LAGUNA Opublikowano 1 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2017 Tutaj są płyty z Twoimi wymogami M2 Raid [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] plus Twoja wybrana wcześniej (a zostałbym przy tych pamięciach przy non-ECC) skoro do tej pory miałeś (DDR2) i krzywdy nie było Aktualnie 8GB ramu mi wystarczy, jak będę chciał to dołożę kolejną kość 8GB. Mój aktualny serwer ma procesor Intel Core 2 Duo E8300, 2 dyski HDD, 4GB ramu. To tym bardziej na nowych DDR4 wszystko będzie działać Cytuj
Windows 10 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2017 Tutaj są płyty z Twoimi wymogami M2 Raid [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] plus Twoja wybrana wcześniej (a zostałbym przy tych pamięciach przy non-ECC) skoro do tej pory miałeś (DDR2) i krzywdy nie było Aktualnie 8GB ramu mi wystarczy, jak będę chciał to dołożę kolejną kość 8GB. Mój aktualny serwer ma procesor Intel Core 2 Duo E8300, 2 dyski HDD, 4GB ramu. To tym bardziej na nowych DDR4 wszystko będzie działać Wszystko działa tylko wywala program i lub cały system jeśli ruszę termometrem, ale nie wiem czy to już nie wina leciwego sprzętu. Jest on poleasingowy, ma powyginane 2/3 portów USB. Jeśli chodzi o płytę główna to wybiorę MSI Z170-A PRO jest trochę tańsza od 3 propozycji, a ma podobne funkcje. Wszystkie propozycje są spoko, najbardziej lubię płyty MSI. a dysk m2 podłącz przez adapter do pci e [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zaraz robi się z 300zl pod górkę, ale jak teraz z odłączonym termometrem serwer mi działa bez problemu to może ten tez będzie tak działał przy non-ECC. A taki zestaw byłby ok? Cytuj
LAGUNA Opublikowano 1 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2017 Według specyfikacji płyta jest z tym prockiem i3 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] plus ten kontroler M.2 i wszystko gra. Jeśli tylko cena odpowiada. Cytuj
Windows 10 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2017 Chciałem kupić [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] , ale przekracza mój budżet więc nie kupie. Ale czy ten ram będzie pasował do tej płyty? Na stronie MSI jest przetestowany 50zł droższy [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Poczytałem trochę o ramach, do tej płyty mogą być dowolne ECC UDIMM. Wystarczy wpisać numer seryjny w google i wyszukać czy dany ram jest UDIMM czy RDIMM. Wybieram [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wszystko jest: M.2, ECC, Serwerowe MOBO, Customowe chłodzenie na procesor, w miarę wydajny procesor, w przyszłości można dołożyć Xeona, fajna obudowa. Macie jeszcze jakieś uwagi? Chce zamówić ten zestaw w następnym tygodniu. Cytuj
annonying_anoni Opublikowano 1 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2017 Chciałem kupić [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] , ale przekracza mój budżet więc nie kupie. Ale czy ten ram będzie pasował do tej płyty? Na stronie MSI jest przetestowany 50zł droższy [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Poczytałem trochę o ramach, do tej płyty mogą być dowolne ECC UDIMM. Wystarczy wpisać numer seryjny w google i wyszukać czy dany ram jest UDIMM czy RDIMM. Wybieram [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wszystko jest: M.2, ECC, Serwerowe MOBO, Customowe chłodzenie na procesor, w miarę wydajny procesor, w przyszłości można dołożyć Xeona, fajna obudowa. Macie jeszcze jakieś uwagi? Chce zamówić ten zestaw w następnym tygodniu. Chłodzenie dołączone z cpu spokojnie wystarczy ,reszta ok Cytuj
Windows 10 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2017 Chłodzenie dołączone z cpu spokojnie wystarczy ,reszta ok A chłodzenie SilentiumPC nie będzie cichsze? Podobno chłodzenie BOXowe przy max obciążeniu głośno chodzi. Cytuj
LAGUNA Opublikowano 1 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2017 A chłodzenie SilentiumPC nie będzie cichsze? Podobno chłodzenie BOXowe przy max obciążeniu głośno chodzi. Niby wystarczy,ale ze względów na wielogodzinną pracę zestawu ja bym proponował jednak dać to lepsze chłodzenie. Słuchaj, tam na początku napisałeś,ze możesz ewentualnie dołożyć te 200 zł. Teraz jak byś mógł tak (oczywiście to jest tylko propozycja)bo zestaw ma być jak najodpowiedniejszy dla Ciebie. Jeśli dzisiaj mógłbyś pominąć, nie zrezygnowac tylko pominąć, a dokupić np. za miesiąć czy kiedy tam. TO Cooler SilentiumPC Spartan 3 LT (65zł) SSD Intel 600p 128GB M.2 PCIe (289zł) Czasem warto z czegoś dziś zrezygnować,aby wybrać lepiej czy inaczej. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 2457 zł plus 120 zł kontroler M.2 i wchodzisz w Nowy Rok z tym właśnie Xeonem,ja wiem ze SSD to tutaj podstawa ale jeśli by było mozliwe tak właśnie zrobić, to brać tego xeona. PS. Jeśli chodzi o zestaw oparty o ten i3 jest dobrze. Cytuj
Windows 10 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2017 Niby wystarczy,ale ze względów na wielogodzinną pracę zestawu ja bym proponował jednak dać to lepsze chłodzenie. Słuchaj, tam na początku napisałeś,ze możesz ewentualnie dołożyć te 200 zł. Teraz jak byś mógł tak (oczywiście to jest tylko propozycja)bo zestaw ma być jak najodpowiedniejszy dla Ciebie. Jeśli dzisiaj mógłbyś pominąć, nie zrezygnowac tylko pominąć, a dokupić np. za miesiąć czy kiedy tam. TO Cooler SilentiumPC Spartan 3 LT (65zł) SSD Intel 600p 128GB M.2 PCIe (289zł) Czasem warto z czegoś dziś zrezygnować,aby wybrać lepiej czy inaczej. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 2457 zł plus 120 zł kontroler M.2 i wchodzisz w Nowy Rok z tym właśnie Xeonem,ja wiem ze SSD to tutaj podstawa ale jeśli by było mozliwe tak właśnie zrobić, to brać tego xeona. PS. Jeśli chodzi o zestaw oparty o ten i3 jest dobrze. A weź to zmodyfikuj biorąc pod uwagę tańszego xeona [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
LAGUNA Opublikowano 1 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2017 Hm jak z allegro [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] plus te Twoje pamięci co wstawiłeś i tutaj powinien też ssd wskoczyć i kontroler. crypt lubi to Cytuj
Windows 10 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2017 Mogę też przyoszczędzić na obudowie kupując 30zł tańszą RG1 (Różni się jedynie tym, że nie ma okna i ma jeden zamiast dwóch wentylatorów). Tak samo z chłodzeniem. Cytuj
LAGUNA Opublikowano 1 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2017 Do obudowy się nie chciałem mieszać,bo taka się Tobie podoba i taka wybrałeś, ale ja wiem czy tutaj warto w to okno iść. W takim zestawie można by dać. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] lub [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Windows 10 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2017 Myślę o takim zestawie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Razem z doliczonymi dostawami wychodzi 2488,32zł Tylko musiałbym dać boxowy cooler. crypt lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 1 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2017 Myślę o takim zestawie: Razem z doliczonymi dostawami wychodzi 2488,32zł Tylko musiałbym dać boxowy cooler. Jeśli chodzi o ten box, to ja się absolutnie z kolega zgadzam,on sobie całkiem dobrze radzi ,tylko tutaj ja nadmieniłem o tej wielogodzinnej pracy więc w nocy raczej da o sobie znać. Jak wytrzymasz na nim to ok. Z czasem podmienisz jeśli będzie przeszkadzał w pracy ten box. Co do obudowy to tam też przedni wentylator sobie dokup. ( z czasem) Cytuj
Windows 10 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2017 Co do obudowy to tam też przedni wentylator sobie dokup. ( z czasem) Czytałem recenzje obudowy i ten jeden wentylator podobno daje rade. Cytuj
LAGUNA Opublikowano 1 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2017 Czytałem recenzje obudowy i ten jeden wentylator podobno daje rade. Wiesz jednemu wystarczy ,komuś innemu mało. Wszystko wyjdzie w praniu. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jak wspomniałem,sprawdzisz zachowanie,będzie wymagało dokupienia dodatkowego wentylatora-dokupisz, jak wystarczy to zostaje jeden. Cytuj
Windows 10 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2017 W domu mam dwie pasty: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Którą lepiej nałożyć? Cytuj
LAGUNA Opublikowano 1 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2017 W domu mam dwie pasty: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Którą lepiej nałożyć? Ta MX2 wystarczy-dobra pasta. PS. Wysłałem ci test budy na komunikator. Cytuj
m4s Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2017 Ten komputer ma tyle wspólnego z serwerem co maluch co maluch z Tirem A gdzie UPS, a gdzie redundancja zasilania ? VPS-y i mySQL lubią RAM, dużo RAMU. Pomyśl o jakimś nawet używanym serwerze... Cytuj
Windows 10 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2017 Ten komputer ma tyle wspólnego z serwerem co maluch co maluch z Tirem A gdzie UPS, a gdzie redundancja zasilania ? VPS-y i mySQL lubią RAM, dużo RAMU. Pomyśl o jakimś nawet używanym serwerze... Teraz mam używany i psuje mi się. Ale dysk będzie szybki to po zaniku prądu się szybko włączy i odbuduje. I tak mam wolny net 10/1 dopiero w lato lub w następnym roku dociągną do mnie światłowody. Mysql ciągnie mi teraz 300MB ramu, a maszyny wirtualnie 1 góra 2GB. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
Windows 10 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2017 Jakiś Windows pewnie, gdyby nie oprogramowanie od kamer to wybrałbym linuxa, zobaczę jeszczeWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Procesor Xeon E3-1225v5 już zamówiony. Resztę części zamówię jutro albo pojutrze. Reszta części zamówiona. Procek będzie jutro, a reszta 12 stycznia w czwartek. Jak wszystko dostane i złoże napisze jak się sprawuje i ile prądu pobiera. Cytuj
MroziuOfficial Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2022 On 1/2/2017 at 6:21 PM, Windows 10 said: Reszta części zamówiona. Procek będzie jutro, a reszta 12 stycznia w czwartek. Jak wszystko dostane i złoże napisze jak się sprawuje i ile prądu pobiera. I jak? Działa ci ten serwer? Windows 10 lubi to Cytuj
Windows 10 Opublikowano 19 Lutego 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2022 4 minutes ago, MroziuOfficial said: I jak? Działa ci ten serwer? Śmiga, jest stabilny jak skała, praktycznie nigdy się jeszcze nie zawiesił. Z czasem zrobiłem mu jeszcze upgrade RAMu do 16GB, zamontowałem lepsze chłodzenie, więcej dysków i nową obudowę. Wszystkie wentylatory wymieniłem na be quiet, dzięki czemu jest super cichy. Cytuj
MroziuOfficial Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2022 6 minutes ago, Windows 10 said: Śmiga, jest stabilny jak skała, praktycznie nigdy się jeszcze nie zawiesił. Z czasem zrobiłem mu jeszcze upgrade RAMu do 16GB, zamontowałem lepsze chłodzenie, więcej dysków i nową obudowę. Wszystkie wentylatory wymieniłem na be quiet, dzięki czemu jest super cichy. Jaki system w końcu zainstalowałeś? I ile prądu ciągnie? Windows 10 lubi to Cytuj
Windows 10 Opublikowano 19 Lutego 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2022 2 minutes ago, MroziuOfficial said: Jaki system w końcu zainstalowałeś? I ile prądu ciągnie? Z początku używałem Windowsa Server 2016, jednak z czasem przeszedłem na Debiana i z nim zostałem. Pomiar poboru robiłem już dawno i wychodziło ~40W w IDLE oraz ~70W z obciążonym CPU o ile dobrze pamiętam. MroziuOfficial lubi to Cytuj
crypt Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2022 be quiet pure 750W titanium min sea sonic 750w gold dyski wd red pro 5tb seagete skyhawk 6tb wd purple 4tb adata portable 2tb m2 crucial/wd/samsung Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi