berthold61 Opublikowano 4 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2021 Mam taki komp stary fujitsu-siemens amilo z płytą jak w temacie i pytanie co zmienić -dołożyć aby jeszcze pochodził szkoda go bo nawet procek się nie grzeje w nim . może jakaś karta graficzna ? nie znam się na tych bebechach kompletnie , to jest komputer typu slim taki biórkowy na płasko . Do RAM-u są 4 sloty , 2 szt niebieskie oraz 2 szt czarne gniazda i teraz kompletnie nie mam pojęcia jakie te ramy kupić 2x2GB czy 4x1G czy 4x2GB , powiedzcie coś mądrego bo ja niestety nic nie wymyślę . [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Nieobecny Opublikowano 4 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2021 DDR2 800MHz 4 x 2GB Procesor wymień na lepszy/szybszy, bo ten to dramat. Proponuję poszukać: Athlon 64 X2 5000+ Atholn 64 X2 5200B np: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Athlon 64 X2 5600B np: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Najważniejsze dane procesora, żeby nie pomylić: K8 Brisbane 0,65nm 65W socket AM2 Nie może być w innej architekturze, ani na inny socket. Cytuj
berthold61 Opublikowano 4 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2021 Super , dzięki bo ja w bebechy nigdy nie zaglądałem to i pojęcie mizerne ,z systemami idzie mi dobrze kupię ten z drugiego linka bo jest nowy a 9 dyszek to nie pieniądz no i te kości ram 4x2GB tylko powiedz mi bo mnie to intryguje dlaczego dwa gniazda są czarne a dwa niebieskie ? ma to jakies znaczenie ? Cytuj
Widzior Opublikowano 4 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2021 32 minuty temu, berthold61 napisał: dlaczego dwa gniazda są czarne a dwa niebieskie ? ma to jakies znaczenie ? Dual channel. Żeby działał, trzeba wkładać kości parami w odpowiednie sloty, więc dają inne kolory, żeby nawet amator sobie poradził. A co do procka, to nie wydawaj 100zł na starego Athlona x64. Procki się nie psują zasadniczo, kup jakiegoś używanego za 20-30zł. Ja niedawno kumplowi kupowałem Athlona II x2 260 za 26zł, bo się okazało, że o dziwo na jego płytę AM2 na nForce 550 da radę wsadzić procek AM3, bo producent wypuścił taki beta BIOS. I chodzi jak dziki nawet po OC szyną FSB. Cytuj
berthold61 Opublikowano 4 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2021 Ok zrozumiałem czyli procek może być używany ok a RAM używany pewnie też ? więc za kilka złociszy ten komp dostanie nowe życie a i dobrze bo niezwykle cichy , a coś takiego jak karta graficzna ma to sens ? zaznaczam że ja w żadne gry nigdy nie grałem i grać już nie będę . Cytuj
Widzior Opublikowano 4 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2021 Procek i ram używane od pewnych sprzedawców, najlepiej jakby dawali jakąś gwarancję, np. 3 miesiące. Grafiki nie potrzebujesz zmieniać jak nie grasz, zresztą aktualnie jest masakra z cenami i dostępnością, nawet używane wymiotło, wszystko przez górników Bitcoinów i Covida. P.S. U tego kumpla też wymieniałem na wiosnę 2020 połowę bebechów, bo ceny śmieszne były, a ja lubię reanimować złomy. Procek z Athlon 64 x2 4000+ na Athlon II x2 260 - 26zł. Ram miał 2x1GB DDR2 i dokupiłem kolejne 2x1GB za 20zł (trochę głupio, mogłem już 2x2GB dokupić). Grafika GeForce 7300GT na Radeon R5 240 - 49zł. No i zasilacz syf Modecom Feel II 350W zaczął się wyłączać pod obciążeniem, to kupiłem używkę Fortrona też 350W, bo tyle temu zestawowi wystarczy. Cena 40zł. Suma sumarum wyszło 135zł, ale złomek teraz śmiga, a kumpel spokojnie pyka w Skyrim Cytuj
berthold61 Opublikowano 4 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2021 Ok dzięki to w takim razie skupię się na procku i ramie . Cytuj
Nieobecny Opublikowano 4 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2021 W pierwszym linku z Allegro Athlon 64 X2 5200 2,7GHz za 14,99pln Bierz go. Nie wiem ile RAM-u Tobie potrzebne, ale 4x1 powinno wystarczyć i może być tańsze niż 2x2. Tak sugeruję, aby nie inwestować w starego złoma. 4x2 już trochę by kosztowało. Cytuj
toja9704 Opublikowano 4 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2021 2 godziny temu, wiktorynek napisał: Nie wiem ile RAM-u Tobie potrzebne, ale 4x1 powinno wystarczyć I wtedy nie będziesz sobie musiał zawracać głowy kolorami slotów RAM. Cytuj
berthold61 Opublikowano 5 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2021 Bo teraz mam 1 szt 2GB oraz 2 szt po 1 GB z tym że jedna jakaś taka niższa ,czyli było 4GB ale coś bajzlowało i wyjąłem zostawiając 3 GB bo siedzi tam największy kastrat win 7 ten eksperyment hp . Cytuj
toja9704 Opublikowano 6 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2021 Pokaż zakładkę Memory oraz SPD w CPU-Z. W zakładce SPD oba aktywne sloty. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 6 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2021 17 godzin temu, berthold61 napisał: Bo teraz mam 1 szt 2GB oraz 2 szt po 1 GB z tym że jedna jakaś taka niższa ,czyli było 4GB ale coś bajzlowało i wyjąłem zostawiając 3 GB Możesz sobie dowolnie, to rozbudować. Dokup 1x2GB najlepiej identyczną jak posiadasz lub o identycznych parametrach albo dokup 1x2GB + 1x1GB też identyczne do posiadanych. 3 godziny temu, toja9704 napisał: Pokarz Pokaż wymienia się na pokazać! Już łatwiejszej zasady nie ma. Cytuj
toja9704 Opublikowano 6 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2021 34 minuty temu, wiktorynek napisał: Pokaż wymienia się na pokazać! Już łatwiejszej zasady nie ma. Oj tam... Oj tam. Taka przypadłość w moim przypadku. Ale żeby zaraz bić? Już poprawione. Cytuj
berthold61 Opublikowano 7 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2021 Dobra RAM oraz procek mamy już rozkminione to teraz powiedzcie mi jeszcze jak w bios ustawić video ,tam jest karta graficzna razem zpłytą i w bios ustawić można 8MB aż do 250MB ile trzeba to ustawić aby było dobrze tzn przeglądanie stron ew jakiś filmy i żadnych gier co oczywiste . Cytuj
Nieobecny Opublikowano 7 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2021 Bez znaczenia. Ignorowane przez systemy i sterowniki. Ustaw najmniej, aby nie rezerwowało pamięci RAM. Cytuj
berthold61 Opublikowano 16 Lipca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2021 Dobra panowie dziś próbowałem zapodać 4 nowe pamięci ram po 2GB każda , wszystkie tego samego producenta i komp nie odpala tylko mieli wentylami jak szalony , jeśli wyciągnę 1 kość ramu z niebiskiego gniazda (są dwa) obojętnie którą i nawet zamieniać je mogę wzajemnie to odpala ale już na wszystkich niestety nie , wyjmowałem baterię systemową jeśli ma to znaczenie ale nic to nie daje , na 3 kościach czyli 6GB chodzi ale skoro kupiłem komplet tego samego producenta dobrze by było już to mieć , uszkodzenia wykluczam bo zmiana nic nie daje i zawsze pokazuje 6GB oczywiście na 3 sztukach . co zrobić i jak aby to działało ? Cytuj
berthold61 Opublikowano 16 Lipca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2021 49 minut temu, berthold61 napisał: Dobra panowie dziś próbowałem zapodać 4 nowe pamięci ram po 2GB każda , wszystkie tego samego producenta i komp nie odpala tylko mieli wentylami jak szalony , jeśli wyciągnę 1 kość ramu z niebiskiego gniazda (są dwa) obojętnie którą i nawet zamieniać je mogę wzajemnie to odpala ale już na wszystkich niestety nie , wyjmowałem baterię systemową jeśli ma to znaczenie ale nic to nie daje , na 3 kościach czyli 6GB chodzi ale skoro kupiłem komplet tego samego producenta dobrze by było już to mieć , uszkodzenia wykluczam bo zmiana nic nie daje i zawsze pokazuje 6GB oczywiście na 3 sztukach . co zrobić i jak aby to działało ? ps dodam jeszcze że jak uruchomię przeglądarkę edge to bluescren wali czego nie było na starych kościach RAM . Cytuj
Widzior Opublikowano 16 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2021 Niestety na takich złomach dzieją się różne rzeczy, jak się obsadzi ram w maksymalnej obsługiwanej pojemności, a 8GB to niby max na tej płycie - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Podejrzewam, że kości są Dual-Rank, bo DDR2 2GB chyba nie wychodziły w postaci Single-Rank, dlatego przy 4 sztukach głupieje, pewnie na dwóch będzie chodził OK. Nie sądzę, że dasz rade ten problem rozwiązać. P.S. Mam starego lapka C2D z 2006 roku, też brandu Fujitsu-Siemens, i chociaż chipset teoretycznie obsługuje max 4GB DDR2, to producent ograniczył w BIOSIe RAM do max 3,3GB. Jak wsadzę 2x2GB, to lapek łapie BSODa, więc muszę używać konfiguracji 2+1GB. Cytuj
berthold61 Opublikowano 16 Lipca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2021 A jakiegoś programu nie ma aby to rozwiązać lub bios nowszy ale gdzie to znaleźć hm ? szkoda myślałem że to żaden problem tym bardziej że tu szpece mi polecili kupno ramu więc kupiłem . a tak ogólnie to wydaje się że ten komp bardziej muli teraz ale to chyba wina systemu 32 bit co ? Cytuj
Widzior Opublikowano 16 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2021 32-bit powinien chodzić szybciej, jak są jakieś dziwne zamuły, to pewnie przez to, że masz wsadzone 6GB, które nie jest stabilne i którego 32-bit i tak nie wykorzystuje. Porób testy na spokojnie na 2x2GB, ewentualnie oddaj te ramy jak możesz. Być może są niekompatybilne z tą płytą, co w tamtych czasach było dość częste. Cytuj
berthold61 Opublikowano 16 Lipca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2021 Szkoda że to w ogóle te ramy kupowałem , trzeba było zapodać jakiegoś linuxa i po sprawie choć dziw mnie to bo kiedyś ludzie mieli takie kompy i jakoś wszystko działało mam na myśli ram i takie tam . do windowsa ten komp już specjalnie się nie nadaje to wiem ale to nie znaczy że musi iść na złom bo do neta posłuży i jakiejś muzyki też . Cytuj
Rudio Opublikowano 16 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2021 Wyczyść dokładnie ten slot ramu, może coś z nim nie gra, słaby kontakt albo zaśniedziały styk. W starociach czasem się zdarza. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 16 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2021 Jak byk masz w specyfikacji max 8GB RAM (4x2) DDR2 800MHz. To, że nie działa, to już inna sprawa, a przyczyn może być kilka: - niestabilna płyta (starość) - niekompatybilna pamięć - wadliwy 1 bank pamięci - wadliwa 1 kość RAM (czasem wydaje się, że pracuje normalnie - tylko Memtest może ujawić wadę) - ograniczenia chipsetu (chipset Nvidia jest fatalny, nigdy później już go nie stosowano) Rozłóż cały komputer na części i złóż ponownie. Wyjmij baterię biosu na 25 sekund. Włóż baterię, wejdź do biosu, daj ustawienia domyślne, zatwierdź, restart, wejdź ponownie do biosu, sprawdź czy wykrywa 8GB pamięci, jeśli tak ustaw bios zgodnie ze swoimi potrzebami. Jeśli system będzie łapał zwiechy, restartował się itp, to zrób Memtest każdej kości osobno, w każdym kolejnym banku pamięci. Cytuj
Widzior Opublikowano 16 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2021 Godzinę temu, wiktorynek napisał: - wadliwa 1 kość RAM (czasem wydaje się, że pracuje normalnie - tylko Memtest może ujawić wadę) - ograniczenia chipsetu (chipset Nvidia jest fatalny, nigdy później już go nie stosowano) Dokładnie takie same atrakcje miałem u tego kolegi, o którym pisałem tu w marcu. Też szajs na nForce, tylko nowszy 550. Okazało się, że jedna z kości po czasie złapała jakieś dziwne uszkodzenie, że losowo waliła niebieskim ekranem. No to ją wywaliłem i od wiktorynka kupiłem DDR2 2GB w jednej kości (chipy Nanya). No i tu kolejny zonk, bo ta kość działa z jego Samsungiem 1GB, ale z parą Goodramów 2x1GB już nie Wkurzyłem się, sprzedałem tą kość wikiego jeszcze z zyskiem na OLX (oczywiście na normalnym chipsecie klientowi chodzi bez problemu z jego ramami) i zostawiłem mu tego Samsunga z Goodramami, i powiedziałem, żeby mi więcej gitary tym złomem nie zawracał, bo mu dam do łapy 150zł i wyrzucę tą padlinę przez okno. I się już nie odezwał Mam nadzieję, że urzekła cię moja historia Cytuj
berthold61 Opublikowano 17 Lipca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2021 Teraz sprawdzam te ramy memtestem ale co zauważyłem że w czarnych wtyczkach te kości blokują komputer ale w niebieskich już jakoś to idzie ale 15 minut i dopiero połowa testu 1 kości , a niech mi ktoś powie czy tam są jakieś mostki do ramu ?? bo obok jest taki dupslik do mostkowania na którym pisze obok RCV oraz SKP nie wiem czy to ma jakiś związek z RAM czy nie . Cytuj
berthold61 Opublikowano 17 Lipca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2021 45 minut temu, berthold61 napisał: Teraz sprawdzam te ramy memtestem ale co zauważyłem że w czarnych wtyczkach te kości blokują komputer ale w niebieskich już jakoś to idzie ale 15 minut i dopiero połowa testu 1 kości , a niech mi ktoś powie czy tam są jakieś mostki do ramu ?? bo obok jest taki dupslik do mostkowania na którym pisze obok RCV oraz SKP nie wiem czy to ma jakiś związek z RAM czy nie . Okazało się że dwie z 4 kości kupionych nie działa tylko blokuje komputer zmieniałem na wszelkie sposoby i zawsze to samo , obecnie wsadziłem dwie kupione 2x2GB oraz dwie moje 1x2GB oraz 1X1GB czyli razem 7 GB i to pokazuje w systemie 32 bit że jest 7GB a wykorzystane 3,4GB , teraz tylko jakiegoś linuxa fajnego wrzucę i komp dla gości jak znalazł Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi