przestrzeni 20 lat, to wprowadzenie szybkiego uruchamiania ( bez tej funkcji systemy ją posiadające uruchamiają się tak samo jak starsze) i różnica w wydajności gier (nie zawsze w górę - jednak ta kwestia jest mocno zależna od wielu innych czynników - sterowniki, optymalizacja itp). Wpływ systemu na wydajność podzespołów ma marginalne znaczenie - w testach widać minimalne różnice, ale podczas korzystania nie da się tego zauważyć.

Jak ktoś pisze, że dany system jest szybki jak rakieta w porównaniu do wcześniejszego, to mi bielmo zachodzi na oczach i scyzoryk otwiera się w kieszeni. Powtórzę - efekt nowości (wow!), placego, chwilowy zachwyt, świeży i czysty system.

crypt lubi to
Opublikowano

Nie wiem czy jest sens czekać na takie dowody jak ludzie nie potrafią pojąć co to uruchomienie, a co to hibernacja czy uśpienie więc im potrafi się uruchomić system w sekundę. Ja tam po ośmiu latach nie stawiania systemu na czysto i kolejnych aktualizacjach z win 7 na 10 na 11 nie zauważyłem aby czas uruchamiania się skrócił czy znacznie wydłużył a szczególnie między 10 a 11. Ale rozumiem że jak ktoś postawi na nowo jeszcze na jakimś szybkim nvme to dostanie efektu wow. Ja tam taki zauważyłem u siostrzenicy na tegorocznie złożonym kompie i na pewno jak bym postawił na nowo to takiego u siebie na moim sprzęcie nie doświadczę a na pewno bym stracił zainteresowanie nim po tygodniu jarania się i pisania na forach jak mi się system szybko uruchamia w porównaniu do...no właśnie do czego? jest tak jak piszesz.

Opublikowano

dlaczego u mnie nie widać aktualizacji do wersjii jakby finalnej już jestem w programie insider i nie mam aktualizacji ostatecznej tej takjakby przed premierowej o co chodzi fakt,że procesor mój nie spełnia wymagań ale aktualizacje się mi pojawiały a tej ostatecznej nie mam.

Opublikowano

Windows 11 vs Windows 10 - oto, czym będą różniły się oba systemy    [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

a  w tym  najważniejsza  NOWOŚĆ !   news feed    no to łaskawcy  bzdet zapychający komputer  a gdzie załatane dziury większe niż w  serze Szwajcarskim  ,a gdzie stabilność   ale to mają w  dup......e  ważniejszy  jest nowy wygląd  Microsoft Store   w którym   wielki Wuj  nocuje  :doh:.

Opublikowano

Przecież, Panie marcinie16121993, na dziś 22000.194 jest najnowszym buildem (w kanale beta, a taki ma Pan ustawiony). Czy to już "wersja finalna", czy nie to pewnie i sam Microsoft nie wie. Najwyżej chciałby żeby taką ten build był.

Czyli: nie widać u Pana aktualizacji, bo ich nie ma.

Opublikowano

Rynek podzespołów komputerowych musi się kręcić. Tak samo jest z Win 7/8.1. Nie ma sterowników do podzespołów pod te systemy i jesteś zmuszony do zainstalowania 10-tki. Tutaj ten sam myk na pewno będzie. Wypuszczą nowe procki które poprawnie działać będą jedynie pod Win 11. 

Opublikowano

ciekawe tylko czy będzie się dało normalnie wgrać win11 mimo braku wsparcia czy nie czy będzie sens korzystać z win11 na kompie nie spełniającym wymagań bo czytałem,że 10 ma stracić wsparcie jak 7mka niedługo to wtedy co jak ktoś nie będzie mógł mieć 11 bo brak wymagań i 10 brak aktualizacji to co ma kupić nowego kompa xd

Opublikowano

To, że 10-tka kiedyś wsparcie straci to jeszcze nie znaczy, że stanie się bezużyteczna. Win XP czy 7-mka nie ma aktualizacji. Chyba, że 7-mka dostaje jeszcze pojedyncze, ale pewien nie jestem. Mimo to nadal można używać tych systemów z powodzeniem. Win 7 zwłaszcza jeśli ma się starsze generacje AMD Ryzen. 

Opublikowano

I tak się interes kręci, nie ważne czy są dziury, wygląd czy funkcjonalność...ważne aby wstawić coś co zablokuje używanie aby była potrzeba kupienia nowego. Cała ta bzdura eko o elektrośmieciach przy tym konsupcjoniźmie bierze w łeb.

Opublikowano
7 minut temu, ampa napisał:

I tak się interes kręci, nie ważne czy są dziury, wygląd czy funkcjonalność...ważne aby wstawić coś co zablokuje używanie aby była potrzeba kupienia nowego. Cała ta bzdura eko o elektrośmieciach przy tym konsupcjoniźmie bierze w łeb.

Ze smartfonami podobnie. Ludzie nie zmieniają dlatego, że stary się popsuł tylko dlatego, że wypuszczono nowego i trzeba być "trendi". Co drugi to zapewne nie wie jakie ma funkcje ich wypasiony smartfon, bo używają ich do podstawowych celów. 

Opublikowano

coś o tym wiem kiedyś też telefony zmieniałem bo musze mieć najnowszy a teraz mam gdzieś to głupota dawać za tel 5000 a potem spadnie zbije się i naprawa połowa telefonu koszt plus nie wykorzysta się w 100 procentach możliwości tego sprzętu tak jak u apple nowy biznes iphone 13 pro nie pasują etui z 12 do niego bo aparaty większe są xd i brak folii na pudełkach ekologia za rok pewnie będą tel dawać w worku xd

Opublikowano
53 minuty temu, marcin16121993 napisał:

to co ma kupić nowego kompa

Oczywiście że  tak  ja Ci radzę  Ty już jutro zasuwaj  do sklepu żebyś zdążył  na premierę :tooth:   a poważnie miej to wszystko  w czterech literach i instaluj to co Ci pasuje aktualizacje  ręcznie doinstalujesz.

Jak  " dojrzejesz "  do kupna nowego sprzętu to MS wyda już WIN 15  więc  miej to wszystko w D..........ie i rób swoje.

Opublikowano

Generalnie większość osób większość rzeczy kupuje "oczami". Ładnie wygląda, fajne bajery ma to "biere". Co do zależności MS - Producenci podzespołów to już od powstania Win 10 istnieje taka zależność. Głównie chyba dlatego żeby wyprzeć Windowsa 7 który wg mnie był lepszy niż XP. Może się mylę wg niektórych, ale taką mam opinię w tym temacie. AMD np. nie ma w ogóle sterowników na Windowsa 8.1. W starszych podzespołach mogłeś wybrać albo Win 7 albo 10. 
Intel nie porzucił Win 8.1 tak szybko jak zrobiło to AMD.

Opublikowano

Ten temat to już dawno zeszedł do poziomu mułu czytam i nie wierzę ile jest narwańców w tym kraju którzy za wszelką cenne muszą mieć tego windowsa11.

Pytam się tylko po co czy coś wam nie chodzi na windows 10?

Opublikowano
31 minut temu, razor1995 napisał:

@marcin16121993prośba. Używaj znaków przystankowych. Serio, 200x lepiej się to czyta - obecnie Twoje posty wyglądają jak bełkot i najpewniej dostaniesz kolejkę moderacyjną - bo nie nadążymy z poprawianiem tych postów.

Interpunkcja nie zastąpi ci wiedzy ja też nie używam na forach bo po co?

Ja daje krótkie i zwięzłe odpowiedzi na dany temat.