Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko. Mam problem... Przypadkiem otworzyłem plik Pulpit (Utwórz skrót).DeskLink w folderze Send To przy uzyciu notatnika i opcja znikła z menu kontekstowego. DeskLink caly czas sie znajduje tam gdzie był. Próbowałem przerzucić z DefaultUser'a ale to też nic nie daje... Pomocy, wysyłanie do pulpitu bardzo mi sie przydaje. Próbowałem wrzucić tam skrót pulpitu, ale wówczas gdy kliknę Wyślij do -> Pulpit pliki są kopiowane, a potrzebuję, aby robił się ich skrót na pulpicie... 

Opublikowano

SendTo znajduje się w folderze

%AppData%\Microsoft\Windows\SendTo

(możesz wkleić to do paska adresu w eksploratorze). Jeśli na tym komputerze jest inne konto, przeloguj się i skopiuj brakujący plik "gdzieś tam", po czym zaloguj się na swoje konto i wklej go na swoje miejsce. Możesz też użyć innego komputera. Nie mam teraz przy sobie komputera i nie wiem, czy ten plik (skrót) ma jakieś indywidualne informacje/właściwości dotyczące nazwy konta i ścieżki dostępu (trzeba to później sprawdzić), ale robiłem tak i to działa. 

Opublikowano

Panowie zmieniłem kompa i chciałem sprawdzić jak radzi sobie z grami. Niestety dostaję komunikaty jak w załączonym obrazku. Instalowałem directx framework na różne sposoby i dalej to samo. Miał ktoś podobnie i podpowie co należy zrobić ?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Czy można dokonać aktualizacji tego systemu ?  Windows update po pobraniu i instalacji 100% wywala błąd "Wystąpiły problemy podczas instalowania pewnych aktualizacji, ale spróbujemy ponownie później."

Opublikowano
8 godzin temu, mpp napisał(a):

Czy można dokonać aktualizacji tego systemu ?  Windows update po pobraniu i instalacji 100% wywala błąd "Wystąpiły problemy podczas instalowania pewnych aktualizacji, ale spróbujemy ponownie później."

Akualizacje działały u mnie normalnie przez bardzo długo, niestety coś się sypnęło kilka miesięcy temu i mam taki sam komunikat co u Ciebie. Z optymalizacja lub ustawieniami domyślnymi dzieje się tak samo więc zgaduje, że M$ coś namieszało i nie suportuje już tej wersji LTSC. 

Dobrze by było aby to skomentował Srom-otnik. Trzymam kciuki, że jeszcze jednak dostaniemy od niego jakieś modyfikacje a najlepiej jakby była W11 LTSC bo jakoś miała chyba zostać już wydana przez M$. 

Tak czy inaczej @srom-otnik, jeśli to czytasz to wielu na tym forum tęskni za Tobą i Twoja pracą w więc jeśli znajdziesz czas to będziemy wdzięczni za kolejny system.

Pozdrawiam 

srom-otnik lubi to
Opublikowano
5 godzin temu, acerec napisał(a):

Tak czy inaczej @srom-otnik, jeśli to czytasz to wielu na tym forum tęskni za Tobą i Twoja pracą w więc jeśli znajdziesz czas to będziemy wdzięczni za kolejny system.

Pozdrawiam 

Ja również za Wami tęsknię, ale póki co, to przy kompie siedzę kilka minut co drugi, trzeci dzień sprawdzając pocztę lub robiąc zakupy. Więcej nie dam rady ;)

Na pewno będę chciał zrobić aktualizacje w7, W8.1 i W11 bo sam z nich korzystam, a W10/LTSC już sobie daruję.

Każdy system będzie tylko w 2 wersjach - Full i Extreme. 

PZDR! 

Opublikowano
5 godzin temu, srom-otnik napisał(a):

Ja również za Wami tęsknię, ale póki co, to przy kompie siedzę kilka minut co drugi, trzeci dzień sprawdzając pocztę lub robiąc zakupy. Więcej nie dam rady ;)

Na pewno będę chciał zrobić aktualizacje w7, W8.1 i W11 bo sam z nich korzystam, a W10/LTSC już sobie daruję.

PZDR! 

W imieniu swoim i zapewne wielu innych użytkowników twoich systemów dziękuję za odpowiedź i nadzieję, że nas nie porzuciłeś👍

Rozumiem doskonale, że rodzina zawsze jest na pierwszym miejscu i mam nadzieję że Ty i cała rodzina jesteście zdrowi i pomimo wielu obowiązków znajdujesz czas na odpoczynek. 

Tak czy inaczej, będę z niecierpliwością czekał na nowe informacje o nowych modach a najchętniej o Twoje wersji W11. 

Z takich ciekawostek to ostatnio zainstalowałem twojego ostatniego moda W10 na Steam Deck i śmiga że aż miło! Jeszcze walczę ze sterami do sterowania bo Steam nie wydał oficjalnych pod winde, ale mieć możliwość używania pełnego W10 na takiej konsoli to jest rewelacja. 

Pozdrawiam serdecznie i czekamy na więcej informacji w przyszłości. 

avix213 i srom-otnik lubią to
Opublikowano
11 godzin temu, srom-otnik napisał(a):

PZDR! 

Czekamy o czcigodny na Twoje wersje windows 

Opublikowano
20 godzin temu, acerec napisał(a):

Akualizacje działały u mnie normalnie przez bardzo długo, niestety coś się sypnęło kilka miesięcy temu i mam taki sam komunikat co u Ciebie. Z optymalizacja lub ustawieniami domyślnymi dzieje się tak samo więc zgaduje, że M$ coś namieszało i nie suportuje już tej wersji LTSC. 

Dobrze by było aby to skomentował Srom-otnik. Trzymam kciuki, że jeszcze jednak dostaniemy od niego jakieś modyfikacje a najlepiej jakby była W11 LTSC bo jakoś miała chyba zostać już wydana przez M$. 

Pozdrawiam 

Używam od dawna na wielu komputerach LTSC. Tam działa normalnie aktualizacja. Szukałem czegoś lekkiego do wirtualizacji na QNAP'ie. Pewnie zainstaluje standardową wersje LTSC.

adriu lubi to
Opublikowano
W dniu 10.10.2022 o 06:32, srom-otnik napisał(a):

PZDR! 

Ja tęz korzystam z 8.1 do dzisiaj (na lapku też, oczywiście JG), bezproblemowy system to jest i stabilny jak cholera. Dzięki, że chociaż przy tak małym wachlarzu czasu planujesz zrobić aktualizację. :P

Opublikowano
W dniu 1.02.2020 o 11:01, srom-otnik napisał(a):

Win JG10 LTSC x64

12.07.2021

Dlaczego warto zainstalować?

Wystarczy porównać wyniki pomiarów wydajności mojej modyfikacji na tej samej platformie testowej względem oryginalnego systemu Microsoftu.
Aby osiągnąć wyższą wydajność należy w systemie użyć udoskonalonego autorskiego narzędzia: Optymalizator Usług

Znajdziesz go w menu podręcznym pulpitu,  należy w nim wybrać każde inne ustawienia niż usługi domyślne

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]  ==>Optymalizator Usług ==>  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jak widać na załączonych screenach - potrafię uzyskać znacznie lepsze poziomy wydajności na testowanym sprzęcie od wartości standardowych.

EXTREME po prawidłowej optymalizacji:

I. Dodano:

Wszystkie poprawki do końca marca 2021r., Notepad2, HashChek, StartIsBack, Dism++, WinaeroTweaker, 2 kompozycje graficzne, udoskonalony Optymalizator Usług, funkcję Czyszczenie oraz tryb pracy na dyskach SSD.

Ponadto uaktywniono wszystkie pakiety FrameWork i DirectPlay oraz wbrew blokadzie rejestru założonej przez M$ dodałem 2 hacki/tweaki: Menedżer urządzeń w menu kontekstowym Komputer oraz klasyczny wygląd Personalizuj.  Optymalizator Usług otrzymał nową funkcję - kompaktuje procesy svchost.

II. Usunięto (Instalator systemu umożliwia wybór 4 wersji systemu  - dwóch tylko tweakowanych i dwóch - dodatkowo odchudzonych):

Wersja Lite:

- "łatwy transfer";

- Defender, SmartScreen;

- język naturalny, języki, większość układów klawiatur;

- pomoc;

- tablet;

- centrum powitalne i centrum akcji;

- obrazy, wygaszacze ekranu, dźwięki systemowe;

- geolokacja;

- Cortana (wyszukiwanie działa w 100%);

- Windows Mail;

- Windows Media Center;

- diagnostyka;

- przeglądarka XPS;

- Wordpad;

- systemowy zip;

- klawiatura ekranowa;

- index wydajności;
- kopia zapasowa i przywracanie systemu;

- zdalne wsparcie, rejestr zdalny,

- wyczyszczono folder WinSxS w stopniu uniemożliwiającym włączanie/wyłączanie funkcji przez panel sterowania.

Wersja Extreme:

- wszystko jak wyżej w Lite;

- Internet Explorer;

- Windows Media Player;

- mowa;

- XBOX.

III. Instalacja:

Po zbootowaniu nośnika, do wyboru jest:

- LTSC,

- LTSC (DEFENDER OFF),

- LTSC LITE, 

- LTSC EXTREME.

Sugeruję na etapie kreatora wstępnej konfiguracji udzielać odpowiedzi "NIE" - dzięki temu wstępnie ograniczymy telemetrię.

Gdy ukaże się PULPIT należy krótką chwilkę poczekać i nic nie klikać aż instalator zapyta Cię:
"Czy system został zainstalowany na dysku SSD?"
- przy poprawnej odpowiedzi zostanie wprowadzony cały pakiet stosownych ustawień.

Po instalacji zastosuj bardzo ważne wskazówki do końcowych ustawień systemu -> wszystko w INSTRUKCJI na pulpicie.

IV. Użytkowanie (jeśli nie działa jakaś funkcja w Lite/Extreme - należy wybrać wersję nieodchudzaną:

1. !!! INSTRUKCJA na pulpicie - to pierwsze co macie przeczytać !!!
Do instalacji nowo podpiętego sprzętu, aktualizacji z Windows Update, pakietu MS Office, bezpiecznie jest włączyć w Optymalizatorze Usług na czas instalacji - konfigurację domyślną usług, a po udanej instalacji należy ustawić usługi wg własnych minimalnych potrzeb.

2. System można aktualizować tylko w wersji pełnej. Po zainstalowaniu aktualizacji, proces usuwania kopii poprawek z magazynu WinSxS może trwać zależnie od sprzętu 10 - 15 minut, nie wolno go przerywać, nawet jak wskaźnik postępu zatrzyma się na dłuższą chwilę! CIERPLIWOŚĆ w tym przypadku się opłaca... Kolejne czyszczenia przebiegają znacznie szybciej. Polecam używać funkcji "Czyszczenie" oraz "Oczyszczanie" w aplikacji DISM++ dostępne z menu podręcznego pulpitu - zawsze po instalacji nowych sterowników, programów i wtyczek do przeglądarek - wygasza on dodatkowe obciążające wpisy rozruchowe oraz głęboko oczyszcza system ze śmieci, redukując rozmiar zajmowanego miejsca na dysku.

System można dodatkowo skompresować i zyskać kilka GB miejsca na dysku - w folderze TUNING jest odpowiedni skrypt.

Pamiętajcie, że jest to kosztem spadku wydajności o 1-2%, zwłaszcza na dyskach tależowych. Na SSD jest zdecydowanie lepiej.

3. W10 LTSC oryginalnie ma usuniętą możliwość tworzenia grup domowych i problem z przeglądaniem folderów udostępnionych w sieci lokalnej. Aby mimo to móc je przeglądać należy w Optymalizatorze Usługi umożliwić udostępnianie plików i drukarek oraz wykonać dodatkowo:

Okienko Uruchom: wpisać gpedit.msc

następnie: Konfiguracja komputera/Szablony administracyjne/Sieć/Stacja robocza Lanman

Włącz niezabezpieczone logowania gości

4Nie używać ŻADNYCH dodatkowych optymalizatorów - programów/kombajnów ingerujących w usługi i rejestr, bo później będzie sporo Waszych pytań, ale bez żadnej mojej odpowiedzi. Wszystko co potrzebne do długotrwałego korzystania z systemu jest już w niego wbudowane. Jedyny możliwy do zaakceptowania soft dodatkowo czyszczący to CCleaner ustawiony domyślnie. Nie polecam również żadnych skryptów antyszpiegowskich, gdyż podobnie jak wspomniane programy - zmieniają dostarczone przeze mnie ustawienia.

5. System nieaktywowany.

Rozmiar ISO: 3.08 GB - kompresja ESD

SHA-1: eeb26c8c0c1ec975178be193dc9de6f49879ffc3

Witam można prosić nowy link do systemu

Opublikowano

Witam, użytkuję wersję (świetne wydanie) defender off i mam problem z odtwarzaniem z serwisu netflix - ekran mi się wyłącza. Jak ustaliłem certyfikacja DRM nie działa właściwie. Microsoft silverlight zainstalowany, windows update jest wyłączony, bo mi próbuje wcisnąć aktualizację tragicznego service stack, którego odintalować się właściwie nie da. Wydaje się że DRM nie działa bo usługa związana z ochroną oprogramowania jest wyłączona. Czy da się to jakoś obejść? Może jakaś wtyczka do przeglądarki? Może aby wyglądało iż klient to nie windows tylko coś innego?

Opublikowano

Mi działa netflix normalnie wersja ta najbardziej okrojona LTSC 10. Nie instalowałem żadnych aktualizacji windowsa. Jedynie przez ten ponad rok to problem z graniem teraz w nowego Warzone 2.0 i instalacją Faceita do CS:GO.

Czekam niecierpliwie aż coś fajnego wypuści @srom-otnik

Nie powiem szkoda że już nie będzie aktualizowana ta wersja :( Najlepszy system ze wszystkich tych modów od @srom-otnik 7/8.1/10. 

Opublikowano

Witam, Mam 3 letniego lapka HP, z nowym biosem. Bez opcji Legacy w biosie. Udalo mi sie nagrać Rufusem GPT i NTFS (tylko tak widzi penka) ale podczas instalki mam brak obrazu, pomimo 3GB, ocb? Thx025bf2ac56f45e092a44a7861efc5fd1.jpg

Wysłane z mojego ASUS_I005DA przy użyciu Tapatalka

Kobi71 lubi to
Opublikowano
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]  masz plik  " ei.cfg " rozpakuj i wklej do folderu sources na pendrive 
Dzięki, bangla.

Opublikowano

A na problem z Wifi jest też jakis plik?
Niby po wielkich próbach łyka hasło, ale nie ma neta.
PP na sieć i Rozwiaz problemy to wywala mi taki błąd jak na screenie.
Podczas pierwszej instalki bylo zapytanie o bt i wifi dalem tak. I w optymalizotorze tez Tak.
Dziękujęaac2c5c3c1d6722b3b6c276dfdd6f3e0.jpg

5fb8e07287ebe6b9164a4deaa6697ff9.jpg

Opublikowano

Wszystkie stery są okey, zrobilem backup programem a 4 ręcznie z backupu folderu dogralem.
Model to 14-DQ1043CL

Teraz w sumie mam wykzynik przy wifi, ograniczona a działa... Heh... Ważne że działa.

Opublikowano

Lite i extreme testuję. Da rady przywrócić pocztę?

Nie rozumie po co usuwać takie rzeczy jak poczta, przecież ludzie z tego korzystają. Chyba że ktoś raz na dzień odbiera mejla lub pisze to pewnie wystarczy logować się na serwer. To jak będzie wersja z pocztą czy nie?

Opublikowano
1 godzinę temu, kgracjank napisał(a):

Nie rozumie po co usuwać takie rzeczy jak poczta, przecież ludzie z tego korzystają.  Chyba że ktoś raz na dzień odbiera mejla lub pisze to pewnie wystarczy logować się na serwer. To jak będzie wersja z pocztą czy nie?

kolego mody systemów niekoniecznie robi się po to by przeciętny użytkownik cieszył się z tego, że ma taki sam system jak wydał microsoft tylko lepszy i szybszy... cos kosztem czegoś... jeżeli zależy Tobie tylko i wyłącznie na poczcie to zainstaluj system, który jest adekwatny do Twojego sprzętu i po problemie, a jeżeli masz za słaby sprzęt i chcesz mieć win 10 lub 11 to zmien sprzęt... to bardzo proste...

poza tym ... wersje systemów odchudzonych są dla tych którzy wiedzą co zrobić w przypadku gdy coś nie działa a nie marudzą jak panienka która złamała paznokcia...

masz oficjalne wydanie które obsługuje wszystko co chcesz i nawet więcej  (w przenośni nawet robią loda), więc proszę Cię uszanuj pracę innych i nie domagaj się jakiś pierdół ktore możesz ogarnąć prostym telefonem....