AS00 Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2019 Witam Planuję zrobić mały ale potrzebny upgrade w swoim muzealnym zestawie - wymiana pamięci RAM z 4GB na 8GB. Niestety na Windowsie 10 przy odpalonej przeglądarce z paroma kartami i np. innym programie czy grze (tylu LoL) ewidentnie widać przycinki i spowolnienia działania całego komputera, czego źródłem jest, jak podejrzewam, mała ilość RAMu (użycie oscyluje wtedy w ok. 90%). Cała platforma stoi na płycie Asus P5K, obecnie są w nim 4 kości po 1GB RAMu 800MHz DDR2. Według strony producenta, płyta obsłuży maksymalnie 8GB pamięci. Lepiej więc szukać kości w konfiguracji 4x2GB czy 2x4GB (o ile DDR2 występują w ogóle w takiej pojemności)? Warto kupić cały zestaw jednakowych kości? Kości koniecznie muszą mieć radiatory, czy zwykłe "gołe" wystarczą? Co powiecie na kości RAMu z Aliexpress? Kupował tam ktoś coś podobnego? Nie wiem jakie byłyby koszty takiego ulepszenia, ale zależałoby mi na możliwie niewielkiej kwocie na takie ulepszenie, gdyż to pewnie ostatnia taka operacja na tym zabytku. Dodam jeszcze, że nic nie jest i raczej nie będzie podkręcane (nigdy się w to nie bawiłem, więc się nie znam...). Cytuj
Nieobecny Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2019 22 minuty temu, AS00 napisał: Lepiej więc szukać kości w konfiguracji 4x2GB czy 2x4GB W ciemno zgaduję, że nie doczytałeś i jest tam w specyfikacji dopisane, że 8GB (4x2GB). 23 minuty temu, AS00 napisał: Warto kupić cały zestaw jednakowych kości? Nie muszą być, ale muszą być o jednakowych parametrach, aby działały dobrze w dual channel oraz żeby przypadkiem jedna kość nie zaniżała osiągów pozostałych. 24 minuty temu, AS00 napisał: Kości koniecznie muszą mieć radiatory Nie. AS00 lubi to Cytuj
BartAcid Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2019 Z alliexpres? Ty tak serio? Jak to na allegro jest po 20zł sztuka i masz od razu, a nie za półtora miecha. na olx pewnie i taniej można wyrwać. AS00 lubi to Cytuj
Hannibal Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2019 12 godzin temu, wiktorynek napisał: W ciemno zgaduję, że nie doczytałeś i jest tam w specyfikacji dopisane, że 8GB (4x2GB). Kruca! Z taką zdolnością profetyczną to się Pan tu marnuje. Może bym dostał - od Pana - numery na najbliższe losowanie Totka (albo lepiej Eurojackpota)? PLEASE!!!! Pan SA00 doczytać, to może i doczytał, ale nie do końca policzył, że "4 x DIMM, Max. 8 GB" to raczej* nie powinno być 2x4 (dobrze choć, że nie padło pytanie o 1x8). * Zdarzały się, co prawda, przypadki, w których "limity mnożenia" dawały się obchodzić, ale to wyjątki (potwierdzające regułę, że producent wie co podaje w specyfikacji). Cytuj
AS00 Opublikowano 20 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2019 21 godzin temu, wiktorynek napisał: W ciemno zgaduję, że nie doczytałeś i jest tam w specyfikacji dopisane, że 8GB (4x2GB). Chyba jasnego przekazu, że tylko 4x2GB nie znalazłem, albo nie pamiętam Nie no, kwestia RAMu zawsze była dla mnie nieco czarną magią więc wolałem dopytać, choćby pytanie wydawało się (i było) głupie. Czyli tylko 4x2GB wchodzą w grę - to mam już pewność i jasność 11 godzin temu, BartAcid napisał: Z alliexpres? Ty tak serio? Jak to na allegro jest po 20zł sztuka i masz od razu, a nie za półtora miecha. na olx pewnie i taniej można wyrwać. Właśnie dlatego też pytam o opinię - czy lepiej aliexpress czy allegro/olx (nie licząc czasu na przesyłkę, mi to bez większej różnicy). Tylko czy takie kości po 20 zł za sztukę będą dobrym zakupem? Rzuciły mi się w oczy zestawy kości 4x2GB z radiatorami, jakieś "lepsze z wyglądu" (wiem, kuriozalnie to brzmi ), ale to koszt ok 180 do grubo ponad 200 zł. Jeszcze raz zaznaczę - trochę się nie orientuję i wolę się rozeznać wśród orientujących się. Co jeszcze brać pod uwagę? Firmę? Taktowanie? Opóźnienia? Napięcie też? Na Ali oraz na Allegro rzuciły mi się też w oczy stosunkowo tanie kości, dość niskie w porównaniu do typowych, zdaje się, że pochodzące z serwerów. Takie coś nadaje się w ogóle do komputera domowego? ASUS P5K, wg. strony producenta, wspiera też pamięci DDR2 1066, ale tu zupełnie nie wiem, czy jest sens dopłacać... Podobnie jak do tych wersji z radiatorami, tym bardziej, że w podkręcanie raczej się bawił nie będę. EDIT: 11 godzin temu, BartAcid napisał: na olx pewnie i taniej można wyrwać. Czy na przykład takie z OLX-a, w miarę tanie, byłyby dobre? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
BartAcid Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2019 Jedyne czym bym się kierował to jak jest sklep i opcja faktury, oczywiście ty jej nie bierzesz. Łatwiej wtedy w razie czego o wymianę gdy są problemy. W radiatory nie ma się co bawić bo szkoda kasy. Wysokością się nie przejmuj, mniej laminatu robili i tyle. DDR2 są tak powszechne, że jak nie sprzedadzą za 20zł to na breloczki będą do przerobienia. Skupują wraz z kompami na kilogramy to i sprzedają tanio. Jak się trafią w niskiej cenie 1066 to zawsze ciut podniesie wydajność jeśli i proc to może spożytkować. Wybierz 4 takie same i z głowy. AS00 lubi to Cytuj
MadDragory Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2019 7 minut temu, AS00 napisał: Czyli tylko 4x2GB wchodzą w grę - to mam już pewność i jasność Cześć. Tylko 4x2GB i nie ma co dalej wałkować w tym kierunku tematu. Nie muszą być 1 producenta ale muszą mieć jednakowe parametry. Cytuj
R95K Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2019 W swoim starym PC mam 2x2GB i 2x1GB. Parametry te same, a różni producenci. Nic się nie wysypało, nie było i nie ma problemów z użytkowaniem komputera. Też mam ASUS P5K, ale ja mam wersje PRO. Obsługuje max 8GB. Maksymalna wielkość jednej kości to 2GB. Jeśli masz chipset Intel P35 to on obsługuje max 800MHz. Dzięki wsparciu technologii ASUS Super Memspeed, niniejsza płyta główna natywnie obsługuje również pamięci DDR2 1066MHz. Mi udało się kupić kilka kości po 1-2GB DDR2 800MHz za 40zł także wystarczy dobrze szukać Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi