Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

będę wkrótce składał nowy serwer i mam wątpliwość czy te części będą do siebie pasować lub zasilacz nie będzie za słaby. Zawsze możecie polecić też inne części :). Mój priorytet to cisza, mały pobór prądu i szybkość. Budżet to 2400zł. Przejdę do konkretów.

Chce kupić:

CPU Intel Core i5-6500 OEM (945zł)

MB MSI Z170-A PRO (485zł)

CASE SilentiumPC Regnum RG1W (159zł)

PSU Be quiet! System Power 8 400W (177,99zł)

RAM HyperX DDR4 Fury Black 2400Mhz 15CL 8GB (259zł)

Cooler SilentiumPC Spartan 3 LT (65zł)

SSD Intel 600p 128GB M.2 PCIe (289zł)

Razem 2379,99zł + koszty dostawy

Mam w domu:

HDD Samsung 1TB 2.5' } Złącze w RAID 1

HDD Samsung 1TB 2.5' }

HDD Samsung 1TB 3.5'

Nagrywarka DVD HP

Z góry dzięki.

Opublikowano

CASE SilentiumPC Regnum RG1W (159zł)

PSU Be quiet! System Power 8 400W (177,99zł)

RAM HyperX DDR4 Fury Black 2400Mhz 15CL (259zł)

Cooler SilentiumPC Spartan 3 LT (65zł)

SSD Intel 600p 128GB M.2 PCIe (289zł)

To jest raczej konfiguracja komputera do gier, bez karty graf.

Nwm do czego chcesz ten serwer, ale ja bym kupił całkiem inny sprzęt, procesor xeon, płyta serwerowa z duża ilością złącz pamięci ram, min 32 gb ramu ramu, karta graf wszystko jedno jaka byleby pasowała na złącze w płycie, dobry kontroler raid...

Aha 3 dyski zwykłe na pewno nie będą ciche jak będą cały czas mieliły, chyba że postawisz serwa w piwnicy.

Opublikowano

To jest raczej konfiguracja komputera do gier, bez karty graf.

Nwm do czego chcesz ten serwer, ale ja bym kupił całkiem inny sprzęt, procesor xeon, płyta serwerowa z duża ilością złącz pamięci ram, min 32 gb ramu ramu, karta graf wszystko jedno jaka byleby pasowała na złącze w płycie, dobry kontroler raid...

Aha 3 dyski zwykłe na pewno nie będą ciche jak będą cały czas mieliły, chyba że postawisz serwa w piwnicy.

Jak widzę to Xeony mają wysokie TDP i są drogie. W tej płycie mam wbudowany kontroler RAID, w procesor kartę graficzną, do tego on ma TDP tylko 65W. Płyta główna posiada 4 sloty na ram, dzięki czemu mogę włożyć max 64GB ramu DDR4. Aktualnie 8GB ramu mi wystarczy, jak będę chciał to dołożę kolejną kość 8GB. Mój aktualny serwer ma procesor Intel Core 2 Duo E8300, 2 dyski HDD, 4GB ramu. Chodzi cicho i pobiera tylko 45W 

Opublikowano

Zamiast tego PSU Be quiet! System Power 8 400W (177,99zł) (one mają głośne wentylatory)

Weź sobie

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

nie koniecznie w tym sklepie.

Opublikowano

Zamiast tego PSU Be quiet! System Power 8 400W (177,99zł) (one mają głośne wentylatory)

Weź sobie

nie koniecznie w tym sklepie.

A co myślisz o [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ? Cichszy niż System Power i posiada lepszy certyfikat niż XFX.

Opublikowano

co myślisz o [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ? Cichszy niż System Power i posiada lepszy certyfikat niż XFX.

ten już będzie lepszy od poprzednika 

PS.

Ten System Power 8  nie jest za ciekawym zasilaczem.

Tutaj oczywiście wszystko się rozbija o cenę.

Opublikowano

Ten serwer to nas ,czy jakiś 24/7 do gier ,czy co ?

Będzie chodził 24/7. Jego zadania:

- Pobieranie plików

- Maszyny wirtualne (a'la VPS)

- Serwer plików (FTP, SAMBA)

- Serwer WWW+PHP+MySQL

- Mierzenie temperatury na dworze

- Awaryjny PC

- Monitoring w domu (2 kamery, jedna 720p, druga 480p + mikrofon)

- NAS

- Monitor elektrowni solarnej

- Streamowanie obrazu na telewizor

- Renderowanie filmów

- Pakowanie/Wypakowywanie archiwów

- Zdalny pulpit

I jeszcze coś tam się znajdzie :)

Jak go kupie to będzie chodził z 10 lat  B)

Opublikowano

Na nasie ? Reszta cech to typowy nas. Ile dysków tam wkładasz ?

1 SSD na system, a reszta to 3 HDD z czego 2 będą połączone w RAID 1. Nie jest to typowy NAS, bo będzie mi też służył jako zdalny pulpit i jeśli laptop mi padnie to jako awaryjny komputer.

Opublikowano

Nie opłaca mi się robić oddzielnego NASa, ponieważ będzie pobierał więcej prądu. Filmy będę renderował rzadko, może raz na miesiąc, większość renderuje na moim lapku z i7-6700HQ. Ma to być po prostu jedna wielozadaniowa maszyna. Chce mieć tak jak teraz mam serwer, tylko ten jest za słaby i muszę złożyć wydajniejszy.

Opublikowano

To po co renderować na nasie ?

Zrób normalnego nasa i tyle

Btw dyski do nasa tylko 3,5 ,najlepiej wd red pro

Te dyski już mam, powyjmowałem kiedyś z laptopów w których wkładałem SSD. To nie będzie typowy NAS, będzie miał windowsa ze względu na monitoring i możliwości. Np. jestem poza domem i nie mogę czegoś zrobić na telefonie to odpalam TeamViewer, łączę z serwerem i mam normalny pulpit windowsa.

A brałeś pod uwagę jakiś gotowy serwer np: Serwer HP Tower 838124-425 Cena około 2600 ale ma w zestawie dwa dyski 1TB

W miarę ciekawy, ale chciałem złożyć serwer samemu. A może zamiast I5 kupić Xeona E3-1225v5, który jest 200zł tańszy? Ma wbudowaną kartę graficzną i jest na podstawce LGA1151.

Opublikowano

A brałeś pod uwagę jakiś gotowy serwer np: Serwer HP Tower 838124-425 Cena około 2600 ale ma w zestawie dwa dyski 1TB

Te zasilacze są gorsze niż niektóre modecomy :P

Te dyski już mam, powyjmowałem kiedyś z laptopów w których wkładałem SSD. To nie będzie typowy NAS, będzie miał windowsa ze względu na monitoring i możliwości. Np. jestem poza domem i nie mogę czegoś zrobić na telefonie to odpalam TeamViewer, łączę z serwerem i mam normalny pulpit windowsa.

No to to jeszcze podchodzi pod zastosowanie nasa ,gdybyś zrezygnował z renderingu flimów (już to widzę karta na pcie i monitoring 24/7h...) to i3 spokojnie mógłby być i masz nasa na 10 + dysków ,pragnę zauważyć iż i5 nie jest energooszczędny ,jak coś to celuj w wersję T (tylko oem ,ale da się kupić)

Opublikowano

Te zasilacze są gorsze niż niektóre modecomy :P

No to to jeszcze podchodzi pod zastosowanie nasa ,gdybyś zrezygnował z renderingu flimów (już to widzę karta na pcie i monitoring 24/7h...) to i3 spokojnie mógłby być i masz nasa na 10 + dysków ,pragnę zauważyć iż i5 nie jest energooszczędny ,jak coś to celuj w wersję T (tylko oem ,ale da się kupić)

Dobra zrezygnowałem z renderingu, ale czy może nie zainwestować w 200zł tańszego Xeona E3-1225v5? Ta płyta główna go obsłuży?

Opublikowano

Bierz i3 - tdp ma takie samo jak pentium :)

A za te kasę zaosczędzoną kup sobie hdd 3,5 wd red pro ;)

Nie chce kupować nowych dysków bo te maja małe przebiegi, nie będą cały czas mieliły bo na serwerze będzie ten Intel Rapid czy jakoś tak który wyłącza dyski jak ich nie używam.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Teraz mam 2x2.8Ghz i mi nie wystarcza chyba ze w I3 te dodatkowe 2 wątki coś dają. Najchętniej kupiłbym tego xeona.

Opublikowano

Nie :-)

Jeśli chcesz uderzyć w tego xeona to deczko więcej do płyty byś musiał dołożyć.

płyta do niego

Opublikowano

Chyba jednak wracam do i5. Płyty na chipsetach c236 c232 jak maja port DVI to nie maja M.2 i na odwrót.

Obadaj procesor - Xeon x5650, do tego płyta na 1366 i masz serwer który po OC dogania na luzie i7 5820.

Pobiera zbyt dużo energii

Ale jako dodatkowy

To inny chipset

Co na tym vps byś stawiał ?

Ale jak ta mobo to tylko pamięci ECC

Stawiałbym autosurfy

Opublikowano

oba są 4-ro wątkowe 

Także jak wolisz i masz opcję lepszą z płytą na której Tobie zależy to zostań przy:

Opublikowano

co to jest ?

Ten xeon i pamięci ecc są :good3: ,do wirtualizacji idealnie ;)

Takie coś że program odwiedza czyjeś strony i nabija im wyświetlenia. Kupiłbym xeona jakby płyta miała M.2. Odpowiadałaby mi jedna płyta ale kosztuje aż 1100zl.