Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, srom-otnik napisał:

Nie będzie wersji Enterprise miałem juz iso na ukończeniu, ale mi je trafiło. Nie mam teraz czasu robić wszystko od nowa. Nie jest też prawdą, że ta wersja jest wydajniejsza od pro - nonsens. Ma trochę więcej narzędzi i to wszystko. 

i dobrze jedna wersja 8.1 starczy 

Opublikowano
8 godzin temu, srom-otnik napisał:

Nie będzie wersji Enterprise miałem juz iso na ukończeniu, ale mi je trafiło. Nie mam teraz czasu robić wszystko od nowa. Nie jest też prawdą, że ta wersja jest wydajniejsza od pro - nonsens. Ma trochę więcej narzędzi i to wszystko. 

Wiesz, co ważne że udało Ci się przetestować to i dać znać nam czy jest sens posiadania takiej wersji, bo szczerze też na nią czekałem bo myślałem że fajniejsza będzie. To jest i tak cenna wskazówka, także dzięki :P

Opublikowano

Avire + co 10-ka ma w sobie ;)

Ups, to Ósemka. Może ktoś rozjaśni czy 8.1 też dobrze radzi sobie w zabezpieczeniach?

Używałem Avasty, ostatnio Comodo i za namową znajomego dałem sobie spokój z kombajnami nad którymi nie ma kontroli. ehh.

Firewall warto mieć w ruterze ;) 

Opublikowano
W dniu 1.05.2020 o 15:42, werr napisał:

warto używać wbudowanego Defendera? czy zainstalować jakiś darmowy antywirus?

W tej wersji 'Defender' został usunięty przez [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

W dniu 2.05.2020 o 07:58, srom-otnik napisał:

Ja używam tylko Kaspersky Free lub na słabszych sprzętach 360 TS Essential

:biggrin5: Swego czasu, pracownicy Qihoo (360 TS) - oznaczyli plik z wirusem SALITY  >  jako zaufany 

i dodali do bazy sygnatur antywirusa. 

Chyba ktoś stracił rozum   :doh:

Ponieważ w tej wersji systemu ''Win 8..1 Pro' usunięto 'Defender', to przy braku router'owego, 

-  polecam Comodo Firewall

Osobiście, NIE-korzystam z żadnego AV - wystarcza mi mój ZDROWY ROZSĄDEK ... 

Opublikowano
21 godzin temu, srom-otnik napisał:

Nie został usunięty, tylko wyłączony. Zawsze można go włączyć 

TO po co ten opis ?

W dniu 15.02.2019 o 20:53, srom-otnik napisał:

II. Usunięto

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
Teraz, jnm napisał:

TO po co ten opis ?

Raczej jest logiczny...

Dodatkowo wyłączono moduły (dwa pierwsze z poniższej listy można ponownie włączyć w panelu sterowania):

- przeglądarka XPS;

- skanowanie i faksowanie;

- Defender. 

XPS i Fax - włączysz w panelu sterowania, defendera niestety nie. Można włączyć kluczem:

W kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\services\WinDefend należy zmienić wartość na "Start"=dword:00000002

Zatwierdzić, zrestartować system. Po restarcie usługa Defendera wystartuje automatycznie, utworzy się klucz

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\WinDefend

Opublikowano
1 minutę temu, srom-otnik napisał:

XPS i Fax - włączysz w panelu sterowania, defendera niestety nie. Można włączyć kluczem:

W kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\services\WinDefend należy zmienić wartość na "Start"=dword:00000002

Zatwierdzić, zrestartować system. Po restarcie usługa Defendera wystartuje automatycznie, utworzy się klucz

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\WinDefend

Tego w opisie to już NIE-napisałeś ... :E

Opublikowano

Wgrałem wersję Lite i brakuje mi funkcji faksowanie i skanowanie. Czy można ją przywrócić? Dodam że już próbowałem przez "Włącz lub wyłącz funkcje systemu windows" i się nie udało.

Po za tym używam ESET Internet security i co jakiś czas wyświetla mi komunikat "inicjowanie centrum zabezpieczeń systemu windows nie powiodło się". Czy można z tym coś zrobić?

Opublikowano

Witam.

Mam odwieczny problem z MUI. Używam kilku własnościowych programów które wymagają pakietu en-us, zresztą sam wolę system w tym języku. Próbowalem zainstalować przez lpksetup pakiet stąd:  https://pastebin.com/vudi2f3V i próbowalem zainstalować język bezpośrednio z panelu sterowania, zawsze kończy się to komunikatem "instalacja zakonczona niepowodzeniem". Czy jest jakiś sposob na instalowanie pakietów językowych w modyfikowanych systemach?

System w wersji Full, od razu po instalacji (system->sterowniki->aktywacja), z domyslną konfiguracją usług. Dodatkowe przywrócenie domyślnej konfiguracji przez "optymalizator uslug" nic nie zmienia. Na wszelki wypadek spróbowalem nawet zainstalować pakiet przed instalacją sterowników, rownież bez zmian, zresztą ten problem mam z każdym modyfikowanym systemem, 8.1 i 10

Opublikowano

Ja zainstalowałem Lite i mam wrażenie że Defender był aktywny podczas pierwszego użytkowania! Musiałem go wyłączyć na pewno jak coś robiłem ;)

Pany mam pytanie do tych co już aktywowali 8.1 na nim. Kupiony nowy dell e7240 jako kadłubek z outletu (bo stary 7240 padł). Przełożyłem pamięci, dysk, baterie.

Wgrałem tą 8.1 lite i nie mogę systemu aktywować! Sprzedawca pisał że pod urządzenie jest na pewno przypisany klucz. Podpowiecie jak się dobrać do tej aktywacji windy?

Może jeszcze ktoś się wypowie na temat antywira Awira Browser - warto?

Opublikowano
20 minut temu, pirotaro napisał:

Sprzedawca pisał że pod urządzenie jest na pewno przypisany klucz.

Sprzedawca prawdę ci powie :L 

Mam E7240, sprawdź czy widać klucz z BIOSu tym programem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 

Możliwe że masz klucz do 8.1 Core lub Windows 7. Możesz tez sprawdzić na stronie Della z jakim systemem został dostarczony, podając jego ServiceTag: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (wyświetl konfigurację systemu).

pirotaro lubi to
Opublikowano (edytowane)

Z konfiguracji niewiele mogę wywnioskować poza wpisem: 619-AEMC : Windows 7 Professional (64Bit Windows 8.1 License, Media)- E nglish,French,German,Dutch,Ita lian.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

A ten program wypluł:

ShowKeyPlus - Windows Product Key Information

Product Name:    Windows 8.1 Pro

Product ID:       00260-00000-00001-AA473

Version:    9600.19542 (64-bit OS)

Installed Key:    (25 znaków)

OEM Key:   (25 znaków)

OEM Description:    Win 8.1 RTM Professional OEM:DM

Ups!

chyba się udało tym OEM Key (z biusu?)

Edytowane przez pirotaro
dopiska ;)
Opublikowano
39 minut temu, ilovegta napisał:

Ej zadziała ten system na Lenovo Ideapad Z510 (sterowniki) ?

EDIT: Sprawdziłem instalując jako drugi system. Działa.

brawo TY

sam sie pytam i sam sobie odpowiadam , oby takich User wiecej :E

Opublikowano
W dniu 15.05.2020 o 20:56, G77 napisał:

brawo TY

sam sie pytam i sam sobie odpowiadam , oby takich User wiecej :E

A ja obronię kolegę, bo ktoś może też mieć takiego lapka i zobaczy taki komentarz że stery działają i sam nie musi sprawdzać :)

Opublikowano
54 minuty temu, dawidoo4 napisał:

Pomoze ktos dodac drukarke do tego modda no nie wiem jak pomocy na teraz potrzebuje !!!!

Drukarka działa zawsze, gdy wybierzesz ustawienia Optymalizatora Usług na TAK, gdy zadawane są pytania:

- włączyć usługi domyślne?

- włączyć udostępnianie plików i drukarek?

- korzystasz z drukarki bezpośrednio podpiętej do komputera?

W innych przypadkach bufor wydruku nie działa

Opublikowano
1 godzinę temu, srom-otnik napisał:

Drukarka działa zawsze, gdy wybierzesz ustawienia Optymalizatora Usług na TAK, gdy zadawane są pytania:

- włączyć usługi domyślne?

- włączyć udostępnianie plików i drukarek?

- korzystasz z drukarki bezpośrednio podpiętej do komputera?

W innych przypadkach bufor wydruku nie działa

Dzieki a tak wogule za**bisty mod . Naprawilem tak jak pisales :D