Skocz do zawartości

Nowa bateria do Lenovo G550

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Anonymous07 napisał:

Aktualizacja: Próba zmiany ustawień zachowania przy niskim poziomie baterii na domyślne nic nie pomogła - skutek jak wcześniej.

Bateria do reklamacji - wymiana lub zwrot kasy.

1 godzinę temu, redbull90 napisał:

A jeśli mowa o regeneracji to jak to się odbywa ? Wysyłam im baterie robią i odsyłają?

Tak, chyba, że masz taki punkt w zasięgu miejsca zamieszkania.

Opublikowano
7 minut temu, redbull90 napisał:

Bateria z greencell druga to samo... Czyli nie ładuje

Czy ta stara bateria oryginalna, choć trochę się ładuje? Pytam, ponieważ jest jeszcze możliwość, że układ odpowiadający za ładowanie baterii padł.

Opublikowano
1 godzinę temu, wiktorynek napisał:

Czy ta stara bateria oryginalna, choć trochę się ładuje? Pytam, ponieważ jest jeszcze możliwość, że układ odpowiadający za ładowanie baterii padł.

Normalnie się ładuje. I trzyma ponad godzinę. Tylko potrafi skakać mocno orientacyjny czas działania 

Opublikowano
W dniu 28.01.2020 o 12:23, wiktorynek napisał:

Bateria do reklamacji - wymiana lub zwrot kasy.

Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie, czy w tym zaznaczonym na screenie ustawieniu pozostawić tak jak jest domyślnie, czy zmienić z "Hibernacja" na "Zamknij"? - Chodzi mi tu o to, co jest lepsze dla dysku, szczególnie SSD. 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
16 godzin temu, Anonymous07 napisał:

zmienić z "Hibernacja" na "Zamknij"? - Chodzi mi tu o to, co jest lepsze dla dysku, szczególnie SSD. 

Koniec z mitami oszczędzającymi SSD. Natomiast jeśli nie korzystasz z Hibernacji, to ją usuń całkiem, bo potrafi zająć kilka-kilkanaście GB na dysku. Wtedy zmień na Zamknij.

Opublikowano
6 godzin temu, wiktorynek napisał:

Koniec z mitami oszczędzającymi SSD. Natomiast jeśli nie korzystasz z Hibernacji, to ją usuń całkiem, bo potrafi zająć kilka-kilkanaście GB na dysku. Wtedy zmień na Zamknij.

Ok, dzięki za radę :)

Opublikowano

Ja ludziom ustawiam hibernację zamiast usypiania. Mniej kłopotów ze startem gdy się bateria rozładuje w uśpieniu. A w obecnych czasach te kilka giga to też nie jakiś kłopot. Chyba, że ktoś po staremu całkiem ma budżecie bierze 128gb dysk na sam system.

piosylant lubi to
Opublikowano

Nieoryginalne baterie kupujesz na własne ryzyko. Wole oryginalne, chociaż nie wszystkie podróbki są złe. Jest to bateria L-jonowa, więc najważniejsze jest jak będziesz 

używać ją. Czyli nie ładuj ją na siłę i nie rozładowuj do końca nawet nie oryginały trochę posłużą. 

Opublikowano

Baterie noname faktycznie są ryzykownym zakupem. Są jednak producenci (jeden konkretnie, ale nie chcę robić reklamy - napiszę tylko, że był na CESie ze swoimi power bankami), którzy w aukcjach opisują, na jakich ogniwach zbudowane są ich baterie (Sanyo, Panasonic, Samsung). Takie baterie warto kupić. Są droższe od większości zamienników dostępnych na aukcjach, jednak nadal tańsze od oryginałów, a nie odstają od nich jakością. 

5 godzin temu, jou300 napisał:

nie ładuj ją na siłę

Czyli jak ma nie ładować? ;)

Opublikowano
4 godziny temu, P1O napisał:

Baterie noname faktycznie są ryzykownym zakupem. Są jednak producenci (jeden konkretnie, ale nie chcę robić reklamy - napiszę tylko, że był na CESie ze swoimi power bankami), którzy w aukcjach opisują, na jakich ogniwach zbudowane są ich baterie (Sanyo, Panasonic, Samsung). Takie baterie warto kupić. Są droższe od większości zamienników dostępnych na aukcjach, jednak nadal tańsze od oryginałów, a nie odstają od nich jakością. 

Czyli jak ma nie ładować? ;)

Chodzi o to, że często ludzie nie wyłączają z kabla nawet jak bateria jest na 100%. Bateria tego nie lubi.

Opublikowano

Pokaż mi instrukcję lub specyfikację sprzętu z baterią li-ion / li-po, gdzie producent zaleca odłączenie zasilacza po pełnym naładowaniu. 

Napisz też, co się dzieje po pełnym naładowaniu i dlaczego bateria tego nie lubi. 

Opublikowano

P10 ale jak by user kupił wersję PRO tego producenta co kupił to by miał Samsungi. Do Ultimate dają Panasonic. Podają to na stronie normalnie.

Generalnie dziwna sprawa, może jakaś podła partia się tego modelu trafiła lub z lapkiem też jest coś nie tak.

Opublikowano

@redbull90 po wymianie jest teraz wszystko okej? Pytam, gdyż u mnie pomimo wymiany problem dalej jest ten sam - nagły zanik zasilania przy niskim poziomie baterii. Najprawdopodobniej te baterie nie współpracują za dobrze z ThinkPadem X201 (co jest trochę dziwne, gdyż powtórzę, z testowanymi wcześniej noname'ami nie miałem takich problemów).