Skocz do zawartości

Asus RT-AC1200G+ - sieć znika przy obciążeniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ludy. Mam ci ja router Asus RT-AC1200G+, sprzężony z internetem 200Mb. Router rozgłasza dwie sieci - w paśmie 2,4GHz i 5GHz. W laptopach korzystam z piątki, bo wiadomo - szybciej i pasmo mniej zatłoczone. Problem jest taki, że przy sporym obciążeniu (np. 10 minut pobierania z pełną prędkością łącza 200Mb/s dystrybucji Linuxa z torrentów) samoczynnie na około 15 sekund znika mi sieć 5GHz do której podłączony jest laptop - rozłącza, nie wykrywa, nie łączy się - kaput. W tym czasie sieć 2,4GHz działa sobie jakby nigdy nic. Firmware wgrany najnowszy, ale problem występował już w poprzednich wersjach. 

Any ideas?

Opublikowano
2 minuty temu, razor1995 napisał:

Ludy. Mam ci ja router Asus RT-AC1200G+, sprzężony z internetem 200Mb. Router rozgłasza dwie sieci - w paśmie 2,4GHz i 5GHz. W laptopach korzystam z piątki, bo wiadomo - szybciej i pasmo mniej zatłoczone. Problem jest taki, że przy sporym obciążeniu (np. 10 minut pobierania z pełną prędkością łącza 200Mb/s dystrybucji Linuxa z torrentów) samoczynnie na około 15 sekund znika mi sieć 5GHz do której podłączony jest laptop - rozłącza, nie wykrywa, nie łączy się - kaput. W tym czasie sieć 2,4GHz działa sobie jakby nigdy nic. Firmware wgrany najnowszy, ale problem występował już w poprzednich wersjach. 

Any ideas?

najlepsze fw na ten model: 9.0.0.4_382_10680(Dolly Chu) , z nowszych 3.0.0.4.382_15525 lub  3.0.0.4.382.50276. Musisz przetestować które wypadnie u Ciebie najlepiej.

Idea jest jedna w tym modelu po każdym updacie czyścić nvram 

Jak czyscic nvram przez telnet to pewnie wiesz ale wkleje dla innych moze ktos kiedys zobaczy temat:

With your browser, login to the standard Asus UI page of the router (usually http://192.168.1.1). If this is the first time you do this it can be that you must go through a wizard to configure the standard setup.

Enable Telnet by going to Advanced Settings > Administration > System > Enable Telnet and click on “Apply”

Open a telnet connection to the router (usually http://192.168.1.1). Then enter your username and password for the router admin panel. By default both are admin. You should get the prompt (#) where you can enter the following commands.

To clear the nvram: mtd-erase2 nvram

Reboot the router: reboot

mtd-erase2 nvram (ARM routers) or mtd-erase -d nvram (MIPS routers) (sprawdzajcie czy macie arm koniecznie!)

Opublikowano

tez mam ten model , tu masz watek na forum w ktorym tez pisze o swoich przygodach z nim :)

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

ps. mam  Wersja firmware:[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 

Opublikowano
14 godzin temu, schonaldo napisał:

nowszych 3.0.0.4.382_15525

Na tym już wgl. dramat  - maksymalna prędkość łącza po Wi-Fi = 137Mb/s na przeciwko routera.

Na najnowszym firmware równe 210Mb/s w każdym miejscu.

Innych firmware nie mogę namierzyć w sieci. 

Opublikowano (edytowane)

Mam ten sam problem co ty @razor1995. Spróbuję sposobu z wiatraczkiem, może pomoże. Wygląda na to, że ten router bardzo lubi wysokie temperatury. I dalatego u mnie też znika na kilkanaście minut sieć w 5GHz.

Edytowane przez leszekela
Korekta literówki
Opublikowano

Bez czyszczenia Nvram firmware działa niestabilnie, taka wada w tym modelu. Dodatkowo po łatkach KRAK te cpu nie daje rady zwyczajnie na dwa fronty(niestety nie mam już od jakiegoś czasu na dysku kopii fw od RT-AC1200G+)

Router ma tylko jeden rdzeń, jest to zbyt kiepski wydajnosciowo model aby dal rade na duzym obciazeniu+rozglaszaniu dwoch sieci. Cenowo to najnizsza polka dodatkowo wiele modelow wyladowalo na rynku z uszkodzonymi radyjkami(na przemian 2,4 lub 5ghz) gdzie sila ich nadawania jest stanowoczo za niska. Plus u Asus jest taki, ze reklamacje przebiegaja sprawnie i bez problemow.

Jesli uzywacie sieci 2,4ghz tylko dla telefonow(gdzie nie wymaga sie mega transferow) to dobrym rozwiazaniem jest zakup routera do rozglaszania tylko radia 2,4ghz. Wtedy RT-AC1200g+ moglby dzialac swobodnie na 5Ghz i zwyczajnie dalby rade z swoimi bebechami.

Najlepiej zainwestować w używke jakiegoś RT-N12+ za około 20-30 zł i uzywac go do rozgłaszania sieci 2,4Ghz. Po wgraniu Padavana router ma praktycznie tą samą wydajność w pasmie 2,4 co RT-AC1200g+ różnice są minimalne(jakieś 5-10%)

W innym wypadku zostaje zabawa z wiatraczkami które i tak nie dadzą rady, przecież nie zrobicie odwiertu w obudowie(swoją drogą był taki przypadek, że gośc chyba z USA w tym modelu właśnie tak zrobił, początkowo był przekonany, że dało mu to efekt. Jednak i tak problem dalej występował co jakiś czas)