troojan Posted August 9, 2018 Report Share Posted August 9, 2018 Dzięki, po wczorajszym spokojnym dniu znów BSOD tymm razem "driver irql not less or equal 0x0000001D " Możę to być wina znów jakiegoś sterownika? Mam też ramy IRDM X DDR4-3000 (PC4-24000) które bios widzi jako 2666 mhz, i miałem włączone a.m.p dla uzyskania 3000 mhz, może to być przyczyną? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
schonaldo Posted August 9, 2018 Author Report Share Posted August 9, 2018 2 godziny temu, troojan napisał: Dzięki, po wczorajszym spokojnym dniu znów BSOD tymm razem "driver irql not less or equal 0x0000001D " Możę to być wina znów jakiegoś sterownika? Mam też ramy IRDM X DDR4-3000 (PC4-24000) które bios widzi jako 2666 mhz, i miałem włączone a.m.p dla uzyskania 3000 mhz, może to być przyczyną? Jest możliwe dla pewności jednak sprawdz -zrzuty pamięci jądra systemowego folder c:\windows\minidump -dziennik zdarzeń systemowy c:\windows\system32\winevt\logs\system.evtx [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tutaj po polsku cała instrukcja w łatwy sposób odczytywania Z tego co czytam to wina raczej ramu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] jest problem aby osiągnąć więcej niż cytuje 2667 Mhz @ 1,37v. 14-16-16-34-62-1 Musiałbyś pokombinować z napięciami i sztywnymi ustawieniami. Na pewno na forum AMD ktoś ustawił/próbował i wstawił config do twojego ramu. troojan likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
troojan Posted August 9, 2018 Report Share Posted August 9, 2018 Sory, że tak męczę wrzuciłem plik .dmp do bluescreenview i oto rezultat / zmieniłem też profil amp w bios lecz bsod wyskoczył mimo to po wejściu w dziennik zdarzeń. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
schonaldo Posted August 9, 2018 Author Report Share Posted August 9, 2018 ,,lecz bsod wyskoczył mimo to po wejściu w dziennik zdarzeń." Dostajesz bsod po wejściu w dziennik zdarzeń zawsze? 00000000'00000064 memory referenced 00000000'00000001 IRQL 00000000'00000001 1 = write operation fffff880'00f22e9b address which referenced memory Skoro pamięc ram jako tako sprawdzona pozostaje zmienić sterownik ACHI dysku, pokaż najlepiej screen z menadżera urządzeń(Kontrolery IDE ATA/ATAPI) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] bezpośredni link [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] sprawdz jeszcze przed instalacją jaką masz obecnie zainstalowaną wersje sterownika(dla potomności podaj w poście) troojan likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
troojan Posted August 10, 2018 Report Share Posted August 10, 2018 BSODa w dzienniku zdarzeń miałem po wyłączeniu amp i dłuższym używania pc, wiec to raczej nie bezie miało związku, zwłaszcza, że znów się pojawił i nie miało to nic wspólnego z dziennikiem zdarzeń. Sterowniki mam zainstalowane te które mi wyżej podesłałeś, dla pewności je przeinstalowałem i wygląda to tak. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
schonaldo Posted August 10, 2018 Author Report Share Posted August 10, 2018 Chodziło mi o screen z bezpośredniej zakładki aby zobaczyć wersje sterownika. Skoro jednak mówisz, że zmieniłeś sterownik a problem dalej wystepuje to trzeba znaleźć przyczyne na podstawie aktualnie podłączonych do pc urządzeń oraz czy to się dzieje jak np. grasz w konkretny tytuł lub otwierasz konkretną aplikacje. Masz sterowniki do wszystkich twoich urządzeń czy gdzieś występuje żółty znak zapytania? Mam jeszcze pytanie w sprawie ramu czy sprawdzałeś jego kompatybilność? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tutaj był podobny problem i była to wina brak kompatybilności Z takich wskazań testerów AMD zaleca się ustawić na sztywno timingi w zakresie oraz zrobić update biosu 16-16-16-36 14-16-16-36 14-14-14-34 Bios masz z jakiego roku? ([Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ) Wersja z grudnia 2017 F10 powinna być już bardziej kompatybilna z większa ilością RAM(reszta to już pewnie ma łatki jednak jeśli problem się powtarza można stestować nowsze) troojan likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
troojan Posted August 12, 2018 Report Share Posted August 12, 2018 Siema, problem rozwiązany winowajcą był drugi dysk który już zakończył swój żywot, wielkie dzięki za pomoc. Pozdro i czekam na aktualizacje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
schonaldo Posted August 12, 2018 Author Report Share Posted August 12, 2018 5 godzin temu, troojan napisał: Siema, problem rozwiązany winowajcą był drugi dysk który już zakończył swój żywot, wielkie dzięki za pomoc. Pozdro i czekam na aktualizacje. Swietnie ze udalo sie rozwiazac problem, kod błędu prowadził w dobre rejony. Dysku szkoda jednak na pocieszenie mozna powiedziec, ze kolejna osoba z podobnym problemem na sprzecie Ryzen'a dzieki tej informacji szybko rozwiaze swoj problem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted August 19, 2018 Report Share Posted August 19, 2018 Tu także usunąłeś klawiatury-szkoda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ascorp Posted August 21, 2018 Report Share Posted August 21, 2018 Może głupie pytanie, ale na tym systemie pogram w gry na DX12 ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted August 21, 2018 Report Share Posted August 21, 2018 @ascorp Nie, DX12 jest wspierany tylko w Windows 10. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
my_g0t Posted September 3, 2018 Report Share Posted September 3, 2018 Ja mam tylko pytanie dlaczego mimo, że mam internet ikona jest dead ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
schonaldo Posted September 3, 2018 Author Report Share Posted September 3, 2018 21 minut temu, my_g0t napisał: Ja mam tylko pytanie dlaczego mimo, że mam internet ikona jest dead ;) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Głównie odpowiada za to jedna z usług( Usługa listy sieci), aby działała w pełni potrzeba jeszcze uruchomić Usługa interfejsu magazynu sieciowego(jest to w zasadzie taka powiązana z wszystkimi) oraz Rozpoznawanie lokalizacji w sieci(bez tej usługi nie zadziała Usługa listy sieci). Wszystkie możesz ustawić na sposób uruchomienia automatyczny(opóźniony) Jak uruchomić zakładke usługi? Tak jak na screenie zamieściłem(W Menu start wpisujesz usługi, prawy klawisz myszki uruchom jako administrator i przystępujesz tam do działania). [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] my_g0t likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Вишенечка Posted September 4, 2018 Report Share Posted September 4, 2018 W dniu 8.08.2018 o 20:04, troojan napisał: Zacząłem od początku ; Zainstalowałem system, Sterowniki lan które mi podesłałeś, sterowniki do chipsetu także te od Ciebie, i sterowniki do karty, dodałem Tweaki z paczki i mam kolejne pytanie co mogę wyłączyć w autoruns ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Od czego jest ten wpis ''rdpclip'' opisany jako not found? Można to wywalić, czy musi zostać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
schonaldo Posted September 4, 2018 Author Report Share Posted September 4, 2018 Zwykła pozostałość po czymś czego już nie ma(możesz odznaczyć). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
my_g0t Posted September 5, 2018 Report Share Posted September 5, 2018 W dniu 3.09.2018 o 22:07, schonaldo napisał: Głównie odpowiada za to jedna z usług( Usługa listy sieci), aby działała w pełni potrzeba jeszcze uruchomić Usługa interfejsu magazynu sieciowego(jest to w zasadzie taka powiązana z wszystkimi) oraz Rozpoznawanie lokalizacji w sieci(bez tej usługi nie zadziała Usługa listy sieci). Wszystkie możesz ustawić na sposób uruchomienia automatyczny(opóźniony) Jak uruchomić zakładke usługi? Tak jak na screenie zamieściłem(W Menu start wpisujesz usługi, prawy klawisz myszki uruchom jako administrator i przystępujesz tam do działania). [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dziękuję za odpowiedź! Pogrzebałem trochę w necie i zrobiłem dokładnie jak powyżej napisałeś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrqasq Posted September 15, 2018 Report Share Posted September 15, 2018 Cześć, od wczoraj testuję na : i7 8700k GTX 1080 Gigabyte Z370 K3 16GB DDR4 3000Mhz Wszystko jest w porządku, poza jednym mały denerwującym detalem - co jakiś czas wyskakuje mi info Nieobsługiwany sprzęt - i zachęta do Windows 10. Czy da się jakoś tego pozbyć? Znacie może numer aktualizacji która to wprowadziła? Prawdopodobnie w czasie instalacji zaznaczyłem automatyczne akutalizacje i coś musialo sie pobrac... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamiloxf Posted September 15, 2018 Report Share Posted September 15, 2018 @mrqasq Zainstaluj to i problem powinien [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] To powiadomienie w Windows 7 wprowadziła aktualizacja KB4012218 (usuń ją po czym zainstaluj to co podałem powyżej) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrqasq Posted September 15, 2018 Report Share Posted September 15, 2018 Mam tylko takie rozpoczynające się od 401 jak na obrazku. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
schonaldo Posted September 15, 2018 Author Report Share Posted September 15, 2018 3 godziny temu, mrqasq napisał: Mam tylko takie rozpoczynające się od 401 jak na obrazku. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] To już sprawka MS z komunikatem(mozesz go tak jak wspominał @kamiloxf wyłączyć instalując Wufuc, tak naprawde nie wiadomo w jakiej dokladnie poprawce zawarli komunikat), jeżeli chcesz korzystać z Windows Update to polecam przejść na nową wersje(bardziej dopracowany pakiet usług) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jest aktywowany Net Framework 4.7.2(czyli nowszy niż tutaj, 3.5 w standardzie tez aktywacja). Wersje z Home Premium akurat wczoraj dodałem.(instalujac na miejsce glownego systemu ktorym byl do tej pory ten mod) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrqasq Posted September 19, 2018 Report Share Posted September 19, 2018 dobrze, zaraz pobiore obraz i bede instalowal od nowa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
falcong700 Posted November 23, 2018 Report Share Posted November 23, 2018 Toshiba satelite c50d, z dyskiem w stylu GPT oczywiście UEFI. Wszystko ładnie się instaluje, aktualizuje ustawienia rejestru i po restarcie wisi na system32/drivers/CLASSPNP.SYS. Tak wiem, po co się męczyć z GPT. Lapek nie jest mój lecz kumpeli i wolałbym jej zachować Recovery by w razie czego przywrócić oryginalny 8.1. żeby było ciekawiej teraz nie chce przywrócić 8.1 z recovery upiera się że win 7. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rum69 Posted December 6, 2018 Report Share Posted December 6, 2018 Schonaldo podasz linka do twesków? bo nie działa.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moszter Posted December 8, 2018 Report Share Posted December 8, 2018 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
notbadplayer Posted December 10, 2018 Report Share Posted December 10, 2018 super modyfikacja. Mam tylko pytanie, który system bedzie bardziej "lite"? ThunderSpectre czy SCH7? szukam systemu na beznadziejnie słabego laptopa z amd e-450, zależy mi tylko na płynnym przeglądaniu Internetu. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamiloxf Posted December 10, 2018 Report Share Posted December 10, 2018 Godzinę temu, notbadplayer napisał: super modyfikacja. Mam tylko pytanie, który system bedzie bardziej "lite"? ThunderSpectre czy SCH7? szukam systemu na beznadziejnie słabego laptopa z amd e-450, zależy mi tylko na płynnym przeglądaniu Internetu. pozdrawiam SCH7 jest nowszą wersją ThunderSpectre więc naturalnym jest że SCH7 będzie lepsza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Loczowaty Posted December 10, 2018 Report Share Posted December 10, 2018 Ooo, ciekawe, zaciągnę na starego kompa i napisze co i jak <3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekols Posted January 3, 2019 Report Share Posted January 3, 2019 Link na mega.nz do wersji zwykłej wydaje się być martwy. Czy mogę prosić o mirror? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moszter Posted January 4, 2019 Report Share Posted January 4, 2019 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yuuki Posted January 25, 2019 Report Share Posted January 25, 2019 W dniu 4.01.2019 o 23:06, moszter napisał: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wuuut?? Mirror z 4stycznia i też już padł? ReUp Proszę do wersji Zwykłej jak i Crystal. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts