Sound1g Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2019 Cześć, Posiadam dysk HDD 1TB WD Green 7200rpm od wczoraj mam problem. Nie mogę skopiować, usunąć ani odpalić na nim np filmów bo mam błąd jak na screeenie. Robiłem już chkdsk E:/f było pełno komunikatów o nieczytelnych segmentach... :/ Da się jakoś to ogarnąć? Zależy mi na tych plikach co mam na dysku, chociaż żebym mógł je skopiować na inny dysk. :/ [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
jarexpol Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2019 Problemów może być wiele. Obraz systemu operacyjnego zawiera błędy. Na dysku twardym występują problemy (dysk twardy). Wadliwa płyta główna. Wykryto awarię w blokach pamięci RAM. BIOS jest nieaktualny. U ciebie pewnie 2, daj screena z chkdsk, no i jaki system, jaki komputer. Cytuj
Sound1g Opublikowano 5 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2019 36 minut temu, jarexpol napisał: Problemów może być wiele. Obraz systemu operacyjnego zawiera błędy. Na dysku twardym występują problemy (dysk twardy). Wadliwa płyta główna. Wykryto awarię w blokach pamięci RAM. BIOS jest nieaktualny. U ciebie pewnie 2, daj screena z chkdsk, no i jaki system, jaki komputer. CPU: Intel Core i5 4670K @ 4x 3.40GHz GPU: NVIDIA GeForce GTX 660 2GB (256BIT) RAM: 12GB DDR3 1600MHz HDD: 2x1TB WD Blue & WD GREEN (7200R.P.M.) SSD: 128GB WD Green MOBO: ASRock H87M Pro4 PSU: Corsair VS550 550W ODD: LG HL-DT-ST DVDRAM GH22NS40 Windows 10 Enterprise x64 No na screen'a to trzeba będzie poczekać, bo nim znowu się zeskanuje to minie z godzina... Między innymi błąd "File record segment 3602 is unreadable" Cytuj
jarexpol Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2019 10 minut temu, Sound1g napisał: No na screen'a to trzeba będzie poczekać, bo nim znowu się zeskanuje to minie z godzina... Szkoda czasu, wpisz w CMD chkdsk E: /r Cytuj
Sound1g Opublikowano 5 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2019 23 minuty temu, jarexpol napisał: Szkoda czasu, wpisz w CMD chkdsk E: /r [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Hannibal Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgodnie z "duchem" działu jednak od S.M.At.T.-u bym zaczynał - pkt 2 pierwszego postu Pana jarexpola. Bez tego chkdsk niewiele daje. Cytuj
Sound1g Opublikowano 6 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2019 10 godzin temu, jarexpol napisał: Szkoda czasu, wpisz w CMD chkdsk E: /r Tutaj co po skanie. I szybki skan w HD TUNE.. Zależy mi tylko żeby pliki z dysku skopiować na innym potem nawet ten dysk mogę do kosza wywalić. Pomożecie? 5 godzin temu, jednorazowiec napisał: Zgodnie z "duchem" działu jednak od S.M.At.T.-u bym zaczynał - pkt 2 pierwszego postu Pana jarexpola. Bez tego chkdsk niewiele daje. Co to jest S.M.At.T? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
BartAcid Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2019 Masz błędy na dysku i stąd problemy. Raczej pożegnaj się z pojedynczymi plikami, a resztę pojedynczo kopiuj to dowiesz się co jest utracone. WD GREEN nigdy nie miał 7200obr tak dla szczegółu. Nie byłby wtedy zielony. Cytuj
jarexpol Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2019 14 minut temu, Sound1g napisał: Co to jest S.M.At.T? I jeszcze zobacz ten program 7 minut temu, BartAcid napisał: Masz błędy na dysku i stąd problemy. Raczej pożegnaj się z pojedynczymi plikami, a resztę pojedynczo kopiuj to dowiesz się co jest utracone. Niestety racja. Cytuj
Sound1g Opublikowano 6 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2019 57 minut temu, jarexpol napisał: I jeszcze zobacz ten program Niestety racja. Czyli nie ma szans na odzyskanie plików? W jednym folderze miałem z 70 filmów z wakacji tegorocznych, nawet w folder wejść nie mogę bo odrazu błąd że katalog nieczytelny Cytuj
jarexpol Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2019 Pobierz programy, zrób pierwszym S.M.At.T, daj screeny. Może nie wszystkie stracone. Cytuj
Hannibal Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2019 16 minut temu, Sound1g napisał: Czyli nie ma szans na odzyskanie plików? Bez kopii posektorowej (na innym dysku) chyba szkoda się brać za to - każde kolejne uruchomienie, to możliwość pogłębienia problemów. Gdy już taka kopia będzie, to na niej można podejmować dowolne próby związane z odzyskiwaniem danych. Może i taśmę sygnałową warto podmienić, by spróbować C7 opanować (ryzyko żadne, korzyść możliwa). PS Za błąd w akronimie przepraszam - powinno być S.M.A.R.T. Cytuj
BartAcid Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2019 Skołuj jakiś program do odzyskiwania danych. Wtedy może się coś udać odzyskać, może być tak że się pogubią klatki z filmu. Ewentualnie trzeba będzie naprawić film bo nie będzie chciał się uruchomić. Na ratowaniu video sie nie znam więc to pytaj takich co mają wiedzę co zrobić. Tak jak pisze @jednorazowiec, dobrze by było pracować na kopii posektorowej by nie uszkadzać więcej dysku. Taśmę też wymień na wszelki wypadek i dodatkowo zmienił bym gniazdo wpięcia na płycie głównej w inne. Cytuj
kitaro Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2019 Godzinę temu, BartAcid napisał: Masz błędy na dysku i stąd problemy. Raczej pożegnaj się z pojedynczymi plikami, a resztę pojedynczo kopiuj to dowiesz się co jest utracone. To niestety prawda. Nie ma nic takiego, jak skuteczna naprawa. System można nauczyć omijać wadliwe sektory, można je wymazywać, ale i tak one do normalności nie wrócą. Miałem taki dysk WD z podobnym rozkładem errorów. Wyciąłem 13 GB z errorami. Potem 6 lat jeszcze dotąd używam dysku i przez 6 lat nie zauważyłem żadnego dodatkowego błędu. Jak się to robi - Ano - znowu zaczyna się od pełnego errorscan. Po wykonaniu jest robota. Trzeba na pierwszy czerwony error kliknąć PPM i zapisać sobie dokładną lokalizację czyli liczbę, który to sektor. Potem klika się PPM na ostatni czerwony error i zapisuje dane. Orientujemy się, na jakiej partycji jest ten obszar z erroramj. Na tej partycji robimy porządek z plikami, czyli - po wyłączeniu stronicowania, po wyłączeniu przywracania, hibernacji a nawet kosza ( nie przenoś do kosza tylko usuwaj od razu) - chodzi o wszystkie nieprzesuwalne pliki, - po prostu wiedząc, czy rozmiar z wadliwymi sektorami jest na środku partycji, czy w środku, czy na końcu - są programy do optymalizacji dysku, czyli mogą wszystkie poukładać na początku partycji, albo poukładać pliki pod koniec partycji, czyli na miejsce wolne od errorów. Potem jazda jest taka, żeby zmniejszyć partycję od przodu, czy od tyłu w zależności or rozmieszczenia plików na partycji, tak, żeby powstało wolne miejsce z errorami. Następną partycję można rozszerzyć o wolne miejsce, ale do obszaru, gdzie nie wystąpiły errory. Kluczowe są zapisane dane o sektorach - Zwykle można wyciąć wcześniej z 1 GB przed pierwszym errorem o obszar do 1GB po ostatnim errorze. Te dane kluczowe, to numer kolejny sektora. Robiłem to w hdtune, potem eaesusem partition masterem free. Wycięte miejsce ma być usuniętą partycją. Jak napisałem - 6 lat używam taki dysk i nie ma kolejnych błędów. Pliki z tej partycji, które nie można przenieść, trzeba usuwać, - są nie do odzyskania. W zasadzie z bólem serca od tego trzeba zacząć. Ja wysyłałem wszystko ma filespace (1TB za darmo) w plikach spakowanych na piętrowe hasło. U mnie dramat zaczął się od wyłączeniu komputera podczas instalowania frameworka. Pobrałem instalator na druga partycję i właśnie na drugiej partycji sypnęło błędami systemu plików. Miałem tam pobrane, foldery z programami portable i setki filmów - seriali. Cytuj
Gość Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zabrałeś się za to od D.......y strony (pokazało wyraźnie Error 0x80070570 i może sam sobie namieszałeś jeszcze więcej ? ) ,a miałeś jako pierwsze wykonać chkdsk windows prawo klikiem jak to nie pomogło to tu masz poradnik : albo płyta , paluszek z linuksem i sprawa załatwiona. PS. i tak jak napisał jednorazowiec " Bez kopii posektorowej (na innym dysku) chyba szkoda się brać za to - każde kolejne uruchomienie, to możliwość pogłębienia problemów. " Cytuj
Sound1g Opublikowano 6 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2019 40 minut temu, woj_ani217 napisał: Zabrałeś się za to od D.......y strony (pokazało wyraźnie Error 0x80070570 i może sam sobie namieszałeś jeszcze więcej ? ) ,a miałeś jako pierwsze wykonać chkdsk windows prawo klikiem jak to nie pomogło to tu masz poradnik : albo płyta , paluszek z linuksem i sprawa załatwiona. PS. i tak jak napisał jednorazowiec " Bez kopii posektorowej (na innym dysku) chyba szkoda się brać za to - każde kolejne uruchomienie, to możliwość pogłębienia problemów. " Robiłem to wczoraj już 2x Cytuj
info Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2019 a co myślicie zrobić remap potem klonować na dobry dysk ? Cytuj
BartAcid Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2019 Najpierw klon. Potem rób co chcesz. Chyba, że ci na danych nie zależy to dług dalej w tym dysku. Cytuj
info Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2019 Godzinę temu, BartAcid napisał: Najpierw klon. Potem rób co chcesz. Chyba, że ci na danych nie zależy to dług dalej w tym dysku. z doswiadczenia wiem ze nie raz nie chcialo mi sklonowac dysku z uszkodzonymi sektorami ale każdy na swój sposób rozumiem Cytuj
BartAcid Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2019 jak weźmiesz program do odzyskiwania danych to on ci sklonuje. Inne wywalą błąd (te lepsze) inne się wywalą same. Polecam DMDE, tam zrobisz obraz dysku i odzyskasz pliki. Sound1g lubi to Cytuj
Sound1g Opublikowano 12 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2019 W dniu 6.12.2019 o 16:42, BartAcid napisał: jak weźmiesz program do odzyskiwania danych to on ci sklonuje. Inne wywalą błąd (te lepsze) inne się wywalą same. Polecam DMDE, tam zrobisz obraz dysku i odzyskasz pliki. NIe mogę nigdzie znaleźć wersji 3 DMDE pełnej... Ma ktoś z was może? Kupiłem już nowy dysk... Cytuj
BartAcid Opublikowano 13 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2019 Kopie dysku robi bezpłatna. Potem trochę więcej jest roboty przy odzyskiwaniu bo darmowa odzyskuje do 4000plików w otwartym panelu.. Chyba widziałem pełną w repackach. Sound1g lubi to Cytuj
Sound1g Opublikowano 26 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2019 Temat już ogarnąłem. Odzyskałem co potrzebne. Dzięki za pomoc! :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi