Jump to content

Recommended Posts

Posted

Na partycji D:/ samoistnie zmienił się system plików z NTFS na RAW. Próbował naprawy poleceniem "chkdsk /f E:" i programem MiniTool Partition Wizard zgodnie z instrukcją: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. W obu przypadkach informacja: "Nie można otworzyć woluminu do bezpośredniego dostępu". Na partycji tej mam wszystkie programy, dokumenty, gry, pliki rar, pdf itp. czyli praktyczne wszystko, gdyż na C:/  mam praktyczne wyłącznie system. Czy są jakieś szanse na przywrócenie NTFS bez utraty danych?

Proszę o pomoc.

Posted

Poszukaj tutoriala na yt do programu DMDE. W darmowej wersji powinien bez problemu sobie z tym poradzić.

Ale przedewszystkim sprawdź czy nie masz jakichś Bad Sector-ów na tym dysku. Może stąd problem, bo takowy akurat wylądował tam gdzie leży Boot Record tej partycji.

Posted

Darmowa wersja odzyskuje tylko pojedyncze pliki. Można kupić pełną albo dobrze poszukać w necie. Linków do cracków nie zamieszczam tu.

Miałem podobny problem, tylko z pendrive gdzie dało się odzyskać dane.

Posted

Ja pisałem o przywróceniu partycji do działania. Nie o odzyskiwaniu. DO odzyskania jest masa programów, bardzo dobry darmowy TestDisk.

DMDE raczej nie znajdziesz w necie w pełnej wersji.

Oczywiście za każdym razem trzeba mieć nośnik by pomieścić odzyskiwane materiały.

Posted

Pobrałem EaseUs ale po uruchomieniu okazało się, że jest to wersja 64 bitowa, a ja potrzebuję pod Win XP x86 więc na razie "stoję". Najlepiej było by gdyby można było odzyskać całą partycję, zapisać ją na dysku zewnętrznym i po formacie ponownie przenieść ją na partycję.

Posted

Nie rozumiem w czym jest problem, że bootowalny LiveCD jest w wersji 64bit, skoro chodzi o naprawę partycji/odzyskanie danych, i to na partycji bez systemu, gdzie są same dane.

Posted

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Ściągnij, zrób sobie pendriva i będziesz tam miał wybór czy 32bit czy 64. Pendrive można zrobić rufusem czy czym się chce.

Rozumiem, że problemem jest sprzęt który nie ma wsparcia dla 64bit środowiska.

Posted
2 minuty temu, BartAcid napisał:

Rozumiem, że problemem jest sprzęt który nie ma wsparcia dla 64bit środowiska.

A na moje ma, tylko autor sobie ubzdurał, że skoro ma na dysku WinXP 32bit, to musi użyć takiego LiveCD :E Tak to jest, jak się zakłada temat i nie podaje specyfikacji sprzętu, a potem wróżenie z fusów.

Posted

Ale to jaki masz windows nie ma totalnie żadnego znaczenia do tego co uruchamiasz do odzyskania. Możesz sobie Linuxa odpalić z pendriva jak chcesz. Znaczenie ma tylko procesor czy wspiera x64 czy nie.

jarexpol likes this
Posted

Strielec z wcześniejszego mojego posta i tam masz wersje win x86. A w Strielcu całą masę programów do odzyskiwania, diagnozy uszkodzenia dysku i inne.

Brawo TY pozwól nam napisać jak powiesz, co i jak naprawiłeś bez zbędnej dyskusji.

Albo przełóż dysk do innego kompa który ma x64.

Posted

Pokaż SMART dysku na forum.

Pobrać DMDE

DMDE > rozpakować, uruchomić (nie wymaga instalacji) > zgoda na licencję > Wybrać :

Urządzenia Fizyczne > dysk z uszkodzoną partycją i OK

Zapisać screen z oknem „Partycje” i pokazać na forum.

37linx3 likes this
Posted

Partycje wyglądają poprawnie, co nie oznacza iż mógł zostać uszkodzony jakiś plik systemowy NTFS.

DMDE

W oknie wyboru dysku kliknąć na

„Parametry” w kolejnym oknie > Dodatkowe

W oknie Dodatkowe klik na „SMART”

Program wyświetli atrybuty SMART, należy rozciągnąć okno, aby zobaczyć komplet atrybutów

Pokazać screen na forum.

Bez oceny SMART dysku ST500DM002, dalsze działania wykonujesz na własną odpowiedzialność.

Zaznacz partycję

WIN XP MEDIA w oknie DMDE Partycje

Kliknij "Otwórz wolumin"

Otwarte zostanie nowe okno. Po lewej stronie spis dostępnych katalogów.

Klikając na wybrany katalog otrzymasz w prawej części okna pliki dostępne do odzysku. Odzyskaj jakiś NA INNY NOŚNIK i sprawdź poprawność

Wersja FREE DMDE nie odzyskuje struktury katalogów, natomiast możesz odzyskać jednocześnie wszystkie pliki z otwartego katalogu(do 4000 plików) zaznaczając je w prawej części okna.

Posted

atrybuty

05, BB, BC sugerują konieczność wymiany dysku.

BC - należy sprawdzić taśmę zasilającą dysk(docisnąć ?)

Okazja przejścia na SSD

Dalsza naprawa:

1 Pobrać i utworzyć nośnik

Boot z nośnika Kaspersky

Jeśli partycja z danymi jest widoczna - kopia danych na inny nośnik.

Gdy Linux(Kaspersky) również partycji nie widzi pozostaje odzysk DMDE opisany poprzednio.

37linx3 likes this
Posted

Nowy dysk jest już "w drodze", gdyż przewidywałem taką ewentualność. Nie będzie to SSD lecz nowy HDD ze względów ekonomicznych. Cena nowego SSD przewyższyła by wartość całego PC. Jak radzisz mam zamiar kopiować uszkodzoną partycję na dysk zewnętrzny. Nie wiem czy użyję DMDE, gdyż w wersji free ma bardzo duże ograniczenia.

Posted

Partycja MEDIA - 425GB

Możesz wykonać kopię posektorową(DMDE) partycji MEDIA do pliku, na inny nośnik, ale potrzebujesz na to ok 425GB miejsca.

Plik obrazu .bin otworzysz

"Open Image"

Opisy i screeny programu na stronie.

Lub jeśli lubisz ryzyko i nie boisz się utraty danych, możesz w DMDE, w oknie Partycje:

1 zaznaczyć partycję Rozszerzona 459GB, klik prawy myszy (PPM)> Usuń partycje

2 zaznaczyć MEDIA PPM > Wstaw partycje > wstaw jako podstawowa

3 To samo z partycją BACKUP

Zapisać zmiany w DMDE

Restart komputera. Powinny pojawić się partycje MEDIA i BACKUP w Mój komputer. Jeśli nie - sprawdź „Zarządzanie dyskami” – może trzeba przypisać im literę.

Jest to jednak operacja ryzykowna i ja, bez kopii posektorowej, bym jej nie wykonywał.

Ale to Twój dysk i Twoje dane.

Posted

Osobiście skłaniałem się do Easeus Data Recovery lub (ze wskazaniem) Lazesoft Recovery Suite 4.3.1 Unlimited Edition WinPE 32 Bit. Nie mogę znaleźć poradnika, który w sposób "łopatologiczny" wyjaśni kopiowanie w DMDE.

Posted

KOPIA POSEKTOROWA DMDE

DMDE >

Urządzenia Fizyczne > zaznaczyć dysk i OK

Zamknąć okno Partycje.

W oknie DMDE

Narzędzia > Kopiuj sektory

Okno Kopiuj sektory

Źródłowy > wybrać Partycja

W oknie wyboru zaznaczyć Partycja(klik) > wybrać partycję pojawią się pod źródłowy:

adresy sektorów początku i końca partycji

Sektor początkowy 0 ponieważ to zerowy sektor wybranej partycji

Liczba sektorów : wszystkie sektory partycji

Sektor końcowy : adres logiczny sektora końcowego partycji

Docelowy > zaznaczyć Plik (klik)

Wybrać miejsce do kopiowania pliku obrazu partycji i OK

Pod docelowy pojawi się lokalizacja i nazwa pliku .bin

nazwa pliku zawiera fizyczny adres pierwszego sektora partycji i ilość sektorów

DMDE ponownie zapyta co i gdzie zapisać klik na OK i zacznie kopiować

a tak dla sportu:

37linx3 likes this