Franz Maurer Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2021 Witam serdecznie mam takie pytanie, czy szybkie uruchamianie w Windows 8.1 i to jest chyba hibernacja inaczej, czy to szkodzi dyskowi SSD w jakiś sposób ? Cytuj
Nieobecny Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2021 To nie jest jednoznaczne z hiberanacją, ale bez hibernacji nie działa szybkie uruchamianie. Nie szkodzi zbytnio. Po co szybkie uruchamianie w SSD? Franz Maurer lubi to Cytuj
Widzior Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2021 20 minut temu, wiktorynek napisał: Po co szybkie uruchamianie w SSD? Żeby zyskać 10sekund życia na dobę i pochwalić się na forum? robert190880 i renatan lubią to Cytuj
VACek Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2021 Co do hibernacji zawsze po instalacji systemu w CMD wklepuję: "powercfg -h off" ENTER renatan, Eleks i Franz Maurer lubią to Cytuj
BartAcid Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2021 <ściana> Ja wszystkim akurat włączam hibernacje (w lapkach przynajmniej) i ustawiam zamknięcie ekranu by się hibernował. Tylko proszę nie mówić o tym iż na SSD się szybko uruchamia system więc po co. Po to że wracamy do pracy z tym zestawem aplikacji i napisanego tekstu z jakim ją przerwaliśmy. A wyłączenie spowoduje zamknięcie wszystkiego. I dodatkowo hibernacja niemal nie zużywa akumulatora i jak takowy się rozładuje to system wstaje normalnie jak przy zwykłym uruchamianiu. Więc tak, HIBERNACJA ON. Franz Maurer i jarexpol lubią to Cytuj
Franz Maurer Opublikowano 5 Lutego 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2021 Rozumiem, dziękuje Panowie za wyjaśnienie czyli na to wygląda, że szybkie uruchamianie można zostawić ponieważ nie szkodzi to dyskowi SSD tylko podnosi ta opcja TBW tak słyszałem. Ale rozumiem, że przez najbliższe 5 albo 10 lat dajmy na to SSD przeżyje ? Cytuj
VACek Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2021 4 godziny temu, BartAcid napisał: <ściana> Ja wszystkim akurat włączam hibernacje (w lapkach przynajmniej) i ustawiam zamknięcie ekranu by się hibernował. Tylko proszę nie mówić o tym iż na SSD się szybko uruchamia system więc po co. Po to że wracamy do pracy z tym zestawem aplikacji i napisanego tekstu z jakim ją przerwaliśmy. A wyłączenie spowoduje zamknięcie wszystkiego. I dodatkowo hibernacja niemal nie zużywa akumulatora i jak takowy się rozładuje to system wstaje normalnie jak przy zwykłym uruchamianiu. Więc tak, HIBERNACJA ON. Nie wiem ale na PC jak i Lapku hibernacje mam wyłączoną i bez problemu usypiam PC czy lapka. Laptop ostatni raz wyłączałem chyba w styczniu normalnie klape zamykam i mi usypia z wyłączoną hibernacją i nic nie tracę. Cytuj
BartAcid Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2021 Ja wolę hibernacje zamiast usypiania. W PC faktycznie jakoś nie ma to znaczenia chyba że korki wywali W lapkach nie raz miałem kłopot jak bateria się ludziom rozładowała w czasie uśpienia. A że teraz ciężko się do niej dobrać to wybieram takie rozwiązanie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi