Skocz do zawartości

Testy dysków SSD oraz HDD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Silicon Power 480 GB, obok systemowego Plextora, robi za magazyn. Deklarowane prędkości producenta: 560R/530W. W praktyce wygląda to tak:

siliconpower480.jpg

Wstępnie chciałem jako magazyn pozostawić fabryczną Toshibę HDD 1TB 7200rpm, ale czas kopiowania między dyskami plików ~16GB przekonał mnie do zmiany.

Opublikowano

OS - Windows JG7 x64

Dysk - GOODRAM IRDM PRO 240GB

Wersja sterownika IRST: 14.8.18.1066

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Kupiłem sobie z Ali za 23zł dla testu takie cudo - SSD XrayDisk 256GB. I póki co chodzi świetnie, a testy wyszły zacnie. Tylko ciekawe, ile to pożyje, bo AIDA64 milczy na temat kontrolera czy kości :E Ale w necie idzie znaleźć filmiki, jak ktoś demontuje to ustrojstwo, i wygląda to podobnie do budżetowców typu CX400. Za to pudełko z dyskiem to istna klasa premium, normalnie jak Szajsung, skosy się postarały :22

tKKp777.jpeg

yv9fYJZ.jpeg

Kocurek lubi to
Opublikowano
W dniu 6.12.2022 o 23:16, 7Lelek napisał(a):

Dysk Intel 480GB na kościach MLC łącznie 151 000 cyklów zapisu i odczytu!

Patrząc na wyniki z CrystalDiskInfo jeszcze z dobre 20 lat posłuży, tylko warto byłoby go zregenerować kasując partycję - i otrzymaną przestrzeń RAW najpierw nadpisać zerami (00), następnie jedynkami (FF).

HAwtgLb.jpeg

Opublikowano
10 godzin temu, Kocurek napisał(a):

otrzymaną przestrzeń RAW najpierw nadpisać zerami (00), następnie jedynkami (FF).

Chyba żartujesz, po co zarzynać SSD? Tu się używa wyłącznie Secure Erase, a najlepiej Sanitize (o ile jest dostępne, bo nie zawsze jest). I dysk chodzi jak nowy.

Kocurek lubi to
Opublikowano
Godzinę temu, Widzior napisał(a):

Chyba żartujesz, po co zarzynać SSD? Tu się używa wyłącznie Secure Erase, a najlepiej Sanitize (o ile jest dostępne, bo nie zawsze jest). I dysk chodzi jak nowy.

@Widzior - tak, zażartowałem - dziękuję, że zwróciłeś na to uwagę i przedstawiłeś prawidłowe postępowanie, bo faktycznie ktoś mógłby poważnie potraktować moją wypowiedź.

Niedawno czytałem o wspomnianej przeze mnie wyżej metodzie regeneracji dysku SSD - jako propozycji ostatniej deski ratunku na próbę przywrócenia szybkości działania dysku SSD. W tej kontrowersyjnej metodzie chodziło o rozładowanie i ponowne naładowanie kości pamięci.

W wątku do którego linkuję wyżej użytkownik portalu elektroda.pl -  mariomario - szczegółowo wyjaśnia, jak nadpisanie całej powierzchni dysku najpierw bajtami 0xFF (jedynkami), a następnie 0x00 (zerami) może "przeładować" komórki pamięci flash, co prowadzi do odświeżenia ich stanu i przywrócenia pierwotnej wydajności dysku. Metoda choć kontrowersyjna mogła być ponoć skuteczna w przypadku starszych modeli dysków SSD, takich jak Samsung 840 EVO, które cierpiały na problemy z ulatnianiem się ładunku elektrycznego z komórek pamięci.