pawelek1980 Opublikowano 25 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2021 Gdzie to można pobrać?Pierwszy postWysłane z mojego M2010J19CG przy użyciu Tapatalka Cytuj
Sid007 Opublikowano 25 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2021 Jak w tej wersji windowsa (zakładam, że to nie z powodu samej sromotnikowej modyfikacji) skojarzyć własne aplikacje z dysku twardego z okreslonymi plikami? We wczesniejszych wersjach można było dać "otwórz za pomocą" i tam wybrać własna aplikację i ustawić ją na stałe. W tej wersji już takiej mozliwości nie mam. W "programach domyślnych" mogę wybrać tylko apki windowsowe albo skorzystaćz ms store. No i w wersji Lite Defender nie jest ani usunięty, ani nawet wyłączony. Cytuj
janek917 Opublikowano 25 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2021 Jest ta obcja nadal.Przypisałem sobie otwieranie ,różnych plików za pomocą programów portable .Wszystko działa jak należy. 4 minuty temu, janek917 napisał: Jest ta obcja nadal.Przypisałem sobie otwieranie ,różnych plików za pomocą programów portable .Wszystko działa jak należy. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Sid007 Opublikowano 25 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2021 Nie wiem czemu u mnie nie ma. A jest jeszcze jakiś inny sposób na dodanie apki na przykład portable do "programów domyślnych"? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
janek917 Opublikowano 25 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2021 2 minuty temu, Sid007 napisał: Nie wiem czemu u mnie nie ma. A jest jeszcze jakiś inny sposób na dodanie apki na przykład portable do "programów domyślnych"? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Sid007 Opublikowano 25 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2021 Nie ma tej opcji do zatwierdzenia apki jako domyślnej. IrfanView pokazał się właśnie dopiero po wyszukaniu na liście. I tak będę jeszcze Extreme instalował, to może problem zniknie. Traxter lubi to Cytuj
Spidi Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2021 W dniu 14.05.2021 o 15:52, srom-otnik napisał: Usługi domyślne w optymalizatorze, następnie pobierz aktualizacje jako plik. msu i zainstaluj ręcznie Niestety też mam ten problem, z plików też nie rusza... HOME defender OFF [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
srom-otnik Opublikowano 26 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2021 6 minut temu, Spidi napisał: Niestety też mam ten problem, z plików też nie rusza... [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Pobierz narzędzie do aktualizacji systemu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i wgraj 21H1. Wszystko zostanie zachowane i znikną problemy z update'ami Spidi i JanKo6 lubią to Cytuj
Spidi Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2021 32 minuty temu, srom-otnik napisał: Pobierz narzędzie do aktualizacji systemu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i wgraj 21H1. Wszystko zostanie zachowane i znikną problemy z update'ami Po instalacji wrócił oryginalny start. Mam zamiar zaktualizować do aktualnie najnowszej, wyłączyć windows update i zająć się konfiguracją reszty swoich rzeczy. Znów na kilka miesięcy spokój będzie Wrócił też defender: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
CzarnyPSP Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2021 12 minut temu, Spidi napisał: Jakieś pomysły? start is back masz na forum w dziale Windows 10, usuwasz ten co jest wgrywasz nowy i po sprawie. Defender nie wiem, u mnie był od początku ale wyłączył sie po instalacji KIS Cytuj
Spidi Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2021 Godzinę temu, CzarnyPSP napisał: start is back masz na forum w dziale Windows 10, usuwasz ten co jest wgrywasz nowy i po sprawie. Defender nie wiem, u mnie był od początku ale wyłączył sie po instalacji KIS Co to Kis? Edit: ok, już wiem, dzięki za odpowiedź. Cytuj
Spidi Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2021 Defragmentacja dysku przy czyszczeniu z prawokliku to normalne? Mam dysk SSD, przy pierwszym uruchomieniu tak też wybrałem. Cytuj
Spidi Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2021 Jeszcze jedno pytanie. Czy Kaspersky free nie usuwa żadnych elementów optymalizacji w systemie? Mimo instalacji Kaspersky oraz wyłączenia zapory dalej chodzi defender w procesach: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nie działa też wyszukiwanie. Nie pokazuje żadnych zainstalowanych aplikacji. Cytuj
kapec7000 Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2021 Nie działa modem LTE po skorzystaniu z optymalizatora. Problem rozwiązuje włączenie usługi "WwanSvc". Nie działa również zużycie danych. Zakładki w ustawieniach w ogóle nie ma, a kliknięcie w przycisk obok połączenia pokazuje niedziałającą zakładkę. Usługa "DusmSvc" włączona, więc czegoś innego brakuje. To bardzo potrzebna opcja przy modemach, bo nie można przy okazji ograniczyć danych. Prosiłbym o niewyłączanie usługi klawiatury ekranowej lub dodanie stosownego zapytania o używanie ekranów dotykowych, ponieważ w przypadku tabletów jest ona niezbędna. Wersja systemu Full, zwykła. Nie myślałeś może o wydawaniu patchy do systemu? Instalowanie systemu od nowa dla np. małej, ale ważnej zmiany w optymalizatorze jest mało zachęcające. Nie wspominając o pobieraniu paru gigabajtów. Byłoby o wiele efektywnej, a patrząc po budowie optymalizatora, to jest jak najbardziej możliwe i łatwe do zrealizowania. Myślę, że niegłupim pomysłem byłoby również przeniesienie optymalizatora na C#, gdyż dałoby dodatkowe możliwości i zabezpieczenie przed działaniami antywirusów. Cytuj
srom-otnik Opublikowano 27 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2021 5 godzin temu, kapec7000 napisał: Nie działa modem LTE po skorzystaniu z optymalizatora. Problem rozwiązuje włączenie usługi "WwanSvc". Nie działa również zużycie danych. Zakładki w ustawieniach w ogóle nie ma, a kliknięcie w przycisk obok połączenia pokazuje niedziałającą zakładkę. Usługa "DusmSvc" włączona, więc czegoś innego brakuje. To bardzo potrzebna opcja przy modemach, bo nie można przy okazji ograniczyć danych. Prosiłbym o niewyłączanie usługi klawiatury ekranowej lub dodanie stosownego zapytania o używanie ekranów dotykowych, ponieważ w przypadku tabletów jest ona niezbędna. Wersja systemu Full, zwykła. Nie myślałeś może o wydawaniu patchy do systemu? Instalowanie systemu od nowa dla np. małej, ale ważnej zmiany w optymalizatorze jest mało zachęcające. Nie wspominając o pobieraniu paru gigabajtów. Byłoby o wiele efektywnej, a patrząc po budowie optymalizatora, to jest jak najbardziej możliwe i łatwe do zrealizowania. Myślę, że niegłupim pomysłem byłoby również przeniesienie optymalizatora na C#, gdyż dałoby dodatkowe możliwości i zabezpieczenie przed działaniami antywirusów. Dzięki za info, zajmę się tymi uwagami w jesiennej edycji W10. O nie-działaniu modemu po użyciu optymalizatora było już o tym dyskutowane w którymś z moich wątków W10. Znalazłem doraźne lekarstwo - zainstalować Advanced SystemCare i wykonać TYLKO czyszczenie śmieci, żadną optymalizacje jaką sugeruje ów program narzędziowy. Po czyszczeniu restart systemu i działa modem. Licznik danych oraz klawiatura będzie działać ;-) C# - nie jestem programistą, ale na starość może się pobawię, jak dożyję. Cytuj
bencom Opublikowano 27 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2021 Witam chciałbym wiedzieć czy da się włączyć funkcję kopia systemu chciałem sobie zrobić obraz systemu Cytuj
srom-otnik Opublikowano 27 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2021 Godzinę temu, bencom napisał: Witam chciałbym wiedzieć czy da się włączyć funkcję kopia systemu chciałem sobie zrobić obraz systemu Witam! W wersjach nieodchudzanych działa kopia zapasowa i punkty przywracania systemu - niezależnie od ustawień optymalizatora usług W Lite i Extreme - te funkcje są wycięte (opis na 1 stronie wątku) Cytuj
Wieniowaty Opublikowano 27 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2021 17 minut temu, srom-otnik napisał: W wersjach nieodchudzanych działa kopia zapasowa i punkty przywracania systemu - niezależnie od ustawień optymalizatora usług W Lite i Extreme - te funkcje są wycięte (opis na 1 stronie wątku) A co daje kopia zapasowa i punkty przywracania jak system padnie? Kopię zapasową robi się bootowalnym Acronisem i zawsze można wszystko odzyskać. srom-otnik lubi to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 27 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2021 19 minut temu, Wieniowaty napisał: A co daje kopia zapasowa i punkty przywracania jak system padnie? Kopię zapasową robi się bootowalnym Acronisem i zawsze można wszystko odzyskać. Dokładnie tak! Ja TYLKO tak robię od 2005r potrzebuje lubi to Cytuj
kapec7000 Opublikowano 28 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2021 22 godziny temu, srom-otnik napisał: Dzięki za info, zajmę się tymi uwagami w jesiennej edycji W10. O nie-działaniu modemu po użyciu optymalizatora było już o tym dyskutowane w którymś z moich wątków W10. Znalazłem doraźne lekarstwo - zainstalować Advanced SystemCare i wykonać TYLKO czyszczenie śmieci, żadną optymalizacje jaką sugeruje ów program narzędziowy. Po czyszczeniu restart systemu i działa modem. Licznik danych oraz klawiatura będzie działać ;-) C# - nie jestem programistą, ale na starość może się pobawię, jak dożyję. A byłbyś zainteresowany, gdybym to ja stworzył taki program? Koncepcyjną próbkę mam gotową, więc jeśli tak, to możemy omówić szczegóły na PW (jak odblokujesz albo podasz jakąś alternatywę). Wysłałbym Ci ją już teraz, ale raczej nie wypada tak publicznie. Cytuj
srom-otnik Opublikowano 28 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2021 2 godziny temu, kapec7000 napisał: A byłbyś zainteresowany, gdybym to ja stworzył taki program? Koncepcyjną próbkę mam gotową, więc jeśli tak, to możemy omówić szczegóły na PW (jak odblokujesz albo podasz jakąś alternatywę). Wysłałbym Ci ją już teraz, ale raczej nie wypada tak publicznie. Nie, ale BARDZO DZIĘKUJĘ - z prostej przyczyny - ja cały czas coś majstruję przy OU we wszystkich moich systemach i potrzebuję mieć pełną swobodę przy pracy z tym narzędziem, w każdej sytuacji/chwili. Nie mogę i nie chcę polegać w tym zakresie na kimkolwiek, muszę mieć pełną niezależność w tym zakresie. Kiedyś - może tak. Możliwe również, że sam się nauczę jakiś podstaw programowania na tyle by stworzyć taki "OU.exe". Jak to mówią - pożyjemy, zobaczymy. Tak, czy owak - dzięki! potrzebuje lubi to Cytuj
potrzebuje Opublikowano 28 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2021 Cześć srom-otnik jak uważasz czy [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] jest szybszy niż ten tutaj ? gram głównie w gry i powiem ci że tak mi się podobają twoje systemy, bo robisz je tak jakbym ja je chciał żeby wyglądały zawsze instaluję ultra lite od czasu xpka, swoją drogą mam jeszcze mody z 2007 roku na płytkach a i jeszcze jedno pytanko @srom-otnik zauważyłeś może że od czasu drugiego update windwos 10 myszka chodzi tak jakby bardziej płynnie, szybciej, pamiętam że na starych 7mkach i pierwszej 10tce myszka miała tak jakby leciutki opór i to było spoko w takim cs:go niestety już się przyzwyczaiłem po przesiadce na rtx (stare windowsy nie wpierały sterowników). Próbowałem mousefixy używać, wgrywać stare sterowniki, i myszka chodzi całkiem inaczej, w starych windowsach myszka chodziła tak jakby była zaznaczona opcja zwiększ precyzję myszki, ale nie było tego efektu że jak się szybko ruszy myszką to ona leci 2km dalej Cytuj
agja01 Opublikowano 28 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2021 Witam. Czy próbował ktoś instalować OneDrive ? Mam problem z uruchomieniem tzn. instalacja poszła bez problemu ale się nie uruchamia. Próbowałem z optymalizatorem O&O nie dotykałem. Gdyby nie praca poza domem cały tydzień i nauka zdalna syna który trzyma tam pliki ze szkoły ( 4 klasa ) ja mam jakąś tam kontrolę nad tym co tam trzyma i coś nie coś mogę skorygować. A poza tym system rakieta jak MX za XP-eka. Z góry dziękuje i pozdrawiam. Cytuj
srom-otnik Opublikowano 28 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2021 12 minut temu, agja01 napisał: Witam. Czy próbował ktoś instalować OneDrive ? Mam problem z uruchomieniem tzn. instalacja poszła bez problemu ale się nie uruchamia. Próbowałem z optymalizatorem O&O nie dotykałem. Gdyby nie praca poza domem cały tydzień i nauka zdalna syna który trzyma tam pliki ze szkoły ( 4 klasa ) ja mam jakąś tam kontrolę nad tym co tam trzyma i coś nie coś mogę skorygować. A poza tym system rakieta jak MX za XP-eka. Z góry dziękuje i pozdrawiam. One Drive sam używam i chwalę sobie, ale przez przeglądarkę internetową - pełna funkcjonalność i brak potrzeby instalowania tego na stałe w kompie. Cytuj
agja01 Opublikowano 28 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2021 Dziękuję za odpowiedź tak też używam OneDrive jeszcze teraz przeinstaluję system bo uciekły mi sterowniki od drukarki i nie mogę ich ponownie zainstalować. a z systemu nie zrezygnuję. Jak będą problemy to jeszcze się odezwę, Cytuj
dimsim Opublikowano 29 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2021 W dniu 15.05.2021 o 23:06, srom-otnik napisał: Jak odświeżę LTSC - biorę się za Win7, to info dla znudzonych oczekiwaniem na obiecanego Sevena w moim wydaniu. Witam Jakiś przybliżony czas realizacji projektu? Chętnie przetestował bym go na moim laptopie. Pozdrawiam Cytuj
srom-otnik Opublikowano 29 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2021 16 minut temu, dimsim napisał: Witam Jakiś przybliżony czas realizacji projektu? Chętnie przetestował bym go na moim laptopie. Pozdrawiam Pracuię nad nim codziennie. Termin - jak skończę MiloszGames lubi to Cytuj
Gość Opublikowano 29 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2021 2 godziny temu, srom-otnik napisał: Termin - jak skończę ale kiedy skończysz? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi