Skocz do zawartości

Co wybrać z modyfikowanych systemów JG7, JG8, JG10 1909 czy JG10 2004 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od kilku lat jeżdżę na JG7 Sromotnika.. system śmiga i nigdy nie zawiódł. Jakieś drobne problemy zdarzają się, no ale nie są mocno istotne.

Tymczasem ponownie zastanawiam się, nad maksymalizacją osiągów i możliwości systemu. Bo nie sztuką jest kupić procesor, ram i płytę lub laptopa za kilka tysięcy.

Porównałem dziś na 3 identycznych komputerach 7470 i 7450 trzy Sromotnikowe produkty jak w temacie... choć co do jednego mam wątpliwości. To znaczy pobrałem i zainstalowałem JG10 2004, ale we właściwościach systemu jest kompilacja 19041 ?!?! A powinno być chyba 2004 ?

1

Sromotnik możesz sprawdzić ?

Wyniki jakiś pomiarów świadczących o lekkości i braku balastu :) dla mnie laika.

JG 10 Pro light 19041

97 procesów, 1,0 GB Ram

po doczyszczeniu wbudowanymi narzędziami:

77 procesów, 0,8 GB Ram

JG 8 Pro light 9600

23 procesy, 0,610 GB Ram

po doczyszczeniu wbudowanymi narzędziami:

22 procesy, 0,521 GB Ram

JG 7 Pro light 7601

26 procesów, 0,7 GB Ram

2

w nowszych liniach laptopów potrzeba dysków z interfejsem M2 , warto żeby obsługiwały Nvme. W wielu ich tańszych modelach trzeba sterowników pod win7 , które nie zawsze są dostępne. Tym samym przejście na win 8 czy 10 poszerzyłoby wybór.

3

podobno win 8 i 10 lepiej są wydajniejsze i bardziej przygotowane do nowych technologii, interfejsów itp ?

4

najlepiej byłoby każdy przetestować, ale wstępnie chciałem się pokierować Waszymi sugestiami co najlepiej wybrać zakładając kryteria:

- nie planuję aktualizacji pomiędzy wydaniami, o ile wydania będą co ok 6 miesięcy..
- nie gram
- preferuję lekkie i proste systemy

reinstalacja wszystkich programów itp jest dość kłopotliwa, dlatego Wasze opinie byłyby nieocenione.

5

Jeśli miałby być JG10 to który: 19041 czy 2004 ?

6

czy schemat partycjonowania przy instalacji MBRlub GPT uefi (bez csm) ma jakiś wpływ na prędkość działania systemu ?

Wstępne wrażenie jest..

JG7 działa mig-mig choćby przy wyświetlaniu okien, wyszukiwaniu z wiersza z lupką... JG8 i JG10 są jednak jakby wolniejsze i zaspane.

Opublikowano

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]Nie zauważyłem jakiś usuniętych istotnych dla mnie składników, ale jestem amatorem.

W sieci głośno o ghost spectre.. o autorze i jakiś prywatności ani słowa...

chyba spróbuję, choć większym zaufaniem darze produkty krajowe. Skoro jednak tak wiele osób korzysta to może pofatygował się ktoś o sprawdzenie czy system nie ma jakiejś furtki lub telemetrii.

Jak pisałem powolność jest w pojawianiu się okienek, wyszukiwaniu.. możę potrzeba czasu, bo spotkałem się z tym na różnych wersjach windows.

Poczekajmy na głos Naszej kadry modyfikatorów...  co do tego mod-u :)

Adonx,

który dokładnie ghost ?

Opublikowano
3 godziny temu, franekfranek napisał:

W jednym laptopie mam klucz w BIOS-ie... zatem obojętne, ale w drugiem takowego klucza brak. Jakie wersje zyskuje i w czym lepsze jeśli instalowałbym legala (ze swoim kluczem) ?

A masz lickę Home Czy Pro ?

mod P4VLO to też bardzo fajny system działam na nim bezproblemowo od 23.10.2020

franekfranek lubi to
Opublikowano
6 minut temu, franekfranek napisał:

Jakub, P4VL0 dzięki.

Kamiloxf, mam Pro.

To masz do wyboru :
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] bardzo fajny mod z możliwość doinstalowania sklepu,xbox i innych wbudowanych aplikacji w razie potrzeby w instalatorze jest kilka wersji z defenderem lub bez
oraz

Stabilny testuje od kilku dni i na ten moment żadnych problemów. Mod zrobiony  z głową i fajnie zoptymalizowany (brak tylko jakiś narzędzi które byłyby wartością dodaną ale to sugestia)

franekfranek lubi to
Opublikowano
3 minuty temu, franekfranek napisał:

Hmm dziwne. Krajowy JG10 2004 schodzi do 77, a zaskakuje JG8 22-23 procesami. Czemu tak ? Każdy proces to dla mnie podejrzane zło :)

bo w JG masz zalecenie łączenia SVCHOST co w moich testach powoduje niestabilność systemu

franekfranek lubi to
Opublikowano

Zgodzę się ! I kafelki... poza tym nie przyjmuje nazwy użytkownika w postaci ciągu cyfer. No ale logowanie u mnie 1x dziennie, może przeżyje. Aha to pewnie i pytań o klawiatury, zabezpieczenie przed kradzieżą, rozpoznawanie mowy, zakres informacji jakich udzielamy do MS... też pewnie się nie da usunąć. To na szczęście jeszcze żadziej, bo ok 1x / rok :)

Opublikowano
18 godzin temu, srom-otnik napisał:

Zakochałbym się w W8.1, ale mnie wk***ia w tym OSie ekran logowani, którego nijak nie wyedytujesz i nie zmodyfikujesz. Jest po prostu szkaradny... Taki drobiazg, ale wg mnie nie do przyjęcia.

Mam 8.1 na PC i jest sztos. Szkoda tylko, że na moim laptopie nie podziałam na nim bo stery tylko do w10 ;/

Opublikowano
W dniu 7.11.2020 o 21:39, srom-otnik napisał:

Będzie wszystko w najbliższych kilku miesiącach - W7, W8, W10 - jak co rok, cała seria.

O ile mnie szlag nie trafi przez Covid...

Panie Sromotnik, na wstępie życzę żeby jednak szlag nie trafił z tego bądź innego powodu. Chciałbym zapytać kiedy można spodziewać się wersji JG10 2009? Zainstalowałem 8.1, ale szkaradny po prawdzie oraz brak trybu ciemnego wypala mi gałki. Wdzięczny będę za odpowiedź, choć zdaję sobie sprawę, że pytań takich mnogo.

Pozdrawiam i znośnego tygodnia życzę,

B. 

franekfranek lubi to
Opublikowano (edytowane)

Bins, podzielam opinie co do ciemnego .Używam z powodzeniem od ok 15 lat wbudowanego trybu wys kontrast nr2. W JG7 dodawałem mały plik. Próbowałeś odnaleźć takowy dla JG8 ? Tutaj np jest mowa:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jak dobrze pamiętam mnie ktoś podsyłał paczkę z tym schematem.

Podsumowując dobre pytanie bo jestem w trakcie instalacji JG 8 :)

--------

Z nikąd pomocy... sam sobie przerobiłem schemat kolorów z windows 7 :) Dodałem stosowny temat, dla zachowania porządku.

Edytowane przez franekfranek
aktualizacja
Bins lubi to
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie