Jump to content

Karta wifi Broadcom

jou300

Recommended Posts

ja zas po instalacji na lenovo z565 czy to MXlinux  czy tez mint xfce 18.3 mam problem z wifi BCM 4352 ac , po instalacji kernela powyzej 4.15  przestaje mi widziec sieci i dzialac wifi ,czy to czysty kernel czy tez xanmod lub liquorix :wacko:

nie wiem jak to naprawic 

lan dziala ok

W dniu 18.06.2019 o 17:01, jou300 napisał:

Witam, szukam dystrybucji, która automatycznie wykryje sterowniki broadcom wifi. Jak narazie znalazłem mageia, ale mi nie leży. Czy znacie jakieś dystrybucję w sparciem broadcom ?

Ja mam też broadkoma i super działa z tym linux Q4os , wymagania ok 65mb i wszystkomający i zero problemów z wifi .

17 minut temu, berthold61 napisał:

Ja mam też broadkoma i super działa z tym linux Q4os , wymagania ok 65mb i wszystkomający i zero problemów z wifi .

a jaki model masz kolego taki jak ja ?

jesli tak to wez zainstaluj na probe najnowszy kernel i zobacz czy ci bedzie dzialac wifi nadal ok

No przecież ci pisałem że linux działał idealnie na tej karcie zwłaszcza q4os bo linuxmint miał z tym problem a np ubuntu nie byłem w stanie uruchomić tzw wifi mimo że mint to taki inny ubuntu, sprawdź sobie tą dystrybucję Q4os a zobaczysz przecież to tylko z pena odpalasz bez instalacji i już wiesz czy działa czy nie .

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

z pena mi nic nie da sprawdzenie , pisalem ci ze ja mam problem po UPDATE jak zrobie kernel powyzej 4.15 czy to orginal czy modowany

to mi nie dziala wifi

a na usb live nie idzie zainstalowac kernela i sprawdzic bez reboot

testowalem bo instalowalem wpierwej na MXlinux i teraz siedze na mint xfce i  lipa ,wiec  zostawilem kernel 4.15 zeby wifi dzialalo, ale mnie to wku.ia ze nie dziala mi wifi na nowszych kernelach :(

ps. czy mozesz u siebie zainstalowac na probe najnowszy kernel xanmod i zobaczyc czy ci zadziala wifi ?

@G77 z jakiego drivera do tej karty Broadcoma korzystasz?

Ja mam kartę BCM4360  z broadcom-sta i musiałem go modować, bo nie chciał działać z kernelem powyżej 5.0.

Konkretnie używam: broadcom-sta-dkms-6.30.223.271-5.1.rc.

*wg Google twoja karta też powinna działać z broadcom-sta.

Sam mod opisany jest [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] mam już zmodowane i zapisane te sterowniki, jak coś, to mogę podesłać.

Aktualnie na kernelu 5.2.2 Wi-Fi działa mi poprawnie :)

Konkretnie trzeba zmienić po jednej linijce w dwóch plikach:

N5jSHNO.jpg

G77 likes this

Na początek pytanie:  czy w /usr/src/ masz katalog broadcom-sta? (u mnie jest to katalog broadcom-sta-6.30.223.271)

Sprawdzisz komendą:

Cytat

dpkg --get-selections | grep broadcom-sta*

Jeśli tak, to pobierz tą paczkę: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i wypakuj ją do katalogu /usr/src/broadcom-sta_TWOJA_WERSJA/ folder src ma zostać scalony z folderem src który jest w katalogu broadcom. W tej paczce są dwa zmodowane pliki, które odpalą tą kartę pod nowszymi kernelami.

Po podmianie plików (zamieniasz te dwa, które są stare) instalujesz nowszy kernel, standardowo sudo update-grub i hula.

G77 likes this

Aktualizacja Anno Domini 2021:

Na Debianie 10 pod Broadcom'a wystarcza:

Broadcom STA is a binary-only device driver to support the following IEEE 802.11a/b/g/n wireless network cards: BCM4311-, BCM4312-, BCM4313-, BCM4321-, BCM4322-, BCM43142-, BCM43224-, BCM43225-, BCM43227-, BCM43228-, BCM4331-, BCM4360-, and BCM4352-based hardware.

Bądź kernel XanMod: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - ma ten driver wbudowany.

Korzystam z 5.11.6-xanmod1 na Debianie 10 i polecam, działa to dużo szybciej od zwykłego z backports.

G77 likes this

W dniu 24.07.2019 o 20:53, razor1995 napisał:

Na początek pytanie:  czy w /usr/src/ masz katalog broadcom-sta? (u mnie jest to katalog broadcom-sta-6.30.223.271)

Sprawdzisz komendą:

Jeśli tak, to pobierz tą paczkę: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i wypakuj ją do katalogu /usr/src/broadcom-sta_TWOJA_WERSJA/ folder src ma zostać scalony z folderem src który jest w katalogu broadcom. W tej paczce są dwa zmodowane pliki, które odpalą tą kartę pod nowszymi kernelami.

Po podmianie plików (zamieniasz te dwa, które są stare) instalujesz nowszy kernel, standardowo sudo update-grub i hula.

kolego moglbys wyslac jeszcze raz ta paczke ,bo link umarł  

ps. niestety ale na linux lite  4.8 nie dziala sudo apt install broadcom-sta-*  , a po instaacji xanmod-cacule 5.11.6      wifi nie dziala  :(

25 minut temu, WolframPL napisał:

Jeśli jestem w stanie jakoś pomóc, to przesyłam linka repo Debiana

pozdro

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

zdjelem z synapticka   zainstalowalem broadcom-sta-6.30.223.271   reebot i nadal brak wifi :(

wracam na 4.19 kernel tam dziala czy to orginal czy xanmod 

6 godzin temu, G77 napisał:

kolego moglbys wyslac jeszcze raz ta paczke ,bo link umarł  

Nie mam.

U mnie na STA działa normalnie. Doinstalowałeś kernel-headers? Bez tego u mnie sterownik się zainstalował, ale nie działał.

Napisz, jakie masz distro, jaki dokładnie model karty Wi-Fi i kernel, coś pokombinuję - latam teraz na Linuxie i jestem na bieżąco :E 

G77 likes this

Godzinę temu, razor1995 napisał:

Nie mam.

U mnie na STA działa normalnie. Doinstalowałeś kernel-headers? Bez tego u mnie sterownik się zainstalował, ale nie działał.

Napisz, jakie masz distro, jaki dokładnie model karty Wi-Fi i kernel, coś pokombinuję - latam teraz na Linuxie i jestem na bieżąco :E 

BCM 4352 ac ,  linux lite 4.8 ,lenovo z565 

kiedys mi sie udalo po twoich poradach , ale w tej chwili nie dziala powyzej 4.19.100 lub 4.19.102 xanmod 

instaluje image zawsze z kernelem i patch w wersji xanmod tez

Sposób na kernele 5.9 i wyższe:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Potwierdzam, że działa na 5.10.26-051026-lowlatency.

Edit:

Działa również na Ubuntu 21.04 i 5.12.0-xanmod1, którego obecnie używam.

Uwaga: Najlepiej instalować już na zbootowanym kernelu, którego używamy - mniej problemów.

W dniu 17.03.2021 o 21:04, razor1995 napisał:

Aktualizacja Anno Domini 2021:

Na Debianie 10 pod Broadcom'a wystarcza:

Broadcom STA is a binary-only device driver to support the following IEEE 802.11a/b/g/n wireless network cards: BCM4311-, BCM4312-, BCM4313-, BCM4321-, BCM4322-, BCM43142-, BCM43224-, BCM43225-, BCM43227-, BCM43228-, BCM4331-, BCM4360-, and BCM4352-based hardware.

Bądź kernel XanMod: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - ma ten driver wbudowany.

Korzystam z 5.11.6-xanmod1 na Debianie 10 i polecam, działa to dużo szybciej od zwykłego z backports.

to ten masz zainstalowany ziomus?

https://sourceforge.net/projects/xanmod/files/releases/edge/5.11.6-xanmod1/

W dniu 26.03.2021 o 19:19, razor1995 napisał:

Sposób na kernele 5.9 i wyższe:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Potwierdzam, że działa na 5.10.26-051026-lowlatency.

Edit:

Działa również na Ubuntu 21.04 i 5.12.0-xanmod1, którego obecnie używam.

Uwaga: Najlepiej instalować już na zbootowanym kernelu, którego używamy - mniej problemów.

1 linijka ok 

2 linijka ok 

3 blad jakis :(   jprdle z tym poj.nym wifi brcm

Support - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (Right click, Open Link)

linuxlite  ~  sudo apt remove bcmwl-kernel-source
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności       
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Pakiet "bcmwl-kernel-source" nie jest zainstalowany, więc nie zostanie usunięty
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
 linuxlite  ~  wget [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
--2021-04-27 18:42:00-- [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Translacja mirrors.kernel.org (mirrors.kernel.org)... 149.20.37.36, 2001:19d0:306:6:0:1994:3:14
Łączenie się z mirrors.kernel.org (mirrors.kernel.org)|149.20.37.36|:80... połączono.
Żądanie HTTP wysłano, oczekiwanie na odpowiedź... 301 Moved Permanently
Lokalizacja: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [podążanie]
--2021-04-27 18:42:01-- [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Translacja mirrors.edge.kernel.org (mirrors.edge.kernel.org)... 147.75.101.1, 2604:1380:2001:3900::1
Łączenie się z mirrors.edge.kernel.org (mirrors.edge.kernel.org)|147.75.101.1|:80... połączono.
Żądanie HTTP wysłano, oczekiwanie na odpowiedź... 200 OK
Długość: 2202632 (2,1M) [application/octet-stream]
Zapis do: `broadcom-sta-dkms_6.30.223.271-15_all.deb.3'

broadcom-sta-dkms_6 100%[===================>]   2,10M   462KB/s    w 5,0s     

2021-04-27 18:42:06 (431 KB/s) - zapisano `broadcom-sta-dkms_6.30.223.271-15_all.deb.3' [2202632/2202632]

linuxlite  ~  sudo dpkg -i broadcom-sta-dkms_6.30.223.271-15_all.deb
(Odczytywanie bazy danych ... 311618 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.)
Przygotowywanie do rozpakowania pakietu broadcom-sta-dkms_6.30.223.271-15_all.deb ...
Rozpakowywanie pakietu broadcom-sta-dkms (6.30.223.271-15) ...
dpkg-deb (podproces): nie można skopiować członu archiwum z "broadcom-sta-dkms_6.30.223.271-15_all.deb" do potoku dekompresyjnego: niespodziewany koniec pliku lub strumienia
dpkg-deb (podproces): dekompresowanie członu archiwum: błąd lzma: niespodziewany koniec wejścia
dpkg-deb: błąd: podproces <dekompresja> zwrócił kod błędu 2
dpkg: błąd przetwarzania archiwum broadcom-sta-dkms_6.30.223.271-15_all.deb (--install):
 nie można skopiować wypakowanych danych "./usr/src/broadcom-sta-6.30.223.271/lib/wlc_hybrid.o_amd64" do "/usr/src/broadcom-sta-6.30.223.271/lib/wlc_hybrid.o_amd64.dpkg-new": niespodziewany koniec pliku lub strumienia
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
 broadcom-sta-dkms_6.30.223.271-15_all.deb
 linuxlite  ~  

instaluje z pod LAN na juz na zainstalowanym 5.12 xanmod i mam image/kernel zainstalowane 

ps. teraz to nawet mnie nie dziala na starym kernelu co dzialalo japier..

dobrze ze mialem timeshift i odpalilem restore i na 5.8.18xanmod  wifi mnie dziala i zostaje juz nic nie kombinuje z tymi popier..mi sterami bcm:thumbdown: