razor1995 Posted November 15, 2019 Report Posted November 15, 2019 W Dellu należy podać service tag i część serialu, w formacie: 1234567-1D3B, Dell oficjalnie pozwala odblokować tak BIOS po wpisaniu hasła z generatora i kliknięciu Ctrl+Enter. RemixPL1994 likes this Quote
BartAcid Posted November 16, 2019 Report Posted November 16, 2019 Asusy nowe ktoś wie jak oszukać? User nie zapisał hasła jak zakładał, a jest potrzebny dostęp do biosu. Niestety akcje z datami nie działają już. Quote
Dziadek13 Posted November 16, 2019 Report Posted November 16, 2019 Ten link podany się nie głosi [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Muszę wchodzić przez wyszukiwarkę i dopiero znajduje tą stronę i jest ok. Asusy. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] W przypadku laptopów Asus jest to wymagany kod daty - wprowadź nieprawidłowe hasło, a następnie naciśnij klawisze Alt + R w następnym monicie. Weź tę datę i wprowadź ją w BIOS Master Password Generator poniżej w tej samej kolejności (rrrr-dd-mm lub dd-mm-rrrr), jak na laptopie Asus. Quote
marcelgg Posted November 16, 2019 Author Report Posted November 16, 2019 W dniu 16.11.2019 o 10:55, BartAcid napisał: a Quote
BartAcid Posted December 2, 2019 Report Posted December 2, 2019 @marcelgg gdzie takie coś wyczaiłeś? Można jakiś link. Dopiero gdy będą na jakimś przeglądzie to będę mógł zweryfikować. Quote
Dziadek13 Posted December 2, 2019 Report Posted December 2, 2019 Taki program można zassać i zainstalować python-2.6.amd64.msi [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Potem z tej strony pobrać scrypty do biosu danej firmy [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] I możemy się bawić, nie sprawdziłem bo na razie nie mam na czym. Np: Quote
marcelgg Posted December 2, 2019 Author Report Posted December 2, 2019 W dniu 2.12.2019 o 16:32, BartAcid napisał: Można jakiś link. Dopiero gdy będą na jakimś przeglądzie to będę mógł zweryfikować. . Quote
BartAcid Posted December 3, 2019 Report Posted December 3, 2019 Dzięki Panowie. Będę miał sprzęt w rękach to sprawdzę i dam znać co i jak. Quote
info Posted December 3, 2019 Report Posted December 3, 2019 ja z doświadczenia kiedyś resetowałem z tym kodem błedu to pamietam na hierens boot cd był taki programik Czy może ktoś dać sprawdzony sposób na nowe biosy Moze ktoś testowal z nowego hierensa jakies narzędzie ? BIOS / CMOS Tools !BIOS 3.20: A powerfull utility for bios and cmos. BIOS Cracker 1.4: BIOS password remover (cmospwc). BIOS Cracker 4.6: BIOS password remover (cmospwd). BIOS Utility 1.35.0: BIOS Informations, password, beep codes and more. CMOS 0.93: CMOS Save / Restore Tool. DISKMAN4: A powerful all in one utility. Kill CMOS: A tiny utility to wipe cmos. UniFlash 1.40: Bios flash utility. nie wiem skad to dorwalem na nowym hirenie jednak nie widze nicna nowym do biosu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] a to ktos testowal ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
remek002 Posted December 3, 2019 Report Posted December 3, 2019 O ile się nie mylę, to hasło jest zapisywane w KBC i tylko czysty wsad trzeba wgrać by pozbyć się hasła. Aby usunąć hasło w biosie musiałem kupić sobie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], bo kupiłem na allegro Alienware 17 z Hasłem w biosie, taki ch... z tego sprzedawcy, że nie chciał mi podać hasła. Co ciekawe po wgraniu czystego wsadu można manualnie wpisać service tag jaki się chce, lub nic nie wpisywać W starszych laptopach wystarczyło wyjąc baterie na kilkanaście sekund. Quote
info Posted December 3, 2019 Report Posted December 3, 2019 52 minuty temu, remek002 napisał: O ile się nie mylę, to hasło jest zapisywane w KBC i tylko czysty wsad trzeba wgrać by pozbyć się hasła. Aby usunąć hasło w biosie musiałem kupić sobie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], bo kupiłem na allegro Alienware 17 z Hasłem w biosie, taki ch... z tego sprzedawcy, że nie chciał mi podać hasła. Co ciekawe po wgraniu czystego wsadu można manualnie wpisać service tag jaki się chce, lub nic nie wpisywać W starszych laptopach wystarczyło wyjąc baterie na kilkanaście sekund. skad masz czysty wsad ? z tego co pamietam zawsze cos tam jest na plycie do resetu jak to mialo przypadek ze zworkami np Quote
BartAcid Posted December 3, 2019 Report Posted December 3, 2019 Lapki są na gwarancji, a czy mają KBC programowalne to nie wiem. W nowych sprzętach w TPM są hasła trzymane i to jest problem. Quote
remek002 Posted December 3, 2019 Report Posted December 3, 2019 Wsad najprawdopodobniej jest wraz z biosem, tylko trzeba go ściągnąć ze strony producenta i umieć go "rozpakować" programem w którym można edytować i wycinać fragmenty kodu w HEXe , dzięki temu masz możliwość wycięcia fragmentu kodu z biosu ściągniętego ze strony producenta, czyli wsad do programowanego KBC. A jak to zrobić, porostu sczytać wsad z KBE i zrobić kopie i na podstawie kopi zajdzie się czysty wsad do KBC. Swoją droga jaki to laptop jest w którym jest hasło na biosie? Quote
Nieobecny Posted January 23, 2020 Report Posted January 23, 2020 Kto ma sprawdzony sposób na złamanie hasła w laptopie HP 6730b? 1. Trick z kodem błędu nie przechodzi, ponieważ zamiast kodu błędu blokuje bios i można jedynie wyłączyć laptopa i próbować to samo ponownie. 2. Password generator (5 i 10 znaków) z domyślnymi hasłami też nie generuje prawidłowego kodu. Quote
sabrex11 Posted January 23, 2020 Report Posted January 23, 2020 miałem to samo z klienta Fujitsu... wyjęcie baterii pomogło o tyle, że nie blokował przejścia dalej. Hiren's Boot czy ubcd538 z pena też nie pomagało, ale samo wyjęcie baterii umożliwiło instalację systemu poprzez F12. Widocznie bios został zmodyfikowany tak, że jak troszkę poczytałem w necie nic nie da rady z tym zrobić. Wcześniejsze kroki były opisane, czyli generator, programy do resetu z urządzeń bootowalnych a na końcu prośba do producenta o pomoc. Ja wybrałem pozostawienie stanu jaki był, przynajmniej klient nie będzie grzebał w biosie a jak zechce reinstalkę, to poprzez F12 zbootuje Quote
Nieobecny Posted January 23, 2020 Report Posted January 23, 2020 Niestety, wiele czytałem i wszystko jest bezskuteczne - zostaje tylko programowanie biosu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
sabrex11 Posted January 23, 2020 Report Posted January 23, 2020 zainteresował mnie ten temat ;-) link [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] do [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
jacek66 Posted March 17, 2021 Report Posted March 17, 2021 A jak zresetować hasło w biosie DELL LATITUDE E6510, kiedyś dawno temu założyłem, żeby syn w nim nie grzebał i teraz go nie pamiętam i nie mogę zmienić żadnych ustawień w bezpośrednio biosie po F2 Quote
razor1995 Posted March 17, 2021 Report Posted March 17, 2021 @jacek66, [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Podajesz ServiceTag z BIOSu i dodatkowe, widoczne tam znaki. Wpisujesz wygenerowane przez stronę hasło, wciszkasz Ctrl+Enter - odblokowane. W dniu 15.11.2019 o 20:46, razor1995 napisał: W Dellu należy podać service tag i część serialu, w formacie: 1234567-1D3B, Dell oficjalnie pozwala odblokować tak BIOS po wpisaniu hasła z generatora i kliknięciu Ctrl+Enter. Nawet o tym pisałem Quote
jacek66 Posted March 18, 2021 Report Posted March 18, 2021 No i nie działa, spod BIOS-a, może zadziała jak zainstaluję system, ale czekam na dysk, bo padł. A, jak się wchodzi do BIOS-a z poziomu win7? Quote
razor1995 Posted March 18, 2021 Report Posted March 18, 2021 Do BIOS nie wchodzisz z poziomu systemu. Klawisz F2 przy uruchamianiu komputera (kilka razy, aż nie uruchomi). Albo F12 by wywołać opcje szybkiego bootowania - stamtąd tez można wejść do BIOS setup. P.S. Wygenerowany kod masz wpisać w BIOSie Bez dysku też tam wejdziesz. Quote
jacek66 Posted March 21, 2021 Report Posted March 21, 2021 No i za cholerę nie mogę tego obejść. Coś robię źle. Pomożesz? ServiceTag GCMLXN1-2A7B Quote
razor1995 Posted March 21, 2021 Report Posted March 21, 2021 W polu hasła wpisujesz: This is the hidden content, please [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] or [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i dajesz Ctrl+Enter. jacek66 likes this Quote
jacek66 Posted March 21, 2021 Report Posted March 21, 2021 O rany, jesteś WIELKI, udało się!!! razor1995 likes this Quote
jacek66 Posted March 21, 2021 Report Posted March 21, 2021 Jeszcze raz dziękuje. Przy okazji wgrałem nowy bios z A6 na A17. Nowszych już chyba nie ma do tego modelu. razor1995 likes this Quote
razor1995 Posted March 21, 2021 Report Posted March 21, 2021 4 minuty temu, jacek66 napisał: wgrałem nowy bios z A6 na A17. Na pewno to E6510? Na tronie Della jako najnowszy wisi BIOS... A09 Poprawka, jest A17, nieco ukryty. jacek66 likes this Quote
jacek66 Posted March 21, 2021 Report Posted March 21, 2021 Ano jest A17 i to chyba będzie już ostatni do tego typu Quote
TwEEtY Posted March 27, 2021 Report Posted March 27, 2021 A próbował ktoś może czyścić hasło BIOS z ThinkPad T440p? Quote
Recommended Posts