Skocz do zawartości

Problematyczna aktualizacja 20h2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli zrobiłeś kopię systemu lub dysku, to przywróć najlepiej programem, którym ją wykonałeś. W każdym innym przypadku naprawdę szkoda się męczyć przy takich problemach jakie zgłaszasz. Jedyna alternatywa dla najnowszego Win 10, to instalacja 1809 LTSC i nigdy nie będziesz miał problemu z aktualizacją do nowszej wersji. Swoją drogą rozumiem, że ktoś może mieć problemy finansowe i może go nie być stać na dysk SSD, ale rozważ jego zakup. 120-128GB to koszt ok. 90pln, a 240-256GB to koszt ok. 135pln. HDD będzie służył jako magazyn danych.

P.S. Testowanie HDD w warunkach domowych spod systemu tylko HD Tune pełen test i oczywiście odczyt SMART.

Opublikowano
5 minut temu, wiktorynek napisał:

Jeśli zrobiłeś kopię systemu lub dysku, to przywróć najlepiej programem, którym ją wykonałeś. W każdym innym przypadku naprawdę szkoda się męczyć przy takich problemach jakie zgłaszasz. Jedyna alternatywa dla najnowszego Win 10, to instalacja 1809 LTSC i nigdy nie będziesz miał problemu z aktualizacją do nowszej wersji. Swoją drogą rozumiem, że ktoś może mieć problemy finansowe i może go nie być stać na dysk SSD, ale rozważ jego zakup. 120-128GB to koszt ok. 90pln, a 240-256GB to koszt ok. 135pln. HDD będzie służył jako magazyn danych.

P.S. Testowanie HDD w warunkach domowych spod systemu tylko HD Tune pełen test i oczywiście odczyt SMART.

@wiktorynek, a polecasz jakieś narzędzie, może być bootowalne, do przeskanowania pod kątem szkodników, bo może Defender coś przepuścił i stąd te dziwne problemy, pomijam już problem z aktualizacją, bo spróbuję ją wykonać po przywróceniu systemu z obrazu.

PS: Da się w legalny sposób kupić licencję LTSC? Zakładam, że nie są to tanie rzeczy.

Opublikowano
43 minuty temu, Anonymous07 napisał:

bo może Defender coś przepuścił i stąd te dziwne problemy

Opisane przez Ciebie problemy raczej nie wynikają z tytułu wirusa, ale skoro chcesz sprawdzić:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

oraz wiele znanych skanerów online.

51 minut temu, Anonymous07 napisał:

PS: Da się w legalny sposób kupić licencję LTSC? Zakładam, że nie są to tanie rzeczy.

Jak były na gamivo.com po 80pln to trzeba było kupować. Na razie się skończyły. Zostaje szukać na innych portalach albo użyć aktywatora.

Opublikowano

Mały skrót z wczorajszego dnia, dla potomnych.
System z wyżej wymienionymi problemami działał do wczoraj, po czym po uruchomieniu ponownym padł. Był widoczny pulpit bez ikon i zacinający się pasek zadań - po kliknięciu na niego był tylko monit: "Zakończ proces". Nie pozostało mi nic innego jak zrobić to, co miałem, czyli przywrócić system z ostatniego obrazu. Po przywróceniu, system działał normalnie, jak przed "awarią", następnie po podłączeniu do internetu pobrał brakujące aktualizacje, w tym - uwaga - 20H2. Co ciekawe zainstalował ją i bez problemu, jakiś czas później, uruchomił się ponownie. Obecnie, póki co, działa stabilnie i mam nadzieję, że tak pozostanie.

P.S. Morał tej historii jest taki, warto tworzyć backupy, szczególnie przy Windows 10 :D

Opublikowano

Witam, niestety przy odłączeniu wskazanych dysków i próbie aktualizacji jest to samo, czyli aktualizuje się, a po ponownym uruchamianiu cofa zmiany, próbuje się naprawić. Co jeszcze stoi na przeszkodzie by zainstalować tą aktualizację ?

Opublikowano
13 minut temu, Mariusztb napisał:

Windows jest zainstalowany na dysku SSD, sprawdziłem. Postaram się wykonać defragmentację dysku systemowego, następnie instalację wskazanego przez kolegę : "Windows10Upgrade9252"

dysku ssd się nie defragmentuje bo zaszkodzisz dyskowi

Opublikowano
W dniu 13.05.2021 o 21:24, Widzior napisał:

Nie używam tego gunwa i nigdy nie będę, więc ci nic nie poradzę :E

To po co się w ogóle odzywasz? Co dała twoja odpowiedź?  Pokazała tylko, jakim jesteś wielkim qtsem???

Poza tym to pokazuje, że masz problemy ze sobą samym i tego nie ogarniasz chłopie...

=====

@Mariusztb - dysków SSD nie defragmentujemy. To nadaje się tylko dla Hard Disk.

Poza tym zanim zaczniesz instalować system, wejdź do BIOS-u i ustaw wszystko na domyślne ustawienia.

Możliwe, że któreś ze specyficznych twoich ustawień koliduje.

Tak mi przyszło na myśl.

Opublikowano

Dziękuję [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] za konstruktywną odpowiedź :) Osobiście nic nie zmieniałem w biosie, ale poszukam w necie jak przywrócić domyślnie ustawienia, ponieważ nie jestem tak obeznany :)

Opublikowano
15 godzin temu, Vipcioo napisał:

To po co się w ogóle odzywasz? Co dała twoja odpowiedź?

Wróć do szkoły, bo widać nie nauczyli ciebie czytać ze zrozumieniem. Ja się odniosłem tylko do wątku o defragmentowaniu dysku SSD, ale widać nie ogarnąłeś tego tak samo jak autor. Żegnam.

Opublikowano

Witam, udało mi się w końcu przebrnąć przez tą aktualizację i mam najnowszą. Zrobiłem to tak, że odłączyłem pozostałe dwa dyski HDD ( dwie sztuki) i zainstalowałem Win10 przez pendriva. Udało się, mam najnowszą aktualizację, ale ... teraz win nie widzi tych dwóch dysków HDD ( dysk na którym jest Win to SSD).  Dmucham styki, przepinam na inne łącza i nic. Taki jest koszt posiadania Win10 w najnowszej aktualizacji ?

Opublikowano

Zrób sobie człowieku format i zainstaluj na nowo świeży system robienie aktualizacji poprzez wu mija się z celem wszystko potem tylko zamula albo nie działa.

A dysków ssd nie defragmentuje się bo one nie mają sektorów więc to się mija z celem a tak jak napisali tylko szkodzi ogólnie ssd(pamięci)

Opublikowano

Czy możesz sprecyzować swoją odpowiedź ? Początek piszesz o formatowaniu, potem piszesz by nie formatować (co autor miał na myśli ? )  

Dysk SSD (bo tylko ten Win 10 widzi), sformatowałem i zainstalowałem nową wersję Win10, ale to nic nie dało, więc zrobiłem drugi format z wersją z maja 2020roku i też nic. Dyski twarde HDD nadal nie są widoczne, one służyły mi za dodatkowe nośniki danych, więc jeżeli chodziło Ci o ich formatowanie, zrobić tego nie mogę. Musi być jakiś sposób by znowu były widoczne dla Win 10 z najnowszą aktualizacją.

Opublikowano

Ja nie wiem jak w ogóle mogą nie być widoczne dyski w systemie skoro są widoczne w biosie? Jedyna możliwość, to, że nie są zainicjowane, ale odpada ta ewentualność, bo dyski były używane i zawierają dane. Schemat partycji nie ma znaczenia. A co pokazuje menedżer urządzeń i zarządzanie dyskami? - może sobie wyłączyłeś dyski?

Opublikowano

Przed formatowaniem odpiąłem dyski. Po instalacji podpiołem. Menadżer dysków i zarządzanie dyskami nic nie wykazuje. Niżej foto biosu. Z góry piszę że niedawno przerzuciłem się z XP na 10 i ten nowy bios jest dla mnie jeszcze nierozpoznany. Niżej foto 

Opublikowano
Godzinę temu, Mariusztb napisał:

Czy możesz sprecyzować swoją odpowiedź ? Początek piszesz o formatowaniu, potem piszesz by nie formatować (co autor miał na myśli ? )  

Dysk SSD (bo tylko ten Win 10 widzi), sformatowałem i zainstalowałem nową wersję Win10, ale to nic nie dało, więc zrobiłem drugi format z wersją z maja 2020roku i też nic. Dyski twarde HDD nadal nie są widoczne, one służyły mi za dodatkowe nośniki danych, więc jeżeli chodziło Ci o ich formatowanie, zrobić tego nie mogę. Musi być jakiś sposób by znowu były widoczne dla Win 10 z najnowszą aktualizacją.

Chodziło mi o defrag a napisałem format powinieneś się domyśleć o co chodzi z sektorami

Poprawione...

Opublikowano

Nie moja wina że ty nie wiesz co to są sektory i klastry na dysku i do czego służy defragmentacja człowieku nie czepiaj się zamiast pisać głupoty to sprawdź czy nie ma jakiegoś nowszego biosu pod twoją płytę główną żebyś się męczyć nie musiał na przyszłość bo sprzęt leciwy więc nie oczekuj cudów.

Opublikowano

Techno: "Nie moja wina że ty nie wiesz co to są sektory i klastry na dysku i do czego służy defragmentacja człowieku"

Wiedziałem czym są sektory i czym jest defragmentacja, ale w odniesieniu do dysków HDD, SSD jest dla mnie nowością i nie widzę sensu powracania do tego, bo ktoś wyżej to wyjaśnił i zakodowałem .

Techno: " nie czepiaj się zamiast pisać głupoty... " konkretnie o jakie głupoty Ci chodzi. chyba że mam się domyślać :).

Tylko przypomnę co napisałeś i edytowałeś, gdy zauważyłem ... niejasność: "Zrób sobie człowieku format i zainstaluj na nowo świeży system robienie aktualizacji poprzez wu mija się z celem wszystko potem tylko zamula albo nie działa. Nie formatuje się dysków bo one nie mają sektorów więc to się mija z celem a tak jak napisali tylko szkodzi ogólnie ssd(pamięci)" niestety nie zapisałem Twojego postu kropka w kropkę, ale napisałeś by formatować, a potem nie formatować, pamiętasz ?  I kto tu pisze głupoty :) ?

Wracając do tematu, dyski HDD nadal niewidoczne,  rzućcie oko na to, próba aktualizacji niemożliwa (widać na foto trzy ikonki)  i komunikat: "system Windows nie może zainstalować urządzenia Kontroler PCI Simple Communications". I od razu napiszę że najnowsze aktualizacje Win10 nie pomagają. Co robić ?

Opublikowano

Uff, udało się. Za "kontroler SAS" i "port szeregowy PCI"  odpowiedzialne były pliki: "sp72212.exe" i "sp74499.exe". Jeżeli ktokolwiek ma problem z odnalezieniem sterownika, film :

pomaga znaleźć odpowiednie pliki i tak szukałem, aż znalazłem. Jedna uwaga, przy aktualizacji tych plików trzeba bardzo dokładnie wskazać systemowi odpowiedni folder po wypakowaniu, inaczej sam nie znajdzie . Ile to laik się nauczy  :)

Jedynie co jeszcze jest nie tak, to brak dźwięku w słuchawkach, ale to już pikuś, ważne że dyski są widoczne :)