Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miałem problem z instalacją KB5001330 -  poprawka nie chciała się zainstalować, żadne workaroundy nie pomagały (męczą się z tym także użytkownicy czystych W10). W końcu wróciłem do [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], odpaliłem update i mam 20H2. I zdaje się. że wszystkie modyfikacje sromotnikowe zostały, jedynie StartIsBack musiałem przeinstalować bo pojawiło się nowe menu MS.

Opublikowano
W dniu 23.04.2021 o 17:31, srom-otnik napisał:

Mam z konieczności W10 na laptopie Córci - ma do zdalnej nauki. Był tam Win 2004 sklepowy, wgrałem swojego 2004, a po pewnym czasie zaktualizowałem do 20H2 - nic z niego nie wycinałem, jest to wersja Full z Defenderem działającym. Nie bawię się w jakieś telemetrie na W10, bo tego systemu nie używam do swojej pracy zawodowej i systemowej zabawy.

Na moim blaszaku mam od wczoraj nowe części - płyta, ramy, procek i WinJG7 Extreme. Nic innego mi do szczęścia nie potrzeba, bo wrzuciłem system na dysk M2 - Samsung Evo 970 Plus i komp włącza się jak telewizor lub szybciej. 

Jakieś W10... Daj spokój 

PZDR!

Problem z Win7 czy Win 8 jest jeden i dość OGROMNY - Brak DirectX12 - zgodzę się że 7 i 8 są dobre, ale brak DirectX 12, brak wsparcia dla nowych CPU, brak wsparcia dla technologii RTX gorsza wydajność w grach względem Win 10. Win 7 czy 8 może być dobry na stare konfiguracje lub tylko do pracy dla starszego softu. 
Win 10 nie jest złym systemem, pod wieloma względami bije na głowę 7 i 8 - szczególnie się to odczuwa na nowych konfiguracjach. Osobiście liczę, że M$ kiedyś stworzy nowy system, bo W10 po tylu aktualizacjach to straszny śmietnik łączący przestarzałą technologię z nowoczesną, takie połącznie tworzy kod spaghetti, który z każdą aktualizacją plącze jeszcze więcej.
Osobiście używam Samsung 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe 980 PRO dla mojego dysku systemowego i W10 startuje w kilka sekund.

Tyle offtopa. Pozdrawiam :)

Opublikowano
3 minuty temu, joltom napisał:

Jak we właściwościach kosza odznaczyć "Wyświetl okno dialogowe potwierdzające usuwanie" ? Mam to wyszarzone  i nie mogę odznaczyć.

WYŁĄCZONE 

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer]
"ConfirmFileDelete"=dword:00000000

WŁĄCZONE

"ConfirmFileDelete"=dword:00000001

Wklej wybrane w notatnik, zmień rozszerzenie z txt na reg - dodaj do rejestru - zrestartuj komputer.

Opublikowano

Niestety nie pomogło

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

11 minutes ago, slipciok said:

WYŁĄCZONE 

"ConfirmFileDelete"=dword:00000000

WŁĄCZONE

"ConfirmFileDelete"=dword:00000001

Wklej wybrane w notatnik, zmień rozszerzenie z txt na reg - dodaj do rejestru - zrestartuj komputer.

Niestety nie pomogło

Opublikowano
7 minut temu, joltom napisał:

Niestety nie pomogło

Niestety nie pomogło

To nadal będzie na szaro. Bo te komendy nie mją tego zmienić - one odpowiadają za to co jest na szaro. Jeden wpis jest za odznaczenie tego drugi za zaznaczenie. 

To powinno pomóc w "odszarzeniu" tej opcji.

I had faced the same issue in Windows 10 where in the "Display Delete Confirmation Dialog Checked and grayed out"

Perform the following steps.

1. Go to run (Win key + r), type gpedit.msc (Admin mode is must)

2. Go to user components > Administrative templates >Windows Components> File Explorer (in WIN 10 in Win 7 it might be windows explorer)

Hopes this solves the problem.

3. In the right window look for  " Display confirmation dialog while deleting files"  double click it and disable the same and click apply and ok.

4. Now check if the Graying out is disabled

Opublikowano

Wprowadziłem jeden wpis i nie pomogło więc usunąłem klucz z rejestru.Wprowadziłem drugi i też nie pomogło.Jak się pozbyć potwierdzania?

Nadal nie działa.Coś nie tak z systemem?

Tak ma być?

15 minutes ago, slipciok said:

To nadal będzie na szaro. Bo te komendy nie mją tego zmienić - one odpowiadają za to co jest na szaro. Jeden wpis jest za odznaczenie tego drugi za zaznaczenie. 

To powinno pomóc w "odszarzeniu" tej opcji.

I had faced the same issue in Windows 10 where in the "Display Delete Confirmation Dialog Checked and grayed out"

Perform the following steps.

1. Go to run (Win key + r), type gpedit.msc (Admin mode is must)

2. Go to user components > Administrative templates >Windows Components> File Explorer (in WIN 10 in Win 7 it might be windows explorer)

Hopes this solves the problem.

3. In the right window look for  " Display confirmation dialog while deleting files"  double click it and disable the same and click apply and ok.

4. Now check if the Graying out is disabled

Dzięki za pomoc lecz nic nie pomaga

W poprzednich systemach Sromotnika wszystko było OK a tu niespodzianka z tym koszem.Ja nie lubię akurat tego potwierdzania.Jest jeszcze jakaś sugestia?

Opublikowano
24 minuty temu, joltom napisał:

Wprowadziłem jeden wpis i nie pomogło więc usunąłem klucz z rejestru.Wprowadziłem drugi i też nie pomogło.Jak się pozbyć potwierdzania?

Nadal nie działa.Coś nie tak z systemem?

Tak ma być?

Dzięki za pomoc lecz nic nie pomaga

W poprzednich systemach Sromotnika wszystko było OK a tu niespodzianka z tym koszem.Ja nie lubię akurat tego potwierdzania.Jest jeszcze jakaś sugestia?

Trzeba autora pytać w takim razie. Nie wiem jak mocno jest kastrowany ten mod. Ogólnie kastracja od W10 20H1 jest... bardzo problematyczna. Usunięcie jednej grafiki może wpłynąć na niedziałanie czterech rzeczy, które logicznie i teoretycznie nie są w żaden sposób powiązane ze sobą i z tą grafiką. Życzę powodzenia :)

Opublikowano
7 godzin temu, slipciok napisał:

Trzeba autora pytać w takim razie. Nie wiem jak mocno jest kastrowany ten mod. Ogólnie kastracja od W10 20H1 jest... bardzo problematyczna. Usunięcie jednej grafiki może wpłynąć na niedziałanie czterech rzeczy, które logicznie i teoretycznie nie są w żaden sposób powiązane ze sobą i z tą grafiką. Życzę powodzenia :)

Już odpowiadam - podczas przygotowywania obrazów bazowych użyłem w jednym z narzędzi opcji, która niestety nieodwracalnie wprowadza efekt, o który toczy się tu dyskusja. 

Mylnie uznałem że wszyscy będą zadowoleni z ustawień opróżniania kosza, a tu jednak nie. 

Ja osobiście muszę mieć to okno dialogowe potwierdzające usuwanie śmieci z kosza, bo niejednokrotnie uratowałem dzięki niemu ważne pliki przed kasacją. 

W kolejnym jesiennym iso na nowej podstawie OBIECUJĘ nie dotykać się tego zakichanego kosza. 

Opublikowano
2 godziny temu, srom-otnik napisał:

Już odpowiadam - podczas przygotowywania obrazów bazowych użyłem w jednym z narzędzi opcji, która niestety nieodwracalnie wprowadza efekt, o który toczy się tu dyskusja. 

Mylnie uznałem że wszyscy będą zadowoleni z ustawień opróżniania kosza, a tu jednak nie. 

Ja osobiście muszę mieć to okno dialogowe potwierdzające usuwanie śmieci z kosza, bo niejednokrotnie uratowałem dzięki niemu ważne pliki przed kasacją. 

W kolejnym jesiennym iso na nowej podstawie OBIECUJĘ nie dotykać się tego zakichanego kosza. 

Tak, to problem z tworzeniem modow. Nie wazne jak by sie dobrze chcialo, to kazdy chcialby miec inaczej ;)

Szczesliwie jest 10000 modow, a i kazdy moze zrobic wlasnego. Nie kazdy jednak to rozumie.

Nie przejmuj sie. Rob moda, jak pod siebie, bo robiac pod innych to mozna zwariowac.

Dzieki za ciezka prace.

Opublikowano

Jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził i z pewnością nigdy się nie urodzi.Dzięki za pracę nad modami.A z tym koszem to naprawdę ważna funkcja,mnie także już wiele razy pomogła ocalić coś co ( przypdkowo) znalazło się w koszu.

Opublikowano

Cześć mam problem z zainstalowaniem Origina doinstalowałem dodatkowe niezbędne pakiety ale nadal wywala błędy. Jakieś sugestie mile widziane - jestem świeżo po formacie
CPU e3 1245
GPU r9 280x
RAM 4x4 GB
Przed formatem było ok

Opublikowano
1 godzinę temu, Eleks napisał:

Musisz doinstalować biblioteki systemowe - tutaj masz pakiety AllInOne ->

Dzięki wielkie, nawet nie miałem pojęcia że istnieje taka paczka. Dodałem do mojego folderu must have po formacie. Szczerze to myślałem że to może być wina Ventoy i podczas instalacji jakieś błędy mogły wyskoczyć bo musiałem ręcznie zbootować po kopiowaniu plików systemowych.
Puki co zadziałało.

Opublikowano

Cześć, mam turbo problemy na 2 pc z grami . wywala mi beż żadnych symptomów czy błędów log z przed chwili:
Nazwa aplikacji powodującej błąd: bf1.exe, wersja: 1.0.57.44284, sygnatura czasowa: 0x5b92a7fa
Nazwa modułu powodującego błąd: bf1.exe, wersja: 1.0.57.44284, sygnatura czasowa: 0x5b92a7fa
Kod wyjątku: 0xc0000005
Przesunięcie błędu: 0x000000000112f84e
Identyfikator procesu powodującego błąd: 0xc6c
Godzina uruchomienia aplikacji powodującej błąd: 0x01d73d9d6098c652
Ścieżka aplikacji powodującej błąd: E:\GAMES\Battlefield 1\bf1.exe
Ścieżka modułu powodującego błąd: E:\GAMES\Battlefield 1\bf1.exe
Identyfikator raportu: 8994b014-f1da-45d7-8a41-cd1e09120974
Pełna nazwa pakietu powodującego błąd:
Identyfikator aplikacji względem pakietu powodującego błąd:

Zastanawiam się czy to kwestia systemu czy sprzętu.
Od razu mówię: Windows w wersji pełnej z defenderem
Specka:
CPU - Ryzen 5 2600
GPU - RTX 2060 EVGA
RAM - Aegis G.Skill 2x 16 3000mhz ( XMP )
Zasilacz - CV550 Corasar

Opublikowano
Godzinę temu, bencom napisał:

Witam wszystkich czy ktoś może mi powiedzieć jak w tej modyfikacji zmienić sieć z publicznej na prywatną ?

Usługi domyślne w Optymalizatorze Usług, następnie w nowym panelu sterowania zakładka Sieć i bez problemu. 

Opublikowano
Godzinę temu, Sid007 napisał:

Sromotnik, który swój wypiek byś najbardziej polecał? Zastanawiam się nad 1909, która już chyba ma obsługę RT.

Znacie moje zdanie - Win JG7/8.1

W10 -> 20H2 - jest nieco lepiej dopracowane niż 1909, ale i ten ostatni jest też, po prostu b. udany (nieskromnie mówiąc :E )

Opublikowano

O co tu chodzi? System w wersji Lite, czyli bez Defendera. Aktywny Simplewall, który Defendera powinien i tak wyłączyć.

Opublikowano
13 godzin temu, srom-otnik napisał:

1909, ale i ten ostatni jest też, po prostu b. udany

Właśnie wróciłem do niego, może to moje subiektywne odczucie, ale w Twojej wersji lite jest po prostu szybszy od 20H2.Oczywiście w rezerwie trzymam niezawodne Win JG7/8.1 :)

srom-otnik lubi to
Opublikowano

@srom-otnik , byłbym wdzięczny za jakieś sugestie do mojego wcześniejszego posta. Obraz sciągnięty i zgrany rufusem na pena. Wybrany Home Lite. Takie coś mogłaby zrobić jakaś aktualizacja, ale WU jest wyłączone w tym modzie (?). Mógłbym system przelecieć skryptami i wyłączyć WD i WU, ale sam piszesz, żeby tego nie robić. Zresztą kłóciłoby się to z ideą moda.