Jump to content

Win JG7 x64 Final

srom-otnik

Recommended Posts

Win JG7 x64 Final

Home & Pro

26.03.2020

I. Dodano:
IE11, NetFramework 4.8, wszystkie poprawki do 21.03.2020r (bez telemetrycznych), Bypass v5 do wersji pełnych, Notepad2, HashChek, Dism++, 2 kompozycje graficzne, tryb pracy na dyskach SSD oraz dla gier, Optymalizator Usług i funkcję Czyszczenie.

II. Usunięto

Wersja pełna:

- telemetria;

Dodatkowo wyłączono moduły (można je ponownie włączyć w panelu sterowania):

- przeglądarka XPS;

- skanowanie i faksowanie;

- gadżety pulpitu;

- DVD Maker;

- Windows Media Center;

- Tablet PC.

Lite:

- telemetria;

- Windows Update;
- tablet z całą jego funkcjonalnością (w tym także klawiatura ekranowa);

- centrum powitalne i centrum akcji;

- przeglądarka XPS;

- diagnostyka;

- obsługa podczerwieni;

- "łatwy transfer";

- sterowniki tunerów TV;

- indeks wydajności;
- język naturalny, języki, układy klawiatur;

- Wordpad;

- pomoc;

- kopia zapasowa i przywracanie systemu;
- przykładowa muzyka, wideo i obrazy, wygaszacze ekranu, dźwięki systemowe;

- gadżety pulpitu;

- karty inteligentne;
- gry;
- IIS;

- podsystem UNIX;
- zdalne wsparcie, rejestr zdalny;
- ponadto extremalnie zredukowany został rozmiar magazynu winsxs.

III. Instalacja:

Gdy ukaże się PULPIT należy krótką chwilkę poczekać i nic nie klikać aż pojawi się okno instalatora z pytaniem:
"Czy system został zainstalowany na dysku SSD?"
- przy poprawnej odpowiedzi zostanie wprowadzony cały pakiet stosownych ustawień.

Po instalacji zastosuj bardzo ważne wskazówki do końcowych ustawień systemu -> wszystko w INSTRUKCJI na pulpicie.

IV. Użytkowanie (jeśli jakaś funkcja w Lite nie działa - należy wybrać wersję Full, w której działa WSZYSTKO!):

1. !!! INSTRUKCJA na pulpicie - to pierwsze co macie przeczytać !!!
Do instalacji nowo podpiętego sprzętu, ewentualnych przyszłych krytycznych aktualizacji z Windows Update, bezpiecznie jest włączyć w Optymalizatorze Usług na czas instalacji - konfigurację domyślną usług, a po udanej instalacji należy ustawić usługi wg własnych minimalnych potrzeb.

2. Polecam używać funkcji "Czyszczenie" z menu prawokliku, zawsze po instalacji nowych sterowników, programów i wtyczek do przeglądarek - wygasza on dodatkowe obciążające wpisy rozruchowe oraz głęboko oczyszcza system ze śmieci, redukując rozmiar zajmowanego miejsca na dysku.

3Nie używać ŻADNYCH dodatkowych optymalizatorów - programów/kombajnów ingerujących w usługi i rejestr, bo później będzie sporo Waszych pytań, ale bez żadnej mojej odpowiedzi. Wszystko co potrzebne do długotrwałego korzystania z systemu jest już w niego wbudowane. Jedyny możliwy do zaakceptowania soft dodatkowo czyszczący to CCleaner ustawiony domyślnie. Nie polecam również żadnych skryptów antyszpiegowskich, gdyż podobnie jak wspomniane programy - zmieniają dostarczone przeze mnie ustawienia.

4. Wersje pełne systemu można aktualizować. Po Wybraniu ustawień domyślnych w OU przejść do panelu sterowania, wyszukać łatki i uwaga! zaznaczyć i pobrać tylko:

- dużą comiesięczną łatę bezpieczeństwa;

- dużą comiesięczną łatę dla NET-a;

i ewentualnie:

- definicje dla Defendera;

- MRT (narzędzie odrobaczania).

Pozostałe małe łatki to czysta telemetria i narzędzie do sprawdzania legalności systemu. Należy je wszystkie odznaczyć i dodać do ukrytych, aby ich przypadkiem nie pobrało:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

5. System nieaktywowany - należy podać swój klucz.

Rozmiar ISO: 2,67 GB - kompresja ESD
MD5: 9b001732819564c03f483f3b342afb11

LINK z [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

LINK z [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

4 godziny temu, zabujczyyyy napisał:

Jakieś zmiany względem poprzednika? Jak wydajnościowo? Bo nie wiem czy pobierać, aktualnie siedze na poprzedniej wersji i już więcej nie wycisne z tego systemu ani laptopa, dlatego pytam czy jest sens, czy coś zauważone jest czy chodzi lepiej? Czy po prostu pod względem telemetrii i łatek zrobiona finałka?

Nieznaczne zmiany, na pewno lepsza optymalizacja usług, ale wydajnościowo to jest to samo. Cudów nie wyciśnie już z tej platformy, chyba tylko kalecząc system tak, że niewiele jeszcze będzie działało. Staram się robić systemy w miarę uniwersalne, a nie cięte na miarę indywidualnych potrzeb. Sobie mogę takie coś skroić, ale Wam nie mogę, bo zaraz będzie milion żali, że coś nie działa.

14 minut temu, morfeusz napisał:

Wersja okrojona  lite jest także? 

Nie, jeszcze nie ma, na razie sprawdźcie działanie tego surowca. W tej wersji nie chcę już NIC zmieniać, bo wszystko dopięte na ostatni guzik. Więc pewnie zastanawiacie się po co to iso testowe???

M$ spaprał ostatnie łatki, przedostatnia uszkodziła skalowanie tapet pulpitu (czarne tło, przy rozciągniętym obrazie). Poprawka, która to naprawiła - uszkodziła mechanizm zamykania systemu... U mnie ten problem się nie ujawnił, ale u Was może.
Nie wiem, czy M$ wyda poprawkę na to co zepsuł, jeśli nie, to bieda...

zabujczyyyy likes this

Witam serdecznie. Kiedy pojawił się WIN JG7 Finał to sprawa była prosta, lecz te kolejne bugi ze strony okienka, a wiec czekanie na łatki hmm aby był Finał Finałów. Kusi Windows 10 coraz mocniej i wiem jaka jest różnica miedzy LTSC a Pro lecz przecież to nie wersje oficjalne. Patrząc na rozmiar to bardziej zachęca LTSC która waży 600 MB mniej niż Pro. Czyli bliżej jej do rozmiaru Win7 hehe ;-) Na poważnie Panie Srom-otnik której wersji dać lepiej szansę ?? Laptopy hmm najmłodszy to pięć generacji wstecz, lecz w każdym wsadziłem SSD plus by było 8GB aby mieć takie "Minimum" rodzinka, znajomi chwalą sobie używanie ;-) Ostatnio nawet do ich uszu doszła informacyjna panika, że trzeba "Szybko przejść na 10siątkę" hehe Przez takich ludzi jak Pan i troszkę ja (skoro innym instaluje) to bardzo negatywnie wpływamy na sprzedaż nowych laptopów i komputerów stacjonarnych ;-)

43 minuty temu, Grzegorz83 napisał:

Ostatnio nawet do ich uszu doszła informacyjna panika, że trzeba "Szybko przejść na 10siątkę" hehe

Tak jak zawsze przy końcu wsparcia, dopóki programy działają to nie ma co rozglądać się za nowy systemem.

51 minut temu, Grzegorz83 napisał:

Przez takich ludzi jak Pan i troszkę ja (skoro innym instaluje) to bardzo negatywnie wpływamy na sprzedaż nowych laptopów i komputerów stacjonarnych ;-)

Nikt nie wpływa negatywnie, kto potrzebuje lepszych osiągów (fps, rendering itd.) i go stać to kupuje nowy sprzęt.

59 minut temu, Grzegorz83 napisał:

każdym wsadziłem SSD plus by było 8GB

Przecież sam napisałeś, że dokupujesz podzespoły, niestety laptopów za bardzo nie da się rozbudować, to więcej podzespołów nie kupisz.

Miałem na myśli dawanie "Laptop" drugiego życia, bo to właśnie się dzieje kiedy mamy odpowiednio skrojony system (jak ten) i wymienimy dysk HDD na SSD. Ludzie widzą w sklepie jak działa nowy laptop mający "czysty" system i tej "Responsywności" też oczekują.  Dla mnie miłą niespodzianką bywa, że połączenie starszego laptopa i odchudzonego systemu daje wręcz w ich mniemaniu nawet lepsze efekty. Kupno nowego z 1001 rzeczy których nie potrzebują, nigdy nie użyją w swoim systemie, to jest tylko wtedy zbędny wydatek. Odczucia są pozytywne i mam nadzieję, że Pan Srom-otnik będzie kontynuował wręcz "Misje". Jak sami widzimy windows 10 coraz szybciej puchnie i ten trend się raczej już nie zmieni ;-)

Ziggy likes this

7 godzin temu, Luis napisał:

ponawiam pytanie

Nad Twoim pierwszym postem autor napisał :

W dniu 11.02.2020 o 21:50, srom-otnik napisał:

Nie, jeszcze nie ma, na razie sprawdźcie działanie tego surowca. W tej wersji nie chcę już NIC zmieniać, bo wszystko dopięte na ostatni guzik. Więc pewnie zastanawiacie się po co to iso testowe???

M$ spaprał ostatnie łatki, przedostatnia uszkodziła skalowanie tapet pulpitu (czarne tło, przy rozciągniętym obrazie). Poprawka, która to naprawiła - uszkodziła mechanizm zamykania systemu... U mnie ten problem się nie ujawnił, ale u Was może.

Jak nie sprawdzisz u siebie, to się nie dowiesz

Luis and srom-otnik like this

Z tym domniemanym FINAL-em chyba poczekamy, bo M$ może jeszcze wszystko łaskawie naprawi. Jeśli nie, to muszę wyrzucić do śmieci swoje dopieszczone ISO z HP+Pro i zrobić od nowa, tylko z łatkami do końca grudnia, bez styczniowych i lutowych, które jak już się pewnie orientujecie - sporo namieszały. 

Pożyjemy, zobaczymy. Teraz proszę o testy funkcjonalności tego co udostępniłem. Sprawdźcie wydajność, prędkość rozruchu, działanie Optymalizatora Usług we wszystkich scenariuszach jakie on proponuje.

PZDR!

Witam.

Szacunek za poświęcony czas.

Jest to naprawdę "dopieszczone ISO z HP+Pro"

System chodzi płynniej niż ThinPC !

Testowałem wiele modyfikacji "Srom-otnika", również sam zrobiłem kilka wersji lite programami  typu WinReducer .

Żadna nie dorównuje tej modyfikacji. Czas uruchamiania , zamykania systemu, płynność działania -  (nawet moja wersja lite ważąca około 700 mb tak nie śmigała).

Pozdrawiam i dziękuję ze włożony czas.

Ja zostaję przy tej wersji ;).

Procesor IntelCore2Duo z 4 gb ramu.

Piterosky likes this

Czy jest szansa aby postawić ten system na staryn Dellu z intel pentium 4 3.0 ghz :whistle3: Instalator rusza i po ikonie W10 dalej nie startuje, po prostu wraca do odpalenia windowsa. Zainstalowałem wcześniej ThinPC i gdyby nie błędy w Office (nie dało rady zapisać plików w Wordzie, Exelu - edytować już istniejące można było) to bym zostawił bo działał extra w porównaniu do oryginału. Instalowałem O2016, może ktoś podpowie jaki będzie na pewno działał.

Ale najchętniej przetestowałbym tego moda, czy da radę 

2 godziny temu, as1as napisał:

Czy jest szansa aby postawić ten system na staryn Dellu z intel pentium 4 3.0 ghz :whistle3: Instalator rusza i po ikonie W10 dalej nie startuje, po prostu wraca do odpalenia windowsa. Zainstalowałem wcześniej ThinPC i gdyby nie błędy w Office (nie dało rady zapisać plików w Wordzie, Exelu - edytować już istniejące można było) to bym zostawił bo działał extra w porównaniu do oryginału. Instalowałem O2016, może ktoś podpowie jaki będzie na pewno działał.

Ale najchętniej przetestowałbym tego moda, czy da radę 

Nie da rady, te systemy są x64 (64-bit), a Twój procesor jest x32 (32-bit) -> [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], przeinstaluj ThinPC

20 stycznia wyszła nowa wersja

W dniu 29.04.2018 o 09:54, srom-otnik napisał:

Sam chciałbym mieć to już z głowy, ale poczekajmy jeszcze na marcowe łatki. Zobaczymy, czy w ogóle M$ będzie chciał naprawić ostatni błąd w lutowej łatce. 

JG7 Final MUSI mieć gwarantowaną jakość "surowca". Na nim ma powstać JG7 Lite, którego jeszcze z oczywistych względów nie ma. Dwa tygodnie nas nie zbawią.

Najważniejsze, że jest to najlepsze moje wydanie W7 jakie kiedykolwiek udało mi się wykonać. Zero moich bugów, świetna wydajność i szybkość pracy, oby tylko M$ jeszcze poprawił, co spierniczył i będzie prawdziwy FINAL.

PZDR!

W dniu 26.02.2020 o 09:38, srom-otnik napisał:

Sam chciałbym mieć to już z głowy, ale poczekajmy jeszcze na marcowe łatki. Zobaczymy, czy w ogóle M$ będzie chciał naprawić ostatni błąd w lutowej łatce. 

JG7 Final MUSI mieć gwarantowaną jakość "surowca". Na nim ma powstać JG7 Lite, którego jeszcze z oczywistych względów nie ma. Dwa tygodnie nas nie zbawią.

Najważniejsze, że jest to najlepsze moje wydanie W7 jakie kiedykolwiek udało mi się wykonać. Zero moich bugów, świetna wydajność i szybkość pracy, oby tylko M$ jeszcze poprawił, co spierniczył i będzie prawdziwy FINAL.

PZDR!

Rozumiem że wersja pełna jest już dopieszczona, łatki schrzanione przez MS,  też poprawione, skoro w tytule jest napisane Finał?  Lite też będzie? 

Sromotniku, mógłbyś wyjaśnić w skrócie czy rożni się wersja zwykła  JG7 z64 od  Win JG7 POSReady x64?  Z tego co wyczytałem druga to modułowa  (może się mylę, już bardziej  W7 Embedded Standard?). Domyślam się że w modułowych łatwiej dobierać składniki przy projektowaniu, w zintegrowanym jest mniejsze pole manewru. Ale w finale jeżeli oba porównać, to są jakieś zasadnicze różnice w działaniu, szybkości użyteczności, zasobów ramu czy procesora, niezawodnym działaniu? Czy może  jednak jest to samo, podstawa ta sama a różni się tylko tymi modułami? Obejrzałem jakiś filmik z 2016r na YT  o W7 Embedded Standard i tam było wspomniane że jakieś programy nie instalowały się, jakby nie był do końca wartościowy.  POSReady  został stworzony do kart płatniczych (przeczytałem gdzieś na forum)?  Czy zwykła wersja JG7 z64 zawsze będzie lepsza od PostReady i Embedded Standard?  Piszesz że będzie to twoja  najbardziej dopieszczona wersja W7, dlatego się tak narajałem. A te dwie powyższe wersje  namieszały mi ostro w głowie. 

22 godziny temu, morfeusz napisał:

Sromotniku, mógłbyś wyjaśnić w skrócie czy rożni się wersja zwykła  JG7 z64 od  Win JG7 POSReady x64?  Z tego co wyczytałem druga to modułowa  (może się mylę, już bardziej  W7 Embedded Standard?). Domyślam się że w modułowych łatwiej dobierać składniki przy projektowaniu, w zintegrowanym jest mniejsze pole manewru. Ale w finale jeżeli oba porównać, to są jakieś zasadnicze różnice w działaniu, szybkości użyteczności, zasobów ramu czy procesora, niezawodnym działaniu? Czy może  jednak jest to samo, podstawa ta sama a różni się tylko tymi modułami? Obejrzałem jakiś filmik z 2016r na YT  o W7 Embedded Standard i tam było wspomniane że jakieś programy nie instalowały się, jakby nie był do końca wartościowy.  POSReady  został stworzony do kart płatniczych (przeczytałem gdzieś na forum)?  Czy zwykła wersja JG7 z64 zawsze będzie lepsza od PostReady i Embedded Standard?  Piszesz że będzie to twoja  najbardziej dopieszczona wersja W7, dlatego się tak narajałem. A te dwie powyższe wersje  namieszały mi ostro w głowie. 

Wiele Ci nie wyjaśnię bo Embedded Standard i PosReady zrobiłem tak dla sportu i nie wiem, czy jakiś program "X" nie wykolei się na którymś z nich. Antywiry, Office, przeglądarki internetowe, kombajny multimedialne - wszystko normalnie działa. Ja osobiście pozostaje przy wersji PRO. 

Wszystkie wersje Win 7 jakie zrobiłem tego roku są na podobnym poziomie "dopieszczenia" i nie ma gorszych/lepszych, różni się tylko surowiec. 

PZDR!

morfeusz likes this

Ogólnie system reinstalowałem trzy razy, dotykając wyłaczenie usług i też nie - W systemie po jakimś czasie kompletnie przestaje działać Catalyst od sterowników grafiki ATi. Występuje błąd ''aplikacja nie została właściwie uruchomiona 0xc00007b '' Trzeba reinstalować sterowniki, ale to nic nie da. bo i tak się to wysypie przy którymś uruchomieniu systemu. Identycznie mam to z grą ''Call of duty 4'' który wymaga dx9, którego sam musiałem instalować, ponieważ w systemie jest zainstalowany 11.

Ogólnie to chyba jest coś spowodowane przez Visual Visual C++ Redistributable

Także ciągle od nowa musze reinstalować sterowniki od grafiki i gre.  Discord, chrome i metin działa bez problemu. Pięć rzeczy które używam jedynie.

Nie wiem, liczę na pomoc. Pozdrawiam.

@edit zauważyłem że poprawka do call of duty 4 też korzysta z mvcp100.dll i msvcr100.dll identycznie jak sterowniki do grafiki.  To jest główna przyczyna że aplikacje przestają działać.