Sound1g Opublikowano 1 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2020 Witam moje ukochane i pomocne forum... Panowie, potrzebuje porady... Chcę za moment zamówić baterię do mojego Lenovo G550. Budżet jaki mam to 70zł i w tej kwocie musi być koszt wysyłki... Znalazłem 3 ogłoszenia, która będzie najlepszym wyborem? Dodam, że nie chcę już kupować droższej baterii... Kupiłem baterię do poprzedniej Toshiby za 150zł... Bateria trzymała ok 3h a zaczęła padać po 2 miesiącach, oddałem na gwarancję dostałem nową i po 3 msc znowu ta sama sytuacja... Zaczęła gorzej trzymać... Teraz mnie interesuje tylko którą z tych trzech jedna ma pojemność 5200mha pozostałe 2 mają 4400... [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Nieobecny Opublikowano 1 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2020 Żadna z tych i żaden zamiennik. Oryginalną baterię regeneruje się na markowych ogniwach, a przy okazji można powiększyć pojemność np. tu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tak zregenerowana bateria działa wiele lat. Cytuj
Sound1g Opublikowano 1 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2020 12 minut temu, wiktorynek napisał: Żadna z tych i żaden zamiennik. Oryginalny zamiennik regeneruje się na markowych ogniwach, a przy okazji można powiększyć pojemność np. tu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tak zregenerowana bateria działa wiele lat. Zdaję sobie sprawę, że taka bateria nie wytrzyma nawet 2 lat, ale niestety budżet nie pozwala mi na więcej, a potrzebuję baterię - Diagnostyka auta itp Cytuj
Nieobecny Opublikowano 2 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2020 21 godzin temu, Sound1g napisał: Oryginalny zamiennik Jaki kiep to napisał? - sam ja. To tak jest jak z pośpiechu nie patrzy się co się pisze i nie myśli. Cytuj
Sound1g Opublikowano 3 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2020 5 godzin temu, wiktorynek napisał: Jaki kiep to napisał? - sam ja. To tak jest jak z pośpiechu nie patrzy się co się pisze i nie myśli. Haha Ostatecznie zakupiłem tą [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zobaczymy jak się będzie sprawowała. Dziś ma przyjść. Cytuj
Tomkoff Opublikowano 3 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2020 Ja coś takiego zakupiłem [emoji16] do G570[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka Cytuj
redbull90 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2020 podepnę się pod temat. mam Lenovo B580 z 2012 roku. komp służy głownie do pracy biurowej i wystarcza mi, ale bateria już nie działa dłużej niż 1 h . gdzie kupić baterie? jedyne co mi na myśl przychodzi to świat baterii.... Cytuj
Nieobecny Opublikowano 3 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2020 Patrz wyżej - zregenerować oryginalną z opcją powiększenia pojemności lub nie. Wytrzyma kilka lat. Będzie trzymać długo. Na 100% kompatybilna i bezproblemowa. Zamiennik? - bywa różnie - może w ogóle nie działać, może się nie ładować, czas pracy na pewno krótszy niż to było w oryginale, padnie po roku. Cytuj
redbull90 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2020 ok, a nikt nie ma opinii jak z bateria taka np. greencell czy coś ? przecież ktoś to kupuje... Cytuj
piosylant Opublikowano 4 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2020 Ja kupuję je dla klientów. Do tej pory nie miałem reklamacji. Jest na naszym portalu aukcyjnym sprzedawca, który jest chyba ich dystrybutorem. Często w opisie aukcji jest informacja o tym, jakiej firmy ogniwa użyte są w danej baterii. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 4 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2020 4 godziny temu, redbull90 napisał: greencell czy coś ? przecież ktoś to kupuje... Miałem osobiście 2 sztuki - do Lenovo i do MSI dlatego odradzam jak i każdego innego zamiennika. To się tylko kupuje jak ma być naprawdę tanio i jak nie ma dużych wymagań co do czasu pracy na baterii. Padają po roku i przy deklarowanej pojemności identycznej z oryginalną baterią, trzymają zdecydowanie krócej. 4 godziny temu, P1O napisał: Często w opisie aukcji jest informacja o tym, jakiej firmy ogniwa użyte są w danej baterii. Podanie marki ogniw prawie nic nie mówi. Ile lat te ogniwa przeleżały w magazynach? Jakiej generacji są to ogniwa? Ogniwa choćby najlepsze, to nie wszystko. W zamiennikach przede wszystkim słaba jest elektronika, dlatego zamienników się nie regeneruje, tylko oryginały. Ta elektronika może powodować potem problemy z prawidłowym działaniem baterii. Cytuj
BartAcid Opublikowano 4 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2020 Co do ŚB/GC to jak ma być tani to nie będzie super. Mają baterie ULTRA ale raz takowe klientowi brałem i była z nimi jakaś lipa. PRO poszła od razu. powiedział bytm że tragedii nie ma i rzadko sprawiają problemy. Jak z utrzymaniem po długim czasie? Różnie bywa zależnie od wykorzystania laptopa. Generalnie nie jest źle za te ceny. Zreszta mają chyba 2 letnią gware i bez problemu wymieniają jak coś jest nie tak. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 4 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2020 4 minuty temu, BartAcid napisał: mają chyba 2 letnią gware Zwykłe zamienniki dowolnej firmy w cenie do 100pln mają 12 miesięcy gwarancji i tak się dziwnie (a raczej jest to zamierzone) składa, że w 13 miesiącu padają. Cytuj
BartAcid Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2020 Jednak sprawdzam i mają 12 miesięcy. Mój błąd, to na ładowarki teraz zrobili 3 lata gwarancji. Ale nie zmienia to faktu że uznaję ich zamienniki za niezłe. Sam używam i wiele tego już sprzedałem. Poza pojedynczymi przypadkami żadnych problemów, nawet jak lapki wracają na serwis po jakimś czasie. Sprawy kłopotliwe załatwiane od ręki. Jak patrzę to te renowacje są w okolicach ceny nowego oryginału. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2020 Regeneracja typowej baterii 6 celowej 4400mAh to koszt 150pln, czyli 2 razy drożej od zamiennika, ale za tą cenę mamy: - gwarancję 18 miesięcy - w praktyce działają minimum kilka lat - 100% kompatybilność i poprawność działania - czas działania identyczny z pierwotną fabryczną sprawnością Za cenę 180pln możemy powiększyć baterię do 6800mAh - zdecydowanie bardziej się opłaca, gdyż znacząco wydłuża się czas pracy, a cena wzrasta niewiele w stosunku do standardowej pojemności. Cytuj
redbull90 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2020 W dniu 4.01.2020 o 09:33, P1O napisał: Ja kupuję je dla klientów. Do tej pory nie miałem reklamacji. Jest na naszym portalu aukcyjnym sprzedawca, który jest chyba ich dystrybutorem. Często w opisie aukcji jest informacja o tym, jakiej firmy ogniwa użyte są w danej baterii. Masz nazwę tego sprzedawcy? Bateria ma wytrzymać 1.5 h na korepetycjach, tyle od niej oczekuje. Komputer ma 7 lat i jest dziadkiem na dzisiejsze standardy więc nie chce też pakować dużo kasy Cytuj
redbull90 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2020 Kupiłem baterie greencell, ale niestety coś jest nie tak. Nie ładuje jej i wyświetla komunikat z BIOS przy starcie że system nie wspiera nieoryginalnych baterii Cytuj
Nieobecny Opublikowano 26 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2020 Trzeba było słuchać dobrych rad i stosować 100% sprawdzone sposoby. Cytuj
Sound1g Opublikowano 26 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2020 Bateria, którą zakupiłem link dałem wyżej w komencie działa póki co świetnie... Trzyma 3,5h, jestem zadowolony. :) Cytuj
Nieobecny Opublikowano 26 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2020 49 minut temu, Sound1g napisał: działa póki co świetnie... I tym się ciesz, oby jak najdłużej. Przypomnę co napisałeś: W dniu 1.01.2020 o 22:44, Sound1g napisał: Bateria trzymała ok 3h a zaczęła padać po 2 miesiącach, oddałem na gwarancję dostałem nową i po 3 msc znowu ta sama sytuacja... Zaczęła gorzej trzymać... Cytuj
Anonymous07 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2020 20 godzin temu, Sound1g napisał: Bateria, którą zakupiłem link dałem wyżej w komencie działa póki co świetnie... Trzyma 3,5h, jestem zadowolony. Tak z ciekawości jak masz ustawione progi odnośnie konkretnych akcji? @wiktorynek zalecał takie: Cytat Zarezerwuj poziom baterii 3% - to jest zalecane minimum wg producentów. Krytyczny poziom sugeruję 4% przy ustawionych 6% dla niskiego poziomu. lecz właśnie (tu ciekawostka) przy takich ustawieniach i zestawie bateria Green Cell (większa) oraz Lenovo ThinkPad X201 doświadczam nagłego wyłączenia, po którym przy uruchomieniu jest stosowny komunikat oraz widoczny ślad w Crucial Storage Executive w pozycji "Unexpected Power Loss". Dodam jeszcze, że na innym zamienniku (jakimś noname) taka sytuacja nie miała miejsca - komputer "przygotowywał się" do utraty zasilania i wyłączał wcześniej. Być może powrót do ustawień domyślnych rozwiązałby sprawę, ale pytanie czy miał ktoś podobne doświadczenia? Cytuj
BartAcid Opublikowano 27 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2020 Ja się nie spotkałem i nie było zgłoszeń. Ustawienia u ludzi raczej zawsze domyślne. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 27 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2020 7 godzin temu, Anonymous07 napisał: lecz właśnie (tu ciekawostka) przy takich ustawieniach i zestawie bateria Green Cell (większa) oraz Lenovo ThinkPad X201 doświadczam nagłego wyłączenia, po którym przy uruchomieniu jest stosowny komunikat oraz widoczny ślad w Crucial Storage Executive w pozycji "Unexpected Power Loss". To nie ciekawostka tylko żywy przykład wady baterii. Nie trzyma prądu przy niskim stanie naładowania. Spodziewaj się jej szybkiego zgonu lub szybkiego stopniowego zużycia skutkującego właśnie niespodziewanym wyłączaniem przy kolejnych wyższych progach. Za chwilę będzie to robić przy ustawionych 10%, potem 15%, a jak zacznie to robić przy 25%, to będzie jej koniec, chyba że komuś pasuje jak trzyma 15-30 minut. Tak jak wspomniałem wcześniej, możliwy jest też nagły zgon. Anonymous07 lubi to Cytuj
Anonymous07 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2020 18 minut temu, wiktorynek napisał: To nie ciekawostka tylko żywy przykład wady baterii. Nie trzyma prądu przy niskim stanie naładowania. Spodziewaj się jej szybkiego zgonu lub szybkiego stopniowego zużycia skutkującego właśnie niespodziewanym wyłączaniem przy kolejnych wyższych progach. Za chwilę będzie to robić przy ustawionych 10%, potem 15%, a jak zacznie to robić przy 25%, to będzie jej koniec, chyba że komuś pasuje jak trzyma 15-30 minut. Tak jak wspomniałem wcześniej, możliwy jest też nagły zgon. Dopiero co ją kupiłem (trochę z ciekawości, a trochę dlatego, że chciałem mieć o większej pojemności) i na dwa rozładowania jakie miała to skutek był jak powyżej. Muszę przyznać, że trochę czarny scenariusz jej przewidujesz, no ale coś w tym może być, skoro testowany przeze mnie kiedyś "no name" nie powodował takich problemów. Obecnie przywróciłem domyślne ustawienia w Windows i mam nadzieję, że to pomoże, bo w przeciwnym wypadku najlepiej byłoby ją reklamować, choć trochę obawiam się tego, że reklamacja może zostać odrzucona. Natomiast jeśli chodzi o czas pracy to nie mam zastrzeżeń - no ale trudno by je mieć skoro dopiero drugi raz była ładowana. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 27 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2020 Żadna oryginalna bateria oraz regenerowana na bazie oryginalnego chipu, nie ma objawów opisanych przez Ciebie. Nagłe wyłączenie przy niskim stanie naładowania, to zły objaw. Anonymous07 lubi to Cytuj
Anonymous07 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2020 9 minut temu, wiktorynek napisał: Żadna oryginalna bateria oraz regenerowana na bazie oryginalnego chipu, nie ma objawów opisanych przez Ciebie. Nagłe wyłączenie przy niskim stanie naładowania, to zły objaw. W takim układzie po przywróceniu ustawień w systemie na domyślne będę monitorował sytuację. Mam nadzieję, że już się to nie powtórzy, bo zakup oryginalnej baterii do tego modelu laptopa to raczej dość trudne zadanie (i pewnie drogie). Dzięki wielkie za pomoc Cytuj
Nieobecny Opublikowano 27 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2020 Oryginalną nową raczej niemożliwe, ale regeneracja na bazie oryginała jak najbardziej. Cytuj
Anonymous07 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2020 15 minut temu, wiktorynek napisał: Oryginalną nową raczej niemożliwe, ale regeneracja na bazie oryginała jak najbardziej. Mam oryginalną ale o mniejszej pojemności (standardowa), gdybym miał oryginalną, tą o większej pojemności, to bym się nie zastanawiał i regenerował w razie potrzeby, nie bawiąc się w zamienniki, bo z zamiennikami to faktycznie jest tak jak pisałeś - loteria (niestety). Cytuj
Nieobecny Opublikowano 27 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2020 5 minut temu, Anonymous07 napisał: Mam oryginalną ale o mniejszej pojemności (standardowa), gdybym miał oryginalną, tą o większej pojemności, to bym się nie zastanawiał i regenerował w razie potrzeby Przecież podczas regeneracji możesz powiększyć baterię. 6 komorowa max 6800mAh. 9 komorowa max 10200mAh. Cytuj
Anonymous07 Opublikowano 28 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2020 8 godzin temu, wiktorynek napisał: Przecież podczas regeneracji możesz powiększyć baterię. 6 komorowa max 6800mAh. 9 komorowa max 10200mAh. Tego nie wiedziałem, dziękuję za informację. Choć w gwoli ścisłości w poprzednim poście chodziło mi o to, że gdybym miał tą większą 9 komorową to bym (tak jak pisałem wcześniej) nie bawił się w zamienniki. Aktualizacja: Próba zmiany ustawień zachowania przy niskim poziomie baterii na domyślne nic nie pomogła - skutek jak wcześniej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi