Guest Devhost97 Posted January 8, 2016 Report Share Posted January 8, 2016 Laptop testowy: HP 250G3 i3-3217U 8GB RAM Windows 8.1 oraz RST w wersji 12.9.4.1000 - SSD Transcend SSD370 32GB SATA3 (TS32GSSD370S): Windows 8.1 oraz RST w wersji 14.8.12.1059 - WD Green SSD 120GB: Seagate 500GB ST500LM030 (5400rpm/128MB Cache) @ Lenovo G560 @ Intel Pentium P6100 + 4GB RAM + Windows 7x64: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WinSxS Posted January 8, 2016 Report Share Posted January 8, 2016 (edited) Trochę tak cienko, u mnie po zerowaniu na pewno skoczy mocniej w zapisie, a tak to mam i tak lepszy wynik na sterowniku systemowym na odczycie ;P EDIT.Po zerowaniu i instalacji sterownika Intela: Edited January 9, 2016 by WinSxS Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Devhost97 Posted January 18, 2016 Report Share Posted January 18, 2016 Pierwszy post uaktualniony o test na Windows 10 oraz modyfikowanych sterownikach. Link wygasł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Devhost97 Posted December 9, 2016 Report Share Posted December 9, 2016 Aktualizacja tematu o test WD Green SSD 120GB Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Devhost97 Posted December 12, 2016 Report Share Posted December 12, 2016 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dodano do postu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Devhost97 Posted January 2, 2017 Report Share Posted January 2, 2017 Wynik po instalacji modyfikowanych sterowników RST - 15.2.5.1035 - TYLKO I WYŁĄCZNIE TESTOWO - podczas użytkowania problemy z wydajnością!!! [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted January 2, 2017 Report Share Posted January 2, 2017 Czyli ciut gorzej, ale nie do końca miarodajne, bo inna wersja programu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Devhost97 Posted January 2, 2017 Report Share Posted January 2, 2017 Odczyt owszem gorszy - ale zapis wydajniejszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted January 2, 2017 Report Share Posted January 2, 2017 Patrz głównie na 3 i 4 linię czyli Seq i 4k. Jeszcze raz tą starszą wersją zrób. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Devhost97 Posted January 2, 2017 Report Share Posted January 2, 2017 5.2.1 [2017/01/01]Updated language files (Spanish) Tylko tłumaczenie dodali w nowej wersji Patrz głównie na 3 i 4 linię czyli Seq i 4k. Jeszcze raz tą starszą wersją zrób. Oki - teraz już wiem na co patrzeć przy benchmarkach Wyłączyłem parę usług dodatkowo + wyłączyłem aplikacje z autostartu i osiągłem to: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Oczywiście sterownik dalej 15.x Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Devhost97 Posted March 1, 2017 Report Share Posted March 1, 2017 Aktualizacja tematu o test HDD Seagate. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DanieI Posted March 1, 2017 Report Share Posted March 1, 2017 Ktoś obeznany w temacie może mi powiedzieć czy jest sens włączanie trybu RAPID w Samsung 850 Evo 120GB? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VACek Posted March 1, 2017 Report Share Posted March 1, 2017 Ktoś obeznany w temacie może mi powiedzieć czy jest sens włączanie trybu RAPID w Samsung 850 Evo 120GB? Tak jest sens jeśli masz z 8gb ramu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DanieI Posted March 1, 2017 Report Share Posted March 1, 2017 Równiutko 8GB. Zaraz włącze i przetestuje, czy chociaż w benchmarkach jest jakaś róznica Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VACek Posted March 1, 2017 Report Share Posted March 1, 2017 Równiutko 8GB. Zaraz włącze i przetestuje, czy chociaż w benchmarkach jest jakaś róznica Tak jest i to spora bo rapid robi bufor z ramu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spasi Posted April 23, 2017 Report Share Posted April 23, 2017 Windows 10 Pro 64 bit 1703 . O ile systemowy Plextor trzyma parametry [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] to do Goodrama mam już zastrzeżenia [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kupiłem dwa tygodnie temu , wersja Iridium Pro 240 gb , trzymam na nim gry . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted April 23, 2017 Report Share Posted April 23, 2017 AS SSD to najtrudniejszy ze znanych benchmarków dla dysków, tak więc i wyniki zawsze niższe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czorcik Posted April 23, 2017 Report Share Posted April 23, 2017 Witam ,miałem zwykły dysk,kupiłem takija na zdjęciach za 350 zl,system sie uruchamia szybciej niż trwa logo intel.. nuc6i3 dysk samsung+ 2 tb też samsung na dane [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spasi Posted April 26, 2017 Report Share Posted April 26, 2017 AS SSD to najtrudniejszy ze znanych benchmarków dla dysków, tak więc i wyniki zawsze niższe. Napisałem do supportu Goodram , z grubsza opisałem sytuację że , napęd nie trzyma parametrów deklarowanych przez producenta itd. . Najpierw poprosili o wyniki testów z As Ssd , Cristaldiskmark i specyfikacje komputera z CPU-Z , wysłałem , po dwóch dniach zostałem poproszony o przesłanie zdjęcia naklejki z obudowy , przesłałem , jutro powinienem dostać odpowiedź . Będę informował na bieżąco . Piszę dlatego że, nie spodziewałem się żadnej odpowiedzi , a jeżeli już to czegoś w stylu " weź gościu nie marudź , ciesz się że Ci działa " , a tutaj widać zainteresowanie , zostałem miło zaskoczony , a nuż widelec może jest coś na rzeczy . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VACek Posted April 26, 2017 Report Share Posted April 26, 2017 Piszę dlatego że, nie spodziewałem się żadnej odpowiedzi , a jeżeli już to czegoś w stylu " weź gościu nie marudź , ciesz się że Ci działa " , a tutaj widać zainteresowanie , zostałem miło zaskoczony , a nuż widelec może jest coś na rzeczy . GoodRam Polska firma i warto co nasze wspierać. P.S. A to mój wynik GoodRam Iridium Pro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spasi Posted April 26, 2017 Report Share Posted April 26, 2017 Też tak uważam W Atto akurat nie testowałem , nie mam porównania . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted April 26, 2017 Report Share Posted April 26, 2017 Napisałem do supportu Goodram , z grubsza opisałem sytuację że , napęd nie trzyma parametrów deklarowanych przez producenta itd. .Najpierw poprosili o wyniki testów z As Ssd , Cristaldiskmark i specyfikacje komputera z CPU-Z , wysłałem , po dwóch dniach zostałem poproszony o przesłanie zdjęcia naklejki z obudowy , przesłałem , jutro powinienem dostać odpowiedź .Będę informował na bieżąco .Piszę dlatego że, nie spodziewałem się żadnej odpowiedzi , a jeżeli już to czegoś w stylu " weź gościu nie marudź , ciesz się że Ci działa " , a tutaj widać zainteresowanie , zostałem miło zaskoczony , a nuż widelec może jest coś na rzeczy . Powiem ci jestem w szoku(pozytywnym). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
P1O Posted April 26, 2017 Report Share Posted April 26, 2017 Ja również. Proszę, koniecznie napisz, jak to się zakończy. ...i z fartem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spasi Posted May 9, 2017 Report Share Posted May 9, 2017 Dostałem odpowiedź , żeby odinstalować sterowniki Intel Rapid Storage i wyłączyć antywirusa do testu , nic to nie dało , nie drążę tematu dalej , nie chce mi się . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotecek_PL Posted May 24, 2017 Report Share Posted May 24, 2017 Raid0 2x IridiumPro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted May 24, 2017 Report Share Posted May 24, 2017 @Kotecek_PL - mam nadzieję, że widzisz to co jest regułą przy RAID0 - masz niemal podwojenie wydajności odczytu i zapisu dużych plików w stosunku do pojedynczego dysku, ale nieznaczny spadek wydajności odczytu i zapisu małych plików. Identycznie miałem w konfiguracji RAID0 z trzech dysków(potrojenie) i jest to zgodne z testami w portalach. Osobiście uważam, że mając szybki dysk SSD tryb RAID0 jest zbędny dla zwykłego użytkownika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotecek_PL Posted May 24, 2017 Report Share Posted May 24, 2017 doskonale sobie z tego zdaję sprawę, widać to podczas przenoszenia folderów gdzie parę większych plików leci jak szalone a jak zaczynają lecieć te maluchy to transfer spada do 1/4 albo i mniej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tom-asz Posted April 25, 2018 Report Share Posted April 25, 2018 GoodRam CX300 Windows 7 X64 na dysku tylko jedna partycja systemowa. Start systemu na lapku Asus X53S z I7-2630QM 8GB ram z podpiętym tym SSD i starym HDD który poszedł w miejsce DVD. Start systemu w 20sec kiedyś ok. 1,5min także przeskok jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
P1O Posted August 12, 2018 Report Share Posted August 12, 2018 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted August 12, 2018 Report Share Posted August 12, 2018 Transfery szczytowe dysków SSD NVMe są imponujące, natomiast już transfery małych plików oraz czas startu systemu gorsze od dobrych dysków SSD SATA. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts