Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i zainstalowałem owego LTSC, na razie nie widzę żadnych problemów. Sterowniki weszły ładnie, kilka moich programów również. Jedynie kwestia defendera i smartscreena mnie męczy podobnie jak w 1909 i tu moje pytanie - Idzie te dziadostwa jakoś odinstalować w pi****ec raz na dobre w wersji Full? Zastosowałem maksymalne ustawienia w OOSU10 wedle zaleceń, wyłączyłem go także w Winaero Tweakerze, dodałem nawet własnoręcznie do rejestru wpis "DisableAntiSpyware 1" w odpowiednim kluczu. A te dwa badziewia i tak losowo po kilku resetach się włączyły, normalnie szlag już mnie z tym trafia. :OI

Opublikowano

Nie za bardzo sobie mogę poradzić jak włączyć podstawowe usługi by np. zainstalować aktualizacje ? i w tym optymalizator usług co kliknąć z pojawiających się opcji ?

mam full system jak coś

Opublikowano
30 minut temu, Pawel300 napisał:

Nie za bardzo sobie mogę poradzić jak włączyć podstawowe usługi by np. zainstalować aktualizacje ? i w tym optymalizator usług co kliknąć z pojawiających się opcji ?

mam full system jak coś

Zastosuj domyślne usługi 

Opublikowano
10 godzin temu, szymibtw napisał:

Zastosuj domyślne usługi 

Właśnie tylko jak ? gdzie trzeba wejść co kliknąć ? bo jak ustawiam optymalizator usług, to nie chce mi pokazać nigdzie aktualizacji ?

Jeszcze zauważyłem że w Dism++ jak wchodzę w zakładkę aktualizację napis windows update jest na niebiesko lecz nic sie nie pojawia gdy klikam skan pojawia się błąd nie odnaleziono określonego pliku o co chodzi ?

A i dziwny błąd (chyba)  bo zaraz po zainstalowaniu systemu u mnie pojawia sie okienko że jest do pobrania

NVIDIA Control Panel

lecz pobrać nie mogę ? moja karta to MSI GeForce GTX 1060 GAMING X+, 6GB

Opublikowano

W skrótach gdzie jest "Czyszczenie" jest też Optymalizator usług - uruchamiasz go i wybierasz domyślne ustawienia

Poza tym masz wyłączone WU - pewnie dlatego masz błąd w w DISM++  (poza tym używaj go z rozwagą bo szybko możesz uwalić system - ale z drugiej strony człowiek najlepiej uczy się na błędach ...)

W tym modzie nie ma Sklepu - pewnie dlatego nie możesz pobrać panelu nVidia

Opublikowano
43 minuty temu, Pawel300 napisał:

Właśnie tylko jak ? gdzie trzeba wejść co kliknąć ?

Jeszcze zauważyłem że w Dism++ jak wchodzę w zakładkę aktualizację napis windows update jest na niebiesko lecz nic sie nie pojawia gdy klikam skan pojawia się błąd nie odnaleziono określonego pliku o co chodzi ?

A i dziwny błąd (chyba)  bo zaraz po zainstalowaniu systemu u mnie pojawia sie okienko że jest do pobrania

NVIDIA Control Panel

lecz pobrać nie mogę ? moja karta to MSI GeForce GTX 1060 GAMING X+, 6GB

Prawym przyciskiem myszy klikasz na pulpicie, na tapecie. Wybierasz z menu Narzędzia, a z nich Optymalizator Usług. Klikasz TAK lub NIE - trzeba czytać te litery i słowa, które tam się wyświetlają. Nie ma ich wiele. Czytamy ze zrozumieniem. Usługi domyślne to te oryginalnie skonfigurowane przez Microsoft, przy których komputer jest najbardziej zamulony, ale wszystko działa w nim jak należy. Tą konfigurację wybieramy do aktualizacji systemu, instalacji nowego sprzętu, dużych programów narzędziowych np do projektowania (Mechanical Desktop, CAD-y itp). Jak już wszystko jest poinstalowane, zaktualizowane, poustawiane - uruchamiasz Optymalizator Usług i tym razem nie klikasz TAK przy pytaniu "Czy chcesz wprowadzić domyślne ustawienia usług, bla bla bla itd.." - tylko klikasz NIE, a dalej już trzeba czytać kolejne pytania w oknach dialogowych. Nie będę Ci tu tłumaczył całej reszty, bo chyba dasz radę...

DISM++ od kilku ostatnich aktualizacji tego softu - niestety nie wyszukuje już łatek bezpieczeństwa, natomiast świetnie nadaje się do czyszczenia systemu i doskonale uzupełnia moje autorskie Czyszczenie

Pawel300 lubi to
Opublikowano
4 minuty temu, Franc napisał:

W skrótach gdzie jest "Czyszczenie" jest też Optymalizator usług - uruchamiasz go i wybierasz domyślne ustawienia

Poza tym masz wyłączone WU - pewnie dlatego masz błąd w w DISM++  (poza tym używaj go z rozwagą bo szybko możesz uwalić system - ale z drugiej strony człowiek najlepiej uczy się na błędach ...)

W tym modzie nie ma Sklepu - pewnie dlatego nie możesz pobrać panelu nVidia

Zaczynam rozumieć dziękuję racja może lepiej nie kombinować :)

3 minuty temu, srom-otnik napisał:

Prawym przyciskiem myszy klikasz na pulpicie, na tapecie. Wybierasz z menu Narzędzia, a z nich Optymalizator Usług. Klikasz TAK lub NIE - trzeba czytać te litery i słowa, które tam się wyświetlają. Nie ma ich wiele. Czytamy ze zrozumieniem. Usługi domyślne to te oryginalnie skonfigurowane przez Microsoft, przy których komputer jest najbardziej zamulony, ale wszystko działa w nim jak należy. Tą konfigurację wybieramy do aktualizacji systemu, instalacji nowego sprzętu, dużych programów narzędziowych np do projektowania (Mechanical Desktop, CAD-y itp). Jak już wszystko jest poinstalowane, zaktualizowane, poustawiane - uruchamiasz Optymalizator Usług i tym razem nie klikasz TAK przy pytaniu "Czy chcesz wprowadzić domyślne ustawienia usług, bla bla bla itd.." - tylko klikasz NIE, a dalej już trzeba czytać kolejne pytania w oknach dialogowych. Nie będę Ci tu tłumaczył całej reszty, bo chyba jesteś rozgarnięty...

O teraz to w 100% rozumiem bardzo dziękuję za pomoc

Opublikowano
12 godzin temu, szymibtw napisał:

@-RKI- RemoveSpy AiO ale to niech sie Sromotnik wypowie czy możesz nim usunąć defendera :) Jest jakaś duża różnica między full a lite?

Hej! Odpaliłem RemoveSpy i zastosowałem tam 3 ustawienia i wywaliłem dziada, łącznie ze SmartScreen'em. Pozostaje tylko Defender Notifications - jego usuwa się z autostartu przez Autoruns - zakładka Logon, MSConfig, Menedżer Zadań. Powinno zadziałać na dłuższą metę...

Różnica między Full, a Lite - duuuuża, lżejszy, szybszy, ale trzeba pamiętać, że jest bardzo mocno wycięty, to hardcorowy kastrat, ale to co zostało działa bez zarzutu. To czego nie ma, siłą rzeczy nie działa, hehe

G77 lubi to
Opublikowano

Zainstalowałem Full LTSC z tego względu żeby sprawdzić czy komputer będzie mi robić freezy tak jak robił na 1909 i jak na razie nie zrobił ani jednego. Defender zaś na dzień dobry usunął mi aktywator którego używam i przy okazji kilka innych witaminek do moich programów, smartscreen w moim wypadku to jeszcze gorsze ustrojstwo ale na ten temat rozpisywać się nie będę. Dalo by radę tak łopatologicznie jak dla zwykłego "Kowalskiego" napisać mi co dokładnie mam kliknąć w tym RemoveSpy_AiO? By się tego pozbyć? Nie chciał bym być źle zrozumiany bo jestem w miarę zaawansowanym użytkownikiem komputera aczkolwiek ze skryptami tego typu zbyt dużego doświadczenia nie mam i zwyczajnie nie chciałbym nic popsuć. Ikonkę notyfikacji udało mi się wyłączyć Winaero Tweakerem. Jeszcze co do wydajności to między Lite a Full to jak duża jest to różnica? Komputera używam dość przeciętnie, internet, filmy, gry ze steama i klasyki z goga, praca na grafice 2d w gimpie. Raczej nie są to skomplikowane rzeczy. W ostateczności póki system mam w miarę na czysto mógłbym zrobić reinstal ale też średnio mi się to widzi i zmęczony już tym jestem. Od kilku dni nic tylko reinstsle robię. 

Opublikowano
45 minut temu, -RKI- napisał:

co dokładnie mam kliknąć w tym RemoveSpy_AiO?

Odpalasz skrypt, z listy wybierasz opcje: X czyli zestaw narzędzi APPX, w nowym oknie: f - usuń bezpowrotnie Defendera.

Jak skrypt zrobi co trzeba, wybierasz: O - wyłącz zaporę Defender, na koniec został filtr SmartScreen - wybierasz opcję: N

To wszystko.

-RKI- lubi to
Opublikowano

@r3jn Lite!!! Tylko żebyś później nie pytał dlaczego coś nie działa... Czytaj opisy systemów. 

@srom-otnik ja nigdy nie miałem z twoimi systemami żadnych problemów :D działam na nich od czasów win XP a wersja 64 bitowa to była rakieta :D a no czy planujesz coś jeszcze robić przy LTSC czy to już finalna wersja?

Opublikowano
27 minut temu, szymibtw napisał:

czy planujesz coś jeszcze robić przy LTSC czy to już finalna wersja?

Nieeeeeee, to Final! Nie ma większych uwag pod adresem Lite (trudno, żeby każdemu dział w 100% system, w którym wiecej wycieto niz zostawiono) i żadnych wobec wersji niekrojonej. To co tu jeszcze dłubać? Jestem z tej drugiej edycji zadowolony, poprawiłem wszystkie wczesniej zgłoszone usterki. Niech Wam służy dobrze!

JanKo6 lubi to
Opublikowano

Zainstalowałem system przed sekundą, jestem na etapie instalowania sterowników ale właśnie przestaje, wersja FULL, systemu nie użyje, pobieram następny, brak możliwości zainstalowania GeForce Panel'a 

Opublikowano
2 godziny temu, r3jn napisał:

Ponawiam pytanie.... do gier którą wersje ?

Ja używam full wersję i na 2 grach które sprawdziłem jest bardo dobrze żadnych problemów jak narazie

16 minut temu, TheRefuze napisał:

Zainstalowałem system przed sekundą, jestem na etapie instalowania sterowników ale właśnie przestaje, wersja FULL, systemu nie użyje, pobieram następny, brak możliwości zainstalowania GeForce Panel'a 

Tak mialem to samo zaraz po zainstalowaniu systemu wyskakiwało mi ze jest panel nvidi do porania lecz nie moglem dopiero po zmianie usług na normalne Windows pobrał i zainstalowały sie potrzebne komponenty

TheRefuze lubi to
Opublikowano
5 minut temu, Pawel300 napisał:

Ja używam full wersję i na 2 grach które sprawdziłem jest bardo dobrze żadnych problemów jak narazie

Tak mialem to samo zaraz po zainstalowaniu systemu wyskakiwało mi ze jest panel nvidi do porania lecz nie moglem dopiero po zmianie usług na normalne Windows pobrał i zainstalowały sie potrzebne komponenty

Jeszcze jestem na tym systemie paredziesiąt minut póki nie skończe pobierać, pamiętasz może co wykonałeś? Może uda się tego nieboszczyka reanimować :D
Panelu nVidii potrzebuje TYLKO I WYŁĄCZNIE do wywalenia overscanu (kochana Manta)

Opublikowano
2 godziny temu, srom-otnik napisał:

Odpalasz skrypt, z listy wybierasz opcje: X czyli zestaw narzędzi APPX, w nowym oknie: f - usuń bezpowrotnie Defendera.

Jak skrypt zrobi co trzeba, wybierasz: O - wyłącz zaporę Defender, na koniec został filtr SmartScreen - wybierasz opcję: N

To wszystko.

Podziękował. No i teraz zobaczymy czy dostanę jakąś zwiechę czy jednak nie, w razie czego dam znać. :)

System ogólnie bardzo mi się podoba - Odczucia mam dużo lepsze niż w przypadku 1909. Mniej śmiecio apek, mniej procesów w tle, mam ogólne wrażenie że wszystko chodzi jakoś żwawiej niż w JG 10 1909. Zaś wyglądem i funkcjonalnością wszystko przypomina mi JG 8.1 którego używałem wieleee lat, praktycznie od jego pierwszych wydań i z którym bardzo ciężko było mi się rozstać, ale niestety byłem do tego zmuszony. No nic, mam nadzieję że zostanę z tym systemem na dłużej. Nie wiem też czy miałem okazję zwyczajnie podziękować za dobrze wykonaną robotę to też czynię to teraz - Dziękuję i gratuluję dobrze wykonanej pracy. :)

Opublikowano
12 minut temu, TheRefuze napisał:

Jeszcze jestem na tym systemie paredziesiąt minut póki nie skończe pobierać, pamiętasz może co wykonałeś? Może uda się tego nieboszczyka reanimować :D

Tak prw. klaw. myszy - narzedzia - optymalizator uslug klikasz i gdy pyta sie czy chcesz ustawic podstawowe uslugi dajesz tak

nastepnie dalem na lupe na pasku i wpisalem windows update i klikasz w ustawienia uslug windows update i powinno pojawic ci sie ze pobiera ci potrzebne aktualizacje i wlasnie brakujacy panel nvidii

ps. to tak mniewiecej :D

A co do instalacji/ aktualizacji sterowników polecam IObit driver booster jest nawet na tym forum do pobrania wersja portable jak ktoś właśnie ma problem z inst. sterowników.

TheRefuze lubi to
Opublikowano
45 minut temu, r3jn napisał:

jak usunąc snak wodny na pulpicie tej wersji systemu ?

A czy system został aktywowany po instalacji?

polecam KMSpico do aktywacji windows jak i office pakietu

Opublikowano
A czy system został aktywowany po instalacji?
polecam KMSpico do aktywacji windows jak i office pakietu
Tak aktywowałem aktywatorem który używam od długiego czasu pisze system aktywny

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Teraz, r3jn napisał:

Tak aktywowałem aktywatorem który używam od długiego czasu pisze system aktywny

Rozumiem to niewiem bo u mnie nie ma zadnych znakow wodnych itp.

a którą wers. instalowałeś ? lite czy full bo ja full

Opublikowano
Rozumiem to niewiem bo u mnie nie ma zadnych znakow wodnych itp.
a którą wers. instalowałeś ? lite czy full bo ja full
Full wersję i od samego początku mam ten znak wodny.