Jump to content

Testy dysków SSD oraz HDD

Guest Devhost97

Recommended Posts

Guest Devhost97

Laptop testowy:

HP 250G3

i3-3217U

8GB RAM

Windows 8.1 oraz RST w wersji 12.9.4.1000 - SSD Transcend SSD370 32GB SATA3 (TS32GSSD370S):

pre_1452288462__przechwytywanie.png

Windows 8.1 oraz RST w wersji 14.8.12.1059 - WD Green SSD 120GB:

post-54566-0-98643300-1481575384.png

Seagate 500GB ST500LM030 (5400rpm/128MB Cache) @ Lenovo G560 @ Intel Pentium P6100 + 4GB RAM + Windows 7x64:

Przechwyt_aspphsr.png

Trochę tak cienko, u mnie po zerowaniu na pewno skoczy mocniej w zapisie, a tak to mam i tak lepszy wynik na sterowniku systemowym na odczycie ;P

OrRfHkf.png

EDIT.
Po zerowaniu i instalacji sterownika Intela:

XiYTjpv.png

Edited by WinSxS

Guest Devhost97

Wynik po instalacji modyfikowanych sterowników RST - 15.2.5.1035 -

TYLKO I WYŁĄCZNIE TESTOWO - podczas użytkowania problemy z wydajnością!!!

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Guest Devhost97

5.2.1 [2017/01/01]
  • Updated language files (Spanish)

Tylko tłumaczenie dodali w nowej wersji

Patrz głównie na 3 i 4 linię czyli Seq i 4k. Jeszcze raz tą starszą wersją zrób.

Oki - teraz już wiem na co patrzeć przy benchmarkach :)

Wyłączyłem parę usług dodatkowo + wyłączyłem aplikacje z autostartu i osiągłem to:

Oczywiście sterownik dalej 15.x

Windows 10 Pro 64 bit 1703 . 

O ile systemowy Plextor trzyma parametry

to do Goodrama mam już zastrzeżenia

Kupiłem dwa tygodnie temu ,  wersja Iridium Pro 240 gb , trzymam na nim gry  .

Witam ,miałem zwykły dysk,kupiłem takija na zdjęciach  za 350 zl,system sie uruchamia szybciej niż trwa logo intel..

nuc6i3 dysk samsung+ 2 tb też samsung na dane

AS SSD to najtrudniejszy ze znanych benchmarków dla dysków, tak więc i wyniki zawsze niższe.

Napisałem do supportu Goodram , z grubsza opisałem sytuację  że , napęd nie trzyma parametrów deklarowanych przez producenta itd. . 

Najpierw poprosili o wyniki testów z As Ssd , Cristaldiskmark i specyfikacje komputera z CPU-Z ,  wysłałem , po dwóch dniach zostałem poproszony o przesłanie zdjęcia naklejki z obudowy  , przesłałem , jutro powinienem dostać odpowiedź .

Będę informował na bieżąco :) .

Piszę dlatego że, nie spodziewałem się żadnej odpowiedzi , a jeżeli już to czegoś w stylu " weź gościu nie marudź , ciesz się że Ci działa " , a tutaj widać  zainteresowanie ,  zostałem miło zaskoczony , a nuż  widelec może jest coś na rzeczy .

Piszę dlatego że, nie spodziewałem się żadnej odpowiedzi , a jeżeli już to czegoś w stylu " weź gościu nie marudź , ciesz się że Ci działa " , a tutaj widać  zainteresowanie ,  zostałem miło zaskoczony , a nuż  widelec może jest coś na rzeczy .

GoodRam Polska firma i warto co nasze wspierać.

P.S. A to mój wynik GoodRam Iridium Pro

18051749_417679711931721_2108813681_n.pn

Napisałem do supportu Goodram , z grubsza opisałem sytuację że , napęd nie trzyma parametrów deklarowanych przez producenta itd. .

Najpierw poprosili o wyniki testów z As Ssd , Cristaldiskmark i specyfikacje komputera z CPU-Z , wysłałem , po dwóch dniach zostałem poproszony o przesłanie zdjęcia naklejki z obudowy , przesłałem , jutro powinienem dostać odpowiedź .

Będę informował na bieżąco :) .

Piszę dlatego że, nie spodziewałem się żadnej odpowiedzi , a jeżeli już to czegoś w stylu " weź gościu nie marudź , ciesz się że Ci działa " , a tutaj widać zainteresowanie , zostałem miło zaskoczony , a nuż widelec może jest coś na rzeczy .

Powiem ci jestem w szoku(pozytywnym).

@Kotecek_PL - mam nadzieję, że widzisz to co jest regułą przy RAID0 - masz niemal podwojenie wydajności odczytu i zapisu dużych plików w stosunku do pojedynczego dysku, ale nieznaczny spadek wydajności odczytu i zapisu małych plików. Identycznie miałem w konfiguracji RAID0 z trzech dysków(potrojenie) i jest to zgodne z testami w portalach. Osobiście uważam, że mając szybki dysk SSD tryb RAID0 jest zbędny dla zwykłego użytkownika.

GoodRam CX300 Windows 7 X64 na dysku tylko jedna partycja systemowa. Start systemu na lapku Asus X53S z I7-2630QM 8GB ram z podpiętym tym SSD i starym HDD który poszedł w miejsce DVD. Start systemu w 20sec kiedyś ok. 1,5min także przeskok jest.

sss1.png

sss2.png

sss3.png