-RKI- Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2020 No i zainstalowałem owego LTSC, na razie nie widzę żadnych problemów. Sterowniki weszły ładnie, kilka moich programów również. Jedynie kwestia defendera i smartscreena mnie męczy podobnie jak w 1909 i tu moje pytanie - Idzie te dziadostwa jakoś odinstalować w pi****ec raz na dobre w wersji Full? Zastosowałem maksymalne ustawienia w OOSU10 wedle zaleceń, wyłączyłem go także w Winaero Tweakerze, dodałem nawet własnoręcznie do rejestru wpis "DisableAntiSpyware 1" w odpowiednim kluczu. A te dwa badziewia i tak losowo po kilku resetach się włączyły, normalnie szlag już mnie z tym trafia. Cytuj
szymibtw Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2020 @-RKI- RemoveSpy AiO ale to niech sie Sromotnik wypowie czy możesz nim usunąć defendera Jest jakaś duża różnica między full a lite? Cytuj
Pawel300 Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Nie za bardzo sobie mogę poradzić jak włączyć podstawowe usługi by np. zainstalować aktualizacje ? i w tym optymalizator usług co kliknąć z pojawiających się opcji ? mam full system jak coś Cytuj
szymibtw Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2020 30 minut temu, Pawel300 napisał: Nie za bardzo sobie mogę poradzić jak włączyć podstawowe usługi by np. zainstalować aktualizacje ? i w tym optymalizator usług co kliknąć z pojawiających się opcji ? mam full system jak coś Zastosuj domyślne usługi Cytuj
kempas Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Nie działa mi wyszukiwanie nowych programów z opcji wyszukaj (start) Cytuj
Pawel300 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2020 10 godzin temu, szymibtw napisał: Zastosuj domyślne usługi Właśnie tylko jak ? gdzie trzeba wejść co kliknąć ? bo jak ustawiam optymalizator usług, to nie chce mi pokazać nigdzie aktualizacji ? Jeszcze zauważyłem że w Dism++ jak wchodzę w zakładkę aktualizację napis windows update jest na niebiesko lecz nic sie nie pojawia gdy klikam skan pojawia się błąd nie odnaleziono określonego pliku o co chodzi ? A i dziwny błąd (chyba) bo zaraz po zainstalowaniu systemu u mnie pojawia sie okienko że jest do pobrania NVIDIA Control Panel lecz pobrać nie mogę ? moja karta to MSI GeForce GTX 1060 GAMING X+, 6GB Cytuj
Franc Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2020 W skrótach gdzie jest "Czyszczenie" jest też Optymalizator usług - uruchamiasz go i wybierasz domyślne ustawienia Poza tym masz wyłączone WU - pewnie dlatego masz błąd w w DISM++ (poza tym używaj go z rozwagą bo szybko możesz uwalić system - ale z drugiej strony człowiek najlepiej uczy się na błędach ...) W tym modzie nie ma Sklepu - pewnie dlatego nie możesz pobrać panelu nVidia Cytuj
srom-otnik Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2020 43 minuty temu, Pawel300 napisał: Właśnie tylko jak ? gdzie trzeba wejść co kliknąć ? Jeszcze zauważyłem że w Dism++ jak wchodzę w zakładkę aktualizację napis windows update jest na niebiesko lecz nic sie nie pojawia gdy klikam skan pojawia się błąd nie odnaleziono określonego pliku o co chodzi ? A i dziwny błąd (chyba) bo zaraz po zainstalowaniu systemu u mnie pojawia sie okienko że jest do pobrania NVIDIA Control Panel lecz pobrać nie mogę ? moja karta to MSI GeForce GTX 1060 GAMING X+, 6GB Prawym przyciskiem myszy klikasz na pulpicie, na tapecie. Wybierasz z menu Narzędzia, a z nich Optymalizator Usług. Klikasz TAK lub NIE - trzeba czytać te litery i słowa, które tam się wyświetlają. Nie ma ich wiele. Czytamy ze zrozumieniem. Usługi domyślne to te oryginalnie skonfigurowane przez Microsoft, przy których komputer jest najbardziej zamulony, ale wszystko działa w nim jak należy. Tą konfigurację wybieramy do aktualizacji systemu, instalacji nowego sprzętu, dużych programów narzędziowych np do projektowania (Mechanical Desktop, CAD-y itp). Jak już wszystko jest poinstalowane, zaktualizowane, poustawiane - uruchamiasz Optymalizator Usług i tym razem nie klikasz TAK przy pytaniu "Czy chcesz wprowadzić domyślne ustawienia usług, bla bla bla itd.." - tylko klikasz NIE, a dalej już trzeba czytać kolejne pytania w oknach dialogowych. Nie będę Ci tu tłumaczył całej reszty, bo chyba dasz radę... DISM++ od kilku ostatnich aktualizacji tego softu - niestety nie wyszukuje już łatek bezpieczeństwa, natomiast świetnie nadaje się do czyszczenia systemu i doskonale uzupełnia moje autorskie Czyszczenie Pawel300 lubi to Cytuj
Pawel300 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2020 4 minuty temu, Franc napisał: W skrótach gdzie jest "Czyszczenie" jest też Optymalizator usług - uruchamiasz go i wybierasz domyślne ustawienia Poza tym masz wyłączone WU - pewnie dlatego masz błąd w w DISM++ (poza tym używaj go z rozwagą bo szybko możesz uwalić system - ale z drugiej strony człowiek najlepiej uczy się na błędach ...) W tym modzie nie ma Sklepu - pewnie dlatego nie możesz pobrać panelu nVidia Zaczynam rozumieć dziękuję racja może lepiej nie kombinować 3 minuty temu, srom-otnik napisał: Prawym przyciskiem myszy klikasz na pulpicie, na tapecie. Wybierasz z menu Narzędzia, a z nich Optymalizator Usług. Klikasz TAK lub NIE - trzeba czytać te litery i słowa, które tam się wyświetlają. Nie ma ich wiele. Czytamy ze zrozumieniem. Usługi domyślne to te oryginalnie skonfigurowane przez Microsoft, przy których komputer jest najbardziej zamulony, ale wszystko działa w nim jak należy. Tą konfigurację wybieramy do aktualizacji systemu, instalacji nowego sprzętu, dużych programów narzędziowych np do projektowania (Mechanical Desktop, CAD-y itp). Jak już wszystko jest poinstalowane, zaktualizowane, poustawiane - uruchamiasz Optymalizator Usług i tym razem nie klikasz TAK przy pytaniu "Czy chcesz wprowadzić domyślne ustawienia usług, bla bla bla itd.." - tylko klikasz NIE, a dalej już trzeba czytać kolejne pytania w oknach dialogowych. Nie będę Ci tu tłumaczył całej reszty, bo chyba jesteś rozgarnięty... O teraz to w 100% rozumiem bardzo dziękuję za pomoc Cytuj
Pawel300 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Tak wszystko zadziałało, jeszcze raz potwierdzam że system działa super Cytuj
srom-otnik Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2020 12 godzin temu, szymibtw napisał: @-RKI- RemoveSpy AiO ale to niech sie Sromotnik wypowie czy możesz nim usunąć defendera Jest jakaś duża różnica między full a lite? Hej! Odpaliłem RemoveSpy i zastosowałem tam 3 ustawienia i wywaliłem dziada, łącznie ze SmartScreen'em. Pozostaje tylko Defender Notifications - jego usuwa się z autostartu przez Autoruns - zakładka Logon, MSConfig, Menedżer Zadań. Powinno zadziałać na dłuższą metę... Różnica między Full, a Lite - duuuuża, lżejszy, szybszy, ale trzeba pamiętać, że jest bardzo mocno wycięty, to hardcorowy kastrat, ale to co zostało działa bez zarzutu. To czego nie ma, siłą rzeczy nie działa, hehe G77 lubi to Cytuj
-RKI- Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zainstalowałem Full LTSC z tego względu żeby sprawdzić czy komputer będzie mi robić freezy tak jak robił na 1909 i jak na razie nie zrobił ani jednego. Defender zaś na dzień dobry usunął mi aktywator którego używam i przy okazji kilka innych witaminek do moich programów, smartscreen w moim wypadku to jeszcze gorsze ustrojstwo ale na ten temat rozpisywać się nie będę. Dalo by radę tak łopatologicznie jak dla zwykłego "Kowalskiego" napisać mi co dokładnie mam kliknąć w tym RemoveSpy_AiO? By się tego pozbyć? Nie chciał bym być źle zrozumiany bo jestem w miarę zaawansowanym użytkownikiem komputera aczkolwiek ze skryptami tego typu zbyt dużego doświadczenia nie mam i zwyczajnie nie chciałbym nic popsuć. Ikonkę notyfikacji udało mi się wyłączyć Winaero Tweakerem. Jeszcze co do wydajności to między Lite a Full to jak duża jest to różnica? Komputera używam dość przeciętnie, internet, filmy, gry ze steama i klasyki z goga, praca na grafice 2d w gimpie. Raczej nie są to skomplikowane rzeczy. W ostateczności póki system mam w miarę na czysto mógłbym zrobić reinstal ale też średnio mi się to widzi i zmęczony już tym jestem. Od kilku dni nic tylko reinstsle robię. Cytuj
srom-otnik Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2020 45 minut temu, -RKI- napisał: co dokładnie mam kliknąć w tym RemoveSpy_AiO? Odpalasz skrypt, z listy wybierasz opcje: X czyli zestaw narzędzi APPX, w nowym oknie: f - usuń bezpowrotnie Defendera. Jak skrypt zrobi co trzeba, wybierasz: O - wyłącz zaporę Defender, na koniec został filtr SmartScreen - wybierasz opcję: N To wszystko. -RKI- lubi to Cytuj
r3jn Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Ponawiam pytanie.... do gier którą wersje ? Cytuj
szymibtw Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2020 @r3jn Lite!!! Tylko żebyś później nie pytał dlaczego coś nie działa... Czytaj opisy systemów. @srom-otnik ja nigdy nie miałem z twoimi systemami żadnych problemów działam na nich od czasów win XP a wersja 64 bitowa to była rakieta a no czy planujesz coś jeszcze robić przy LTSC czy to już finalna wersja? Cytuj
srom-otnik Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2020 27 minut temu, szymibtw napisał: czy planujesz coś jeszcze robić przy LTSC czy to już finalna wersja? Nieeeeeee, to Final! Nie ma większych uwag pod adresem Lite (trudno, żeby każdemu dział w 100% system, w którym wiecej wycieto niz zostawiono) i żadnych wobec wersji niekrojonej. To co tu jeszcze dłubać? Jestem z tej drugiej edycji zadowolony, poprawiłem wszystkie wczesniej zgłoszone usterki. Niech Wam służy dobrze! JanKo6 lubi to Cytuj
szymibtw Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2020 @srom-otnik dzięki wielkie a Edge działa już normalnie? Czy trzeba kombinować dalej żeby sie zalogowac na konto? Cytuj
srom-otnik Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Nie wiem, nie używam, ale zainstalowałem i działa. Nie sprawdzałem logowania. Jesli trzeba to zmieni się uprawnienia i po bólu Cytuj
TheRefuze Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zainstalowałem system przed sekundą, jestem na etapie instalowania sterowników ale właśnie przestaje, wersja FULL, systemu nie użyje, pobieram następny, brak możliwości zainstalowania GeForce Panel'a Cytuj
Pawel300 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2020 2 godziny temu, r3jn napisał: Ponawiam pytanie.... do gier którą wersje ? Ja używam full wersję i na 2 grach które sprawdziłem jest bardo dobrze żadnych problemów jak narazie 16 minut temu, TheRefuze napisał: Zainstalowałem system przed sekundą, jestem na etapie instalowania sterowników ale właśnie przestaje, wersja FULL, systemu nie użyje, pobieram następny, brak możliwości zainstalowania GeForce Panel'a Tak mialem to samo zaraz po zainstalowaniu systemu wyskakiwało mi ze jest panel nvidi do porania lecz nie moglem dopiero po zmianie usług na normalne Windows pobrał i zainstalowały sie potrzebne komponenty TheRefuze lubi to Cytuj
TheRefuze Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2020 5 minut temu, Pawel300 napisał: Ja używam full wersję i na 2 grach które sprawdziłem jest bardo dobrze żadnych problemów jak narazie Tak mialem to samo zaraz po zainstalowaniu systemu wyskakiwało mi ze jest panel nvidi do porania lecz nie moglem dopiero po zmianie usług na normalne Windows pobrał i zainstalowały sie potrzebne komponenty Jeszcze jestem na tym systemie paredziesiąt minut póki nie skończe pobierać, pamiętasz może co wykonałeś? Może uda się tego nieboszczyka reanimować Panelu nVidii potrzebuje TYLKO I WYŁĄCZNIE do wywalenia overscanu (kochana Manta) Cytuj
-RKI- Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2020 2 godziny temu, srom-otnik napisał: Odpalasz skrypt, z listy wybierasz opcje: X czyli zestaw narzędzi APPX, w nowym oknie: f - usuń bezpowrotnie Defendera. Jak skrypt zrobi co trzeba, wybierasz: O - wyłącz zaporę Defender, na koniec został filtr SmartScreen - wybierasz opcję: N To wszystko. Podziękował. No i teraz zobaczymy czy dostanę jakąś zwiechę czy jednak nie, w razie czego dam znać. System ogólnie bardzo mi się podoba - Odczucia mam dużo lepsze niż w przypadku 1909. Mniej śmiecio apek, mniej procesów w tle, mam ogólne wrażenie że wszystko chodzi jakoś żwawiej niż w JG 10 1909. Zaś wyglądem i funkcjonalnością wszystko przypomina mi JG 8.1 którego używałem wieleee lat, praktycznie od jego pierwszych wydań i z którym bardzo ciężko było mi się rozstać, ale niestety byłem do tego zmuszony. No nic, mam nadzieję że zostanę z tym systemem na dłużej. Nie wiem też czy miałem okazję zwyczajnie podziękować za dobrze wykonaną robotę to też czynię to teraz - Dziękuję i gratuluję dobrze wykonanej pracy. Cytuj
Pawel300 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2020 12 minut temu, TheRefuze napisał: Jeszcze jestem na tym systemie paredziesiąt minut póki nie skończe pobierać, pamiętasz może co wykonałeś? Może uda się tego nieboszczyka reanimować Tak prw. klaw. myszy - narzedzia - optymalizator uslug klikasz i gdy pyta sie czy chcesz ustawic podstawowe uslugi dajesz tak nastepnie dalem na lupe na pasku i wpisalem windows update i klikasz w ustawienia uslug windows update i powinno pojawic ci sie ze pobiera ci potrzebne aktualizacje i wlasnie brakujacy panel nvidii ps. to tak mniewiecej A co do instalacji/ aktualizacji sterowników polecam IObit driver booster jest nawet na tym forum do pobrania wersja portable jak ktoś właśnie ma problem z inst. sterowników. TheRefuze lubi to Cytuj
r3jn Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2020 jak usunąc snak wodny na pulpicie tej wersji systemu ? Cytuj
Pawel300 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2020 45 minut temu, r3jn napisał: jak usunąc snak wodny na pulpicie tej wersji systemu ? A czy system został aktywowany po instalacji? polecam KMSpico do aktywacji windows jak i office pakietu Cytuj
xdxd23 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Hej mam pytanie czy na tym systemie Kaspersky będzie działał bez problemów? Czy mam coś dodać do wyjatków? Cytuj
r3jn Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2020 A czy system został aktywowany po instalacji? polecam KMSpico do aktywacji windows jak i office pakietuTak aktywowałem aktywatorem który używam od długiego czasu pisze system aktywny Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Pawel300 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Teraz, r3jn napisał: Tak aktywowałem aktywatorem który używam od długiego czasu pisze system aktywny Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka Rozumiem to niewiem bo u mnie nie ma zadnych znakow wodnych itp. a którą wers. instalowałeś ? lite czy full bo ja full Cytuj
r3jn Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Rozumiem to niewiem bo u mnie nie ma zadnych znakow wodnych itp. a którą wers. instalowałeś ? lite czy full bo ja fullFull wersję i od samego początku mam ten znak wodny. Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Pawel300 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Rozumiem przykro mi nie pomogę może Srom-otnik da odp. co jest nie tak ? żeczywiście dziwne ?? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi